etusivu     esittely     orit     tammat     toiminta     kasvatus     muuta

Virallinen nimi: Kultakutri OMG
Sukupuoli: Tamma
Rotu: Suomenhevonen
Väri, Säkäkorkeus: Rautias, 156cm
VH-numero: VH-19049
Syntynyt, ikä: 25.12.2006,
Koulutustaso: VaB, 110cm, 100cm
Painotus: Koulupainotteinen
Käyttö: Siitoskäytössä
Omistaja: Karmiini
Kasvattaja: Kisse
Saavutukset: KRJ-II, SLA-II


Luonnekuvaus

Yleisesti Kultakutri OMG, tutuimmin Kulttis on hieman ärhäkkä, mutta silti kuulainen hevostamma. Kulttikselle myös ominaisia piirteitä ovat ne, että se on ahne ja kisakentillä ehkä liiankin herkkä. Tamma pitää hirveästi ihmisistä, eteenkin lapsista, niitä se suorastaan rakastaa. Tai, oikeastaan ihmisiäkin se rakastaa vain siitä syystä, että se saisi kaikenlaisia herkkuja. Hevonen on perso porkkanoille, omenille sekä kaikille muille herkuille, mutta eteenkin nuille kahdelle. Yleensä Kulttis alistuu muiden määräyksiin, eikä ala väittämään vastaan. Se on muiden hevosten kanssa hyvin rauhallinen ja tyyni. Talutettaessa hevonen tutkii kaikki puskat ja mättäät mitä nyt tiellä sattuu olemaan. Sieltä se ei lähde pois, kuin vetämällä lujasti.

Hoitaessa Kulttis on hieman hermostunut, mutta ei silti ala tekemään mitään tyhmää. Myös kiltti poni osaa olla, jos otteet ovat oikeat. Tamma ei meinaa oikein pysyä paikallaan vieraan ihmisen kanssa, joten ainakin aluksi kannattaisi olla kaksi ihmistä hoitamassa hevosta. Harjaaminen sujuu oikeastaan vain silloin hyvin, kun hevosta kutittaa paljon. Muuten se on hieman vaikeaa. Mahan alta harjaaminen on yleinen hermostumisen aihe, mutta hoitajan ei siitä kannata silti hermostua. Kun mahan alta harjaa, niin hevonen alkaa nostella jalkoja, niinkuin se yrittäisi karkuun. Ryntäät ovat myös aika herkkä paikka hevoselle. Kulttis pitää, kun sen häntää harjataan. Sitä se antaisi harjata vaikka tuntikaupalla. Tamman pää ei ole mikään helppo nakki harjattavaksi, koska hevonen alkaa kokoajan heiluttaa päätään. Päätä ei kovin huolellisesti ole saanut harjattua, mutta se ei kamalasti haittaa. Jos päätä yrittää alkaa huolellisesti harjaamaan, niin siitä ei tule yhtikäs mitään, koska se hermostuu yhä enemmän. Jalkoja putsatessa se käyttäytyy ihan hyvin, eikä tee siitä sen suurempaa numeroa. Kaviot tamma nostaa nätisti, jos sillä ei ole huolestumisen aihetta, esimerkiksi kokematonta hoitajaa. Kulttiksen nostaessa kaviot sitä pitää kehua ja lellitellä, mutta muuten sille on oltava todella tiukka. Satulan laitto voi olla joskus tuskaista. Varsinkin, kun sillä on paha päivä. Sen korvat menevät luimuun ja se saattaa jopa näykkäistä merkiksi siitä. Satulavyötä kiristettäessä olisi hyvä, että otettaisiin huomioon hermostuneisuus. Siinä tilanteessa ei kannattaisi vetää heti kerrallaan metrin verran, vaan ihan pieni pätkä kerrallaan. Eli suurinpiirteinen yksi reikä rauhallisesti kerrallaan. Se on parempi kaikkien kannalta. Suitset ovat hieman monimutkaisempi juttu, koska tamma on hyvän herkkä hienojen hampaitensa ja ylipäätänsä oman ilmeikkään suunsa kanssa. Kuolaimet eivät siis oikein soinnu tamman suuhun, eivät sitten millään. Kuolaimet kyllä menevät hyvin hevosen suuhun, jos osaa oikean tekniikan. Pään silittelyllä ja tyynellä äänellä voi auttaa asiaa. Kun kuolaimet ovat sujahtaneet sen suuhun, niin tamma hieman maiskuttelee ja pyörittelee kuolaimia suussaan. Riimua tämä tyttö ei pelkää, joten se ei tuota ongelmaa. Loimitettaessa hevosen on annettava tutustua siihen ensin, koska sitten voi kuulua aika hirveän suuri ääni, hirnahdus ja loimi voi olla sekunnin sadasosissa pois sen päältä. Suojat ja pintelit eivät ole mikään ongelma. Toisinaan tamma kyllä saattaa nostaa jalkaansa, mutta pieni kehotus jalan laskemisesta auttaa kyllä.

