D E L N   D U N S T A N

RATSASTUS:  45 pistettä ERJ-rankingissa  -  8 pistettä KeRJ-rankingissa
KISATASO: E: alue (1)  -   K: seura (0)  -  KE: alue (1)
NÄYTTELYT:  Esikantakirjattu kesä '06  -  2 x irtoSERT, 2 x KuMa, 4 x JS  -  YLA3 (95p) 8/07  -  KTK-I (80p) 8/07

     

Hevosten kuulumiset, kilpailut sekä valmennukset kirjataan päiväkirjaan.
 

  PERUSTIEDOT   VARUSTEET

  kutsumanimi : Tuni
                rotu :
Connemara
 väri ja merkit :
ruunivoikko
       sukupuoli :
ori
  syntymäaika :
29.4.2006
                 ikä :
11 vuotta (4/08)
ikääntyminen : 1kk = 4kk*
  säkäkorkeus :
144 cm
   rekisterinro :
VH-30392
     kasvattaja : Deln Ponies

           GENOTYYPPI

* Tuni ikääntyi ensimmäiset 4 vuotta vauhdilla, 1 IRL-kk vastasi 2 virtuaalivuotta
 

 

estesatula
valkoinen satulahuopa
sininen satulahuopa x 2
suitset nivelkuolaimilla
 - - - - - - - - - -
nahkariimu
musta riimunnaru
riimunnaru ketjulla
 - - - - - - - - - -
perusharja
pölyharja
kaviokoukku
kumisuka
pääharja
 - - - - - - - - - -
talliloimi (sin)
fleeceloimi (sin)
toppaloimi (sin)


SUKUTAULU

  Deln Dunstan
C - rnvkk - 144cm
estepainotteinen
i. Duncan
C - h - 146cm
ii. Darrell Xiet (EVM)
Connemara
 
ie. Neverending Dream (EVM)
Connemara
e. Skivvy Dre
C - rnvkk - 145cm
estepainotteinen
ei. Pewter Dre (EVM)
C - km - 143cm
estepainotteinen
ee. Corner's Barnacle (EVM)
C - hkk - 141cm
estepainotteinen

Tunin isä Duncan on 146cm korkea hiirakko ori. Irlannista tullut kaveri ylittää metrin esteitä vaihtelevalla menestyksellä. Duncanin luonteesta emme tiedä tällä hetkellä mitään. Ponin askeleet ovat pitkiä ja muutenkin liikkeissä on omaa vahvuuttaan. Hypyistä Duncan selviytyy hyvällä tyylillä. Orin suku on Irlannista, ja sen juuret ovat täysin tuntemattomat.

Tunin emä Skivvy Dre on Delnin ensimmäisen emälinjan pohja. Kaunis ruunivoikko tamma kuoli keväällä 2007 vanhuuteen ollessaan 23-vuotias. Iivu tunnettiin tallilla päättäväisenä, rohkeana ja johtavana hevosena. Muut saivat takuulla väistyä tamman tieltä ja muori pitikin viimeiseen asti kiinni asemastaan lauman johtajana. Iivu oli ratsuna vauhdikas ja helposti hämmästyvä, mutta rauhallisen ratsastajan käsissä todella näppärä ja asiallinen kaveri. Esteille Iivu kääntyi vaikka paikaltaan, sen suhteen ei tullut koskaan ongelmia. Laukka tosin oli aikamoista höykytystä ja pomppimista. Iivun vanhemmat olivat molemmat estepainotteisia, isä Pewter Dre pienikokoinen paketti hyvällä notkeudella varustettuna ja emä Corner's Barnacle taidokas ratsu ja lempeä ystävä. Iivu varsoi tallilla 3 varsaa, joista jokainen on osoittanut äärettömän hyviä hyppylahjoja (Deln Norah ja Deln Daavid Tunin lisäksi). Iivun sijoitusprosentti rataesteillä oli 18%.
 

   JÄLKELÄISET (tallin kasvateista lisäinfoa)
VUOSI 2008 suunnitelmissa maksimissaan 3 jälkeläistä
20.1.2008 C-tamma Metis PS (e. Funcie KT)     INFO:  VH-40159, estepainotteinen
6.1.2008 C-tamma DLY Viqita (e. Vinbarre RP)     INFO:  VH-41353, estepainotteinen

Astui 20.1 C-tamman Enghojs Innan (KTK-III). Varsa menee emän omistajalle.

 - - - - - - - - - -

VUOSI 2006
varsoja 5kpl - 3 tammaa ja 2 oria

8.11.2006 C-tamma GH Delaney (e. Evelyn's Star)
11.9.2006 C-tamma Catrin A (e. K'gard Flying Colibre)
     INFO: yleispainotteinen
18.8.2006 C-tamma Doronity (e. SS:n Meggie)
     INFO: VH-20041, este- ja kenttäpainotteinen, YLA3, ERJ-IV.
10.8.2006 C-ori Cativator L (e. Deln Sunniva)
     INFO: estepainotteinen
31.7.2006 C-ori Deln Aaron (e.
Waterfall's Afrodite)

       TÄLLÄ HETKELLÄ:  Tunille on sovittu suunnitellut astutukset, mikäli tammat varsovat terveet jälkeläiset, Tuni on jalostuskäytössä vasta loppuvuodesta 2008.
 

