subota-nedelja, 10-11. april 2004
  NIS-Naftagas
  NIS-Gas
  NIS-Energogas
  NIS-RNP
  NIS-RNS
NIS-RNB
  NIS-FAM
  NIS-Jugopetrol
  NIS-Naftagas   promet
NIS-Inženjering
MR sistem, kompanija u nastajanju i sinonim za stalni privredni razvoj i širenje
Preduzetništvo obojeno dušom
Građevinski inženjer Miloš Radenković, preseljavan kako se s tom strukom uvek radilo, našao se na novom radnom mestu u Kraljevu. U času je, tih 80 i nekih "snimio" silnu administraciju u radnom kolektivu, zaključio da tu uskoro neće biti hleba i "prelomio": u se, u svoju porodicu, svoje ruke, znanje! Upustio se u sitne građevinske zanatske radove poput popravljanja ivičnjaka i sl, koje partijskom režimu nisu bole oči. Osnovao je malu zanatsku radnju. Kažu da je bilo ovako: ranom zorom, u 4-5 sati (dok je blažena radnička klasa spavala uljuljkana snom o večnosti lepih plata za malo truda plus samoupravljačka prava - nije kriva, al’ tako je bilo) kretao je sa svojim kamiončetom, kupljenim na pozajmicu u svoje lične radne pobede. Vraćao se u 9-10 uveče (ovi naši, a dobar deo ni danas ne kapira šta se to dogodilo, il’ su spavali il’ gledali televiziju il’ bistrili politiku u obližnjem kafančetu). I tako dan za danom, noć za noći.
Identifikacija: Domaćin
Šta je to domaćin, možda će neko da upita, jer se ova kao i mnoge druge lepe reči kod nas naopako trošila. Domaćin je onaj koji stiče i pametno upravlja stečenim, onaj koji brine o svojoj firmi, svom dvorištu ali i o širem okruženju (čitaj: društvenoj zajednici), onaj, u jednu reč kazano, koji gleda da ljudima bude dobro a bogu ugodno.
Ona radnja Miloša Radenkovića prerasla je kad je ojačala i formalno se moglo, 1990. u građevinsko preduzeće "Građevinar". U zemlji Srbiji to preduzeće je bitno, jer je otvorilo put privatnom preduzetništvu u građevinarstvu. U svom radu oslonjen na sopstveni kapital, poštene, vredne i umešne radnike, uz dobru saradnju sa drugim građevinskim firmama, proverenim investitorima i uglednim projektnim biroima "Građevinaru" nije bilo da ne bude uspeha. On je "majka firma" današnjoj velikoj kompaniji koja ovih dana treba i formalno da se registruje pod inicijalom inženjera Radenkovića: MR sistem. Čini ga "Građevinar", Bolnica "Sveti Nikola", "Srbija", "Raketa", KVART i fabrika prozora "De Luxe" (u izgradnji). Ko su i šta su videćemo u tekstovima koji slede.
Koncesija za hidroelektrane
Na javnom međunarodnom tenderu u Republici Srpskoj "Građevinar" dobio je koncesiju za izgradnju dve hidroelektrane na Vrbasu (HE "Banjaluka-niska" i HE "Krupa") ukupne snage oko 90 megavata. To su, inače, dve prve od osam u nizu predviđenih hidroelektrana na Vrbasu.
Nova primenjena psihologija i najelitnije svetske škole menadžerstva skupo naplaćuju svoje usluge učeći kako da se bude uspešan u poslovnom smislu. Sa profitom kao alfom i omegom i svrhe i cilja, njihova učenja donose više stresa nego što stvaraju broj bogatih ljudi. Sve je to jedan edukativan biznis, a putevi do uspeha različiti su, koliko su i ljudi različiti. Primeri mnogih samo uspeha potvrđuju ovu tezu. No "slučaj" našeg inž. Radenkovića iziskuje da se na jedno opomene. U potrazi, pomalo sa strane, za definicijom njegovog profila, razgovarali smo i sa nekim krajnje neutralnim svetom. Dobar broj nezavidnih (ima i takvih u zemlji Srbiji, za ne verovati, jel’ da?!), oni tzv. slučajni prolaznici ističu izuzetnu skromnost, poštenje i duševnost ovog Kraljevčanina, rodom iz Petrilja srez jablanički.
Oduvek je bio duboko religiozan čovek, kažu, a ne kao ovi novi što ne znaju pošteno ni da se prekrste. Pogledajte mu kuću, kažu, lepa, udobna, al’ ne bode oči, nije pravljena nikog da zaseni. Vidite mu decu, naglašavaju, ozbiljna, rade po ceo dan. Zaposlio je familiju, ističu, ali samo one najbolje i najvrednije. Može, veli narod, Radenković sa ovim što ima da ode negde i živi "k’o bubreg u loju", a on se bakće s nama ovakvima kakvi smo...
Iz ovakvih i sličnih rečenica, i onoga što smo videli svojim očima polako su se stvorili obrisi ličnosti kakva je Srbiji potrebna, kakve je Srbija tu i tamo i ranije imala - vredne, radoholike, dobrotvore, zadužbinare. Podigao je bolnicu u Kraljevu, od firme "Srbija" planira da tom gradu pruži gde sutra da izađe, da se odmori, zabavi, nešto lepo da vidi, lepo da se oseća. Kupio je užičku "Raketu" i već se njeni luksuzni autobusi i uredni pristojni vozači i kondukteri nameću kao novi reper za tu branšu. Napravio je multimedijalni centar sa odličnim bioskopom - za mlade, pre svega, za kulturu, za avangardu. Crkva u centru grada, velika i lepa delo je "Građevinarovih" vrsnih graditelja i Radenkovićev poklon ovom gradu i ovom kraju. Gradio je i radio po mnogim gradovima, ovde i van granica, ali je najviše pružio svome kraju, gde živi, gde mu se igraju unučići.
