Pretraga
Upit
Rubrika


Tko bi trebao igrati u paru u Davis Cupu?

a)
Ančić i Čilić
b)
Ančić i Karlović
c)
Čilić i Karlović
d)
Karlović i Zovko
e)
Ančić i Zovko

46%


24%


3%


14%


14%


a)
b)
c)
d)
e)
22. travnja 2008.
Željko Krajan

Rad sa Safinom pravi je užitak

Željko Krajan (na slici s Dinarom, Jelenom i njezinom majkom) sve je poznatije trenersko ime u svijetu vrhunskog tenisa. Ne čudi stoga vijest da, iako još nije napunio 30 godina, već nekoliko mjeseci radi s talentiranom 22-godišnjom Ruskinjom Dinarom Safinom.

Valja podsjetiti da je Varaždinac bio jedan od najdarovitijih hrvatskih igrača, ali je njegovu karijeru prekinula serija ozljeda. U 2002., nakon najboljeg rankinga u karijeri (88. mjesto), morao je na operaciju desnog ramena. Poslije šest mjeseci vratio se na terene, polako dolazio na stare pozicije. Na nesreću, u trenutku kada se igrom vratio na razinu iz najboljih dana, 2004. u Umagu, za vrijeme susreta s Moyom, puknuo mu je desni nožni kvadriceps. Liječnici su dali potpuno krivu dijagnozu, vjerovalo se da će rana zacijeliti, da je riječ tek o malom hematomu.

- Pokazalo se da je ozljeda bila izuzetno ozbiljna, radilo se o rupturi dugoj 13 cm. To se ustanovilo tek nakon dva mjeseca, a tada je bilo kasno za intervenciju. Probao sam odigrati nekoliko turnira, ali noga nije dopuštala ozbiljnije nastupe, tako da sam 2005. odlučio u 25. godini prekinuti igračku karijeru i posvetiti se trenerskom poslu.

Kako si postao Dinarin trener?

- Safina je lani, nakon US Opena, prekinula suradnju s Nizozemcem Glenom Schappom i tražila aktivno novog trenera. Budući da Dinara i Ivan Ljubičić imaju istog menadžera, Izarelca Amita Noara, hrvatska veza je proradila. Ljubo me pitao što radim, a ja sam u tom trenutku trenirao dva njemačka darovita juniora – Gojowczyka i Siebera. Otvorena mogućnost suradnje sa Safinom bilo je veliko priznanje za moj trogodišnji trenerski rad. Sastali smo se u Monte Carlu, odradili četiri dana treninga prije početka jesenske dvoranske sezone 2007. godine. Potom su slijedila četiri turnira i nakon toga je dogovorena dvogodišnja suradnja. U tom trenutku Ruskinja je bila 16. na WTA-ljestvici. U međuvremenu je dogurala do 13. mjesta. Sada je opet 16. zbog promjene u kalendaru u odnosu na prošlu godinu. Svi zajednički želimo da se ponovno vrati među prvih deset. Njezin najbolji plasman bio je 9. mjesto, nakon četvrtfinala Roland Garrosa.

Kako je raditi s tenisačicom koja po svim pokazateljima pripada svjetskom vrhu?

- Moram istaknuti da je s Dinarom užitak raditi. Maksimalno se posvećuje obvezama i uvijek je spremna za suradnju. Prije Charlestona bili smo u tradicionalnoj bazi Safinovih – Valenciji. Redovito trenira i u Monte Carlu, gdje ima prijavljeno boravište. Idući tjedan naći ćemo se u Münchenu i brusiti formu za berlinski turnir. Inače, Dinara je kao 15-godišnjakinja osvojila prvi WTA-turnir (Sopot), što pokazuje da je vrlo talentirana. Premda je još uvijek, a to mogu reći kao trener koji ju već dobro pozna, tek na 60 posto svojih mogućnosti. Dinara nema veliku rupu u igri, ali primjetno je da treba usavršiti forhend. Treba istaknuti da se u tenisu ne radi samo o forhendima, bekhendima, nužno je spojiti sve važne faktore u jednu cjelinu – ukladiti mentalnu stranu, kondiciju, prehranu. Samo se tako dolazi do vrha svjetskog tenisa. Naš je cilj do kraja godine ponovno ući među deset, a veliku šansu vidimo u Parizu, gdje Safina tradicionalno dobro igra.


Što misliš o hrvatskom ženskom tenisu?

