utorak, 26. jun 2007.
ŠTA SE MLADIMA, KOJI NEMAJU NOVAC DA ODU NA MORE, PLANINE ILI U INOSTRANSTVO, NUDI ZA OVOGODIŠNJI LETNJI RASPUST
UŽICE: Dobra opštinska ponuda
Nedavno rekonstruisana: Plaža na Đetinji
Užice - Opština Užice, kroz program Leto na trgu, čiju je realizaciju poverila ovdašnjoj Turističkoj organizaciji, ponudiće nekoliko sadržaja učenicima osnovnih i srednjih škola, koji nisu u mogućnosti da letnji raspust provedu van grada, na moru ili planini. Sva je prilika da će najveći broj užičkih učenika leto provesti na gradskoj Plaži na Đetinji, jer je ona nedavno rekonstruisana, a tehničkim zahvatima temperatura vode je povećana za nekoliko stepeni.
Ljiljana Ršumović, PR užičke opštine, rekla je za Danas da će u okviru tog programa, 29. juna na gradskom stadionu biti koncert Željka Joksimovića i Harisa Džinovića, za koji je opština od sponzora obezbedila milion dinara, te će zbog toga ulaznice koštati 250 dinara. Za ljubitelje drugačije muzike, dan kasnije, biće koncert grupe Van Gog na sportskom terenu u Velikom parku, a 14.jula na gradskom trgu nastupiće Biljana Krstić. Za oba koncerta ulaz je besplatan.
Tokom leta planiran je i koncert učenika ovdašnje škole za osnovno muzičko obrazovanje Petar Konjović, dečje pozorište Smajli svake nedelje igraće predstave za najmlađe Užičane, a na gradskoj Plaži, biće organizovana besplatna škola plivanja.
- Opštinsko veće odlučilo je da umanji cenu vode za potrebe bazena u Sevojnu, koja će biti kao za domaćinstva, a vlasnik bazena je dužan da deci na dnevnu kartu obezbedi određeni popust, koji će naknadno biti određen - rekla je Ršumovićka. Ona je navela da postoji ideja da opština u dogovoru sa prevoznicima u javnom saobraćaju obezbedi jedan besplatan polazak autobusa iz Užica do bazena u Sevojnu, takođe za osnovce i srednjoškolce.
Pored ostalog, kako je rekla, užička opština je finansijski pomogla Međunarodni filmski studentski kamp Interakcija, koji će biti organizovan od 4. do 23. avgusta na Zlatiboru, ali i projekat užičke Akademike, koja će kroz Program za umetnost i kulturu E-761, organizovati eksperimentalne pozorišne radionice u Užicu, selima Tripkovi i Mokroj Gori. N. Kovačević
PIROT: Programi Kulturnog leta uglavnom besplatni
Pirot - Mladi Piroćanci koji će ovog leta ostati u svom gradu, a takvih nije malo, pored Gradskog kupališta koje je za mnoge pirotsko more, moći će u okviru Pirotskog kulturnog leta da prate i pojedine programe iz oblasti kulture. Prema rečima koordinatora Kulturnog leta Nebojše Icića, 90 odsto programa biće besplatno. Pirotsko kulturno leto uz pomoć lokalne samouprave organizuju ustanove kulture.
Narodno pozorište, pored ostalog, organizuje Metal fest na kome će nastupiti hevi metal grupe - pet iz Beograda i četiri iz Pirota. Festival se održava na Omladinskom stadionu u Pirotu i organizator očekuje veliku posetu mladih. Ulaz je besplatan.
- Računamo da će ovaj fest izazvati posebnu pažnju mladih, tim pre što nastupaju i naše lokalne grupe - kaže organizator u Pozorištu Dejan Glišić. Iako se sa sigurnošću ne može reći kome je tačno namenjen koncert Ibrice Jusića, u Pozorištu koje organizuje koncert, očekuju i mlade i stare. Pozorište 3. jula otvara i svoju kamernu scenu komadom Vragolije u režiji Lilijane Ivanović.
Posebna poslastica za Piroćance biće Drugi međunarodni skup bajkera koji organizuje Moto klub Anđeli iz Pirota. Prema rečima predsednika ovog kluba Saše Minića, skup će biti od 20. do 22. jula.
- Očekujemo oko 500 bajkera iz Bugarske, Makedonije, Nemačke, Italije, Slovenije , Hrvatske i Srbije. Ako je suditi po prošlogodišnjem interesovanju, verujemo da će Piroćanci i ovoga puta uživati u zvuku motora, ali i pratećim manifestacijama - kaže Minić.
Pored defilea ulicama grada i nastupa na trgu u centru Pirota, kamp za sve učesnike biće u Momčilovom gradu, gde će biti organizovani koncerti pirotskih grupa, grupe Fuz boks iz Beograda, a očekuje se i nastup jedne inostrane grupe.
- To je, naravno, sve besplatno i mislim da će to biti događaj za sve, a posebno za mlade Pirota koji i nemaju previše ovakvih prilika da na jednom mestu vide ovako impozantan skup bajkera kaže Minić.