Poduhvat izuzetan za ovo ludo tranziciono vreme. Blagodet toga što je inž. Radenković učinio i što dalje čini tek će Kraljevčani da osete, i valjda da počnu da cene. Zavičajna ljubav ovde poslovično nije na visokoj ceni. Mnogo su nas (ne)prilike i narav nam lična, izvitoperili. Represijom to se ne da izmeniti. Ljubav i dobro jedini su putokazi. Neka zloban priča drugo šta god hoće!
Bože, pomozi da bude tako - i više i jednom zauvek. Da Srbija izađe na dobar put. I na dobar glas. Kao ovaj o kojem pišemo.
"GRAĐEVINAR": Šifra uspeha "majke firme"
Mlad i stručan menadžment "Građevinara": Dejan Radenković, vlasnik i Dejan Miladinović, direktor firme
Firma "majka" celog moćnog MRSISTEMA, "Građevinar" koji danas broji oko 1.800 radnika, očigledno je bila svih ovih 15 i više godina ozbiljan, solidan "roditelj" svojoj današnjoj "deci", koja se, bez sumnje, mogu smatrati savremenom ekskluzivom u privatizaciji: zdravstvo - turizam - kultura. Pa da vidimo na čemu se to zasniva uspeh dobrog starog pretka i preteče ove sada moderne kompanije. Odmah da kažemo, da je "majka" i dalje, bez obzira "kako deca rastu" u punom naponu snage. Ona je matica koja drži sve na okupu, i koju svi iz ovog sistema sa emocijom punog poštovanja doživljavaju kao čelnu. O njoj se slično i spolja razmišlja.
Nije stan "koka-kola"
Izvesni mlađi kadrovi "žale se" na nesklonost inž. Radenkovića da reklamira svoju firmu i svoje uspehe. Pričamo o tome. Staromodan - nije. Odabira vrhunsku tehnologiju. Nigde ne škrtari. Reč je, dakle, o ubeđenju. On jednostavno kaže da se dobar glas daleko čuje.
Da, tako rezonuje jedan soj srpskih domaćina. Onih kojih nema mnogo. Valjda će ih biti više. I u ovom svetu i dobu reklamoždera, valjda će doći vreme kada će reč i ime čoveka već samo po sebi da budu garancija.
Jer, hoćete li kad rešite da kupite danas ili sutra stan, i skupite svoju kesu para (kredit, ili bilo šta) otići kod onih koji se po ceo dan vrte po televizijama, ili su iskešali i oko vašeg gradilišta svoje atraktivne parole (pa zbunjuju ljude ko to i šta tu radi), ili - ili ćete se dobro raspitati, među onima koji grade, koji prodaju i kupuju - ko je najbolji i najpouzdaniji. Pa njemu otići. Nije stan flašica koka-kole, da je moraš stalno reklamno "napumpavati". Hm, ima logike.

Građevinarstvo je ozbiljan posao, tu nema trange/frange, loš glas mnogo brzo se pročuje, a za dobar treba vreme i provera. Ova branša, to svi znamo, pronosila je slavu graditeljstva i one velike države koje više nema i srbijansku posebno. Iz te škole iznikao inženjer Miloš Radenković, vlasnik i većinski vlasnik firmi članica MR sistema, čovek, svi kažu, izvanrednih personalnih karakteristika, dobro je znao kako treba da se radi, i tako je i radio. Sve je od starta postavljano na zdravu osnovu, na čvrstu skelu, na kvalitet, efikasnost, poštovanje rokova, poštenje i čiste ruke.
ŠTA JE ŠIFRA "GRAĐEVINAROVOG" USPEHA DEFINIŠE NAM ZORAN NIKOLIĆ, MARKETING MENADŽER U MR SISTEMU:
- Pravilna poslovna politika, mladi stručan menadžment (na čelu firme je Radenković junior i njegovi vršnjaci), zatim, zavidna celokupna mehanizacija, odličan vozni park, besprekorno obučeni kadrovi, korektan odnos prema tržištu, kvalitet izgradnje i poštovanje rokova učinili su da "Građevinar" svih ovih godina odlično posluje. Sa rastom i razvojem sve je to podizano na sve viši nivo. Današnja bitna karakteristika na svim našim objektima je, najpre, dobra organizacija gradilišta, jer se ona najviše odražava na efikasnost. Savremena tehnologija - mašinsko malterisanje, nove pumpe i mikseri marke "mercedes", "perijeve" skele - sva ta sofisticirana oprema usko je povezana sa obučenošću kadrova, mašinama se upravlja pomoću kompjutera. "Građevinar" je struci uvek posvećivao značajnu pažnju, pa je tako i danas. Kod nas rade najbolji: od KV-radnika do vrhunskih inženjera kao što je naš čuveni statičar inž. Dragan Marić, čiji sin takođe inženjer radi u "Građevinaru", zaključuje Nikolić.
PROŠLOST - IZ BOGATOG GRADITELJSKOG OPUSA INŽ. MILOŠA RADENKOVIĆA
"U kaišu": Završene stambene zgrade u Bloku 41 u Beogradu
Građevinar" je izgradio veliki broj objekata: Autobusku stanicu u Užicu, Žičaru na Kopaoniku, apartmansko naselje Kraljevi konaci na Zlatiboru, stambeno-poslovne objekte u Prištini, Obiliću i Štimlju, Bolnicu "Sveti Nikola" u Ratini, Hram Spaljivanja moštiju svetog Save u Kraljevu, poslovnu zgradu Investbanka u Požegi, poslovni objekat SKC u Kragujevcu, Poslovni objekat Republičkih organa u Zubinom Potoku, niz mostova na teritoriji opštine Užice, kao i mnoge druge. Njegova delatnost u poslednje vreme vezana je za Beograd, gde je, inače izgradio niz lepih kuća i zgrada za stanovanje, gradi ih, i ima velike projekte u planu.
