utorak, 26. jun 2007.
Novi sastav Privremenog organa u Zrenjaninu
Novi predsedniik Privremenog organa: Bratislav Tomić, DS
Zrenjanin - Privremeni organ opštine Zrenjanin promenio je sastav, pa umesto tri člana iz redova DSS i po jednog iz Nove Srbije i Srpskog pokreta obnove sada ima dva člana iz DS, jednog iz DSS, Nove Srbije i G17 Plus. Iako je najavljivano da će u sastav Privremenog organa ući i jedan predstavnik SVM, na kraju do toga nije došlo.Na čelu petočlanog Privremenog organa je inženjer Bratislav Tomić, predsednik OO DS, umesto Borislava Gađanskog iz DSS.
S mesta sekretara Privremenog organa smenjena je pravnica Biljana Nikolić iz DSS, a imenovan je Vladimir Rajić, nekadašnji kadrovik PSS, a sada novopečeni demokrata. Članovi Privremenog organa su i Imre Fazekaš iz DS, Darko Karan iz Nove Srbije i Čedomir Janjić iz DSS, obojica članovi i prethodnog sastava. M. P.
Počela manifestacija Dan Dunava
Novi Sad - Vode Vojvodine su u Novom Sadu četvrti put domaćini međunarodne manifestacije Dan Dunava koja je juče počela u Novom Sadu. Dan Dunava je međunarodna manifestacija koja slavi Dunav i sve njegove pritoke, odajući priznanje njihovoj vitalnoj ulozi u snabdevanju vodom, hranom, energijom i obezbeđivanju uslova za rekreaciju i održavanje života. Na Dan Dunava, 29. juna, obeležava se godišnjica potpisivanja Konvencije o zaštiti reke Dunav u Sofiji, Bugarska, koja je potpisana 29. juna 1994. godine. U čast ove reke cele sedmice će biti organizovani različiti programi. Danas će u zgradi JVP Vode Vojvodine, Bulevar M. Pupina 25, od 10 do 12 sati biti projekcije filmova o odbranama od poplava od 1965. do 2006. godine, a večernja projekcija istih filmova zakazana je u Jedriličarskom klubu Vojvodina od 21 sat.
Sutra će od 10 do 11 sati biti organizovana promocija pesme Lepi Dunave na Štrandu. U programu će učestvovati deca iz Predškolske ustanove Radosno detinjstvo. Na sam dan Dunava, u petak 29. juna u 19 sati počinje program Dom je tamo gde je Dunav, postavljanjem info table na Keju, izložbom starih razglednica gradova na Dunavu i promocijom kampanje za zaštitu voda. G. D. Noni
Misija OEBS u Pančevu gradi dečije igralište
Pančevo - U pančevačkom naselju Strelište naredna dva meseca gradiće se dečije igralište donacijom Misije OEBS u Srbiji. Biće to zabavni park za decu od dve do 12 godina, a izgradiće se u blizini osnovne škole Mika Antić, kao i dva vrtića. Kako je projektom predviđeno gradiće se dvorac od drveta s četiri kule povezane mostićima, vrteška, penjalica, tobogani, klackalice, ljuljaške i posebna ljuljaška namenjena deci u invalidskim kolicima. Svi elementi igrališta biće urađeni od drveta kako bi se promovisala i ekološka dimenzija celog projekta, a njegova izgradnja koštaće 27 hiljada evra.
Izgradnju igrališta u Pančevu donacijama su pomogle banke i preduzeća koja posluju u Srbiji, a prikupljanje sredstava Misija OEBS započela je pre nekoliko meseci.
Sporazum o izgradnji dečijeg igrališta juče su u Pančevu potpisali Hans Ola Urstad, šef Misije OEBS u Srbiji, i Srđan Miković, predsednik opštine Pančevo. V. J. P.
Sremci mahom neplivači
Svaki četvrti Sremac zna da pliva: Plaža u Sremskoj Mitrovici
Sremska Mitrovica - Možda zvuči pomalo paradoksalno da je kada je reč o obučenosti za plivanje Srem najnerazvijenija sredina u Srbiji, a kroz ovaj region protiču dve velike reke Dunav i Sava, da ne pominjemo Bosut i Studvu.
