Neljä periaatetta mielen ja ruumiin yhdistämiseksi

1. PIDÄ YKSI PISTE

2. RENTOUDU TÄYDELLISESTI

3. PIDÄ PAINO ALHAALLA

4. LAAJENNA KI'TÄ

Sekä mieli että ruumis syntyivät maailmankaikkeuden ki'stä ja olivat alunperin yhtä. Mielen ja ruumiin välillä ei ole mitään selvää rajaa, josta voitaisiin päätellä mikä on ruumista ja mikä mieltä. Mieli on jalostunut ruumis ja ruumis on jalostumaton mieli. Mieli on hienosyinen ja ruumis karkea.

Tosiasiassa ei ole vaikea yhdistää mieltä ja ruumista, jotka alunperin olivat yhtä. Yhdistäminen vain näyttää vaikealta, koska ihmiset pitävät kiinni ajatuksesta, että mieli ja ruumis ovat erillisiä, itsenäisiä kokonaisuuksia. Ne jotka saarnaavat mielestä saarnaavat vain mielestä, ja ne jotka saarnaavat ruumiista saarnaavat vain ruumiista. Vaikka ovatkin peräisin samasta äidistä, tukkamme ja ihomme toimivat luonnollisesti eri tavoin. Vastaavasti, vaikka mieli ja ruumis ovat lähtöisin samasta maailmankaikkeuden ki'stä, niin mielellä luonnollisesti ovat mielen säännöt ja ruumiilla ruumiin säännöt. Kun molemmat säännöt liittyvät yhteen kuin auton pyörät, niin vasta silloin voimme todella saada mielemme ja ruumiimme sopusointuun arkielämässämme.

1. MIELI LIIKUTTAA RUUMISTA

Emme ole todella tietoisia sen paremmin mielemme kuin ruumiimmekaan käyttämisestä, mutta mikä yhteys näiden välillä täsmällisesti ottaen on? Vaikka ymmärtäisimmekin mielen ja ruumiin välisen yhteyden tärkeyden, niin jollemme ymmärrä näiden välistä suhdetta, emme saa yhteyttä aikaiseksi. Jos istumme hiljaa edes ajattelematta ruumistamme, onnistumme yhdistämään mielemme, mieli ja ruumis siirtyvät yhdistyneeseen tilaan. Syy minkä vuoksi yhdistyminen epäonnistuu, kun lähdemme liikkeelle on siinä, ettemme ymmärrä mielen ja ruumiin välistä suhdetta ja käytämme niitä virheellisellä tavalla.

Mieli on muodoton, väritön, hajuton ja lentää paikasta toiseen vapaasti. Voimme ajatella sen olevan täällä juuri nyt vain havaitaksemme, että se on hetkessä lentänyt tuhansien kilometrien päähän. Ruumiilla sen sijaan on muoto, väri, haju ja sen liikkeet ovat rajoittuneet. Näiden kahden yhteen sopimattoman elementin pitäminen jatkuvasti toisiinsa yhtyneinä on hyvin vaikeaa. Oivallamme, että meidän on muodostettava yrityksellemme jokin keskipiste, jossa yhdistyminen tapahtuu, mutta tästä syntyy ongelma mistä tehdä tämä keskus. Tietenkin on mahdotonta erottaa mieltä ja ruumista, mutta toiminnallisesti voimme kysyä liikuttaako mieli ruumista vai ruumis mieltä. Harjoitusmenetelmät eroavat suuresti riippuen tulkinnasta tässä kohdin.

Tutkikaamme ensin sitä näkemystä, että ruumis liikuttaa mieltä. Voidaanko ihminen sitoa kiinni niin, että hänen mielensä ei pääse liikkumaan? Tietenkään ei. Kun ruumiin liikkumista on rajoitettu, niin mieli liikkuu sitä enemmän. Lääkärin kehotus pysyä täysin liikkumatta saa potilaan mielen entistäkin levottomammaksi.

Jokainen, joka on harjoittanut zenin istuvaa mietiskelyä tietää, että istuttaessa hiljaa tyynellä mielellä aluksi häiritsevät lukuisat asiat, jotka virtaavat aivoihin. Sanalla sanoen muistamme hyvin arkipäiväisiä asioita, kuten parin riisikupillisen lainaamisen naapurilta kolme vuotta sitten. Mielen sitominen yhteen paikkaan ruumista paikallaan pitämällä on mahdotonta.

Varmaankin on ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että ruumis hallitsee mieltä sillä perusteella, että kun ruumis on huonossa kunnossa, niin mieliala on synkkä, ja kun taas ruumis on hyvässä kunnossa, niin mieliala on valoisa. Luonnollisesti ruumis vaikuttaa mieleen, koska ne ovat yhteydessä toisiinsa, mutta tämä yksin ei oikeuta meitä sanomaan, että ruumis ohjaa mieltä. Ihmiset ovat kokeneet suurta onnea, tulleet terveemmiksi ja parantuneet sairauksista, mutta he ovat myös moitteettomassa kunnossa olevan ruumiin kanssa kohdanneet syvää huolta ja vanhentuneet yhdessä yössä. Pohjimmiltaan siis, jos ruumis ohjaa mieltä, mielen täytyy vanheta ruumiin vanhetessa, ja kun ruumis menee huonoon kuntoon, mielen täytyy olla heikko ja kykenemätön toipumaan.

Ulkoinen maailma vaikuttaa ihmisolentoihin, mutta ulkoinen maailma muuttuu koko ajan ja on epävakaa. Ruumiiseen sillä on vaikutuksensa. Jos ruumis ohjaa mieltä, olemme kaukana hengen ja ruumiin yhdistymisestä, olemme epävakaita.