Organizatori Pirotskog kulturnog leta dosta očekuju i od Trećeg međunarodmog folklornog festivala koji od 13. do 17. avgusta organizuje Dom kulture, nastupom ansambala na otvorenoj sceni u centru grada. Učestvovaće oko 40 ansambala iz zemlje i inostranstva. Z. Panić
SOMBOR: Skupo kupanje na bazenu
Za decu - 50 dinara: Bazen u Somboru
Sombor - Gde provesti dug letnji dan, a gde noć? Najčešći odgovor ovih dana u Somboru je da je počela sezona kupanja, na Gradskom bazenu i na Štrandu, a u toku je i Somborsko leto. Mališani, uzrasta od četiri do 12 godina imaju svoje Dečje leto, od 25. do 27. juna priređuju se radionice, druže se i uče uz zabavu. Organizatori Somborskog leta takođe su predvideli programe za najmlađi uzrast, neke manifestacije već su održane, krajem ovog i početkom narednog meseca biće priređene radionice Moj dobri komšija, Srećni šešir i Sombor, moj grad. Somborsko leto, prirodno, mnogo više programa nudi za mlade. Već je gostovao zagrebački bend Hladno pivo, biće priređeno desetak koncerata bendova iz Sombora, Subotice, Novog Sada, nastupiće i Tanja Jovičević i Psihomodo pop iz Zagreba, a KC Laza Kostić posebno najavljuje nastup kamernog orkestra Virtuosi di Praga, 16. jula na platou ispred Županije (zgrade opštine).
Još mnogo događaja - izložbi, filmskih projekcija, promocija biće održano na gradskim ulicama, u dvorištima Grašalkovićeve palate, Matičnog zvanja, Gradske biblioteke, Županije, a što je za posetioce veoma bitno ulaz je najčešće slobodan. Somborsko leto, na žalost mnogih mladih trajaće samo do 22. jula, a za zabavni život u avgustu svako će morati sam da se postara.
Inače, opština je za Somborsko leto izdvojila nešto više od milion dinara, skoro toliko prikupljeno je i od sponzora, pa koliki je guber - toliko i igara.
Po ovim nesnosnim vrućinama Somborci su s nestrpljenjem dočekali sezonu kupanja, ali su ih "upadi" razočarali. Cena ulaznice na Gradskom bazenu je sto dinara za odrasle, za decu 50 dinara. Na Štrandu ulaz je 60 i 30 dinara. Plitke novčanike nije odobrovoljio ni popust za set ulaznica, pa će se bazen ređe posećivati.
U petnaest somborskih sela (od 600 do 5.000 stanovnika) situacija je mnogo nepovoljnija. Jedina zabava su kafići, ponegde radi i diskoteka. Malo sela ima bazene, od kojih malo koji radi. Bazen u Kljajićevu, koji koriste stanovnici četiri sela - Čonoplja, Sivac, Telečka, Kljajićevo i nekih salaških naselja, nije "ušao" u opštinski budžet, a da li će i kada biti obezbeđeno oko milion dinara krajnje je neizvesno. Valja naglasiti da će opština Sombor dvadesetak odlikaša, đake generacije osnovnih škola, uputiti deset dana u Mađarsku, u Budimpeštu i na jezero Balaton. Đ. Kukić
ŠABAC: Katanac na školskim dvoranama i terenima
Za razliku od nekih ranijih vremena, ovog leta za mlade u Šapcu nema organizovanih programa. U nadležnoj opštinskoj službi kažu da to ne praktikuju a ostale organizacije i društva to mogu da rade na osnovu sopstvene inicijative. Inače, u šabačkoj opštini ima 13 osnovnih škola, osam srednjih i tri više škole, sa oko dvadesetak hiljada učenika i studenata. Čak ni sportske dvorane i tereni po školama nisu otvoreni za igre i takmičenja. Nekada je OŠ Vuk Karadžić tokom leta svoje terene ustupala učenicima, ali te prakse više nema. Tradicionalno, Opštinska organizacija Crvenog krsta šalje decu u letnje kampove u Bogovađu, kod Lajkovca, i u Baošiće u Crnoj Gori. Takođe, već desetak godina deca bez jednog ili oba roditelja upućuju se u Grčku na letovanje kod svojih vršnjaka. Međutim, to se odnosi na manji broj dece, više od stotinu, dok većina nema nikakav organizovan oblik za provod i zabavu.
