Muistoissamme MATTHEW JUNIOR (28.12.2003 - 6.2.2006)
Kohtalo sitten valitettavasti tämänkin orin korjasi parempaan paikkaan kauniina, aurinkoisena helmikuun aamuna. Pakkasta oli parikymmentä astetta ja ulkona oli vietävän kylmä. Juuso nukkui rauhallisesti omassa karsinassaan pois 23-vuotiaana vanhuuden takia. Tämä ori tullaan varmasti muistamaan kouluratojen mestarina ja monien, hienojen varsojen isänä. Talli tuntuu tyhjältä, kun ei ole kipakkaa Juusoamme metelöimässä.

On aika hiljaa kiittää ja kättä puristaa
Nyt meidät yhteen liittää vain muistojemme maa
Jäi jälki sydämiimme
Jälki unelmiin
Teille laulamme nyt näkemiinCh Matthew Junior

Virallinen nimi: Matthew Junior
Kutsumanimi: Juuso
Rekisterinumero: ei rekisterissä

Rotu: suomalainen puoliverinen
Syntymäaika: 28.12.2003
Ikä: 23-vuotias (28.2.)
Säkäkorkeus: 162 cm
Sukupuoli: ori
Väri: rautias
Isä: VIR MVA Ch FNS Matthew (KTK-II, KRJ-I, ERJ-I)
Emä: KWB Celtic Blue xx
Emänisä: SL Azzurro Nin xx

Painotus: eläkkeellä
Koulu: Grand Prix
Esteet: 150 cm

Kasvattaja: inah
Omistaja: cirith / Yave

-- kilpailukalenteri


Menestys

 • Ansainnut Champion-arvonimen
  Arvonimi myönnetty 7.6.2004

 • KRJ:n laatuarvostelussa I-palkinto
  rakenne: 13+13+13+11+13
  kisat: 30+0+2
  63+32=95p / KRJ I


  Luonnekuvaus

  Matthew Junior on varmasti monen tuntema orii, enkä suotta ole siitä kovin ylpeä. Juuson sain omistukseeni alkuvuodesta 2005 kun törmäsin hevosen myynti-ilmoitukseen. Minun ei ollut tarkoitus hankkia puoliverioria talliin, mutta Juuson tavattuani minun oli ihan pakko tehdä tarjous. Suureksi hämmästyksekseni sain vähän myöhemmin tietää, että hevonen oltiin myyty minulle. Olinkin sitten pitkän aikaa ihan onneni kukkuloissa ;)

  Luonteeltaan Juuso ei ole niitä kaikkein rauhallisimpia ja kilteimpiä hevosia, ei todellakaan. Juuso on varsin raju ja villi ori, joskus kokeneemmatkin hevosihmiset saattavat joutua tappelemaan sen kanssa ja pitkään. Juusoon eivät pienet sanomiset tehoa ollenkaan, jos sitä komentaa niin sitten pitää komentaa myös kunnolla. Juuso ei tykkää yhtään sellaisista puolitosissaan otettavista sanomisista, ja voi heittäytyä vieläkin hankalammaksi.

  Harjatessa Juuso pitää ottaa käytävälle jos haluaa, että hevonen käyttäytyy siivosti. Karsinassa se temppuilee kaikin mahdollisin keinoin - milloin se liiskaa seinään, milloin pyörii kuin väkkärä, milloin esittelee hammasrivejään. Käytävällä Juuso taas seisoo kiltisti paikoillaan, nostaa kaviot nätisti ja niin pois päin. Taluttaessa kannattaa ottaa raippa mukaan, sillä Juuso ei todellakaan ole niitä helpoimpia talutettavia - hevonen hyppii poikkeuksetta sinne ja tänne ja vähän tuonnekin talutuksen aikana. Se saattaa hyppiä pystyynkin jos oikein kunnolla riehaantuu. Tammat ovat varomisen paikka talutuksen kanssa, sillä vaikka Juuso muuten tammaseurassa käyttäytyy siivosti, taluttaessa se saattaa keksiä ties mitä. Satuloidessa Juuso näyttää nyrpeää naamaa, kalisuttelee hampaitaan ja sen sellaista. Ori ei kuitenkaan tee mitään jos on jo aikaisemmin orille näyttänyt että kuka määrää, parempi on vain nopeasti heittää satula selkään välittämättä hevosen äksyilyistä kuin jäädä oikein viivyttelemään ja komentamaan hevosta. Jos taas ei ole koskaan aikaisemmin ollut tekemisissä Juuson kanssa, kannattaa pyytää jotakuta muuta satuloimaan, sillä jos Juuso ei tiedä ettei sinulle voi ryppyillä, se saattaa oikeastikin tehdä jotain.

