Altaira M

Virallinen nimi: Altaira M
Kutsumanimi: Ira
Rekisterinumero: VH-3108

Rotu: suomalainen puoliverinen
Syntymäaika: 12.04.2005 (VHKR)
Ikä: 16-vuotias (12.6.)
Säkäkorkeus: 167 cm
Sukupuoli: tamma
Väri: ruunikko
Isä: Ch Acciaio Nin (ktk-III, KRJ-II)
Emä: Ch RG Altár (ktk-III, KRJ-III)
Emänisä: Alté

Painotus: kouluratsastus
Koulu: Vaativa A
Esteet: 120 cm

Kasvattaja: Niina J. / Magnolia Grove
Omistaja: Cirith / Yave

-- kilpailukalenteri


Menestys

 • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa KRJ-II palkinnolle
  rakenne: 12 + 9 + 9 + 8 + 7, kisat: 20 + 0 + 20
  45 + 40 = 85p = KRJ-II


  Luonnekuvaus

  Altaira M eli tuttujen kesken Ira saapui Yaveen huhtikuussa 2005 tilausvarsana Magnolia Grovesta. Olin suunnitellut muutaman puoliverisen hankkimista lisää tallin täytteeksi, ja Magnolia Grovesta peräisin oleva tilausvarsa kuulosti erittäin hyvältä. Otinkin sitten yhteyttä Niinaan ja tiedustelin, olisiko mahdollista saada tilausvarsaa tietystä yhdistelmästä. Olihan se, ja jonkin aikaa myöhemmin Ira sitten muutti talliin. Luonteeltaan Ira on päättäväinen ja omapäinen tamma. Se haluaisi aina kovasti tehdä kaiken omien mieltymystensä mukaisesti, mutta eihän se tietenkään aina ole mahdollista. Jos Iralle sanoo vastaan, tamma alkaa kiukutella, joten pieniltä yhteenotoilta ei tamman kanssa valitettavasti voi välttyä. Mikäli tappeluita ei oteta mukaan laskuihin, on Ira varsin mukava tamma.

  Hoitaessa Ira on ihan mukava, välillä se tosin yrittää esittää pelottavampaa kuin onkaan. Harjatessa yhteenotoilta yleensä vältytään, Ira kun pitää harjauksesta ja seisookin mielellään harjattavana vähän pidempäänkin. Taluttaessa sitten tulee enemmän ongelmia, kun tamma haluaisi mennä ihan päinvastaiseen suuntaan tai tykkäisi että vauhtia saisi olla enemmän. Yleensä Ira käyttäytyy vanhempien ihmisten kanssa talutettaessa kunnolla, mutta jos joku pienikokoisempi tai muuten vain kokemattomampi käy taluttamaan tammaa, on kyllä temppuilulta kovin vaikea välttyä. Lastatessa Ira on ihan mukava tapaus. Sen saa helposti menemään traileriin ja tulemaan ulos sieltä, joskin vauhtia kyllä löytyy kummassakin tapauksessa enemmän kuin riittämiin. Joku toinen, rauhallisempi hevonen voi auttaa Iran lastausta paljonkin. Satuloidessa Ira saattaa kääntää takapuolensa satuloijaa kohti, mutta voi hyvin luvata, että tamma ei kyllä oikeasti potkaise. Mitään muuta Ira ei sitten teekään - näykkiminen, pullistelu tai muu vastaava ei kuulu tamman tapoihin. Suitsiminen onnistuu helposti, Ira laskee päänsä nätisti suitsia varten ja ottaa kuolaimetkin nätisti suuhunsa, mikäli ne vain on lämmitetty valmiiksi. Ira ei voi sietää kylmiä kuolaimia ja niitä se ei suuhunsa suostukaan ottamaan missään tapauksessa.

  Ratsastaessa Ira on reipas ja herkkä, etenkin suustaan, ja se vaatii pehmeäkätisen ratsastajan. Ira on loistava kouluratsu taitavalle ratsastajalle, sillä tamma menee tälläkin hetkellä peräti Vaativaa A:ta vaikka onkin vielä melko nuori. Myös esteitä Ira tykkää pomppia, joskaan ne eivät suju ainakaan vielä tässä vaiheessa läheskään yhtä hyvin kuin esteet, sillä Iran hyppytyyli on hieman omituinen. Maastossa Ira on luotettava ratsu, joka ei pelästy mitään. Iran kanssa on ihanaa rentoutua rankkojen koulutreenien jälkeen maastossa rauhallisella kävelyllä pitkin ohjin, ja siitä myös tamma nauttii koko sydämestään.