SADAŠNJOST - PRELEPI ATRIJUM KOD NOVOBEOGRADSKE OPŠTINE
"Pametna" zgrada
Spremno za najbolje kupce: Zgrada "Atrijum"
U novobeogradskom Bulevaru Mihaila Pupina, u neposrednoj blizini opštine i novog "Merkatora", delu grada koji sve više izgleda poput pravog urbanog sedišta, ovih dana svoj prelepi definisani izgled dobija "Građevinarova" Poslovna zgrada "Atrijum". Ovaj objekat, koji će biti potpuno završen krajem juna ove godine ima 11.500 kvadratnih metara. Polovina pripada "Beopetrolu", odnosno "Luk oil-u", a svoju polovinu je "Građevinar", po najvišim standardima podigao za prodaju. Njegov deo okrenut ka mirnom delu kvarta, prodaje se kao ekskluzivni poslovni prostor. Zgrada je, naime, opremljena svim onim što je sami vrh modernog graditeljstva i uređenja (klima, internet, kabovska, satelit), kompjuterizovana, bezbedna i komforna. Krunu njenom vizuelnom identitetu daće bogata fontana u dvorištu. Petospratnica je. S obzirom na blizinu "Merkatora", kao i na činjenicu da su slovenački investitori po uloženom kapitalu u Srbiji na prvom mestu, ova "Građevinarova" zgrada - ima takvih ideja u firmi - idealna je da se upravo u njoj oformi svojevrsna "slovenačka hiža" - skup svih većih predstavništava slovenačkih investitora u našoj zemlji.
BUDUĆNOST
20.000 metara kvadratnih
Projekat novog zdanja na 20.000 metara kvadratnih. "Građevinar" namerava taj objekat da podigne u što skorije vreme u Bloku 28. Radovi počinju odmah po Uskrsu.
KULTURA
Mulimedijalni centar: bioskop, dvorana, kafe, terasa
KVART dobrog domaćina
Vrhunska bioskopska udobnost: Dvorana u KVARTU
Tradicija je u Srbiji da svaki dobar domaćin gosta koji mu prvi put dolazi u kuću uvede u najlepšu prostoriju, a ne u neki hladni hodnik, bezdušno predsoblje u dvorište ili, ne daj bože, tek na kapiju. Po načinu prijema gostiju ovde su se oduvek razlikovali dobri domaćin od, da izvinite na izrazu, gulamfera. Za gosta se uvek nalazio osmeh, srdačna dobrodošlica, pa onda slatko i voda, rakijica, kafa, pa sve redno, ako poseta nije kratka ili službena. I kad se nije imalo, čuvalo se najbolje za gosta - od nameštaja, preko vazni za cveće, do šećera, pića ili nekog drugog posluženja. Gostoljubivost, ma kakvi da smo u poslednje vreme postali što svojom što tuđom krivicom, upisana je u genetski kod ovog naroda. I niko nema pravo da je narušava, da je kvari ili briše pod izgovorom tempa života, stresa, krize, nemaštine, il’ razloga da su drugi drugačiji. Svako ima svoje, a lepota boravi upravo u različitosti. Ta nam crta karaktera vraća obraz koji smo dobro ukaljali poslednjih godina, bogme više svojim nego tuđim grehom i ludilom. Sada kada se polako, uprkos bremenu i barikadama (o krivici više da ne govorimo) vraćamo u svet.
Kada smo se obreli u Kraljevu, u MR sistemu domaćini su nas prvo uveli u svoje primaće prostorije - Multimedijalni centar KVART (privatizovan stari bioskop "Ibar"). U gradu, nažalost, oronulom kao i svi gradovi u Srbiji postoji mesto, lepo, ni preluksuzno ni preskromno, s merom i ukusom uređeno da ga se ne postide ni svetska mesta moderne humane etabliranosti. Civilizovan doček, odmeren i srdačan, bez one novobogataške šljašteće forme kakva, recimo niče po prestonici i njenim obodima, bez nadmenosti isto kao i bez snishodljivosti. Ma nije ova Srbija izgubila svoje dostojanstvo, ne može a da ne bude malo egzaltirana rođena Srbijanka koja potpisuje ove redove. I samo to što je svome gradu prvo uredio tu svojevrsnu gostinsku sobu, bilo bi dovoljno za ogroman plus inženjeru Radenkoviću. I sa našeg stanovišta dovoljno za onu titulu srpskog domaćina. To se zove osećaj za pravi gest.
KVART je preko puta zgrade Opštine. Kumovala mu je jedna gimnazijalka na konkursu (sa vrednom nagradom). KV kao Kraljevo, a art zna se. Otvoren je u decembru 2002. godine.
Napomena 1: bioskop ima 248 mesta, zaista udobna sedišta - da osloniš vrat, ali i da ne zadremaš, sala ima pravi nagib - da nikom ničija glava ne smeta i, konačno, razmak među sedištima je 1,20m - da ispraviš noge kao čovek. Sitnice mnogo govore: nije se štedelo na prostoru - da se dobije koji red više, proda koja karta više, a za udobnost posetilaca baš te briga. Kad smo kod karata, od svake ulaznice 10 dinara se izdvaja za završetak fasade i unutrašnjosti hrama Spaljenih moštiju sv. Save.
Napomena 2: Budući da ima lepu salu za skupove, sa projekcionom aparaturom i platnom, kao i udoban foaje sa kafeom, kao i malu zgodnu terasu, KVART je odlično mesto za organizaciju raznovrsnih događaja, počev od dečijih rođendana pa do ozbiljnih sastanaka, kakav je bio nedavni Kongres radiologa Srbije.