  Ratsastaessa Juuso on todella ihana hevonen. Se on hyvin yhteistyäkykyinen ja -haluinen eikä jaksa enää välittää temppuilusta, kun kerran on jo selkään astikin päästy. Juuson askeleet ovat todella upeat eikä niitä kerta kaikkiaan voi olla ihastelematta, niin lennokkaasti ja pehmeästi Juuso askeltaa uralla ja miksei myös maastossakin. Juuso menee helposti kuolaintuntumalle ja on myös hyvin taipuvainen. Koulua Juuso menee hienosti Vaativaan A:han saakka. Juuso on selvästi koulupainotteinen hevonen, vaikka esteitäkin se hyppää paremmin kuin monet muut puoliverioriit. Koulusta Juuso selvästi nauttii, sen voi huomata varsin helposti. Juuso jaksaa aina tehdä töitä kouluratsastuksen saralla eikä tunnu koskaan kyllästyvän siihen. Esteillä Juuso menee yksinkertaisesti kovaa. Hevonen hyppää todella hyvin, peräti 150 cm:ä, mutta se ei paljoa auta kun ori viilettää esteradalla tuhatta ja sataa unohtaen tyystin kuunnella ratsastajan apuja. Etenkin pienemmillä esteillä vauhti on ongelmana, mutta isommilla Juuso alkaa keskittyä vähän enemmän itse esteisiin kuin pää viidentenä jalkana kaahaamiseen. Juuso hyppääkin paljon paremmin isoja, 130 cm:stä ylöspäin korkuisia esteitä, kuin pienempiä. Maastossa Juuso on aika villi, se steppailee ja hyppii sinne tänne. Juuso haluaisi maastossakin mennä yhtä kovaa kuin esteillä, mutta kuuntelee paljon paremmin pidätteitä ja useimmiten suostuukin menemään aika rauhallisesti. Jos kuitenkin annat Juuson mennä kovaa vaikkapa sopivan niityn tullen, Juuso menee täysillä mutta silti siivosti - hevonen osaa olla sinulle kiitollinen siitä että annoit sen mennä kovaa. Kun maastosta tullaan takaisin tallille päin, Juuso yleensä unohtaa sen rauhallisen menon, orilla kun on aina nälkä.


  Sukutaulu

  VIR MVA Ch FNS Matthew
  fwb-ori, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I
  VIR MVA Ch Stefan Tajs
  fwb-ori, KTK-II
  Archibald
  Brenda Cana
  VIR MVA Ch RG Golden May xx
  xx-tamma, ktk-II, KRJ-II
  Autumn Coin
  Ch Mayflower xx
  KWB Celtic Blue xx
  xx-tamma
  SL Azzurro Nin xx
  xx-ori
  Ch Ansakaar Nin xx
  Romantique xx
  ES Celtic Regress xx
  xx-tamma
  Celtic Enrichment
  Regress xx


  Juuson suku on kovasti täysiveripainotteista. Isän puolelta löytyy muutama englantilainen täysiverinen, emän puolella taas kaikki hevoset ovat täysiverisiä. Hyviä tuloksia tällä täysiveripainotteisuudella on kuitenkin tullut, sillä ainakin Juusolla on valtavasti loistavia kisatuloksia ja muutakin menestystä. Suvussa on paljon hyviä kouluhevosia, ja siitä varmasti juontuu Juusonkin menestys koulukilpailuissa.

