utorak, 26. jun 2007.
KONCERT
Džulijan Rahlin (violina), Gudači Sv. Đorđa, Plava dvorana Sava centra
Mikroskopska mehanika
Zorica Kojić
Behu li ono dve ili tri godine od glasovitih "Godišnjih doba" Najdžela Kenedija, tog nadnaravnog amblema njegove svetske sviračke slave, što je uveo pank u serioznu muziku i obesmrtio na top listama u isti mah oboje? Onda, dakle, Kenedi sa "Dušanom Skovranom" u beogradskoj verziji ovog slavodobitnog Vivaldijevog komada, nekoliko sezona kasnije, na istom mestu, u Plavoj dvorani Sava centra, jednako ovde obožavani Džulijan Rahlin sa drugim važnim gudačkim orkestrom u nas, Gudačima Sv. Đorđa, u (opet vrlo kenedijevski smelom) miksu Vivaldijevih i Pjacolinih "Godišnjih doba".
Kenedi je bio sušta elektrika, postizanje ubrzanja u mlaznom hipu, zveketanje čistog čelika u smeni sa heruvimskom lirikom, potpuno stvaranje sveta pred vašim očima u kreativnim naletima zvučne ćudljivosti koja trijumfuje u podvigu.
A Džulijan Rahlin? Podešen na najminucioznije gradivne tvari, sa gudalom kao produktom kakve infinitezimalne, spektralne analize, što reaguje na takoreći neopažljive malenkosti, neizmerne no ipak označljive sićušnosti, ovaj pak violinski maestro, svojom mikroskopskom mehanikom postavke, gotovo da čini vaš slušalački opažaj skoro pa sasvim premijernim užitkom, a Vivaldijevo delo dosad neupoznatom celovečernjom slasticom.
U neizveštačenoj izmeni sa komadima iz "Četiri godišnja doba u Buenos Airesu" Astora Pjacole, tim melanholičnim orijentirima hispano ekstaze i fantastike svakodnevlja (Najdžel Kenedi je davno tako promešao Bartoka, Baha i Džimija Hendriksa, takođe, ovde!), Rahlin i Sv. Đorđe, prihvataju se izazovnog zadatka da rekonstruišu ovog Vivaldija, demontirajući sve dosad znane interpretativne naslage, od najsuvoparnijih do onih upravo bizarnih, izloživši ga očišćenog, tako da njegov svaki ponaosob delić mami vašu napregnutu slušnu pažnju i istovremeno se čini u svojoj koncertnoj prošlosti tek slabo naslućenim čudom.
Otuda pojedini fragmenti i detalji, pa ako hoćete i integritet cele "Jeseni", doimaju se neprepoznatljivo i brutalno izvornog ozračja.
Kenedi je jedan, njegova "Doba" su distingviran fenomen. Ali, ovog Vivaldija i Pjacolu apsolutno ste morali čuti. Bez greške.
"Perspektivni" i pored svega
Novosadska ART klinika, u godini jubileja, ne odustaje od podrške mladim umetnicima
Završetak studija, izlazak na neizvesno i nemilosrdno tle "šta dalje nakon Akademije" jedne nove generacije i kraj juna, uobičajen je termin za Godišnju izložbu radova studenata IV godine Likovnog odseka novosadske Akademije umetnosti, kojoj je kao i prošle godine domaćin Galerija Matice srpske. Ovogodišnji projekat ART klinike Perspektive - šesti po redu od njenog osnivanja - nastavlja sa idejom usmeravanja pažnje šire kulturne javnosti grada na studente završnih godina i pruža priliku izglasanim najperspektivnijim studentima da se samostalno predstave tokom sledeće godine u ART klinici i na taj način ih podrži. I ove godine najperspektivnije (po kategorijama - slikarstvo, vajarstvo, grafika, grafičke komunikacije, novi likovni mediji, fotografija i crtež kao predmet u okviru svih studijskih programa) bira tzv. žiri laika, sastavljen od ljudi koji su svojim interesovanjima lično i/ili profesionalno u sferi umetnosti. Iako je izložba u Galeriji Matice srpske, sam čin glasanja sprovodi se u podrumu Grčkoškolske 5, u prostorijama ART klinike, od 18 do 20 sati svakog dana.