Napomena 3: Uređenjem jednog ovakvog mesta, nesumnjivo su postignuta dva strateška cilja, i za grad i za Radenkovićevu kompaniju. Kraljevo je dobilo svoj lepi prostor, kome su se mladi najpre obradovali, a ovakvom jednom ponudom zaokružuje se i poslovna celina zdravstvo - turizam - kultura. Dobro planiranje na duge staze - opet primer domaćinskog poslovanja.
SAOBRAĆAJ
BEZBEDNO, UDOBNO I POUZDANO DO ODREDIŠTA: "Raketa a.d." Užice, godinu dana od privatizacije
Blistava vozila, ljubazno osoblje
Godinu dana otkako je "Građevinar" većinski vlasnik "Rakete a.d." Užice, ovo preduzeće sa dugom tradicijom, postalo je jedan od najboljih domaćih prevoznika. Promenjen je odnos prema radu, osavremenjen vozni park, putnici zahvaljuju na odnosu voznog osoblja, a staničnoj zgradi, jednoj od najlepših u Srbiji, vraćen je stari sjaj. "Raketa a.d." Užice nije samo prvo saobraćajno preduzeće, koje je privatizovano u Srbiji, već je i primer veoma uspešne privatizacije. Od 26. decembra pre dve godine većinski vlasnik je Miloš Radenković, vlasnik firme "Građevinar". U sastavu užičke "Rakete a.d." su "Raketa - putnički saobraćaj", "Raketa - teretni saobraćaj" i "Raketa - Autoremont" i "Raketa - promet".
Humanost
Nekoliko puta autobusima "Rakete" prevozili su se naši reprezentativci na svetskim i evropskim prvenstvima u fudbalu, košarci, odbojci... Pored toga preduzeće učestvuje u svim humanitarnim akcijama, sponzor je OK "Jedinstvo", FK "Sloboda" i drugih sportskih klubova, ali i donator raznih kulturnih dešavanja u užičkom regionu. Slabovidim i slepim osobama i njihovim pratiocima obezbeđen je besplatni gradski prevoz, a za učenike i studente popust mesečne karte je 25 odsto.
Ulaganjem kapitala u ove pogone, novi vlasnik je zaokružio i ponudio neophodnu i perspektivnu tehnološku celinu u oblasti saobraćajne privrede. Preduzeće poseduje 150 autobusa i 25 kamiona. Za godinu dana od privatizacije, kupljen je 41 autobus, što nisu uspela sva domaća saobraćajna preduzeća u zemlji. Pre neki dan vozni park je obogaćen sa četiri nova autobusa, marke Berkof (Baerkhof) (kooperacija Daf-a i Mercedes-a), visoke turističke klase, a do polovine aprila ove godine stići će još osam ovakvih izuzetno luksuznih autobusa, istog proizvođača. Autobusi imaju klima uređaj, audio, TV i video opremu, kuhinju, sanitarni čvor, zaštitu od sunca, udobna "Vogel" sedišta. Prosečna vrednost ovakvog autobusa, bez carine, je oko 230.000 evra. Novi vlasnik se kupovinom preduzeća obavezao da će u prvoj godini privatizacije investirati 50 miliona dinara, pa je sasvim jasna računica da je ta suma premašena. Osim toga, u toku su pregovori sa holandskom kompanijom "Berkhof" o otvaranju modernog servisa za ova vozila u Požegi, a predstavnici Vlade Holandije već su tim povodom boravili u Užicu.
Tri idealna dana u Srbiji
"Raketa - turs" je konkurisala na konkursu "Tri idealna dana u Srbiji" i, svojim projektom Ježevica - Zlakusa - Potpeć - Užice - Rožanstvo - Sirogojno - Gostilje, Zlatibor - Mokra Gora - Tara, manastir Rača - reverzibilna HE "Bajina Bašta", ušla među pet najbolje osmišljenih turističkih ponuda u zemlji. Agencija nudi receptivni turizam, odnosno organizovano dovođenje domaćih i inostranih turista u užički kraj. Njima se nudi izuzetan aranžman u trajanju od jednog do sedam dana boravka u užičkom kraju, koji raspolaže biserima kulturnog nasleđa i prirodnim lepotama.
Novi način poslovanja, uslovili su i promenu odnosa radnika prema poslu. Vozači, kondukteri i osoblje u preduzeću odeveni su u lepa odela, usvojili su manire lepog ponašanja i sve to, atmosferu u ovom preduzeću čini neuobičajenom za naše podneblje. Zgrada užičke Autobuske stanice, u kojoj je sedište firme i moderan tržni centar, a koju je izgradilo preduzeće "Građevinar", jedna je od najlepših građevina u zemlji.
Povezane celine
"Raketa-putnički saobraćaj" isključivi je prevoznik putnika u opštinama Užice, Požega, Bajina Bašta, Nova Varoš, Arilje, Kosjerić i Čajetina. "Raketa - teretni saobraćaj" ima 25 kamiona, od kojih je pet novih, marke "Mercedes", a uskoro će biti nabavljeno još 20 novih kamiona. I ovo akcionarsko društvo takođe je uspešno u prevozu robe do svih destinacija u svetu. Usluge ovog poreduzeća koriste Valjaonica bakra, Valjaonica aluminijuma, "Petrohemija" i ostala domaća preduzeća. "Raketa - Autoremont" obavlja remont svih vrsta vozila po fabričkim katalozima, a 70 odsto kapaciteta koristi se za remont vozila Vojske SCIG i MUP Srbije. "Raketa - promet" takođe uspešno posluje, prodaje vozila uglavnom iz programa "Lada" i "Zastava", ulja, maziva, rezervne delove, nudi usluge trećim licima, a nakon privatizacije, promet je uvećan za deset puta!
Uskoro će biti uvedene međunarodne linije na relaciji Bajina Bašta - Užice - Cirih u saradnji sa firmom "Feral - travel" iz Ciriha, a potom i linija Vranje - Emshorov (Nemačka) u kooperaciji sa hamburškom firmom "Bruno This".