  Sukutaulu

  Ch Acciaio Nin
  fwb-ori, KTK-III
  Ch Ansakaar Nin xx
  fwb-ori, KTK-III
  Andromeda xx
  Queen Almond Eyes xx
  Adamant Nin
  fwb-tamma
  Montreau
  Ray's Daughter
  Ch RG Altár
  fwb-tamma, KTK-III
  Alté
  trak-ori
  Allegro
  Carmila
  Ginger xx
  xx-tamma
  tuntematon
  tuntematon

  Iran sukutaulu on todella paljon omaan mieleeni. Se on melko lyhyt, mutta sitäkin hienompi. Suurin osa sukutaulun hevosista on edes jonkun verran tunnettuja virtuaalimaailmassa ja samasta yhdistelmästä on peräisin hieno puoliveriori Caesar M.

  Isä Ch Acciaio Nin on upea III-palkinnolle kantakirjattu ori, jolta löytyy paljon menestystä varsinkin koulukentiltä. Myös luonteeltaan hevonen on varsin mukava. Isänisä Ch Ansakaar Nin xx on myös menestynyt ja komea ori joka on kantakirjattu sekin III-palkinnolle. Myös Ansakaar Nin xx on luonteeltaan ihmisystävällinen. Isänemä Adamant Nin on jo kuollut hevonen, mutta se ihastutti hienojen varsojensa ansiosta.

  Emä Ch RG Altár on nätti hevonen, joka on kantakirjattu III-palkinnolle. Luonteeltaan Alliksi kutsuttu tamma on leppoisa ja mukava. Emänisä on legendaarinen Alté, josta jokainen on varmasti kuullut ainakin jotakin. Altélla on lukuisia hienoja jälkeläisiä sekä mainioita kisatuloksia esteiltä. Emänemä Ginger xx on myös upea täysiveritamma, joka kilpaili sekin kokeissa esteluokissa ja jätti jälkeensä hienoja varsoja.


  Jälkeläiset

  Altaira M:llä on varsoja kaksi kappaletta, komea ori Aias Yave ja ihastuttava tamma Adalane M. Vielä yksi varsa on tiedossa, sen jälkeen Ira on vähän aikaa lomalla varsoista ja jälkeläisten pariin palataan vasta myöhemmin, ellei sitten tilausvarsapyyntöjä tule.

  01.    o. Aias Yave (i. Ruskan Ikaros)
  02.    t. Adalane M (i. Kronewald M)
  03.    o. Maverick (i. Matthew Junior)


  Kuvagalleria


  Kuvat © cirith, kopiointi kielletty Suomen tekijänoikeuslain nojalla.


  Kuulumisia

  13.12.2005 - Tännekin muistaa jotain kirjoitella :) Ira on saanut toisenkin varsan ollessaan Magnolia Grovessa liisauksessa, kauniin tamman Adalane M:n. Tästä syystä Ira on ollut myös pienellä kisatauolla, mutta ensi vuoden alusta ollaan taas mukana kisaamassa.

  14.10.2005 - parissa vuodessa nuoresta ja kokemattomasta Ira-neitokaisesta on kasvanut oikea kisakenttien ruusukehai. Tamma on napsinut sijoituksia koulukisoista reilusti yli parinkymmenen ja estekilpailuistakin melkoisen paljon. Kävimme yhdessä vaiheessa myös KRJ:n laatuarvostelussa, josta palkinnoksi tuli KRJ-II. Tarkoituksena on käydä jossakin vaiheessa korottamassa palkinto ykköseen, kunhan vielä muutama sijoitus ollaan saatu kahmittua. Yhden varsankin Ira pyöräytti vähän aikaa sitten komeasta oriista Ruskan Ikaros - tuloksena oli hienoakin hienompi ja komeista komein Aias Yave.

  8.7.2005 - Ira on aloitellut kisauraansa ihan mallikkaasti, muutamia sijoituksia ollaan saatu aikaan. Tamma on ollut näitä lämpimiä kesäöitä ulkona, josta se tuntuu kovasti pitävän. Vatsanympärys on ainakin hieman suurentunut :) Pian alamme taas treenaamaan Iran kanssa oikein kunnolla kilpailuihin, niin eiköhän nekin ylimääräiset sentit saada ihan suosiolla pois.