  Isä on monien tuntema komea fwb-ori VIR MVA Ch FNS Matthew (ktk-II), joka kisasi ja menestyi mainiosti sekä esteillä että koulussa. Todisteena tästä ovat hevosen KRJ-I ja ERJ-I laatuarvostelupalkinnot. Isänisä VIR MVA Ch Stefan Tajs'n (ktk-II) sivut ovat valitettavasti kadonneet netistä, mutta hieno ori oli sekin. Isänemä VIR MVA Ch RG Golden May xx oli II-palkinnolle kantakirjattu hieno täysiveritamma, joka oli menestynyt hyvin kouluatsastuksessa saaden KRJ-II laatuarvostelupalkinnon. Isänemänemä Ch Mayflower xx oli hieno tamma, joka pärjäsi hyvin näyttelyissä ja jätti jälkeensä upeita varsoja.

  Emä KWB Celtic Blue xx on valitettavasti ilmeisesti kadonnut netistä, ja kyseisestä tammasta en oikein mitään osaa kertoa. Emänisä SL Azzurro Nin xx on hieno laukkahevosena toimiva täysiveriori. Emänemä ES Celtic Regress xx on myös laukkahevonen, jonka suvusta löytyy sitä harvinaista herkkua - ulkomaalaisia virtuaalihevosia, nimittäin.


  Jälkeläiset

  Juuso on jäänyt kisaeläkkeelle ja se on siis siitoskäytössä. Jälkeläisiä on pojalla jo jonkin verran ja varsoista on tullut kerta kaikkiaan komeita ja kauniita otuksia sekä todella hyviä kouluratsuja. Jos haluaisit Juuson astuvan tammasi, otathan yhteyttä sähköpostitse.

  01.    o. VIR MVA Ch LNA Garfield (e. KWB Alchemia)
  02.    o. KMK Showy Springster (e. SB Romantice)
  03.    o. Navajo F (e. KMS Geliene)
  04.    o. Reality Islet (e. Greymask's Supersonic)
  05.    t. Th'n Rosie's First Lady (e. Rosie)
  06.    o. Music's Marcus (e. KWB Mariout)
  07.    o. Torniquet Yave (e. Bianca CF)
  08.    t. Mystin Glamorous Gilda (e. Tiffany)
  09.    t. KL Alert La Paris (e. KRT Charming Flute)
  10.    o. Ron Cabana HA (e. Class Riana)
  11.    o. Sarajevo Yave (e. Bianca CF)
  12.    o. Maverick (e. Altaira M)
  13.    o. BTR Philimon (e. Devilique Adel)


  Kuulumisia

  14.12.2005 - Päätimme, että Juuso jää eläkkeelle tammojenkin astumisesta vuodenvaihteen jälkeen. Jos joku siis haluaa tammansa orille tuoda, niin nyt olisi korkea aika. Juuson jälkeläisetkin pärjäävät upeasti - vähän aikaa sitten Navajo F -niminen ori pääsi KRJ-I palkinnolle KRJ:n laatuarvostelussa, ja on muuten toiseksi parhaiten palkittu hevonen koko laatuarvostelussa.

  13.10.2005 - Jaksaa poika yhä vanhoilla päivilläänkin hurmata, kävimme nimittäin vähän aikaa sitten hankkimassa KRJ-I palkinnon uudestaan KRJ:n laatuarvostelusta! Juuson aiempi ykköspalkinto oli poistettu, koska olin unohtanut ilmoittaa KRJ:lle pojan uudet sivut. Nyt kuitenkin on taas KRJ-I plakkarissa ja kaikki on hyvin ;) Mikään nuori poika Juuso ei kuitenkaan enää ole, lähiaikoina tulee 20 vuotta täyteen ja selvästi askel on alkanut hieman painaa aikaisempaa enemmän, mutta jaksaa Juuso silti olla hankala niin halutessaan. Jälkeläisiäkin on herralle syntynyt taas muutama lisää, ja kunhan saan vielä hevosesta itselleni yhden tai kaksi varsaa, voisi poika alkaa pikku hiljaa jäämään eläkkeelle astutuksistakin, alkaa tuota ikää kuitenkin sen verran kunnioitettavasti jo olla.

  8.7.2005 - Juuso on saanut olla päivät pitkät laitumella eläkepäiviään viettämässä, välillä ollaan käyty ratsastamassa ja virtaa tuntuu kyllä herralla riittävän. Tammoja on käynyt visiitillä mukavasti viimeaikoina, nyt saadaan pojalle sitä jälkikasvuakin viimein. Kaikin puolin Juuso voi hyvin ja tuntuu nauttivan eläkepäivistään.