Pored toga, poslovodstvo užurbano priprema reaktiviranje svih ranijih linija, koje je ovaj prevoznik imao u bivšim republikama nekadašnje Jugoslavije i iščekuje pozitivne odgovore od resornih ministarstava na svoje zahteve. Podneti su zahtevi za reaktiviranje linija Zlatibor - Banjaluka - Prijedor, Beograd - Banjaluka - Prijedor, Užice - Tuzla i Beograd - Mostar.
U okviru preduzeća posluje i turistička agencija pod nazivom "Raketa-turs" koja ima poslovnice na Zlatiboru, u Beogradu i Kraljevu. Agencija nudi prevoz putnika u zemlji i inostranstvu, kao i inostranih turista u našu zemlju. Komforne i luksuzne autobuse iznajmljuje svim velikim turističkim agencijama u zemlji za prevoz turista do Španije, Francuske, Italije, Nemačke, Češke, Slovačke, Grčke, Turske, Mađarske i za dva meseca na ovim destinacijama, "Raketini" autobusi prešli su više od 150.000 kilometera.
Ova agencija nudi i prevoz đačkih ekskurzija, prevoz dece na letovanja i zimovanja. Preduzeće je na tenderima dobijalo značajne poslove u SCG, a najnoviji je prevoz dece "Centra dečjih letovališta" iz Beograda, i to u konkurenciji beogradske "Laste" i privatnog preduzeća "Fudeks". Posebno treba napomenuti da na ovim turističkim turama, ali i linijskom i vanlinijskom prevozu putnika, u nekoliko proteklih godina, nije bilo udesa, što ukazuje na tehnološku i bezbednosnu supremaciju u odnosu na druge prevoznike.
Menadžmet ovog preduzeća čine stručnjaci visoke profesionalnosti i poslovne etičnosti, sa dugogodišnjim radnim iskustvom u oblasti saobraćaja. Generalni menadžer je Đorđe Kerić, rukovodilac sektora saobraćaja Boško Diković, rukovodilac sektora remontno-tehnočkog održavanja je Željko Šišić, glavni inženjer je Milutin Filipović, a rukovodilac finansijskih i pravnih poslova je Nada Đurović.
- Naša očekivanja su opravdana, pre svega, zbog nesebičnog ulaganja većinskog vlasnika gospodina Miloša Radenkovića u nabavku novih autobusa, kamiona i teretnih vozila, otvaranju novih objekata za servisiranje tih vozila. Ta ulaganja obavezuju zaposlene i poslovodstvo na maksimalno odgovoran i krajnje profesionalan odnos u korišćenju tih sredstava, ali i izuzetno profesionalan odnos prema putnicima, ističe Đorđe Kerić, generalni menadžer "Rakete, a.d. On dodaje da će, nakon velikih investicija, aktivnost menadžmenta, u saglasju sa većinskim vlasnikom, u narednom periodu biti usmerena na podizanju standarda zaposlenih.
- Pre privatizacije radnicima se dugovalo i do deset plata. Uspeli smo da to nadoknadimo i ta dugovanja smo izmirili za nepunih godinu dana, a sada se zarade isplaćuju redovno. Uspostavili smo precizne kriterijume, po kojima svaki zaposleni zna koliko može da zaradi. Ukinuli smo sistem plata i uveli sistem zarada, čiji iznosi zavise od koeficijenta učinka i po tome smo takođe jedinstveni u zemlji. Trenutno je zaposleno 850 radnika i niko nakon privatizacije nije otpušten s posla, poručio je Đorđe Kerić, generalni menadžer užičke "Rakete, a.d." Nenad Kovačević
TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
AKCIONARSKO DRUŠTVO "SRBIJA": Bogatstvo vizije o ekonomskom (turističkom) preporodu Kraljeva i regiona
Sklad prirode i pulsa novog doba
Na putu ka Kraljevu, od Beograda pa sve redom i levo i desno zatalasana ranoprolećno obrađena zemlja, lista i ozelenjava, čini ti se da lepo vidiš otvaranje cvetića na voćkama. Čista lepota, dao bog. Celim putem u istom odnosu prati nas i "bogatstvo ponude" raznovrsnih najlon-kesa, plastičnih boca, raspadnutih džakova, raznoraznog šuta i đubreta. Dali ljudi. Prosto da te muka uhvati. Velika metla, kuluk, naredba, kazna, ili, hajde da ne budemo rigidni, neka forma javnih radova - ono je što će jedino Srbiju da preseli iz deklarativne odrednice o razvoju svojih komparativnih prednosti ka stvarnom korišćenju istih. Prvo to, pa posle će biti mnogo lakše, ubeđeni smo.
Posle truckavog puta sa jedno dva, onako solidna klizišta ulazimo u grad i odmah se srećemo sa spomenicima socijalističko-samoupravnog razvojnog eksperimenta po kome nijedan grad nije trebalo da ostane bez neke krupne fabričetine. Tek toliko da se debelo upropasti i priroda i ljudi odviknu da rade zdrave i dohodovne poslove. "Magnohrom" i Fabrika vagona, tužna slika, verujemo, i za najortodoksnije čuvare starih radnih mesta. Dobro je što smo odmah posle svratili u Hram spaljenih moštiju sv. Save - da zapalimo sveću za lične potrebe, i zdravlje i pamet naroda. I za pokoj duše starim iluzijama, iz čijeg pepela treba da nikne jedan stvarni preobražaj.