Letnja pauza od petnaestak dana u ART klinici će uslediti od sredine jula, a do tada će, pored aktuelne, posetioci moći da vide i izložbu radova učesnika škole crtanja, redovnog nedeljnog "kursa" ART klinike. Ovih dana još se može pogledati aktuelna izložba Vladimira Bojića u ŠOK galeriji, koju čine fotografije (a otvaranje izložbe je pratio i filmski zapis) koje dokumentuju umetnikovu akciju koja na duhovit način ukazuje na simulacijsku prirodu industrijske prakse jednog društva, u kojem je simulacija kroz medijska Potemkinova sela bila omiljena alatka političke prakse bliske prošlosti a isto tako, u aktuelnom trenutku, kad društveni život čine razne prezentacije kulturnih, poslovnih događaja ili udruženja koje su realnija društvena činjenica od samog onoga što "prezentuju". Vladimir Bojić postavlja svojeručno konstruisan automobil sklopljen po sistemu kartonske ambalaže u obliku i veličini pravog Yuga, u realan prostor, na ulice, parking prostore, ispitujući komplikovanu mrežu simulacijskih odnosa između Fiatove (odbačene, nikad realizovane) ideje jednog modela automobila i tog istog modela prihavaćenog i realizovanog u specifičnim uslovima jednog društva - Zastavin Yugo, simulacijsku relaciju papirnog Yuga prema pravom. Entuzijastički u svojoj nameri suprotstavljanja društvenoj stvarnosti, ali bez patetično ozbiljnog tona, služi se ironijom i igrom (na fotografiji).
U okviru specijalnog repriznog programa višedelnog projekta "Mona Liza u ART klinici" realizovanom za Noć muzeja 2007, posetioci ART klinike mogli su juče da vide kratki igrani film "Ko je ukrao Mona Lizu" u režiji Filipa Markovnikovića i dokumentarni film Petra Prokića "Mona Liza", oba u produkciji mmc LED Arta, kao i rezultate glasanja posetilaca na izložbi različitih primera lokalnih verzija Mona Lize prikupljenih tim povodom. S. Subašić
IN MEMORIAM
Pavle Ugrinov
Književnik, dramaturg i reditelj, akademik Pavle Ugrinov, preminuo je 23. juna u Beogradu, u 81. godini, saopšteno je iz SANU. Pavle Ugrinov rođen je 15. aprila 1926. u Molu. Osnovnu školu pohađao je po raznim mestima u Vojvodini, a srednju školu završio je u Zrenjaninu. Godine 1946. upisao se na Ekonomski fakultet u Beogradu, ali je posle završene dve godine studija prešao na tek osnovanu Akademiju za pozorište i film u Beogradu, gde je diplomirao 1952, na odseku za režiju. Režirao je u beogradskim pozorištima, potom se zaposlio u Radio Beogradu kao urednik i dramaturg, a zatim - kada je osnovana Televizija Beograd - postao je urednik dramskog i serijskog programa. Jedan je od osnivača kamerne scene Atelje 212 u Beogradu. Njegovom postavkom drame "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa svečano je otvorena scena tog teatra.
Borio se u Drugom svetskom ratu od druge polovine 1944. do kraja 1945, prvo kao borac u Trinaestoj udarnoj vojvođanskoj brigadi, a zatim u Trećoj brigadi KNOJ.
Počeo je književni rad objavljivanjem jedne knjige stihova, a zatim je objavio niz romana i drugih knjiga pripovedne proze, drama i dramatizacija, eseja, studija i kritika.
Objavio je 21 knjigu, među kojima su poema "Đačka zapevka" (1955), romani "Odlazak u zoru" (1957), "Elementi" (1968), "Fascinacije" (1976), "Zadat život", "Carstvo zemaljsko" (1982), "Tople pedesete" (1990), brojne zbirke priča i drame. Bio je član Glavnog odbora Sterijinog pozorja, član Saveta JDP, član Predsedništva UKS, član Saveta MSU u Beogradu, član Saveta Bitefa i brojnih drugih kulturnih ustanova i manifestacija. Bio je predsednik Saveta Letopisa Matice srpske i stalni član-saradnik te ustanove. Dobitnik je Brankove nagrade (1955), Ninove nagrade za roman (1979), Oktobarske nagrade Beograda (1983), Nolitove nagrade (1990)... Odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima (1976) i Ordenom Republike sa srebrnim vencem (1988). Za redovnog člana SANU izabran je 29. maja 1991. godine. Beta
WORLDART
