Начало История Същност на турнира Начин на провеждане на МТВФ Национален турнир на младите физици Галерия Хипер връзки Форум
Задачи Tournaments Information Национален турнир experts Спонсори
История на турнира. Участие на България

МТМФ /International Young Physicists` Tournament-IYPT/ е отборно състезание между ученици от средните училища, равностойно на Международната олимпиада по физика.
Началото на турнира е поставено през 1979г. от преподаватели при Физическия факултет на Московския държавен университете, като състезание за ученици от Москва и околностите й. От1985 до1988г. в турнира участват само ученици от средните училища на бившия Съветски съюз. Десетият турнир за страната /1988г./ става първи Международен турнир на младите физици В първите шест години от историята /от 1988 до 1993,/ турнирът се провежда в Русия, а от 1994 година в други страни / всяка година в различна страна/.
Страните, участващи в състезанието са предимно европейски, но участват и отбори от САЩ, Нова Зеландия, Корея, Мексико, Австралия и др. На 18-тия МТМФ през 2005г. в Швейцария участват 25 отбора от 23 страни.
България участва МТМФ в първите две години от създаването му-през 1988г. и 1989г. През 1988г. участват 4-ри страни и отборът ни заема 3-то място. През 1989г. участват 8 страни и заемаме 1-ро място заедно с Германия. Следва прекъсване и през 2000г. участието на страната ни е възобновено по инициатива на учители от ПМГ “Нанчо Попович”-гр.Шумен.
Отборите участващи в МТМФ, първоначално се селектират на базата на училищно състезание, после на базата на регионално и накрая на национално ниво.
В хронологичен ред участието ни в МТМФ в последните няколко години е следното:
През 2000 година в Будапеща се провежда XIII-тият Международен турнир на младите физици участват отбори от 16 страни , включително и отбор от ПМГ “Нанчо Попвич”. Отборът получава сертификат за участие. /Повече информация за участието и представянето на отбора може да се намери в статията “XIII Meждународен турнир на младите физици”, Сименова С., Физика, 2001, №1/.
През 2001 година в Хелзинки, на XIV-тия турнир отново участва отбор от ПМГ”Нанчо Попвич” и получава грамота /сертификат/ за отлично представяне. /С цел популяризиране на това състезание сред учителите у нас, преподаващи природоматематически дисциплини на английски език е публикувана статията “XIV International Young Physicists` Tournament ”, Simeonova S., FACT/ Forum for Across the Curriculum Teaching/, 2002, №9/. Откликвайки на възникналия интерес от страна на ученици и учители към състезанието, през 2002г. ПМГ”Нанчо Попвич” и Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ - гр.Шумен организират Регионален турнир на младите физици, от който се излъчва сборен отбор за участие в МТМФ. В отбора участвуват ученици от Шумен, Варна и Русе.
През 2002 година в Одеса се провежда XV-тия МТМФ и селектираният отбор получава грамота за успешно класиране.
Отново, в началото 2003 година, ПМГ “Нанчо Попович” и РИО Шумен са домакини на следващия Регионален турнир на младите физици. В турнира участвуват отбори от Варна, Плевен, Русе, Шумен и София. Победител в турнира е един от двата отбора на Американския колеж, който участвува в XVI-тия МТМФ в Упсала - Швеция. В неофицалното класиране отборът е на 14- то място от общо участвуващи 23 отбора.
От 2004 година турнирът става национален, като организатори са МОН и РИО-София, с домакин Американският колеж в София. Победител е отборът на Американския колеж и по регламента на турнира той представя страната ни на МТМФ.През 2004г. на 17-тия МТМФ в Австралия участват 26 отбора от 24 страни и нашият представителен отбор заема 3-то място.
През 2005 г. се провежда за втори път Национален турнир на младите физици с организатори МОН и РИО-София,с домакин Американският колеж в София.Победител в турнира е отборът на Американския колеж, който участва в 18-тия турнир в Швейцария и заема трето място между участващи 25 отбора от 23 страни.
През 2006 г. се провежда за трета поредна година Национален турнир на младите физици с организатори МОН и РИО- Шумен, с домакин ПМГ ”Нанчо Попович”, гр. Шумен. Победител в турнира е отборът на ПМГ ”Н. Попович”, гр. Шумен, който участва в 19-тия МТМФ и заема 14-то място между участващи 26 отбора от 24 страни.
През 2007г. се провежда за четвърта поредна година Национален турнир на младите физици. Турнирът се провежда на два етапа- на български език и на английски език.Организатори на турнира на български език /29-31 март, 2007г./ са РИО- Пловдив и ОМГ „Акад Кирил Обрешков”- Пловдив. Победител е отборът на ПМГ „Акад.Никола Обрешков”-Пловдив. Вторият етап на турнира се провежда в Шумен от 20 до 22 април 2007г. Организатори са РИО-Шумен и ПМГ „Нанчо Попович”. Отборът заел първо място на финала e отборът на Американски колеж-София, който е и представителят на България на 20–тия МТМФ , Сеул, Южна Корея, 5-­11 юли, 2007 г. На  20-тия Международен турнир на младите физици участват 22 отбора от 21 страни. Отборът на България заема 14-то място.

aa