Trebalo je mnogo "petlje" inženjeru Milošu Radenkoviću da se upusti u avanturu kupovine jedne kraljevačke firme - Turističko-ugostiteljskog preduzeća "Srbija". Svi znamo kakva se narav iznedrila upravo u toj branši, koja je i ranije donosila dobit, ali i dozvoljavala da se onaj čuveni naopaki "ponos srpskog bića" izražava kroz inadžijski odnos prema suštini posla. To je uslužna delatnost, tu nema ko šta da razmišlja kako su mu "djedovi bili ‘ajduci, a gle mene". Debela ruiniranost svih 16 objekata koji su preko AD "Srbija" ušli u MR sistem svedoči o dve stvari. Tako je to kad je nešto "ni carsko ni spahijsko" a još manje narodno. I govori da MR zbilja jaki fajter kad je rešio da svoj kapital plasira u nešto gde treba mnogo već u startu uložiti. A o promeni naravi naroda, koja je ovde neophodna, da i ne govorimo.
No, ovaj borac i na mnogo težim poslovima, svakako je imao "dobar nos", i osećanje da će ovde stvari moći da se poprave čim zaposleni krenu da zarađuju umesto da čekaju plate. Lepi preuređeni restoran "Šumadija", toplog ambijenta, urednih toaleta (važan podatak za ovde!), nasmejano hitro osoblje, atmosfera kao da si došao u nečiju ljubaznu kuću govore da se može kad se hoće.
U razgovoru sa direktorom "Srbije" Jovicom Netkovićem, prvi utisak tiče se jednog emocionalnog naboja koji prati svaki početak velikih sa izgledom na dobro, poslova. Mnogo bi prostora trebalo da se iznesu sve ideje koje grozničavo naviru a tiču se moćnih mogućnosti - od ponude za mlade, preko ekskluzive za najbogatije, do osmišljavanja sadržaja za živi pils grada (bašte, filmovi na otvorenom, specifične večeri...). Saznajemo koji su to objekti kojima treba da se iskoriste sve komparativne prednosti ovog grada i lepota čitavog kraja. Opet bog, bio je štedar kad je crtao ovaj deo mape sveta. Kopaonik, Goč, Zlatibor okolo, Ibar kroz grad, blizu banje - Vrnjačka, Mataruška, Bogutovačka, kao i manastiri - Studenica, Žiča... Ko bi sve nabrojao, ovde na lepoj zemlji, čistoj vodi (u dubinama, ova što se vidi mogla bi da se pusti da teče kroz čista korita!). S obzirom na prirodu - bogatstvo predela za čisti mir, šetnje, sport itd, kao i na ono što je g. Radenković već učinio za Kraljevo ("Raketin" vrhunski vozni park, bolnica, KVART, hram) - ovde postoje svi uslovi za razvoj zdravstveno-rekreativno-kongresnog turizma, najpre, a onda i za drugačiju maštovitiju ponudu. Kad se preurede hoteli, moteli, restorani, srede putevi, izgrade, žičare... Da će sve to biti uglancano i vrhunsko, ozbiljno poslovno i srdačno srbijanski - ne sumnjamo. Uverili smo se da u MR sistemu drugačije ne može. Valjda će to da vidi i šira društvena zajednica, da ne kažemo politički faktori, pa da se i ona uključi a ne samo da čeka porez, takse its. kao na tacni. Recimo, metlom, za početak.
Kroki plana
Preduzeće je privatizovano 26.12.2003 i tom prilikom je g. Miloš Radenković otkupio 70% kapitala na javnoj aukciji. Ukupan broj zaposlenih iznosi 195. Usled otvaranja i rekonstrukcije postojećih ugostiteljskih objekata stvara se mogućnost upošljavanja svih ljudi. Formiran je nov menadžment tim. Svi objekti ulaze u proces detaljne rekonstrukcije, podeljeno u dve faze:
I FAZA - 2004 GODINE: REKONSTRUKCIJA RESTORANA I KAFANA
II FAZA - 2005: REKONSTRUKCIJA HOTELA
Ukupan kapacitet je oko 250 ležaja, dok je broj kod stolica varijabilan u odnosu na sezonu.
Ne prepoznajući svoju vodeću ulogu u ugostiteljstvu i turizmu u ovom regionu "Srbija" je od hotela "Pariz" napravila kancelarije i kafanu u donjem delu objekta. Novi vlasnik je krajnje rešen da objekat vrati prvobitnoj nameni, sa posebnim naglaskom na kraljevski apartman gde su kralj Aleksandar i kraljica Draga proveli prvu bračnu noć. Restoranski deo biće pretvoren u pivnicu.
Zadužbina je vraćena na zahtev Zadužbinarskog fonda, iako je bila predmet privatizacije.
MEDICINA
Bolnica "Sveti Nikola" u Ratini kod Kraljeva: Rad, modernizacija i razvoj u kompleksan savremeni zdravstveni centar
Kuća za dobro zdravlje
U Ratini, pet kilometara od Kraljeva pod zaštitom lika i imena svoje krsne slave, godine 1994. inženjer Radenković osnovao je i izgradio prvu privatnu bolnicu "Sveti Nikola". Gradnja - u redu, njegova izvorna delatnost, ali zašto osnivanje baš zdravstvene ustanove, pitamo direktorku bolnice Vesnu Radovanović, dipl. ekonomistu po struci, Radenkovićevu ćerku. I dobijamo odgovor da je to proizniklo iz vlastite Miloševe frustracije prilikom odlaska, već tada kod lekara. I tu je video kako "stvari idu".
Jeste da je i sada teško vreme kako za državno tako i za privatno zdravstvo, jer narod prosto nema para pa kad god može on će na zdravlju da uštedi. Ali, sama činjenica da u Ratini postoji jedna tako humana ustanova, bitna je kako za vlasnikovo lično zadovoljstvo tako i za potencijalnog pacijenta. Jer, ipak, kako sada stvari stoje sa "besplatnim zdravstvenim osiguranjem", a posebno sa ozbiljno narušenim materijalnim i moralnim uzusima u ambulantama, bolnicama i drugim ustanovama za lečenje - čovek će kad mu stvarno treba da ipak skupi dinar i odluči se da dođe u ovu kuću. I da se oseti kao čovek, jer dosta mu je samo toga što je bolestan, da bi se nosio sa obezdušenim tretmanom kakvom smo svi izloženi kad prekoračimo prag nekad uglednih državnih zdravstvenih prostora.