HOLIVUDSKI FILMSKI STUDIJI DREAMWORKS I UNIVERSAL - zajednički će raditi na ekranizaciji grafičke novele "Cowboys & Aliens". Scenario za film pišu Mark Fergus i Hok Ostbi. Radnja filma smeštena je u Arizonu, u 19. veku, a film počinje sukobom kauboja i Indijanaca, kojeg će prekinuti spuštanje svemirskog broda. Komandant vanzemaljaca je odlučio da pokori Divlji zapad, i porobi sve koji tamo žive, ali će mu se, zajedničkim snagama, suprotstaviti dve, do tada, sukobljene strane. V. T.
MAJKL APTED (66) - koji je radio Džejms Bond film "Svet nije dovoljan", izabran je za reditelja trećeg dela serijala "Letopisi Narnije". Time će se nastaviti franšiza, bazirana na delima pisca K. S. Luisa, koju čine "Lav, veštica i orman" (2005) kao i predstojeći "Princ Kaspijan", koji u bioskope stiže sledeće godine. Treći film, koji će imati podnaslov "The Voyage of the Dawn Treader", počeće da se snima januara sledeće godine, a svoju premijeru će imati 1. maja 2009. V. T.
ARTIČOKE
EVGENIJE ONJEGIN - opera P. I. Čajkovskog, u kojoj će u ulozi Tatjane nastupiti gošća Katarina Jovanović, dok će za pevače Miodraga Mišu Jovanovića (Onjegin), Ljubomira Popovića (Lenski), Anu Lačković (Olga), ovo biti premijera jer prvi put nastupaju u ovoj operi, večeras od 19 sati na Velikoj sceni NP u Beogradu. Dirigent je Johanes Harnajt, režiju poptisuje Radoslav Zlatan Dorić. Ostali solisti Katarina Jovanović k.g. i Nenad Jakovljević.
ČUJTE SRBI, ČUVAJTE SE SEBE - Rodolfa Arčibalda Rajsa, pozorišna predstava Pozorišta "Ogledalo", večeras od 19 sati u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda (BGB).
SOLISTIČKI KONCERT ALEKSANDRE PAVLOVIĆ - večeras od 20 sati u beogradskom Centru lepih umetnosti Guarnerius. Pijanistkinja Aleksandra Pavlović održaće resital Betovenovih i Šumanovih sonata. Aleksandra Pavlović rođena je 1967. u Beogradu, diplomirala je na FMU 1986. kao najbolji student u svojoj generaciji. U periodu od 1988. do 1992. usavršavala se na konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" u Moskvi (specijalizacija i postdiplomske studije) u klasi profesora E. Mogilevskog. Od 1992. radi kao asistent, od 1997. kao docent na klavirskom odseku FMU u Beogradu. Ulaz je slobodan.
ODBRANA MAGISTARSKOG RADA - solistički koncert Zoltana Borbelja sa novosadske Akademije umetnosti (Department muzičke umetnosti, umetnička disciplina - orgulje), danas u podne u Župnoj crkvi Imena Marijina (Katedrala).
SUMMER OF ART - predavanje istoričarke umetnosti i saradnice Danasa, Jovane Stokić, večeras od 19 sati u beogradskoj galeriji O3one. U pitanju je ekskluzivni izvešaj iz Venecije i Kasela.
UNDER THE BRIDGE BEOGRAD - publikacija i istoimeni dokumentarni video (32 minuta), u okviru kojih su sarađivali/le učesnici/ce projekta Nenad Andrić, Anna Balint, Ljiljana Blagojević, Sezgin Boynik, Siniša Cvetković, Maja Ćirić, Thomas Crane, Minna Henriksson, Dragan Ignjatov, Peter Jap Lim, Zorica Jovanović, Stephan Kurr, Karin Laansoo, Milica Lapčević, Boris Lukić, Erika Margelyte, Alexander Nikolić, Dr Agan Papić, Predrag Miladinović, Tanja Ostojić, Ivana Ranković, Matthias Roth, David Rych, Selena Savić, Hanno Soans i Ricarda Wallhaeuser, biće predstavljen večeras od 19 sati u Magacinu beogradskog Doma omladine (Kraljevića Marka 4). Započet kao istraživanje grada bez cilja ili intencije da se razvije bilo kakav umetnički produkt, Under the Bridge predstavlja platformu specifičnog psihogeografskog vodiča kroz grad Beograd i izvor za razvijanje budućih projekata velikog broja aktivista/kinja i umetnika/ca. Specijalni gost biće Siniša Cvetković iz udruženja Rom-Beograd, koji će detaljnije uputiti prisutne o stanju ispod i oko mosta Gazela i odnosu gradskih vlasti prema ovome problemu. Biro Beograd osnovalu su septembra 2004, Rena Raedle, Vladan Jeremić i Alexander Nikolić.