Hypnotisoija sanoo usein koehenkilölle: "Et kykene nyt nousemaan tuolista" eikä henkilö todella pysty nousemaan, koska hypnotisoija on istuttanut hänen mieleensä ajatuksen, ettei hän pysty siihen. Tämä on tuloksena siitä, että hypnotisoija käyttää voimakkaasti koehenkilön piilotajuntaa saadakseen tämän ajattelemaan, ettei pysty nousemaan. Sanotaan, että vain tyhmiä ja hulluja ei voi hypnotisoida, koska he eivät ymmärrä mitä hypnotisoija sanoo, eivätkä pysty ajattelemaan tämän toivomalla tavalla.

Vaikka ei ole hypnotisoijaa paikalla, voit kokeilla samaa itseksesi. Istu tuoliin ja ajattele: "En pysty nousemaan tästä tuolista" ja yritä nousta. Luultavasti et pysty. Kokeile myös panna kädet syliisi ja ajatella, että et pysty nostamaan niitä. Jos yrität, huomaat, että et todellakaan saa niitä nousemaan. Sisimmässäsi, ilman että olet siitä tietoinen, mielesi tulee siihen tulokseen, että et voi nostaa käsiäsi, etkä sitten voikaan. Tämä on todiste siitä, että mieli ohjaa ruumista.

Lääkäri, joka kehottaa potilasta makaamaan täysin hiljaa tai tauti pahenee, saa vain aikaan henkisen levottomuuden potilaassa. Jos hän sen sijaan sanoo, että kaikki on hyvin, potilaan tulee levätä eikä yrittää liikutella itseään, hän pystyy paremmin luomaan ilmapiirin, jossa potilas paranee.

Koska mieli ohjaa ruumista, sen ei tarvitse välttämättä vanhentua ruumiin myötä. Niillä ihmisillä, jotka vanhanakin ovat eloisia ja terveitä, on aina terve ja vahva mieli. Jos säilytät sellaisen päättäväisen mielentilan, että vaikka ruumis on sairas ei mielen tarvitse olla, ja vaikka ruumis on huonossa kunnossa ei mielen tarvitse olla, kykenet voittamaan minkä tahansa sairauden tai vaikeuden.

Tässä kohdin voimme tehdä muutamia kokeita, jotka jokainen voi tehdä selventääkseen mielen käyttöä ruumiiseen liittyen.

ESIMERKKI 1

Kaksi sormenpäätä luonnollisesti yhteen liittyneinä

Pane kätesi yhteen siten, että etusormet ovat suorina sormenpäät vähän erillään.

1. Katso tarkkaavaisesti molempia etusormia. Jos ajattelet, että ne painuvat yhteen, niin ne luonnostaan tekevät niin. Älä ajattele tietoisesti panevasi sormia yhteen; anna sormien itse tehdä se. Seuraa vain saako pelkkä mielesi voima ne yhteen. Ajattele vain mielesi keskittämistä, ja sormesi menevät välittömästi yhteen. Jos olet hämmentynyt tai epäilevä, anna sormiesi painua toistuvasti yhteen ja irrota ne taas. Kovin väsyneen henkilön sormet eivät mene yhteen. Tämä on helppo keino todeta missä määrin osaat keskittää mielesi

2. Ajattele seuraavaksi pontevasti, ettet mitenkään saa sormiasi yhteen, miten kauan yritätkin. Jos mielessäsi on vielä vähänkin jäljellä ajatusta sormien yhtymisestä, ne lähenevät toisiaan; tämä ajatus on täysin poistettava mielestäsi.

ESIMERKKI 2

Katkeamaton lenkki

Koehenkilö muodostaa ympyrän peukalollaan ja etusormellaan. Avustaja yrittää avata ympyrän käyttäen peukaloitaan ja etusormiaan.

1. Jos henkilö jännittää sormensa, hän ei voi estää ympyrän avautumista

2. Jos hän ei jännitä sormiaan, vaan keskittyy ajatukseen, että ympyrä on rautainen ja murtumaton, avustajan ei ole helppo avata sitä. Jos sormet irtoavatkin toisistaan, niin jos keskittyminen jatkuu, sormet menevät takaisin kiinni toisiinsa. Tulee vain ajatella, että mieli virtaa sormien kautta ja niin se myös virtaa.

Tässä kokeessa ei pidä yrittää avata toisen sormia äkkinäisellä liikkeellä. Niin kauan kuin koehenkilö on tyyni, äkkinäinenkin avausyritys on tehoton. Yleensä äkkinäinen paine johonkin ruumiinosaan aiheuttaa henkilön mielentyyneyden häiriintymisen. Jos näin tehdään, koe ei ole pätevä mittaamaan henkistä voimaa. Tapauksissa 1. ja 2. tulee irrotusyritys tehdä rauhallisesti. Silloin voidaan todeta milloin koehenkilö käyttää mieltään milloin ei.

ESIMERKKI 3

Taipumaton käsi

A ottaa puoli askelta ja ojentaa kätensä suoraksi. Käyttäen molempia käsiään B yrittää taivuttaa A:n kättä kyynärpäästä. On varottava vahingoittamasta toisen kättä.

1. Ensiksi A pitää kätensä nyrkissä, jännittää kätensä ja ajattelee, ettei B pysty taivuttamaan kättä. Jos henkilöt ovat suunnilleen yhtä vahvat, on käden taivuttaminen helppoa.

2. Seuraavaksi A suoristaa sormensa, rentouttaa käsivartensa ja keskittyy mielensä voimaan, joka virtaa hänen kätensä kautta tuhansien kilometrien päähän jatkuvana virtana.