Ratsastettaessa Kulttis on totisesti herkkä, mutta silti kuuliainen. Hevonen uskoo jo pienetkin avut, vaikka ei aina pidäkkään siitä, että sitä käsketään. Kouluratsastuksessa tamma on hieman rauhaton, eikä jaksa keskittyä kokoajan sateleviin apuihin. Kouluratsastuksessakin on tärkeää se, että avut ja käskyt eivät ole liian suuria, sillä hevonenhan on hyvin herkkä. Jos Kulttista käsketään ja sille huudetaan paljon, niin voi se kostautua kisakentillä. Mutta yleensä kisakentilläkin se vain testaa ratsastajansa siinä mielessä, että onko tämä oppinut jotain. Pohkeenväistöt eivät ole oikein Kulttiksen alaa. Sen jalat menevät helposti solmuun, koska se ei ole edes valmis yrittämään. Kouluratsastuksessa tamman kanssa ei saa käyttää raippaa, koska muuten se voi hermostua aivan liikaa ja säntäillä minne sattuu. Hyppäämistä hevonen taas rakastaa. Esteratsuna se ei ole niin herkkä, mutta siltikään ei kannata alkaa raipalla läpsimään ja huutamaan, kuin heikkopäinen. Kulttis on estekilpailuissa hienon näköinen ja oloinen. Yksi mutta siitäkin löytyy, nimittäin Kulttiksen ponnistus saattaa ajoittua väärälle kohdalle, eikä se silloin ole ratsastajan syy. Sen takajalat eivät joskus vain yksinkertaisesti toimi. Pitkälti se tarkoittaa sitä, että sen hyppäämistä ja takajaloilla ponnistusta ei ole vielä kunnolla harjoiteltu. Sitä pitäisi alkaa treenata. Sarjat ovat ehkä kaikista vaikein este jalkojen ajoituksen ja ponnistuksen kannalta. Esteillä saa olla kyllä raippa mukana, mutta sillä ei saa kokoajan läpsiä. Yksi juttu vielä. Kulttis on todellakin herkkä kaikille ylimääräisille äänille, joten taputtaminen tai muu esimerkiksi musiikki kilpailukentillä eivät ole hyvästä. Maastossa hevonen on todella herkkä. Se kuulee pienimmänkin risahduksen ja säpsähtää. Sen kanssa kannattaa mennä ihan rauhassa. Maastoesteet eivät tuota ongelmaa, mutta kaikki muu maastossa oleva on sille ylitsepääsemätöntä. Hevonen on myös maastossa tarkkaa siitä mihin astuu. Sen jalkojen alla ei saa olla hirveästi kuraa, eikä myöskän mitään, mistä kuuluu rapinaa tai sihinää. Myös kaikki muut eläimet, kuin hevoset tuottavat sille pelkoa. Nämä eläimet ovat esimerkiksi kissa, koira, hiiri jne. Muuta hevoset maastossa taas tuovat sille turvaa. Se keskittyy niihin, eikä jaksa ajatella enää mitään raksahduksia eikä sihinöitä.

© Melly

Suku

i. Vaapukan Kaamos

VIR MVA Chie. LNA Pampula

VIR MVA Ch, KTK-II
iie. LS Vilppu

iei. VIR MVA Ch FNS Eepos


e. Värttinä VOE

KRJ-IV, SLA-I


ei. Hämypuron Tuulipoika

missä? YLA3, KRJ-III

eei. Korennon Kasvoton missä?

eee. Viljämäen Enni missä?

Kultakutri OMG:in isä on komea suomenpienhevosorii Vaapukan Kaamos eli tutummin Pena. Pena on rautias noin 146 senttimetriä korkea herra, joka on painotettu lähes joka lajiin, mutta pääosin kalenterista katsoen kouluratsastukseen. Pena on luonteeltansa mukava ja kiltti. Mutta kun ratsastaja istuu satulaan, on Pena kuin toinen hevonen, oikea hurja matador, joka juoksee kiitolaukkaa ympäri kenttää ja taidokkaasti heittää ratsastajat pois selästänsä. Pena on saanut näyttelyistä arvonimet 2xirtoSERT, 3xJS, KuMa sekä LKV2 ja LKV4. Ulkonäöltänsä Pena on oikein sopusuhtoinen ja suloinen. Onkohan ulkonäkö periytynyt hieman emältä (arvonimet VIR MVA Ch sekä KTK-II)? Penan suku on muutenkin hienoa suomenpienhevos ja suomenhevosjalostuksen luomaa.