- Gledao sam Karolinu Šprem u SAD-u na turniru Amelia Islandu. Vidi se da nije zaboravila igrati, sada je samo pitanje vremena i zdravlja da vrati na stare pozicije. Mislim i da se Jelena Kostanić-Tošić može vratii među 100. Nadam se da nije izgubila motiv. Malo je pala u igri, ali ovaj zadnji nastup u Francuskoj pokazao je da još uvijek može kvalitetno odigrati. Situacija u ženskom tenisu nije tako crna kao što se misli, uz naporan rad cure bi opet opet mogle imati zapažene rezultate.


Jesi li pratio hrvatske nastupe u Davis Cupu?

- Nisam gledao dubrovački susret, ali sam dosta čitao nakon susreta s Talijanima. Imamo kvalitetu koja jamči duži ostanak u Svjetskoj skupini. Realno pripadamo vrhu, ali nas je splet nesretnih okolnosti privemeno udaljio od društva najboljih. Ančić, Čilić, Karlović i društvo dovoljno su kvalitetni da nam osiguraju barem pet-šest godina kontinuiranog nastupa u društvu najboljih. Naravno, mnogo će ovisiti i o ždrijebu.

Koliko si puta nastupao za reprezentaciju?

- Bilo je to 7-8 puta, a uglavnom sam bio treći ili četvrti igrač. Na žalost, moram istaknuti da je odnos prema nama bio mnogo lošiji od onog prema prvom i drugom. Bez obzira tko je bio, Roko, Ivo ili netko drugi, osjećalo se da nas se podcjenjuje. Previše se sve baziralo na prvom i drugom igraču. Imali smo sreće 2005. godine, ali svejedno mislim da se Ivana i Marija previše preopteretilo. Tu treba spomenuti i da rad HTS-a nije na razini najboljih svjetskih saveza. U organizacijskom dijelu dosta toga ne štima. Strani treneri imaju čisti profesionalni odnos, prate turnire, mnogo putuju i cijele godine su duboko u tenisu. Kod nas se uglavnom sve svodilo na činjenicu da trener dolazi uoči meča, tako da je bilo očito da nedostaje bolja povezanost s igračima. Mislim da je nakon osvajanja Davis Cupa trebalo napraviti sve da i organizcijski dođemo na malo profesionalniju razinu. Može se uvijek dogoditi da naglo bljesnemo, ali bez kvalitetne podrške HTS-a teško je očekivati neku konstantu.

Vidiš li sebe na čelu reprezentacije?

- Prpić je odličan stručnjak i pravo rješenje. Jasno, izbornički posao smatram čašću i sigurno je da ne bih odbio moguću ponudu. Za sada o tome ne razmišljam, potpunosti sam se posvetio radu sa Safinom, a u budućnosti se nadam da ću imati nekoliko darovitih igrača kojima bih htio pomoći.


Ostali interviewi:
Hrvatska 6. na svijetu; Čilić predvodi mlade nade; Rafa nadmašio Borga i Lendla
Donosimo poredak najbolje osmorice na zemljanoj podlozi svih vremena
Cerović i Dodig ispali u četvrtfinalu parova
Brian Dabul, Leonardo Mayer (Arg) - Ivan Cerović, Ivan Dodig 7-6(0), 7-6(5)
Vraća se Pjetrova; Safinu pozivnica za Rim; Miskina postala mamom; Južnij tjednima izvan terena
Pjetrova zbog ozljede pauzirala mjesec dana. Marat prekinuo talijansku dominaciju. Nekadašnja druga tenisačica svijeta dobila sinčića. Južnij slomio vratni pršljen, upitan nastup Rusije u Düsseldorfu
Karolina se oporavlja od viroze; Marija i Daniela otkazale berlinski nastup
Na turniru će nastupiti Henin, Ivanović, Janković, S. Williams...
Indire Akiki u 2. kolu; Mamićeva dalje, Ožegovićeva ispala u 2. kolu u Makarskoj
Indire: Bilo je teško, još se uvijek nisam oporavila od viroze. Nika: Izmorila me ova zemlja. Sanda: Odličan meč
Prijava na forum

Registracija
Zabavna strana tenisa
Super Chili Tennis - Tennis Cartoon
1. Jelena Kostanić-Tošić
Nije zaboravila igrati
2. Sanda Mamić
Korak po korak
3. Karolina Šprem
Ne respektira ni najbolje
1. Ivo Karlović
Koljeno opet boli
2. Marin Čilić
Ne ide pa ne ide
3. Roko Karanušić
Nikako među sto najboljih