Niin kauan kuin A pitää tämän virtausajatuksen, B ei pysty taivuttamaan A:n kättä. Jos A on aloittelija, pitää B:n lisätä voimaa rauhallisesti, eikä nopeasti ja väkivaltaisesti. Silloin nähdään paremmin onko A:n mielen voima virtaamassa. Äkkinäisestä liikkeestä A:n mielen virta katkeaa ja käsi taipuu helposti. Tästä ei tarvitse huolestua, sillä kunhan tämä koe tulee tutuksi, mieli vahvistuu niin, että kukaan ei saa ajatuksen virtaa katkeamaan. Jos B on selvästi voimakkaampi, tulee pitää varansa, ettei huolestu siitä tai käsi taipuu.

Tapauksessa 2. A:n tulisi pitää sormet suorina, koska nyrkkiin puristettu käsi rikkoo ajatuksen, että henkinen voima virtaa "tuhansien kilometrien päähän" sormenpäitten kautta. Sitten, kun on opittu hallitsemaan virtaus, ei sormien avoinna oleminen ole enää niin tärkeää.

Mielen voima on todellista voimaa. Jos uskot, että henkinen voimasi virtaa ulos, niin se tapahtuu, vaikka sitä ei voi nähdä ruumiin silmin. Tässä kokeessa, jos mielesi voima virtaa kätesi kautta, on kysymys samasta asiasta kuin yrittäisi taivuttaa paloletkua, jossa vesi virtaa täydellä paineella.

Harjoittelun myötä tulet vahvemmaksi ja saat kyvyn yhdistää mielesi. Harjoittele sen vuoksi niin hyvin kuin mahdollista. Usko on voimaa.

ESIMERKKI 4

Ihmissilta

A makaa selällään lattialla jalat ojennettuina ja kädet vartalon sivuilla suorina. B nostaa olkapäistä ja C jaloista.

1. Jos A vain on tai jännittää vartalonsa, niin hän taipuu vyötäröstä, kun häntä nostetaan.

2. Jos A rentouttaa vartalonsa ja keskittyy ajatukseen, että terästanko kulkee päälaelta varpaisiin, tai että hänen koko vartalonsa on terästanko, niin B ja C voivat nostaa hänet ilmaan, ja vartalo pysyy suorana.

3. Aseta kaksi tuolia sopivalle etäisyydelle toisistaan niin, että A voi pitää olkapäänsä toisella ja jalkansa toisella tuolilla. Hänen vartalonsa muodostaa ihmissillan tuolien välille. Pari kolme henkilöä voi istuutua varovasti hänen vartalonsa päälle. Niin kauan kuin A säilyttää ajatuksen, että hänen vartalonsa on terästanko ja käyttää mielensä voimaa, häntä eivät häiritse päällä istujat. Tämä koe auttaa ymmärtämään miten mieli pystyy käsittelemään ruumista ja toteamaan miten suuri henkinen voimamme on. Aluksi on hyvä antaa vain yhden henkilön istuutua päälleen ja vähitellen kasvattaa määrä kolmeksi. Jos ajatus ruumiista terästankona katkeaa, putoaa maahan. Ajatus on pidettävä vahvana koko kokeen ajan. Koska tässä ei ole mitään vaaraa, kuka tahansa voi kokeilla. Itsensä koetteleminen on tapa kehittää itseluottamusta henkiseen voimaansa, koska mitkään sanat eivät ole yhtä hyviä kuin näkyvä todiste.

Vaikka hypnotisoijat käyttävät usein tätä koetta, niin koska heidän koehenkilönsä toimii oikein vain ollessaan hypnoosissa tämä tuskin lisää itseluottamusta. Tärkeää on pystyä tekemään se itse hereillä ollessaan ja luottaen vain itseensä.

Jos vain luet tämän ja ymmärrät mitä siinä on sanottu, ei se auta sinua tulemaan vahvemmaksi. Kokeile näitä testejä ystäviesi kanssa nähdäksesi missä määrin mielesi ohjaa ruumistasi ja miten vahva mielesi on.

Pienetkin arkiset asiat ajatuksissasi toimivat ruumiissasi. Jos ajattelet olevasi sairas, todennäköisesti sairastut. Käytä päätäsi ja omaksu myönteinen asennoituminen.

Niin pian kuin ymmärrät, että mieli ohjaa ruumista, sinun tulee ryhtyä opiskelemaan miten yhdistät mielen ja ruumiin henkisen keskittymisen avulla ja miten saat ruumiisi tottelemaan mieltäsi.

2 . PIDÄ YKSI PISTE

Kun olemme oivaltaneet, että mielen ja ruumiin yhdistämiseksi on ensin keskitettävä mielensä, on seuraavaksi opittava minne se keskitetään. Se tulee keskittää vatsan alaosassa sijaitsevaan yhteen pisteeseen.

Muinaisista ajoista lähtien ovat itämaiset ihmiset korostaneet sydänalaa ihmisen todellisen voiman syntypaikkana. He ovat kuitenkin myös olleet taipuvaisia siihen selvästi virheelliseen uskoon, että vain yksinkertaisesti ruumiillisen voiman keskittäminen alavatsaan tuottaisi voimakkaan sydänalan. He eivät huomanneet, että mielen keskittäminen tälle alueelle sekä kehittää voimakkaan alavatsan että kyvyn ilmentää suurta voimaa. Jos pelkästään jännität vatsasi, saat aikaan ketjureaktion, joka jännittää myös rintakehäsi, ja jos jatkat tätä pitkään, kehittyy kiputiloja ja pääsi alkaa punoittaa. Ei pidä unohtaa, että mieli liikuttaa ruumista.