Ii. oli rautias suomenpienhevosori Viljamäen Eemil, joka jouduttiin lopettamaan noin vuosi sitten jalkavaivojen takia. Ori oli kuollessaan 22-vuotias eläkeläinen. Eemeli astui kaksi tammaa ja siitä otettiin kuusi annosta pakastetta. Ori kisasi koulua He A tasolla ja esteillä 100cm radoilla. Eemelin pitkästä suvusta löytyy paljon hyviä kilpahevosia. Kisoissa Eemeli ei loistanut kyvyillään vaan upealla ulkonäöllään.

Ie. LNA Pampula oli näyttelyissä menestynyt virtuaalinen muotovalio. Luonteeltaan Pami oli sympaattinen, mukavaluonteinen ja kiltti suomenpienhevostamma. Ratsuna tamma oli rauhallinen ja kiltti ja erittäin hyvä kilpahevonen. Pamilla on kuusi sijoitusta kouluratsastuksesta ja esteiltä puolestaan viisi. Pam menehtyi kasinaansa vanhuuteen, mutta se ehti pyöräyttämään maailmaan seitsemän huippuhienoa jälkeläistä.

E. on hieno rautias tamma Värttinä VOE pitkästä suvusta. Vartiksi kutsuttu koulutamma on luonteeltaan on vähäsen arka ja kovaluontoinen, mutta kuitenkin kiltti. Vartti on kilpaillut kouluratsastuskilpailuissa hyvin menestyen, sijoituksia taitaa olla tällä hetkellä noin 30. Näyttelyissä tamma on myös nähty, vaikkei kovin suurella menestyksellä. Kilparadoilla menestymisen todistaa KRJ-IV ja SLA-I palkinnot. Jälkeläisiä Vartilla on 5, sekä yksi ottovarsa.

Ei. Hämypuron Tuulipoika on... Sivut juuri nyt hukassa, tästä lisää myöhemmin.

Ee. on vakavaan ähkyyn joulukuussa vuonna 2006 menehtynyt suomenhevostamma Pohjolan Bea. Bea oli luonteeltaan kujeileva tamma, jota sai joskus varoa, vaikkei se tarkoittanutkaan mitään pahaa. Koulupuolella tamma kilpaili VaB tasolla hyvin sijoittuen. Tamma kilpaili myös esteratsastuksen parissa, mutta ei yhtä aktiivisesti. Bea synnytti elämänsä aikana vain kaksi varsaa.

© meij & Nora

Nyt ja tulevaisuudessa

Nyt
-KRJ-II
-SLA-II
Tulevaisuudessa
-Yleislaatuarvostelu
-VIR MVA Ch arvonimi
-Kantakirjaus

Kilpailut (vain sijoitukset)

Voittoja 4, sijoituksia 59
Ranking-pisteet: (Vuonna 2008)
KRJ: 17rp.
ERJ: 0rp.

Porrastettujen kilpailuiden sijoitukset on sinisellä! Tarkempia ominaisuuspisteitä voit tarkastella ylempää, klikkaamalla VH-numeroa.

Kouluratsastuskilpailut (51 kpl)
17.05.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 1/20
01.07.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 2/31
15.06.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 7/60
28.06.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 3/24
29.06.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 2/32
30.06.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 1/28
04.09.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 2/30
08.09.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 5/35
13.09.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 1/40
01.09.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 4/19
12.09.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 2/60
07.09.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 2/40
08.09.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 6/40
16.09.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 1/70
24.09.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 5/50
03.10.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 8/70
05.10.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 4/60
14.10.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 4/50
09.09.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 1/18
17.10.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 4/50
12.10.2007, Kutsu, KRJ, Helppo C, 1/18
12.10.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 1/16
29.10.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 4/62
29.10.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 2/55
03.11.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 2/39
14.11.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 8/92
15.11.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 2/29
21.11.2007, Kutsu, KRJ, Helppo B, 7/134
17.11.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 6/108
22.11.2007, Kutsu, KRJ, Helppo C, 4/55
22.11.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 5/49
25.11.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 5/30
25.11.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A , 2/42
24.12.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 2/56
23.12.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 2/50
09.12.2007, Kutsu, KRJ, Helppo A, 6/151
01.12.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 1/59
01.12.2007, Kutsu, KRJ, Helppo C, 1/66
05.01.2008, Kutsu, KRJ, Helppo A, 3/30
25.11.2007, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 6/64
01.01.2008, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 2/40
01.01.2008, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 4/70
06.01.2008, Kutsu, KRJ, KN Special, 4/133
06.01.2008, Kutsu, KRJ, Helppo B, 7/147
06.01.2008, Kutsu, KRJ, Helppo B, 10/147
10.01.2008, Kutsu, KRJ, Helppo B, 1/147
09.01.2008, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 7/60
16.01.2008, Kutsu, KRJ, Helppo A, 3/192
18.01.2008, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 3/60
26.01.2008, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 5/312
30.01.2008, Kutsu, KRJ, Vaativa B, 5/42