   KOULUTUSTASO & KISAKOKEMUS
 
Lajipainotus:  este- ja kenttäratsastus
Ko: He C Kisattu : 2,  voit/sij 0/1
Re: 90 cm Kisattu : 85,  voit/sij 2/13
Me: 60 cm (+ KERJ) Kisattu : 15,  voit/sij 1/2
Näyttelyt: Kisattu : 4,  voit/sij 2/2

Kisoja yhteensä : 106

Lajikoulutus:
ko He B:
1/3 sijoitusta tasolta He C-KN Special
re 100cm:
1/6 sijoitusta tasolta 90cm
me 70cm: 2/3 sijoitusta tasolla 50-60cm

   LUONNE

Tallissa
Tunin rauhallisuus tulee parhaiten esille. Ori katselee mielellään tallin tohinaa ja antaa asioiden asettua vähitellen maisemaan. Ori pitää uusien ihmisten tapaamisesta melkein yhtä paljon kuin uusien hevoskavereiden tapaamisesta. Nuorempana Tuni säikkyi enemmänkin ihmisiä, mutta on kasvanut luottavaisemmaksi poniksi. Kisatilanteissakaan uudet kasvot eivät aiheuta enää sätkyjä. Rentous ja rauhallisuus näkyvät myös hoitotoimenpiteissä, niin pesukarsinalla kuin kengittäjänkin otteessa.

Ulkoillessa
Seura kuin seura kelpaa Tunille. Orista on kaikkein mukavinta vain jolkotella edestakaisin muiden joukossa. Orilaitumella Tuni on pitkään ottanut leikkisästi yhteen Unssin kanssa johtoasemasta, mutta Unssi pitää hienosti pojat kurissa. Vielä ei olla tavattu yhtään ponia, jonka kanssa tämä kaveri ei tulisi toimeen. Tammojen kanssa Tuni tulisi tietysti todella hyvin toimeen, mutta joutuu harmikseen olla neideistä erossa.

Orilla tuntuu olevan vahva vaellusvietti, reitit löytyvät ja Tuni suunnistaa portille laitumelta vaikka sankassa sumussa. Irlantilaiset sukujuuret ovat antaneet Tunille varmat jalat epätasaiseenkin maastoon sekä hyvän lämmönsietokyvyn. Kylmillä pakkasilla poni näyttääkin enemmän harmaalta jääkarhulta kuin esteratsulta.

Askellajeista
Koko paketin voi kuvata sanalla "mukavat". Askelia on paha mennä moittimaan ainakaan istuttavuuden kannalta, sillä Tuni astelee kevyen rauhallisesti ratsastajan apujen mukaisesti. Laukassa Tuni osaa pyörittää hyvin tahtia vaikka paikallaan, orilta temponmuutokset sujuvat kuin ajatus laukassa! Liika vaatiminen ja lyhyet toistot johtavat yleensä siihen, että Tuni turtuu koko ajatukselle ja jatkaa oman mielensä mukaan.

Ravissa on tuttua lennokkuutta, jota myös Tunin isällä Duncanilla on havaittavissa. Pitkä ja matkaavoittava askel, johon yhdistyy kuitenkin tarvittava pehmeys sekä kantavuus. Uudet asiat on helpointa ajaa läpi Tunin mieleen ravin kautta, kun vauhtia on tarpeeksi ja tahti selkeä. Ratsastajan on helppo vaikuttaa raviin kevyillä avuilla sekä istunnalla.

Käynnin suhteen Tuni on laiska, askeleiden puhti katoaa äkkiä. Lepokäynnit on syytä ratsastaa itse läpi, sillä liika rentoutuminen jättää Tunin omilleen ja ratsastuksen jatkaminen pitää aloittaa taas aivan alusta. Ratsastajalle käynti on Tunin askelista vaikein ratsastettava, sillä ori tuntuu keskittyvän aina kaikkeen muuhun.

Esteratsuna
Niin radalla kuin maastossakin Tuni on näppärä ja viileä ratsu, joka ei turhia kuumene ja kuuntelee ratsastajaansa. Poni ei tosin tee omia ratkaisuja vaan luottaa täysillä ratsastajan apuihin ja neuvoihin. Mikäli esteelle tullaan kuitenkin liian vinosti, Tuni pysäyttää ja jättää hyppäämisen uuteen yritykseen. Tunin askeleet on helppoa sijoittaa sopivaan ponnistukseen, joten niitä virheitä tulee harvemmin radallakaan.

Ongelmaksi on tullut jäykkyys. Tunille pitkä ja tarkka verryttely on tärkeä asia ennen radalle menoa. Vanhemmiten orista on ruvennut löytymään jo sulavampia piirteitä, mutta edelleen pienet ja ratkaisevat tiet joudutaan kaartamaan suuremmiksi. Hyppytekniikassa ei ole suurempia ongelmia. Tuni kantaa itsensä hyvin, mutta vaatii hyvän tilan hypyn jälkeen, tämän vuoksi lyhyt väliset sarjaesteet ovat todellinen pulma.

Maastoradalle Tuni lähtee luottavaisin mielin. Laukka pääsee hyvin oikeuksiinsa ja orilla riittää puhtia ja ponnekkuutta pitkällekin radalle. Vesiesteille mennään vielä vähän arkaillen, mutta muista päästään tasaisesti yli.