Koska sydänala sisältää alueen käsitteen, se on sopimaton mielen keskittämiselle. Siitä syystä olen valinnut yhden pisteen vatsan alaosassa. Se sijaitsee viitisen senttiä navan alapuolella, ja annoin sille nimen seika-no-itten eli yksi piste alavatsassa. Keskittämällä mielemme siihen voimme kehittää voimakkaan alavatsan. Kutsumme tätä keskittymisprosessia ki'n upottamiseksi, tai ki'n keskittämiseksi yhteen pisteeseen alavatsassa. Jos katsotaan asiaa vain ruumiin sääntöjen pohjalta, tämä piste on se paikka, jossa ylävartalon painopisteen pitäisi olla. Henkisten lakien kannalta se on myös paikka, johon mieli tulisi olla keskittyneenä. Se on liitoskohta sekä mielelle että ruumiille. Heti kun hallitset sen, pystyt ensi kertaa yhdistämään mielesi ja ruumiisi. Pitämällä sen aina kykenet liikkumaan mieli ja ruumis yhtyneinä. Yksi piste on todellakin avain mielen ja ruumiin liitolle.

Alussa sinulla ei luultavasti ole selvää tietoisuutta siitä missä kohdassa vatsan aluetta tämä piste täsmällisesti sijaitsee. Joskus saan kirjeitä lukijoilta, jotka haluavat tietää onko yksi piste vatsan ihon sisä- vai ulkopuolella tai jotka lähettävät piirroksen ihmisruumiista ja pyytävät merkitsemään yhden pisteen siihen punaisella musteella. Tällainen ajattelu ei johda mihinkään. Jos toistat ja oikealla tavalla teet seuraavia testejä , jotka alempana selitän, pystyt kertomaan omalle ruumiillesi missä ki'si on uppoutuneena yhteen pisteeseen. Tunnet selvästi, että tämä on yksi piste ja tältä tuntuu, kun ki on uppoutuneena sinne.

Vaikka kaksi ihmistä tekee varsinaiset liikkeet yhdessä näitä testejä suorittaessaan, ei niitä pidä tehdä sillä ajatuksella, että voitaisiin kerskua ollaanko liikkumattomia vai ei. On aina muistettava, että näiden kokeiden ainoa tarkoitus on auttaa hallitsemaan yksi piste. Huolimattomasti avustaminen ja kiusaa tehden toisen huonouden osoittaminen ei ole hyväksi, koska parisi ei ole vielä kehittynyt taidossa, ja on helppoa hämmentää hänen mielensä. Kun niin tapahtuu, hän menettää keskittymisensä yhteen pisteeseen ja koe on arvoton. Näiden testien tarkoitushan on auttaa löytämään yksi piste. Jos mielemme on hämmentynyt heti alussa, emme koskaan onnistu.

Kaikki nämä testit tulisi tehdä samoissa olosuhteissa, jotta ne paljastaisivat onko yksi piste hallinnassa vai ei. Äkkinäisiä liikkeitä tulee välttää. Jokainen harjoitus tehdään kahdesti, ensin jännittäen ruumista ja sitten keskittäen ki'tä.

Silloin harjoittelijat havaitsevat millaiselta tuntuu, kun löytää ja oivaltaa yhden pisteen. He kehittyvät asteittain, ja kummankin tulisi olla mahdollisimman hienovarainen auttaessaan toista löytämään oma yksi pisteensä.

ESIMERKKI 1

Vasemman olkapään työntäminen

A seisoo vasen jalka puoli askelta edessä. B ojentaa vasemman kätensä ja työntää vähitellen sormillaan A:n vasenta olkapäätä.

1. Jos A jännittää olkapäänsä tai koko vartalonsa, B:n on helppo horjuttaa häntä ja työntää hänen ylävartalonsa taaksepäin. B kykenee liikuttamaan A:ta, vaikka tämä kohdistaisi ruumiinvoimaa sydänalaansa. Ruumiillisen voiman käyttö vatsassa on virhe.

2. Jos A pitää yhden pisteensä, hänen liikuttamisensa ei käy helposti.

Pitääksesi yhden pisteen rentouta koko ruumiisi ja ajattele koko tahdonvoimallasi, että painosi on yhdessä pisteessä. Anna kaiken muun olla niin kuin on. Jos B käyttäisi äkkinäisesti suurta voimaa, niin A:n tulisi yhtä pistettään kadottamatta vetäistä vasen jalkansa askeleen taakse. Silloin B:n kaikki voima virtaisi ohi. A:han ei kohdistuisi siitä mitään, mutta B menettäisi tasapainonsa. Monet ihmiset uskovat, että mielen keskittämisen paikka on otsan keskellä. Jokainen, joka ajattelee ankarasti, panee kätensä otsalle tai on otsa rypyssä. Toisin sanoen yritetään keskittää mieli otsan keskelle. Kaikkien Buddhan kuvien otsan keskelle on upotettu koriste. On ajateltu, että maailmankaikkeuden ki menee sisään aivoihin tästä kohdasta ja leviää sitten koko ruumiiseen. Tämä on tehty kuvaamaan asian tärkeyttä, jotta sitä ei unohdettaisi. Useimmissa meditaatioissa neuvotaan keskittämään mieli otsaan (oikeastaan kulmakarvojen väliin. Suom.). Minä kuitenkin opetan pitämään yhden pisteen alavatsassa sen sijaan, että keskityttäisiin otsaan. Minulla on teoria ja todelliset näytöt, jotka tukevat tätä.

ESIMERKKI 2

Pidetään kulmakarvojen välissä oleva piste ja yksi piste alavatsassa samalla linjalla.

A on polvi-istunnassa selkä suorana, isot varpaat ristissä, kädet keveästi reisien päällä. Hän ajattelee, että kulmakarvojen välissä oleva piste ja yksi piste alavatsassa ovat samalla linjalla. Silmät voivat olla auki tai suljettuina. A pysyy liikkumatta, vaikka B työntää häntä olkapäästä.

Tarkasti ottaen, sekä otsan piste että yksi piste alavatsassa ovat tärkeät, ja kun ne ovat samalla linjalla, mieli ja ruumis ovat yhtyneet ja liikkumattomat. On kuitenkin toinenkin asia, joka on pidettävä mielessä. Kun pisteet ovat linjassa, mieli ja ruumis ovat yhtyneinä. Siis jos keskitetään mieli yhteen pisteeseen alavatsassa, niin luonnostaan otsan piste säilyy. Se tarkoittaa, että mielikin on koossa. Tämä on oikea tila, johon pyritään.

