Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
Debate:
Kosovo i Metohija
Srbija i Crna Gora
Srbija i NATO
Srbija među ustavima
Crkva i politika
Kuda ide Srbija?
Svet nakon 11. septembra
Istina i pomirenje na ex-YU prostoru
   
  Komentari:
Politički život
Kolumne Đ. Vukadinovića i S. Antonića
Kulturna politika
Ekonomska politika
Polemike
BiH - deset godina posle Dejtona
Savremeni svet
   
  Pregledi:
Prenosimo
Prikazi
Hronika
Ankete
   
 

HRONIKA

Hronika - april 2008.

 

 

Tomislav Nikolić: Na vanrednoj sednici Skupštine izjasniti se o SSP

BEOGRAD, 30. april 2008. (Beta)   

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić pozvao je Demokratsku stranku Srbije (DSS) da se pridruži zahtevu radikala za održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi poslanicima na ratifikaciju bio ponuđen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Gostujući na televiziji Avala Nikolić je zatražio da se sednica Skupštine Srbije održi u ponedeljak i da se na njoj „prikažu sve blagodeti sporazuma” i da skeptici ukažu na odredbe sporazuma koji prekrajaju granice Srbije.

On je kazao da bi Demokratska stranka tražila da se sporazum što pre ratifikuje u Skupštini da je dobar. „Sporazumi su mrtvo slovo na papiru dok iza njega ne stane narod. Građani Srbije bi stali iza ovog sporazuma ako bi ga većinom glasova ratifikovala Skupština Srbije”, naveo je on.

Nikolić je ocenio da SSP ne predstavlja ništa dobro za građane Srbije i da to nije nikakav pokret Srbije ka Evropskoj uniji (EU), niti je garancija da je EU odustala od nezavisnosti Kosova. „Nas u ovom trenutku intresuje samo da EU odustane od nezavisnosti Kosova i da nam ponudi sporazum kojim ćemo građanima Srbije omogućiti bolji život”, kazao je on i dodao da je neprirodno da jedna stranka traži sporazum kojim će obezbediti sebi bolju poziciju na izborima.

On je kazao da je sporazum „još manjkaviji” jer ga je potpisao samo deo ministara iz Vlade Srbije.

Nikolić je kazao da SRS ne bi podržao sporazum ni da je ponuđen Srbiji pre jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Govoreći o tome šta treba činiti da se sačuva Kosovo, Nikolić je kazao da Srbija treba da razvija institucije na Kosovu i dodao da je dobro što se na Kosovu održavaju lokalni izbori. „Moramo da obezbedimo da Srbi, Romi i Goranci ostanu da žive na Kosovu, a da svoju lojalnost iskazuju Srbiji”, kazao je on i rekao da Srbija mora da im obezbedi prihode.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da tuži sve države koje su priznale nezavisnost Kosova pred međunarodnim sudovima.

On je rekao da će SRS, ako formira novu Vladu Srbije, sarađivati sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, ali da ne bi vratio ambasadore Srbije u te zemlje.

On je naveo da bi na prvoj sednici skupštine Srbije posle konstituisanja nove Vlade Srbije trebalo usvojiti rezoluciju o sigurnosti stranih ulaganja.

Nikolić je rekao da je otvoren za razgovore i saradnju sa DSS-om posle izbora. „Ja sam pošteno ponudio tu koaliciju na početku izborne kampanje i mislim da je dužnost Koštunice da kaže sa kim će da pravi vladu Srbije”, kazao je on. „On zna da nam je potreban, i koristi svoj privilegovan položaj”, kazao je Nikolić i dodao da nije čovek koji trpi ucene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Copyright by NSPM