Poseban problem u njima su tek "veze i vezice", kafe, viski, kese, koverte. Pa zatim čekanje po godinu i više dana za bitnu dijagnostiku nečeg što već sutra može da vas "spakuje na najbliže groblje", pa plaćanje svega i svačega (kilometri zavoja, igala, medikamenti, oprema). U tzv. besplatnoj državnoj bolnici, kad sve sabereš dođe ti na isto kao da si odmah otišao kod dobrog privatnika i počeo da se lečiš. I napose, tretman u tzv. besplatnoj državnoj ustanovi sve više je takav da se osećaš kao zgaženi mrav, nula i ništica. Ima nešto bezdušno u svemu tome što vas tera na neku nepojmljivu snishodljivost. Ta vas, opet, izjeda iznutra, jer ste bolesni i preosetljivi, vapite za malo pažnje i ljubavi.
Bolest je, inače, stanje naše ozbiljno narušene psiho-fizičke ravnoteže, u najčešćem slučaju, naše umne i duševne zapuštenosti, ugnjetenosti. Od gneva nas boli jetra, a srce od života. Lepa reč je onaj melem koji nam treba, koji će uz pravilan tretman i dobro određenu terapiju da probudi naše moći za samoizlečenjem. Dobar lekar je onaj medikus koji nam poverava da ćemo ozdraviti, koji nam i kad nam je najgore ne treska to u lice bilo rečima, bilo gestom ili izrazom lica. I nama odmah bude bolje. Kako stvari kod nas u zdravstvu stoje, izgleda da je došlo do kulminacije, do onog negativnog naboja kada će što hitnije morati da se otpočnu one deklarativne najave o reformi, ma kako izgledale nesprovodive. ima li šta preče od toga.
U ovom smislu vodimo razgovor sa mladom direktorkom Radovanović. Zabrinuta je kao i svi mi. Govori o različitim mogućnostima supstituisanja usluga koje njena bolnica pruža pacijentima, o mogućnostima kako sve može da se pomogne bolesnom čoveku, našem, ovde, koji teško živi. Vidi se u njenoj reči stvarno brižno poniranje u probleme, a ne samo puka želja za uspehom kuće kojoj je na čelu. Taj ton Vesne Radovanović naveo nas je da ovako zabrinuto i gorko obojimo početak teksta o Bolnici "Sveti Nikola", jednom stvarno lepom i humanom mestu. Da malo i to pogledamo.
Novinarstvo nas je naučilo raznovrsnim štih-probama po kojima se orijentišemo kada odlazimo negde o čemu treba da pišemo. Teme zdravlja kojima se bavimo, te manire gotovo da su nam doveli do savršenstva. Jednom smo se našli kod jednog u jednoj čaršiji veoma važnog privatnog lekara. Ušli smo u prijemnu prostoriju i bili ponuđeni da sednemo u fotelju na jedno pet metara od "čika doktora" koji se jedva video od ogromnog ulaštenog sa svim skorojevićkim obeležjima struke (tačnije: diplome). Hvala bogu da nismo zbog bolesti došli, jer sve je navodilo na to da se osećamo mnogo mali i nikakvi pred bogom medicine. Elem, pre dolaska ovde u sebi smo rekli "Biće mnogo čupavo, ako zateknemo one fito-plastikanere - fikus k’o pravi". Kad ono, međutim. Žardinjere sa tek zalivenim bujnim zelenilom, a svuda u prizemlju i na spratovima vaze sa ogromnim buketima žutih zelenkada, cveće iz bašte našeg doktora Savić, kažu nam. Kupljeni zauvek!
Uređena u toplim pastelnim tonovima, sa mnogo slika, grafika, crteža, sa velikom freskom sveca pantokratora na čelnom zidu prijemnog prostora, sa lepim sobama, atmosferom i delikatnom i živahnom. Kao da nisi došao u bolnicu, onaj poznati nemili utisak pojavio se samo u mirisnim naznakama kad smo ušli da vidimo laboratoriju. S leve strane direktorkina kancelarija, brat bratu najviše za pet-šest ljudi, zato smo i mogli skoro intimno da pretresamo stanje u zdravstvu, i da obično, ljudski razgovaramo. I da se još jednom uverimo da su najvrednije stvari one koje su obojene jednostavnošću i humanošću. U tom smislu, odmah nam se i rodio naslov ovog teksta, ovo je kuća za dobro zdravlje. A u privatni zdravstveni bedeker "Svetog Nikolu" smo upisali pod odrednicu "za ljude".
SVE O USTANOVI
Idealno mesto
Bolnica se nalazi nadomak prirodnih lečilišta; Vrnjačka Banja, Mataruška Banja, Bogutovačka Banja, tako da pacijenti tretirani u bolnici, za rehabilitaciju mogu koristiti i blagotvornost ovih poznatih prirodnih lečilišta. Nije bez razloga prva srpska bolnica iz drevnih vremena bila u Studenici.
Koncept
Bolnica Sveti Nikola je tako koncipirana da u svom ambulantnom, stacionarnom i kabinetskom delu pruža zdravstvene usluge iz oblasti: opšte medicine, opšte hirurgije, ginekologije, ortopedije, reumatologije, radiologije i lečenja hirurški tretiranih bolesnika iz oblasti abdominalne hirurgije, prevoz bolesnika sanitetskim vozilom uz obavljanje svih vrsta laboratorijskih analiza. Ima 16 ležajeva u dvokrevetnim sobama.
RTG
Opus bolnice obuhvata i sledeće: rendgen - glava (kraniogram), parnizalni sinusi, specijalni snimci glave (Schiler i Stenvers), kičma (C, TH, LS), sternum - grudni koš, pluća, donji i gornji ekstremiteti, kontrasne metode - želudac (pasaža jednjaka, tankog creva), irigografija, intravenska urografija, intravenska holegrafija.