ESIMERKKI 3

Keskitytään vain yhteen pisteeseen alavatsassa

A lakkaa ajattelemasta otsan pistettä ja keskittyy yhteen pisteeseen alavatsassa. A on vankka kuin kallio, jos B työntää. A on yhdistänyt mielensä ja ruumiinsa.

Toisaalta on mahdotonta pitää yksi piste alavatsassa keskittymällä otsaan.

ESIMERKKI 4

Unohdetaan yksi piste alavatsassa ja keskitytään otsaan

A lakkaa ajattelemasta yhtä pistettä alavatsassa ja keskittyy otsaansa. B:n on nyt hyvin helppo liikuttaa A:ta. Se tarkoittaa, että A on kadottanut koordinaation mielensä ja ruumiinsa väliltä.

Yllä tehdyt kokeet osoittavat, että kulmakarvojen välissä oleva piste ja vatsan yksi piste tulee olla samalla linjalla. Jos kuitenkin opetan molempia, niin ihmiset unohtavat vatsan pisteen ja muistavat vain otsan. Asetin 'neljän periaatteen mielen ja ruumiin yhdistämiseksi' ensimmäiseksi kohdaksi yhden pisteen pitämisen, estääkseni tämän tapahtumasta. Kun yksi piste pidetään, mieli on luonnostaan koossa. Muinaisista ajoista alkaen on sanottu: "Älä ajattele päässäsi, ajattele vatsassasi" tai "Ihminen on sitä mitä hänen vatsansa on."

Ajatelkaamme vielä syvemmin yhtä pistettä.

Maailmankaikkeus on ääretön pallo, jolla on ääretön säde. Siten voin sanoa olevani joka suuntaan äärettömän maailmankaikkeuden keskus. Vaikkakin otan askeleen vasemmalle, ei voida sanoa, että maailmankaikkeus vasemmalla puolellani on tullut askeleen kapeammaksi. Maailmankaikkeus on edelleen ääretön. Mutta jos sanon yksin olevani maailmankaikkeuden keskus, teen virheen. Kaikki on maailmankaikkeuden keskusta. Rajallisella ympyrällä on vain yksi keskipiste, mutta rajattomalla niitä on niin monta kuin halutaan. Buddha opetti tätä, kun hän sanoi: "Tenjo tenga yuiga dokuson," mikä tarkoittaa: "Olen oma Herrani kaikkialla taivaassa ja maassa. En ole kenenkään ihmisen ihminen, vain itseni." Buddha sanoi myös: "Banbutsu ni busho ari," mikä tarkoittaa: "Kaikilla asioilla maailmassa on potentiaalinen buddhaluonto." Myöhempinä aikoina papit tulkitsivat tämän väärin ja sanoivat: "Vain Buddha on pyhä."

Tiivistynyt maailmankaikkeus tulee itseksi. Tästä vuorostaan tiivistämällä tulee yksi piste, joka on maailmankaikkeuden keskus. Yksi piste ei tosiasiassa ole käsin kosketeltava. Se piste ei äärettömiin puolittamalla koskaan tule nollaksi, vaan tulee yhdeksi maailmankaikkeuden kanssa. Kun se tulee liian pieneksi kuvitella, pidä se mielessäsi ja anna sen olla sellaisena kuin se on. Tämä ääretön tiivistämistoiminta johtaa tyyneyteen, ja on alavatsan yhden pisteen täsmällinen merkitys.

Kun yksi piste tulee liian pieneksi havaita ja lopetat tiivistämisen, niin seurauksena on kuollut tyyneys elävän tyyneyden asemesta. Elävä tyyneys on vahvin tila, mikä pitää sisällään rajattomat liikkeet; kuolleessa tyyneydessä ei ole voimaa ilman liikettä. Ne näyttävät samanlaisilta, mutta ovat pohjimmiltaan erilaiset. Olet erossa maailmankaikkeuden ki'stä, jos olet kuolleessa tyyneydessä.

ESIMERKKI 5

Istuminen elävässä tyyneydessä

A istuu risti-istunnassa. Rajattomasta maailmankaikkeudesta tulee tiivistämällä A ja edelleen tiivistämällä yksi piste. A tiivistää yhtä pistettään puolittamalla sitä äärettömiin eikä koskaan lopeta. B yrittää kaataa A:n työntämällä tätä olkapäästä tai nostamalla polvesta, mutta A on liikkumaton kuin kallio.

ESIMERKKI 6

Istuminen kuolleessa tyyneydessä

Samalla kun tiivistää yhtä pistettään, A ajattelee siihen tapaan, että "Yksi pisteeni on jo tullut riittävän pieneksi" tai "Olen saavuttanut mielen ja ruumiin yhdistymisen." Vaikkakaan hän ei liikuttaisi mitään ruumiinosaansa, B voisi havaita milloin A on lopettanut yhden pisteensä tiivistämisen. Silmäluomet tai posket alkavat liikkua tai tumma varjo lankeaa hänen kasvoilleen. Jokainen henkilö on ilmaisultaan erilainen, mutta asia on aina havaittavissa. Sillä hetkellä B voi työntää A:n olkapäästä nurin.

Yhteenvetona yksi piste alavatsassa ei ole käsin kosketeltava, vaan piste, jota on tiivistetty äärettömästi. Yksi piste alavatsassa on tärkeä, mutta älä pysäytä mieltäsi sinne. Kun äärettömiin tiivistettäessä piste tulee liian pieneksi havaita, anna sen olla sellaisenaan. Ki on äärettömän pienten osasten ääretön koostuma. Kun mieli on jalostunut tälle asteelle, silloin ensi kerran ihminen voi tulla yhdeksi maailmankaikkeuden kanssa.

