utorak, 26. jun 2007.
Međunarodna konferencija u Parizu povodom krize u Darfuru
Sarkozi traži odlučan stav prema Kartumu
Napori za ujedinjavanje međunarodnih snaga: Rama Jade, Bernar Kušner, Kondoliza Rajs, Nikola Sarkozi i Ban Ki Mun
Pariz - Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je juče međunarodnu zajednicu da iskaže "odlučan" stav prema Sudanu u slučaju da ta zemlja odbije da sarađuje u procesu okončanja građanskog rata u Darfuru, javile su agencije. "Sudan mora da zna da, ako bude sarađivao, dobiće snažnu pomoć, ali ako odbije saradnju moramo da budemo odlučni", izjavio je Sarkozi obraćajući se učesnicima jednodnevne konferencije u Parizu posvećene krizi u Darfuru, koju je organizovala francuska vlada..
Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, zvaničnici UN, Arapske lige i EU i lideri 11 evropskih zemalja sastali su se juče u Parizu u nadi da će ubrzati raspoređivanje mirovnih snaga u Darfuru i učvrstiti ponekad različite međunarodne napore za rešavanje krize u opustošenom sudanskom regionu. Zvaničnici Sudana nisu pozvani da učestvuju na konferenciji. Francuska vlada je rešavanje četvorogodišnjeg konflikta u Darfuru smestila u vrh svojih prioriteta.
Francuski predsednik je zatražio dodatnih 10 miliona evra za postojeće snage Afričke unije. "Ćutanje ubija", rekao je on pozdravljajući učesnike konferencije. "Nedostatak odlučnosti i akcije je neprihvatljiv", dodao je on. "Snage Afričke unije se već nalaze u Darfuru, ali su ti vojnici loše opremljeni i nisu plaćeni. Nećemo učiniti progres povećanjem broja vojnika koji nisu plaćeni", istakao je Sarkozi.
Sarkozi je pozdravio odluku Sudana da prihvati udružene snage, ali je dodao: "Moramo biti čvrstog stava prema ratobornima koji odbijaju da se priključe pregovaračkom stolu". "U Sudanu se trenutno nalazi 18 pobunjeničkih grupa i mi moramo uložiti veliki napor da ih vratimo za pregovarački sto", rekao je Sarkozi. Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner izjavio je da se tokom sastanka neće govoriti o širenju mira, već o ujedinjavanju međunarodnih snaga kako bi one mogle brzo reagovati. Pojačavajući napore za postizanje napretka, američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je u nedelju da međunarodna zajednica nije ispunila svoje dužnosti u Darfuru. "Iz prve ruke sam videla pustoš i problematične okolnosti u kojima živi narod Darfura. Biću veoma iskrena. Smatram da se međunarodna zajednica nije u potpunosti posvetila svojim obavezama tamo", izjavila je Rajsova.
Rajsova je pozdravila pojačano zalaganje Sarkozija za rešavanje situacije u Darfuru. Francuski zvaničnici rekli su da se nadaju da će uspeti da mobilišu međunarodnu zajednicu za ono što oni nazivaju "obrtnim momentom", pošto se sudanska vlada ranije ovog meseca složila da dozvoli raspoređivanje udruženih mirovnih snaga Afričke unije (AU) i UN u regionu. Visoki zvaničnici su tokom jučerašnjeg susreta razgovarali i o detaljima raspoređivanja udruženih snaga.
Sudanski zvaničnici iz Kartuma rekli su da bi se konferencija mogla loše završiti, kao i da bi mogla izazvati više štete nego koristi. Šef Grupe za vanredne situacije u Darfuru rekao je: "Možda će učesnici konferencije imati mogućnost da kažu određene stvari koje ne bi mogli reći pred Sudancima". S. D.
Samit izraelskog i arapskih lidera u Šarm el-Šeiku
Palestinsko dvovlašće komplikuje mirovne napore
Samit u znak podrške palestinskom predsedniku: Mahmud Abas u Šarm el-Šeiku
Šarm el-Šeik - Izraelski premijer Ehud Olmert ne gaji posebna očekivanja od samita izraelskih i arapskih lidera u Šarm el-Šeiku, ističući da će sastanak koji ima za cilj da podrži palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u borbi protiv Hamasa obezbediti pokretanje mirovnih pregovora, ali ne i veliki preokret. Komentari izraelskog premijera usledili su dan pošto je Izrael odlučio da odmrzne neophodne fondove palestinske vlade.
Egipatski predsednik Hosni Mubarak pozvao je Abasa, Olmerta i jordanskog kralja Abdulaha da dođu u Šarm el-Šeik u znak podrške palestinskom predsedniku u njegovoj borbi protiv Hamasa. Izraelski premijer izjavio je da je samit od velikog značaja jer će čitav arapski svet videti "veoma istaknute nacionalne lidere kako se rukuju s liderom Palestinske uprave i premijerom Izraela i zajedno izražavajući veliku želju da se izgradi proces koji se neće bazirati na teroru, mržnji, odbijanju, sukobima, već na postizanju mira".
Govoreći u nedelju u Gazi, svrgnuti palestinski premijer Ismajil Haniji iz redova Hamasa opisao je nade učesnika samita kao " iluziju" i "varku." On je rekao: "Amerikanci neće ništa dati. Izrael nam neće ništa dati. Naša zemlja i naš narod će nam se vratiti samo uz postojanost i borbu".
U Jordanu se Abas sastao s kraljem Abdulahom neposredno pre samita i bio je mnogo optimističniji, ističući da je od SAD i Izraela primio uverenje da je jevrejska država spremna da učini napredak tokom samita. Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abdulah Geit je takođe optimističan da će tokom samita biti postignut progres. On je novinarima rekao da je cilj sastanka ponovna izgradnja poverenja između Izraelaca i Palestinaca "dok se ne otvori put za nove pregovore dve strane".