- Prema našim podacima Srem tu nazaduje, a tek svaki četvrti Sremac zna da pliva - izjavio je nedavno u Sremskoj Mitrovici predsednik Plivačkog saveza Srbije (PSS) Dušan Dimitrijević.
On je istakao da prema standardima Evropske unije na svakih 80.000 stanovnika dolazi jedan olimpijski bazen, a ceo sremski region nema nijedan zatvoreni sportski bazen. Zato je Dimitrijević prilikom posete Sremskoj Mitrovici obnovio ideju da se u najvećem sremskom gradu izgradi olimpijski bazen.
- Ovo nije nova ideja, jer u poslednjih petnaestak godina pričamo o tome. Neverovatno je da Mitrovica još nije dobila bazen iako u centru grada, kod Sportskog centra Pinki, postoji već otvorena bušotina tople vode. Postoje čak i neki projekti kako da se kroz bazen i druge sadržaje iskoristi ovo bogatstvo, ali te ideje do danas nisu realizovane - kaže Dimitrijević.
Predsednik Plivačkog saveza Srbije ističe da će ove godine PSS realizovati projekte školovanja kadrova koji će dobiti licencu za vođenje programa obuke neplivača i realizaciju programa sportskih škola plivanja. Svi osposobljeni kadrovi će biti licencirani, a njihova imena javno objavljena.
On je najavio i da PSS ima nameru da u saradnji s fakultetima fizičke kulture preuzme obuku za spasioce na bazenima i plažama. Rekao je, takođe, da je nekada samo Crveni krst mogao davati licence za spasioce.
- Nažalost, u ovoj oblasti bilo je mnogo mahinacija, veza i ustupaka pa smo došli u situaciju da su licence za spasioce imali i ljudi za koje sumnjamo da znaju da plivaju. Zbog toga s profesorima fakulteta pripremamo kompletan program obuke za spasioce koji će morati ne samo dobro da plivaju, već da imaju i dobra znanja iz prve pomoći i drugih oblasti. Zbog sve većeg broja žrtava na našim plažama cilj nam je da spasioci budu dobro obučeni, ali i da njihove licence ne budu trajne, već da se sposobnosti i znanja proveravaju periodično, svakih par godina - ocenjuje Dimitrijević.
Inače, u Sremskoj Mitrovici 14 godina postoji Plivački vaterpolo klub Srem. Predsednik ovog kluba Dragan Čudić kaže da su za ovo vreme osposobili 11.500 mališana. Obuke plivanja godinama su izvodili na bazenima vrdničkog hotela Termal, a sada u privatnom bazenu Oaza kraj Mitrovice gde još nisu rešili probleme plaćanja termina za treninge i škole plivanja, pa se izgradnja bazena nameće kao jedan od gradskih prioriteta, iako ova ideja nije ušla u plan samodoprinosa za period do 2011. godine.
Srem sada ima dva licencirana trenera za programe obuke neplivača, a do kraja godine će imati još dva trenera, ali se pravi efekti njihovog rada s najmlađima mogu videti tek izgradnjom bazena, jer mnogi roditelji ne mogu svakodnevno da izdvajaju sredstva i voze decu na bazen van grada, niti žele da ih puste da na obuku odlaze duž prometne magistralne saobraćajnice. J. Zurković
Copyright © 2002-2005 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
naslovna periskop feljton dijalog beograd vojvodina terazije tvprogram sport region dežurna hronika događaj dana kultura ekonomija evropa globus
  SADRŽAJ  
Novi sastav Privremenog organa u Zrenjaninu

Počela manifestacija Dan Dunava

Misija OEBS u Pančevu gradi dečije igralište

Sremci mahom neplivači
 
samo po danas.co.yu
po celom SCG web-u