Kun kerran olet ymmärtänyt, että sinulla on maailmankaikkeuden keskus vatsassasi, koeta aloittaa jokainen toimesi tästä pisteestä ja yritä imeä kaikki asiat ja kaikki vaikutteet tähän pisteeseen. Silloin voit säilyttää mielesi ja ruumiisi koordinaation arkielämässäsi.

3. RENTOUDU TÄYDELLISESTI

Niin kuin jousi pidettynä jännityksessä menettää käyttökelpoisuutensa, niin eivät ihmisetkään voi olla jatkuvasti jännittyneinä. Totta kai on helppo rentoutua sellaisessa paikassa missä mikään ei vaivaa, mutta tämän maailman vilskeessä, missä jo uusi asia odottaa ennen kuin edellinen on saatu valmiiksi, on mahdotonta olla aina rentouttavassa ympäristössä. Sen vuoksi on välttämätöntä kyetä rentouttamaan mieli ja ruumis, kun tarve vaatii, missä paikassa tahansa.

Vaikka tietenkin on vaikea rentoutua kun on kiire, joittenkin ihmisten henki on sellaisessa vauhdissa, etteivät he osaa rentoutua edes sopivan rentouttavassa ilmapiirissä. Heillä on taipumus tulla hyvin hermostuneiksi ja he väsyvät helposti. Jonkin tärkeän tapahtuman alla he todennäköisesti jännittyvät ja pingottuvat. Pääsykokeisiin osallistumassa olevat lapset huomaavat usein olevansa kyvyttömiä vastaamaan kysymyksiin, jotka osaavat normaalioloissa. Urheilijat joskus jännittävät ennen tärkeää kilpailua ja tekevät huonoja suorituksia. Kaikki tämä johtuu siitä, etteivät kyseessä olevat ihmiset tiedä miten rentoutua.

Miksi ihmisistä tuntuu, että on mahdotonta rentoutua, kun jotakin suurta on tapahtumassa? Ennen kaikkea tämä käsitys syntyy siitä harhakäsityksestä, että rentoutunut ihminen on heikko. Tosiasia on, että oikealla tavalla rentoutunut on hyvin voimakas, kuten voimme huomata jäljempänä tulevista esimerkeistä. Rentoudumme tärkeinä voimia kysyvinä hetkinä, koska rentoutuminen tekee meidät vahvoiksi.

Toiseksi, ihmiset eivät tiedä miten rentoutua eivätkä osaa.

Rentoutuminen merkitsee olla luonteva ja antaa asioiden olla luonnollisessa olotilassaan. Voimme rentoutua, jos voimme antaa asioiden asettua niiden oikeille paikoille. Oikea paikka yläruumiin painolle on antaa sen laskeutua yhteen pisteeseen alavatsassa. Löydä ensin se paikka, yksi piste, minne ylävartalon painon tulee laskeutua. Anna painon asettua sinne ja rentouta yläruumiisi. Silloin kaikkien ruumiin osien paino laskeutuu oikeisiin paikkoihin ja syntyy kokonaisrentoutumisen tila. Ellei ihminen tunne taloa, johon hänen pitäisi palata, niin vaikka pyydät häntä menemään kotiin, hän ei osaa. Ellet tunne paikkaa, mihin voimasi tulisi asettua, et osaa rentoutua, vaikka sinua pyydetään.

Kun yrität rentoutua etkä tiedä minne asettaa voimasi, se pysyy jossakin ruumiisi osassa. Jos yrität rentouttaa hartiasi, vatsasi on jännittynyt. Jos yrität rentouttaa vatsasi, pääsi jännittyy. Tällä tavoin aina jokin paikka ruumiistasi on jännityksessä etkä voi rentoutua täydellisesti.

On vanha kertomus taikaruukusta. Kauppias tuli myymään vanhaa ruukkua. Ihmiset valittelivat sen kalleutta. Kauppias sanoi: "Ei se ole ollenkaan kallis, se on taikaruukku." "Mitä taikoja se osaa tehdä?" "Pankaa ruukkuun mitä haluatte!" Ihmiset heittivät ruukkuun kuka mitäkin ja kaikki katosi. Se oli todella taikaruukku.

Sellaisten ruukkujen täytyy olla hyvin käyttökelpoisia. Meillä kaikilla on sellainen taikaruukku alavatsassamme. Se on äärettömän pieni piste, joka kykenee nielaisemaan kaiken. Jos esimerkiksi joku kertoo vääriä juoruja sinusta, ei sinun tarvitse menettää malttiasi. Heittämällä harmistuksesi pois yhteen pisteeseen sinun ei tarvitse tehdä pikaistuksissasi jotakin, jota myöhemmin katuisit. Sinun ei myöskään tarvitse tukahduttaa tunnetta, mikä vain johtaa siihen, että suuttumuksesi tulee esille myöhemmin. Jos imaiset jokapäiväiset suuttumuksesi, harmisi ja pettymyksesi yhteen pisteeseesi, voit todella heittää ne pois ja lakata kantamasta sellaista raskasta tunnetaakkaa. Kun elät tällä tavalla, niin vaikka salama iskisi viereesi, et hätkähdä jyrinää ja valon välähdystä. Ne imeytyvät välittömästi yhteen pisteeseesi ja katoavat.

Samalla kun ihminen yrittää kehittää yhtä pistettään arkielämässä, hän kykenee säilyttämään jatkuvasti rentoutuneen mielentilan ja ruumiin. Hänelle kehittyy mieli, joka on liikkumaton, vaikka maailma sortuisi ympäriltä, mieli, joka on laaja kuin meri, ja joka pystyy nielaisemaan mitä tahansa saastumatta.