Muut kisat (8 kpl)
21.05.2007, Kutsu, MEJ, 100cm, 1/18
10.06.2007, Kutsu, ERJ, 100cm, 2/60
08.06.2007, Kutsu, ERJ, 100cm, 8/100
10.06.2007, Kutsu, ERJ, 100-110cm, 5/66
24.06.2007, Kutsu, ERJ, 90cm, 6/104
30.06.2007, Kutsu, ERJ, 100cm, 1/50
30.06.2007, Kutsu, ERJ, 110cm, 2/50
31.08.2007, Kutsu, ERJ, 100cm, 1/56

Näyttelyt (2 kpl)
10.11.2007, Kutsu, NJ, Suomenhevostammat (pt. Eija P.), 3/9, LKV3, irtoSERT, JS
02.02.2008, Kutsu, NJ, Suomenhevostammat (pt. Jaana L.), 3/11, LKV3, irtoSERT, JS

Valmennukset

03.06.2007 Estevalmennus (n.100cm) Aweln'ssa
Tältä tammalta löytyi kyllä todentotta hyvät pomput. Kulki hyvin alussa eteenpäin vaikka välillä säikkyi ja lähti pomppimaan keskelle kenttää. Ratsastajan täytyy pitää ohjia enemmän kädessään jottei hevonen aivan karkaa käsistä. Alkuverkassa oli hyvin varma vaikkei jalat kovin korkealle vielä noussutkaan. Suuremmilla esteillä hevonen innoistui niin että kompuroi ja muutamat pudotukset iski. Hyppäsi muuten kohtuu hyvin suurella ilmavaralla. Kotona voisi harjoitella hieman enemmän esteille lähestymistä.

08.02.2008 Kouluvalmennus (HeA-VaA) Heidin koulukonit
Ratsusi oli tänään ärhäkällä tuulella, eikä kiukkuilultaan aina ehtinyt keskittyä sinuun ja antamiisi apuihin. Toisinaan jäit taisteluissanne kakkoseksi; vaadi rohkeasti tammaasi kuuntelemaan, mitä sinulla on sanottavana, vaikka se kuinka herkkä olisikaan. Varsinkin alkutunnista työskentelynne häiriintyi kiukuttelusta johtuen, mutta lopputunnista sait ratsastettua tammasi hyvin avuille - laukkatyöskentely oli teidän heiniänne. Kotona suosittelisin muistamaan napakan asenteen, jotta saisit Kultakutrin kiukuttelut hallintaasi.

Jälkeläiset


Kultakutri on tarjolla suomenhevosjalostukseen. Se ottaa vastaan vain koulupainotteisia, pitkäsukuisia ja menestyneitä oreja. Ota yhteyttä sähköpostilla.

Syntymäaika Sukupuoli Varsa Emä
05.08.2007 Ori Karmiinin Kuraverinen K.J Tuuriosuma
10.02.2008 Ori Karmiinin Keulakuva Symbioosin Tuliterä


Jälkeläisten menestys:
Karmiinin Kuraverinen - KRJ-II, SLA-II

Lausunnot

Tammikuun 2008 tilaisuus - KRJ
7/40, 60+33=93p. KRJ-II

Helmikuun 2008 tilaisuus - SLA
15-14-20-10-20-02=81p SLA-II

Kuulumiset

Kultakutri jäi siitoskäyttöön, mutta se saatetaan silti nähdä satunnaisissa kilpailuissa. Tamma sai tammikuun KRJ laatuarvostelusta II-palkinnon. Se ilmoitettiin myös yleislaatuarvosteluun.

Arvosteluja


© Milš (1-3) & Vibaja (4-5)