MAGNETNA REZONANCA
Ono na šta se u "besplatnom zdravstvu" čeka više meseci, i preko godine "Sveti Nikola" nudi za jedan dan, na uređajima od kojih u svetu ne postoje bolji, po licenci Philips koji inače svakodnevno kompjuterski prati rad svojih vrhunskih aparata. U ovoj bolnici obavlja se NMR (nuklearna magnetna rezonanca) glave (hipofiza, oko angio), vratne kičme, lumbalne kičme, dugih kostiju (ekstremiteti, šaka, koleno, zglobovi), mekih tkiva, dojke, abdomena, karlice.
Pacijenti mogu biti i deca od pet godina života.
CT - SPIRALNI SKENER
Kompjuterska tomografija: glava, sinusi, kičma, pluća, abdomen, (jetra, pankreas, bubrezi, prostata), karlica, kosti gornjih i donjih ekstremiteta
KOD DOKTORA ZBOG...
Bolnica je apartmanskog tipa opremljena najsavremenijim tehničkim aparatima iz oblasti medicine, kojima se obavljaju dijagnostika i lečenje u bolnici hirurški tretiranih bolesnika iz oblasti abdomenalne hirurgije, ginekologije, ortopedije, reumatskih oboljenja, sportskih povreda i drugo; uz obavljanje svih vrsta laboratorijskih analiza u sopstvenoj moderno urađenoj laboratoriji.
VRHUNSKI STRUČNJACI
Kadrovski potencijal bolnice izaziva respekt, a odnos prema pacijentima divljenje. Ovde rade stalno zaposleni doktori Branko Kruševac, radiolog, internista Obrad Janošev i hirurg Božidar Biberčić, i doajen prim. dr Miloš Savić, internista subspecijalista za kardiologiju. Takođe postoji stalna saradnja sa našim poznatim neurohirurgom prof. dr Milošem Janićijevićem, kao i sa onkologom prof. Radanom Džodićem. Inače, kadrovi bolnice izazivaju poštovanje kod pacijenata, jer, pored navedenih, ovde u dopunskom radu svoje usluge pacijentima pruža još desetak specijalista iz oblasti radiologije, anestezije, neurologije, neurohirurgije i drugih oblasti, a između ostalih i drugi poznati i priznati profesori medicinskih fakulteta Srbije. U bolnici radi i šesnaest sestara, a zaposleno je ukupno tridesetoro.
ULTRAZVUK
Rade se EHO pregledi: štitna, pljuvačne i limfne žlezde i vrat, abdomen (jetra, pankreas, bubrezi, bešika), prostata, testisi, meka tkiva, zatim ultrazvuk u ginekologiji, ehokardiografija (ultrazvuk srca), ehokardiografija kod dece, ultrazvuk dečjih kukova. Kolor dopler: vrata, ruku, nogu, abdomena
INDUSTRIJA
Nova fabrika de lux stolarije
Predsednik Udruženja industrijalaca za Rašku oblast inž. Miloš Radenković svoje neimarske sposobnosti osim u zemlji iskazuje uveliko i u inostranstvu (kompanija LY "Građevinar Compani LTD na Malti, sa radnim jedinicama u Libiji). Njegove poslovne reference otvorile su mu i vrata Evrope, posebno zahtevnih nemačkih poslovnih ljudi. Preko firme u toj zemlji rodio se još jedan posao dobar za MR sistem, ali i za Kraljevo, pre svega. Naime, na obodu grada već se uveliko podižu pogoni za skorašnju fabriku de lux građevinske stolarije.
Po progresivnoj tehnologiji "weinig" nemačkih partnera koji će instalirati opremu i obaviti obuku radnika, ovde će se u jednoj smeni proizvoditi i do 100 prozora i vrata (od drveta i aluminijuma) vrhunskog kvaliteta. Fabrika tog koncepta, povezana sa centralom u Frankfurtu jedina je na Balkanu. Nema potrebe da naglašavamo kako je sve kompjuterizovano i maksimalno efikasno.
Hram spaljenih moštiju svetog Save
Hram spaljenih moštiju svetog Save zadužbina je Miloša Radenkovića. Velelepno zdanje se nalazi u velikom kraljevačkom parku i trenutno se vodi akcija za podršku njegovom kompletnom uređenju. Očekuje se da će se ovoj graditeljskoj zadužbini, svojim donacijama priključiti i drugi imućni ljudi iz zemlje i inostranstva. Njihovom pomoći i upisivanjem u listu zadužbinara omogućilo bi se što skorije uređenje fasade, krova, kao i oslikavanje, tek posle čega bi zablistala u punom sjaju njegova arhitektonsko-graditeljska vrednost. Crkva koja je sagrađena na temeljima ranije započete po projektu Aleksandra Deroka, a u toku Drugog svetskog rata razrušene crkve, drugi je po veličini objekat ove vrste u Srbiji. Crkva predstavlja krunu graditeljskog umeća i po svojoj lepoti i funkcionalnosti prevazilazi mnoge slične građevine. Za vreme održavanja verskih obreda, na prostoru dugačkom 36 a širokom 26 metara crkva može da primi i do tri hiljade vernika.
Copyright © 2002 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
  SADRŽAJ  
Preduzetništvo obojeno dušom

"GRAĐEVINAR": Šifra uspeha "majke firme"

"Pametna" zgrada

20.000 metara kvadratnih

KVART dobrog domaćina

Blistava vozila, ljubazno osoblje

Sklad prirode i pulsa novog doba

Kroki plana

Kuća za dobro zdravlje

Idealno mesto

Koncept

RTG

Nova fabrika de lux stolarije

Hram spaljenih moštiju svetog Save