ESIMERKKI 1

Vedetään molemmista käsistä alaspäin

A seisoo, B ja C vetävät kaksin käsin A:n käsistä alaspäin ja yrittävät saada hänet alas. Jos A panee voimaa käsiinsä, hänet vedetään alas.

Seuraavaksi A rentouttaa käsivartensa täysin ja ajattelee imevänsä vetäjien voiman taikaruukkuun, joka on hänen yksi pisteensä alavatsassa. B ja C eivät saa häntä alas ponnisteluista huolimatta.

Vaikkakin itse asiassa vastaanotat B:n ja C:n voimaa, niin kaikki mitä tarvitsee tehdä, on ohjata se yhteen pisteeseesi. Imemällä kaikki levottomuutta herättävät ja kiusalliset asiat yhteen pisteeseen voit voittaa kaikki vaikeudet tässä elämässä.

ESIMERKKI 2

Rentoutuminen yhden pisteen kanssa ja ilman sitä

A seisoo kädet suorina sivuillaan, ja B yrittää työntää molemmin käsin hänen toista kättään kohti olkapäätä. Jos A pitää yhden pisteensä ja rentoutuu, B ei saa häntä hievahtamaankaan. Tämä on todellisen rentoutumisen tila ja voimakkain tila. Seuraavaksi A rentoutuu ajatellen päälakeaan tai keskittyen otsaansa. B voi työntää A:n käden ylös helposti ja A menettää tasapainonsa. Tämä on rentoutumisen väärä tila ja heikoin tila.

Tavalliset ihmiset uskovat usein, että rentoutuminen merkitsee voiman menettämistä. Siksi he eivät pysty rentoutumaan hätätilanteessa. He jännittävät ruumiinsa. Voit ymmärtää rentoutumisen tärkeyden hätätilanteessa vasta kun ymmärrät, että rentoutuminen on voimakkain tila. Muinaisista ajoista asti kaikki suurmiehet olivat tyyninä hätätilanteissa ja aina rentoutuneina, koska he tunsivat todellisen rentoutumisen. Mekin voimme saavuttaa saman, jos haluamme.

Lääketieteellisissä tutkimuksissa sanotaan, että 80 % nykyajan sairauksista johtuu hermostollisista ongelmista. Stressi, ärtymys, viha ja masennus supistavat ohuita suonia ja häiritsevät elinvoiman toimintaa aiheuttaen erilaisia sairaustiloja. Ihmisen tulisi elää onnellista ja tervettä elämää pitämällä yksi piste, rentoutuen täydellisesti ja aktivoiden korkeimmat elinvoimat siten pitäen sairaudet loitolla. Täydellinen rentoutuminen on toinen neljästä periaatteesta, joilla yhdistetään mieli ja ruumis.

4. PIDÄ PAINO ALHAALLA

Jokaisen esineen paino asettuu luonnostaan sen alimpaan kohtaan. Koska ihmisruumiskin on tavallaan esine, niin jos rentoutuu täydellisesti, jokaisen ruumiinosan painon pitäisi laskeutua luonnollisesti alimpaan kohtaan. Elinvoimainen tyyneys on tila missä kappaleen paino on luonnostaan alapuolella. Siten, jos ihminen rentoutuu täydellisesti, hän voi aina pysyä tyynenä. Tämä on kolmas neljästä periaatteesta. Jos pidämme yhden pisteen, voimme rentoutua. Jos rentoudumme, jokaisen ruumiinosan paino on sen alimmassa kohdassa. Ensimmäinen, toinen ja kolmas neljästä periaatteesta ovat erottamattomat.

ESIMERKKI 1

Painava käsi

A ojentaa käden eteensä ja B yrittää yhdellä kädellä nostaa tämän kyynärvartta ylöspäin.

1. Jos A rentouttaa kätensä ja ajattelee sen alaosaa, B:n ei ole helppoa nostaa kättä.

2. Jos A ajattelee käsivartensa yläpuolta, B:n on helppo nostaa käsi ylös.

Yksinkertaisesti vaihtamalla ajatuksen paikkaa voimme tehdä kätemme joko keveäksi tai painavaksi. Sama koskee ruumista kokonaisuutena. Jos keskitymme päähän, koko ruumis on helppo nostaa. Jos keskitymme ruumiin alaosiin, se tulee hyvin painavaksi ja vaikeaksi nostaa.

Kun olin Havaijilla, minua pyydettiin esittelemään aikidoa, jossa mieli ja ruumis ovat yhtyneet, ja antamaan näytös eräälle lääkärikokoukselle, jossa oli osanottajia eri puolilta maailmaa. Kun olin lopettanut, joukko lääkäreitä kokoontui ympärilleni ja sanoi: "Teidän sanotaan pystyvän muuttamaan syketaajuuttanne tahdonvoimaanne käyttämällä. Hermosto ohjaa pulssia automaattisesti, eikä Teidän pitäisi pystyä muuttamaan sitä mielenne mukaan. Antaisitteko meidän mitata pulssinne toiminnan?" Joku lääkäreistä otti kellonsa ja laski sykettäni. Aluksi se oli 91, seuraavalla kerralla 70 ja kolmannella kerralla 81. Lääkärit olivat sitä mieltä, että pulssi todella muuttui ja kysyivät miten tein sen.

Oikeastaan se ei ole suuri ongelma. Jokaisella, joka on vihainen tai pelästynyt, on nopea syke. Samoin jokaisella on tyynenä ollessaan, esimerkiksi aamulla herätessään matala syke. Jos haluamme nopeuttaa sykettämme, ei tarvitse muuta kuin keskittyä voimakkaasti olemaan vihainen ja se nopeutuu. Toisaalta jos keskitymme tilaan, jossa olemme herättyämme, syke vähitellen hidastuu. Kun selitin tämän lääkäreille, he kokeilivat sitä heti, mutta kukaan heistä ei onnistunut muuttamaan sykettään.