Mirovni napore komplikovaće bez sumnje pojava dvovlašća u Palestini gde Gazom vlada Hamas koga podržava Iran. Abas i arapske zemlje traže od Izraela da odmah iskoristi prednosti što su Hamasovi ekstremisti isterani iz vlade. Egipat i Jordan podržavaju Abasa jer strahuju da bi Hamasovo osvajanje Gaze moglo da proširi nemire.
Samit u Šarm el-Šeiku počeo je dan uoči sastanka u Jerusalimu kvarteta za Bliski istok - Rusije, Sjedinjenih Država, EU i UN. Postoji nada da bi sastanak u Egiptu mogao da produbi međunarodne napore da se podstaknu mirovni razgovori koji su prekinuti zbog nasilja 2001. Očekuje se da će se danas egipatski predsednik Mubarak sastati sa saudijskim kraljem Abdulahom u nastojanju da ujedini Arape u front iza Mubaraka. AP
Odmrznuti bankovni računi Severne Koreje
Pjongjang najavio nuklearno razoružavanje
Pjonjang - Severna Koreja juče je saopštila da je rešen problem njenih zamrznuh bankovnih računa i da će Pjongjang početi da ispunjava sporazum o nuklernom razoružavanju postignut u februaru. Prvi korak će biti razgovori u Pjongjangu sa zvaničnicima agencije UN za nagledanje atomske energije o zatvaranju severnokorejskih nuklearnih postrojenja, saopštila je zvanična agencija KCNA pozivajući se na predstavnika ministarstva inostranih poslova. "Pošto su fondovi koji su bili blokirani u banci Delta Ejša u Makaou prebačeni kao što smo zahtevali, onespokojavjuće pitanje zamrznuh fondova je konačno rešeno," rekao je predstavnik iz ministarstva. On je rekao da će sada biti "akcije za akciju". "Vodiće se razgovori sa predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 26. juna u Pjongjangu o zatvaranju nuklearnih postrojenja, inspekciji i nadgledanje."
Predhodno je ruska banka Dalkombank objavila da je 25 miliona dolara, zamrznutih pošto su SAD optužile i Severnu Koreju za "ilegalno pranje novca jedne nepodobne države", prebačeno u Pjongjang. Rukovodstvo Severne Koreje je odbilo da poštuje sporazum nazvan razoružanje za pomoć, postignut saradnjom šest država, sve dok novac ne dobije natrag. Uporedo sa probojem na bankarskom planu, inspektori IAEA su juče doputovali u Kinu na putu za Severnu Koreju, gde se nadaju da će dogovoriti povratak zavaničnika UN koji će nadgledati gašenje reaktora Jongbjon, srži severnokorejskog nuklearnog programa i izvora plutonijuma obogaćenog za atomsko oružje.
U zamenu za zatvaranje, siromašna Severna Koreja će dobiti gorivo uz druge ustupke, uključujući korake za ukidanje trgovinskih sankcija UN i brisanje sa američke liste zemalja koje podržavaju terorizam. "Pregovaraćemo kako da utvrdimo i osiguramo da će reaktor biti ugašen i zapečaćen, i to je naredni korak na ovom dugom putu," izjavio je novinarima u Pekngu Oli Hajnonen, zamenik direkrora IAEA zadužen za svetsku nuklearnu bezbednost. Beta, Rojters
Video snimak otetog dopisnika BBC u Gazi
Džonston opasan eksplozivom poziva na mirno oslobađanje
Gaza - Otmičari Alana Džonstona, dopisnika BBC, obelodanili su novi video snimak pod nazivom "Alanov apel", na kojem je Džonston obučen u prsluk pun eksploziva. Na video snimku Džonston kaže da su njegovi otmičari rekli da će detonirati prsluk ukoliko sila bude upotrebljena za oslobađanje. Ovo je drugi snimak ovog tipa koji je objavljen od kada je novinar otet u Gazi 12. marta. Na snimku koji je postavljen na veb sajtu koji koriste ekstremisti Džonston je opasan eksplozivom koji je kaišem pričvršćen za njegova ramena. Džonston na snimku poziva na mirno rešenje situacije. "Otmičari su mi rekli da su pregovori pali u vodu kada su pripadnici pokreta Hamas i britanska vlada odlučili da razmotre upotrebu vojne sile za rešenje ove situacije", rekao je oteti Džonston. Na snimku u trajanju od jednog minuta i 42 sekunde oteti novinar izgleda nervozno i pod velikim stresom.
Vesti o novom video snimku iskrsle su tokom govora svrgnutog palestinskog premijera Hanijia koji je oštro kritikovao kidnapovanje kao pretnju palestinskim interesima. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da osuđuje način na koji je tretiran Alan Džonston.
Džonstona su oteli pripadnici grupe koja sebe naziva Armija islama. Armija islama traži oslobađanje Abu Katada, islamskog sveštenika koji je rođen u Palestini, za koga se pretpostavlja da ima bliske veze s Al Kaidom. Njega britanska vlada drži zatvorenog jer predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost. D. S.
Copyright © 2002-2005 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
periskop feljton dijalog beograd vojvodina terazije tvprogram sport region dežurna hronika događaj dana kultura ekonomija evropa globus
  SADRŽAJ  
Sarkozi traži odlučan stav prema Kartumu

Palestinsko dvovlašće komplikuje mirovne napore

Pjongjang najavio nuklearno razoružavanje

Džonston opasan eksplozivom poziva na mirno oslobađanje
 
samo po danas.co.yu
po celom SCG web-u