I šabačka mesna zajednica Donji šor od 1. jula organizuje dvonedeljnu školu rukometa za svu decu rođenu od 1991. do 1996. godine. Na čelu ove škole je Petar Fajfrić, osvajač zlatne olimpijske medalje u Minhenu 1972. godine. Treninzi se organizuju svakog dana od osam do deset časova, ujutro i uveče, na stadionu za male sportove Dušan Silni. Ova mesna zajednica oganizovala je i besplatnu školu jahanja, ali ove godine iz finansijskih razloga ne može to da priušti deci i omladini. Zatvoreni gradski bazen već duže od godinu dana nije u funkciji, tako da nema ni škole plivanja. Nekadašnji Dom omladine, sadašnji Kulturni centar Šapca, takođe ne priprema ništa specijalno tokom leta. Izgleda, sve se prepušta Šabačkom letnjem festivalu, gde je ulaz besplatan, ali to je već sasvim druga priča. D. E.
SREMSKA MITROVICA: Za svakog ponešto
Sremska Mitrovica - Pod sloganom Leto na Savi 07 - Sremska Mitrovica grad bez droge, u udarnim letnjim mesecima, tokom jula i avgusta Opštinska uprava za predškolsko obrazovanje, sport i socijalnu zaštitu organizije niz programa i manifestacija za one koji će ovog leta ostati u gradu. Većina Mitrovčana će leto provesti na svom moru, popularnoj gradskoj plaži koju ovdašnji meštani zovu Brioni, a koja važi za jednu od lepših rečnih plaža u Srbiji. Pre nekoliko dana zvanično je i počela sezona kupanja. Direkcija za izgradnju opštine potrudila se da u sezoni plaža bude besprekorno čista, da kupači besplatno koriste tuševe i toalete, da im budu dostupne kabine za presvlačenje, kao i tereni za rekreaciju i igrališta za najmlađe.
Tako će tokom pomenuta dva letnja meseca biti organizovani programi takmičarskog karaktera - fudbal, odbojka i rukomet na pesku, Sirmium open beachvolley, igre bez granica, rolerijada, sport za sve, dečiji karneval, plus plivanje, kajak, basket...
Osim toga Centar za kulturu Sirmiumart organizuje niz manifestacija pod pokroviteljstvom Skupštine opštine. Program Smile (Sremskomitrovačko leto) predviđa niz koncerata, od gostovanja rok grupa, koncerata klasične muzike, međunarodnog festivala "Srem folk fest", gitarijade... Po prvi put ove godine urađena je i anketa sa mitrovačkim srednjoškolcima u kojoj su oni iskazali svoje želje koju bi grupu voleli da vide u svom gradu. Tako mladi Mitrovčani učestvuju zapravo u kreiranju programa kulturnog leta.
Mirjana Marković, viši stručni saradnik za obrazovanje u Opštinskoj upravi za obrazovanje i kulturu, kaže da se ova letnja manifestacija organizuje upravo zbog mladih, pa stoga oni i treba da uzmu aktivno učešće u kreiranju programa. Ovakvu akciju pozdravili su mitrovački srednjoškolci i rekli da je ovo dobra prilika da mladi ljudi iskažu svoje želje, te da sami biraju bend koji će doći u njihov grad. Sve u svemu, onima koji ostaju tokom leta u gradu neće biti dosadno. J. Zurković
Majdanpek: U ponudi - ništa
Majdanpek, Donji Milanovac - Pravilo da je za dobar provod najvažnije dobro društvo, kada je u pitanju zabava manjih i većih školaraca i studentarije, po svemu sudeći biće aktuelno ovog leta u Majdanpeku. Nekih organizovanih programa namenjenih mlađoj populaciji, makar u najavi, zasad nema, pa kao opcije preostaju zatvoreni bazen Sportsko rekreativnog centra 6. avgust koji će proraditi za koji dan, ali i jezero Veliki Zaton, na par kilometara od samog grada.
Vikendice Majdanpečana na obali Dunava kod Donjeg Milanovca i Golupca takođe su varijanta za jeftino letovanje u sopstvenoj režiji. Za relativno malo novca (200 evra i 2.900 dinara), a u organizaciji Gradskog karate kluba Zaječar karatisti i iz majdanpečke opštine provešće ovog leta deset dana na Crnom moru u Kranevu u Bugarskoj.
Nešto malo ovdašnjih srednjoškolaca i studenta na letovanje će zahvaljujući svojim školama i fakultetima, ali će najveći deo raspust provesti kod kuće, trudeći se da sami sebi organizuju zabavu. J. B. K.
Copyright © 2002-2005 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
naslovna periskop feljton dijalog beograd vojvodina terazije tvprogram sport region dežurna hronika događaj dana kultura ekonomija evropa globus
  SADRŽAJ  
UŽICE: Dobra opštinska ponuda

PIROT: Programi Kulturnog leta uglavnom besplatni

SOMBOR: Skupo kupanje na bazenu

ŠABAC: Katanac na školskim dvoranama i terenima

SREMSKA MITROVICA: Za svakog ponešto

Majdanpek: U ponudi - ništa
  U TERAZIJAMA  
Važno je biti na nebu
 
samo po danas.co.yu
po celom SCG web-u