Sitten eräs kysyi: "Olen nyt tyyni. Miten voin vakuuttaa itselleni olevan vihainen?" Vastasin: "Harjoitelkaa ki'tä, ja saavuttakaa tila, jossa voitte käyttää omaa mieltänne vapaasti." He nauroivat ja olivat samaa mieltä. Vaikein asia ei ole sykkeen muuttaminen, vaan oman mielensä muuttaminen. On helpompi nopeuttaa sykettään kuin hidastaa sitä. Hidastamiseen tulisi pyrkiä, koska jos voit tehdä sen, kykenet kuittaamaan naurulla minkä tahansa pelästymisen tai järkytyksen.

Jos keskityt kaikin voimin ohjaamaan verta päähäsi, sykkeesi nopeutuu. Jos rentoudut ja ajattelet voimakkaasti veren virtaamista alaspäin, sykkeesi hidastuu. Kaikki riippuu siitä miten hyvin mielesi on hallinnassasi.

ESIMERKKI 2

Kasvot eivät nouse

A on hyvässä polvi-istunnassa. B ottaa tämän leuan käteensä ja yrittää nostaa A:n päätä. Jos paino on leuan alapuolella, B:n ei ole helppoa nostaa sitä.

Jos B yrittäisi nostaa A:n käsiä tämän reisien päältä, se ei onnistuisi. Jos hän yrittäisi nostaa A:n polvea, ei sekään olisi helppoa, koska A:n polvien paino on niiden alla. Jos mielesi on tyyni, ruumiisi on luonnostaan tässä tilassa. Sinun tulee oppia, että luonnollinen asento ei ole vain oikein, vaan myös vahvin. Vaikkakin näytät tyyneltä, mutta jos pääsi, kätesi ja polvesi ovat nostettavissa, vain näytät tyyneltä, mutta et todella ole sitä.

ESIMERKKI 3

Paino käden alapuolella

A astuu puoli askelta oikealla jalallaan ja ojentaa oikean kätensä eteensä. Vaikka B yrittää pakottaa sen alas yhdellä kädellä, A ei anna hänen tehdä sitä.

1. B:n on mahdotonta lyödä A:n kättä alas sen vuoksi, että sen paino on yläpuolella, vaikkakin käsi on jännittynyt.

2. B voi lyödä A:n käsivarren alas, jos hän rentouttaa täydellisesti omansa ja keskittyy siihen, että käden paino on sen alapuolella. Kun hän tekee tämän, käden paino lataa koko käden ja se laskeutuu luonnollisesti vieden A:n käden mukanaan alas riippumatta siitä miten paljon voimaa A ohjaa käteensä tai miten paljon yrittää vastustella. Tärkeintä on, että B:n on pidettävä käsivartensa paino sen alapuolisessa osassa.

Kun aikidoa harjoitellaan mieli ja ruumis yhtyneinä, niin jopa vain käden alas heilautus tulee tehdä luonnollisesti ja paino alapuolella. Tämä on osa sitä asennetta, että jokainen käden nosto tai jalan ojennus olisi tehtävä luonnollisesti ja noudattaen maailmankaikkeuden sääntöjä. Tästä syystä kaikki mitä teemme aikidossa sisältää todellisuudessa hirmuisen voiman, vaikka se näyttää katsojasta hyvin mukavalta ja luontevalta.

Jos rentoudut pitäen ruumiin painon sen alaosassa, mielesi luonnostaan tyyntyy. Aivosi toimivat koko ajan, et voi eliminoida mielen aaltoja. On mahdotonta olla ajattelematta mitään. Aivojen aallot voidaan kuitenkin tyynnyttää puolittamalla äärettömiin. Kun aallot on tyynnytetty äärettömiin, puhutaan keskittymisestä. "Olla ajattelematta mitään" tarkoittaa keskittymistä tai tyyneyttä. Se on mielentila, joka on kuin tyyni veden pinta, joka selvästi ja virheettömästi heijastaa kaiken ja jokaisen ilmiön maailmasta. Tässä monimutkaisessa nykyajassa on varmaankin arvokasta oppia miten saavuttaa mielen tyyneys, joka voi selvästi erottaa oikean väärästä.

5. LAAJENNA KI'TÄ

"Laajenna ki'tä" on neljäs neljästä periaatteesta mielen ja ruumiin yhdistämiseksi. Elämämme on osa maailmankaikkeuden ki'tä. Samalla tavoin kuin kädessämme pitämämme veden me ympäröimme osan maailmankaikkeuden ki'tä ruumiillamme, ja sanomme: "Tämä olen minä." Kun ruumiissamme oleva ki on vuorovaikutuksessa maailmankaikkeuden ki'n kanssa, olemme elossa. Kun laajennamme (extend) ki'tä, uusi annos ki'tä virtaa ruumiiseemme ja sen vaihtuminen paranee. On meidän luonnollinen olotilamme, että ki laajentuu, niin kauan kuin olemme elossa. Jos pidämme yhden pisteen, rentoudumme tai pidämme painon alhaalla, ne ovat kaikki samaa tilaa, jossa ki laajenee.

Tee kokeita "taipumattomalla kädellä." Neljää periaatetta ei voi erottaa. Jos yksi niistä toteutuu, kaikki kolme muuta ovat luonnostaan voimassa. Jos yksi niistä kadotetaan, kolme muuta kadotetaan myös. Ensimmäinen ja neljäs ovat mielen sekä toinen ja kolmas ruumiin periaatteita. Kun molempien periaatteet toimivat yhdessä kuin auton pyörät, vasta silloin ihminen voi säilyttää mielensä ja ruumiinsa koordinaation arkielämässään.

 

Lisää mielenkiintoista luettavaa

Seigikain alkusivulle
Seigikai ry /21.5.2004/Taisto Haavisto