utorak, 26. jun 2007.
JAPANSKE KOCKASTE LUBENICE
ZENCUĐI - Ova radnica pregleda kockaste lubenice pre isporuke, u gradu Zencuđi na zapadu Japana. Umotano u ukrasne trake, oko 80 ovih neobičnih plodova je iz lokalnih gradova poslato u velike gradove kao što su Tokio i Osaka. Cena im je između 17.000 jena (137 dolara) i 25.000 jena (202 dolara). Beta - AP
Paradajz s ukusom ruže i limuna
Pariz - Izraelski naučnici proizveli su genetski modifikovan paradajz s aromom ruže i limuna, čiji se ukus veoma svideo dobrovoljcima koji su ga probali, naveo je juče jedan britanski naučni časopis.
Među 82 osobe kojima je ponuđeno da uporede ukus novog mirišljavog paradajza i onog prirodnog, gotovo svi su uspeli da prepoznaju nove arome koje su opisivali kao "parfem", "miris ruže" ili "miris limuna". Čak 49 dobrovoljnih degustatora izjavilo je da im se više sviđa novi aromatizovan paradajz, dok je samo njih 29 navelo da je prirodan paradajz bolji.
Genetski modifikovan paradajz proizveo je istraživački tim Neve Jar na čijem čelu je izraelski naučnik Efraim Levinson. Aromatizovani paradajz je svetlije roze boje jer u sebi sadrži dva puta manje likopena, antioksidanta koji prirodnom paradajzu daje boju i koji je dobar za ljudsko zdravlje. Istovremeno novi paradajz ima više terpenoida, organskih sastojaka koji mu omogućavaju da mnogo duže bude svež.
Prvi genetski modifikovan paradajz pojavio se na američkom tržištu 1994, ali je ubrzo povučen zbog slabe prodaje. Trenutno se u svetu nigde u prodaji ne nudi genetski modifikovan paradajz. Beta-AFP
Sajt za snimanje filmova u Parizu
Pariz - Na Internet je postavljen novi sajt o uslovima snimanja filmova u Parizu, kao pomoć filmskim profesionalcima u pripremnim fazama projekata, saopštile su gradske vlasti francuske prestonice. Na sajtu www.parisfilm.org u ponudi je više od 100 lokacija za snimanje.
U Parizu je 2006. snimano 730 filmova. Sada filmski profesionalci raspolažu svim potrebnim informacijama, uključujući podatke o 85 biblioteka i 22 muzeja, kao i mogućnost panoramskog razgledanja 60 lokacija. Na sajtu se nalaze i cene dana snimanja na nekim javnim mestima, uključujući muzeje. Beta-AFP
Takmičenje u jedenju kopriva
London - Svetsko prvenstvo u jedenju sirovih kopriva održano je u mestu Maršvud u pokrajini Dorset, u Velikoj Britaniji, a šamipon je, verovali ili ne, uspeo da proguta 17 i po metara te "užarene trave".
Prilikom gutanja koprive usta takmičara moraju da budu veoma vlažna, a lišće pažljivo mora da se umotava. U protivnom, jezik im poplavi, a usta nateknu i moraju da potraže pomoć lekara. Koprive se beru dva-tri sata pre takmičenja kako bi bile potpuno sveže, a nije dozvoljena bilo kakva obrada, pa čak ni pranje. Zato takmičari često sa listovima koprive pojedu i gusenice ili puževe.
Ove godine na šampionatu su učestvovali takmičari iz više država, a stgli su čak i Australijanci. Pravila su veoma stroga i sudije proveravaju svakog takmičera da bi se uverili da ne koristi nikakvu zaštitu za usta i jezik. Osim toga, učesnici prvenstva ne mogu da jedu koprivu koju bi eventualno sami doneli, već samo onu koju im daju sudije. Dozvoljeno je samo da se u pauzi jedenja popije pivo.
Prvo takmičenje u jedenju sirovih kopriva održano je 1986, kada su se dvojica meštana posvađali oko toga čije su koprive veće. Tada su dobili ideju da naprave takmičenje za najveću koprivu, a potom je ono preraslo u takmičenje u jedenju kopriva. FONET
DOPISNICA - IVANJICA
Od krompira do satelita
Ivanjica ima zgradu železničke stanice za prugu koja nikada nije izgrađena. Nalazi se u centru grada, preko puta opštine, i danas pripada opštinskom odboru Socijalističke partije Srbije. Ivanjičani kažu da je zgrada izgrađena u doba kad se gradila pruga Beograd - Bar, koja je baš tuda trebalo da prođe, ali je intervencijom Slobodana Penezića Krcuna, pruga usmerena na drugu stranu.
Takođe u centru, na samo pedesetak metara jedan od drugog, nalaze se spomenik Draži Mihajloviću, koji je ovde rođen, i spomenik posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.
U nekadašnjoj SFRJ Ivanjica je bila prepoznatljiva po krompiru, satelitskom centru, fabrici montažnih kuća. Bila je jedan od retkih gradova koji neku od svojih ulica nije okitila imenom Josipa Broza Tita. Mnogo godina kasnije među prvima je jednoj svojoj ulici dodelila ime ubijenog premijera Zorana Đinđića.
Osim satelitskog centra, čija je fotografija krasila udžbenike širom SFRJ, jedan od vizuelnih simbola Ivanjice je vodopad na Moravici, na kojoj je 1911. izgrađena električna centrala. Bila je to peta hidrocentrala u Srbiji.
Ivanjica je okružena planinama: Golija, Javor, Mučanj i Čemerno. Nadomak grada, na 600 metara nadmorske visine, nalazi se Hadži-Prodanova pećina koja je kombinacija turističkog, speleološkog i arheološkog objekta. Osim dvorana sa stalagnitima i stalaktitima u pećini su pronađeni predmeti iz doba praistorije.