KALINA - 4. festival ukrajinske kulture od 25. juna u Novom Sadu, počeo je sinoć otvaranjem izožbe slika "4+1" u Galeriji Most (Vojvode Putnika 2). Slike izlažu četvorica akademska slikara iz Srbije ukrajinskog porekla (Mihailo Pisanjuk, Viktor Zubko, Danijel Babić i Sonja Ardan) i jedan akademski slikar iz Ukrajine, iz Ljvova, Bogdan Olijnik. Večeras će od 19 sati, u prostorijama Ukrajinskog nacionalnog saveta u Novom Sadu (Vojvođanskih brigada 17/4), biti promovisane knjige "Mandri" (Putovanja) Mihajla Ljahovića i "Vivadi - svadbene pesme ukrajinaca Bosne" Volodimira Bojćuka. U prostorijama Nacionalnog saveta biće otvorena i etno izložba.
SOMBORSKO DEČJE LETO 2007 - od 25. do 27. juna na centralnom gradskom trgu u Somboru. Manifestaciju, namenjenu decu od četiri do 12 godina, organizuju Udruženje građana "Korak dalje" i Likovni studio "Vinset", a cilj je da se mališanima ponudi da na kreativan način započnu leto uz zabavu, igru i učenje. Najvljeno je da će na ovoj manifestaciji učestvovani i nekoliko mladih Amerikanaca, koji dolaze da upoznaju Sombor i deca sa posebnim potrebama. Đ. K.
ZAŠTITA KULTURNE BAŠTINE U SRBIJI: ŠTA DALJE? - tema je predavanja u Muzeju grada Novog Sada (Zbirka strane umetnosti, Dunavska 29), danas u podne. Predavač je dr Mila Popović Živančević, muzejski savetnik-konzervator Narodnog muzeja u Beogradu, predsednik ICOM-SEE i vrhunski stručnjak u oblasti konzervacije.
FESTIVAL 1 PISCA: STANISLAV VINAVER 2007 - koji je počeo 7. juna, svečano će biti zatvoren večeras od 20 sati u beogradskoj Galeriji Artget KCB. Uz Vinaverove (1891-1955) reči i vinaverovsku muziku biće predstavljena knjiga iz edicije Festival 1 pisca "Citat Vinaver" (autor/priređivač je Gojko Tešić, izdavač KCB, urednica Olivera Stošić Rakić). Biće predstavljena i knjiga "Pantologija" S. Vinavera (IK Žagor, Beograd, 2007).
PORCULAN - nova knjiga Dejane Nikolić, biće predstavljena danas u podne u Svečanoj sali Srpskog književnog društva u Francuskoj 7. Govore Nenad Milošević i Gojko Božović.
BI/KOLATERALNI UVOD U STUDIJE PERFORMANSA - tema je razgovora koje će biti organizovan večeras od 19 sati u sali Narodne biblioteke Srbije u Beogradu. Razgovor je upriličen povodom objavljene knjige "Uvod u studije performansa" Aleksandre Jovićević & Ane Vujanović (Fabrika knjiga, 2006). Učestvuju Aleksandra Jovićević, Ana Vujanović, Ana Vilenica, Branislav Jakovljević (Department of Drama, Stanford) i Dejan Ilić, izdavač. Tekstovi u ovoj knjizi ocrtavaju bazični opseg studija performansa u poslednjih nekoliko decenija. Taj opseg se odnosi kako na epistemološki nivo koji obuhvata osnovne pojmove, koncepte i njihove primene, tako i na umetničke i kulturalne prakse koje zaokupljaju oblast studija performansa kroz istoriju i u aktuelnosti (...)
PREDSTAVLJANJE KNJIGE - Miloša Jevtića "Prepoznavanja vremena" + razgovor sa Vojislavom Koraćem (Kolekcija "Odgovori"), danas u podne u Rimskoj dvorani BGB. Učestvuju Milka Čanak Medić, Marica Šuput, Miodrag Jovanović, Vojislav Korać i Miloš Jevtić.
KNJIŽEVNO POPODNE - danas u 13 sati u sali novosadskog Drzuštva za cerebralnu paralizu, učestvuju Dragica Perić i Stojan Simić Krpica.
Copyright © 2002-2005 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
naslovna periskop feljton dijalog beograd vojvodina terazije tvprogram sport region dežurna hronika događaj dana kultura ekonomija evropa globus
  SADRŽAJ  
Mikroskopska mehanika

"Perspektivni" i pored svega

Pavle Ugrinov
  U KULTURI  
Politički aktivizam i ove godine na Glastonberiju

Pepersi večeras u Inđiji

Vojvodina - zemlja partner Motovuna

Nedavne akvizicije

"Umri muški 4.0" u bioskopima

Mirjana Karanović član žirija "Artfilm" festivala
 
samo po danas.co.yu
po celom SCG web-u