Svaki pijačni prodavac u Beogradu će vas ubeđivati da je njegov krompir baš ivanjički. Najbolje rešenje je, kažu Ivanjačani, pogledati registarske tablice kamiona ne biste li bili sigurni da je krompir došao baš iz ovih krajeva.
U Nušićevo vreme onom ko zgreši najčešće se govorilo "viđen si za Ivanjicu", jer su tada politički protivnici režima internirani ovamo, odakle nisu mogli da utiču na prestoničku politiku. Bojana  Bačić
ARHIV - 26. JUN
2004 - Posle 14 godina prekida, u hrvatski grad Split stigao je prvi voz iz Beograda.
2001 - Predstavnici sedam zemalja Balkana potpisali su Memorandum o razumevanju o slobodnoj trgovini. BIH, SRJ i Hrvatska potpisale su sporazum kojim se obavezuju da reše problem 1,2 miliona izbeglih i raseljenih lica tokom ratova u bivšoj SFRJ.
2000 - Naučnici iz 18 zemalja dekodirali su 85 odsto ljudskog genoma.
1992 - Generalni sekretar UN Butros Butros-Gali pozvao je bosanske Srbe da u roku od 48 sati zaustave ofanzivu na Sarajevo, a bosanske Muslimane da deblokiraju sarajevski aerodrom.
1977 - Američki pevač Elvis Prisli održao je svoj poslednji koncert u Indijanapolisu. Umro je dva meseca kasnije.
1977 - Afrička država Džibuti stekla je nezavisnost posle 117 godina francuske vladavine.
1960 - Bivša francuska kolonija Madagaskar stekla je nezavisnost kao Malgaška Republika. Britanski protektorat Somalilend postao je nezavisna država, a 1. jula se ujedinio s Italijanskom Somalijom pod nazivom Somalija.
1945 - U San Francisku su predstavnici 50 zemalja, uključujući Jugoslaviju, potpisali Povelju o osnivanju UN, koja je stupila na snagu 24. oktobra.
1917 - Streljani pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubo Vulović i Rade Malobabić, koji su pred vojnim sudom osuđeni na smrtnu kaznu zbog navodnog planiranja atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.
1906 - U francuskom gradu Le Man održana je prva automobilska Gran pri trka.
1905 - Umro je srpski pisac Janko Veselinović, autor romana "Hajduk Stanko".
1892 - Rođena je američka književnica Perl Bak.
1881 - Knez Milan Obrenović zaključio je sa Austro-Ugarskom "Tajnu konvenciju" kojom se Srbija obavezala da će prestati sa agitacijom u Bosni i Hercegovini i da neće zaključiti nijedan međunarodni sporazum suprotan interesima Beča.
1877 - Crnogorci su kod Spuža potukli tursku vojsku.
1867 - Sa Beogradske tvrđave je skinuta turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom.
1843 - Hongkong je proglašen britanskom kraljevskom kolonijom.
1836 - Umro je francuski oficir Klod Žozef Ruže de Lil koji je 1792. napisao reči i komponovao francusku himnu "Marseljeza".
VREME
SRBIJA: Veći deo dana pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar umeren i povremeno jak južni i jugozapadni. Krajem dana u severnim i zapadnim, a tokom noći i u ostalim krajevima zemlje očekuje se pogoršanje vremena, praćeno padom temperature i jakim severnim i severozapadnim vetrom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 18 do 25 stepeni, najviša dnevna od 32 stepena na severu do 39 stepeni na jugu i istoku.
CRNA GORA: Veći deo dana pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar umeren i povremeno jak južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 stepeni na severu, do 22 stepena duž Jadrana, u dolini Zete do 25 stepeni. Najviša dnevna od 29 stepeni na severu do 34 stepena na Jadranu, u dolini Zete do 39 stepeni.
BEOGRAD: Veći deo dana pretežno sunčano i veoma toplo. Krajem dana očekuje se pogoršanje vremena, praćeno padom temperature i jakim severnim i severozapadnim vetrom, kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura 24 stepena, najviša dnevna oko 35 stepeni.
NOVI SAD: Veći deo dana pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar umeren i povremeno jak južni i jugozapadni. Krajem dana očekuje se pogoršanje vremena. Jutarnja temperatura oko 20 stepeni, najviša dnevna 33 stepena.
NIŠ: Tokom dana pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar umeren i povremeno jak južni i jugozapadni. Tokom noći očekuje se pogoršanje vremena, praćeno padom temperature i jakim severnim i severozapadnim vetrom, kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura 21 stepen, najviša dnevna 39 stepeni.
IZGLEDI VREMENA ZA SEDAM DANA: U sredu umereno do potpuno oblačno, hladnije, mestimično sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Naredna tri dana promenljivo oblačno, sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom uglavnom u popodnevnim satima.
Copyright © 2002-2005 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
naslovna periskop feljton dijalog beograd vojvodina terazije tvprogram sport region dežurna hronika događaj dana kultura ekonomija evropa globus
  SADRŽAJ  
Paradajz s ukusom ruže i limuna

Sajt za snimanje filmova u Parizu

Takmičenje u jedenju kopriva

Od krompira do satelita
 
samo po danas.co.yu
po celom SCG web-u