Strategiset tiedot
: Shanghai, "Shaggy"
: trakehnerori, VH-25592
: syntynyt 4.7.2006, (ikääntyminen)
: säkäkorkeus 165 cm, ruunikko
: painotus kouluratsastus, ko: GP
: kasvattanut Martina Breuer, Saksa
: omistaa cirith / Yave

Missä mennään?
Tällä hetkellä
- VIR MVA Ch myönnetty 17.6.2007
- rajoitetusti siitoskäytössä

Vähän myöhemmin
- KRJ-laatuarvosteluun mahdollisimman pian

Luonnekuvaus
Shanghai eli Shaggy on luonteeltaan aika mukava ja rauhallinen - joskin se on aika pitkälle yhden ihmisen hevonen. Shaggyn kanssa kaverustuminen vie aikaa, mutta on se kyllä sen arvoistakin. Vanhat tutut saavat vääntää orin korvat vaikka solmuun, mutta jos astut ensimmäistä kertaa orin karsinaan, se tervehtii sinua luultavasti vain luimistamalla korviaan ja näykkimällä ilmaa korvasi vieressä. Shaggyn pahoihin tapoihin kuuluu uusien hoitajien näykkimisyritykset, mutta niistä pääsee nopeasti eroon, kunhan ei anna orin päästä niskan päälle ja muistaa komentaa sitä kunnolla. Kunhan ori tajuaa sinun määräävän, sujuvat asiat huomattavasti mukavammin.

Shaggy ei pelästy todellakaan helposti - se on melkeinpä pomminvarma, jos säikkymisistä puhutaan. Sen sijaan se voi olla esimerkiksi taluttaessa hieman arvaamaton, vaikka pääpiirteittäin rauhallinen onkin. Vieraan orin näkeminen saattaa saada Shaggyn pitämään valtavaa meteliä ja omaa hyppyshowtaan, vaikka se vain hetkeään aikaisemmin olisi ollut suorastaan laiskalla tuulella. Samoin tammat saavat Shaggyn orinvaistot heräämään, jolloin se saattaa myös keksiä ties mitä. Shaggysta löytyy siis myös orimaisuutta, vaikka se suurimman osan ajasta mallikelpoisesti käyttäytyisikin.

Ratsastaessa Shaggy on reipas, herkkä ja vähän kuumakin. Shaggy tarvitsee aina vähän aikaa treenien alusta rentoutumiseen - paras peräänantokin löytyy usein vasta laukkojen jälkeen, kun ori on saanut avata takapäätään. Yleensä Shaggy kuuntelee ratsastajaansa herkeämättä, mutta erityisesti laukkatyöskentely saa sen kuumumaan. Energiaa onkin usein purettava kunnon laukoilla ennen työskentelyn aloittamista. Esteitä Shaggy hyppää myös mielellään ja onkin siinä varsin taitava, mutta se kuumuu todella paljon. Hypätä siis voi aina välillä koulutreenin kevennykseksi, mutta ratsastajan on oltava kokenut.

Historiaa
Yaveen oltiin kaivattu trakehnervahvistusta jo pidemmän aikaa. Tallin trakehnerit olivat suurin osa samoilta kasvattajilta ja osittain samansukuisiakin - kasvatus polki paikallaan, emme tuoneet mitään uutta virtuaalisten trakehnerien joukkoon. Näiden perusteiden takia sain lopulta tarpeekseni onnettomasta hevostilanteesta, pakkasin tavarani ja lähdin Saksaan hevosenmetsästysmatkalle. Sain asua matkani ajan Yaven saksalaisella yhteistyötallilla, Kellerhofissa, josta nopeasti löytyikin ostettavaa - kaunis trakehnertamma Phantome. Mieluista oria en kuitenkaan ollut vielä löytänyt.

Kellerhofin omistaja Alexia Keller onneksi tarjoutui auttamaan minua etsinnöissä, sillä hänellä oli paljon suhteita saksalaisiin hevoskasvattajiin ja hänen kauttaan olin aikaisemmin onnistunut saamaan muutamia, sittemmin todella hyvin pärjänneitä holsteineja. Alexia vei minut paikalliseen orikatselmukseen tarkistamaan tarjontaa, mikä oli hyvä veto - orikatselmuksessa nimittäin silmääni pisti todella komea trakehnerori - mikäs muukaan kuin Shanghai. Se oli kuulemani mukaan yksi lupaavimmista nuorista kouluratsunaluista, ja oli jo nuoresta iästään huolimatta voittanut useita kilpailuja, mm. Young Dressage-cupin. Shanghai ei ollut virallisesti myytävänä, mutta minun oli pakko mennä tiedustelemaan oria sen kasvattajalta, jonka luokse hevonen oli jäänyt.

Shanghain kasvattaja Martina Breuer ei ollut aluksi yhtään innostunut myymään lahjakasta hevosta kauas pois kotimaastaan, mutta lupauduttuani maksamaan itseni hyvin kipeäksi Shanghaista, hän suostui tarjoukseeni - suureksi onnekseni Martinalla oli muutama muukin lupaava hevonen sinä vuonna tallissaan. Niin omistajanvaihdospaperit kirjoitettiin ja Shanghai päätyi omistukseeni. Hankintaa ei ole tarvinnut katua sitten ollenkaan (vaikka jouduinkin elämään pari seuraavaa kuukautta näkkärillä), sillä Shanghai on osoittanut olevansa yhtä lahjakas miltä oli vaikuttanutkin. Toivon orin auttavan omalta osaltaan koulupainotteisten trakehnerien jalostusta!

Sukutaulu
Wire Netting
EVM
Mezcaline Mezarrad
Red Line
Dramatist New Cinema
L'Image
Panorama
EVM
Temperamental Fake Tale
Tiffany's
Mental Picture Arizona Dream
Wishlist

Shanghain isä Wire Netting on Saksassa asuva ja mainetta niittävä trakehnerori, joka herätti paljon huomiota voittaen erään hyvin arvostetun ja vaativan saksalaisen kouluratsastuscupin kaksi kertaa peräkkäin. Wire Netting ei enää kilpaile selkäongelmien takia, mutta se voi hyvin saksalaisessa siittolassa Bonns Trakehnersissa eläkepäiviä viettäen ja tammoja astuen. Sillä on monia upeasti pärjänneitä varsoja ympäri Eurooppaa, vaikka suomalaisissa piireissä ori ei kovin tuttu nimi sukutauluissa olekaan.
Isänisä Mezcaline oli aikoinaan hyvin suosittu siitosori kisa-ansioidensa vuoksi, mutta se ei periyttänyt kovinkaan paljoa kouluratsun kykyjään jälkeläisilleen. Ori itse pärjäsi todella hyvin vaikeissa kansainvälisissä kilpailuissa, mutta oikeastaan Wire Netting on ainoa samaan yltänyt jälkeläinen. Mezcaline on tuttu nimi saksalaisten hevosten sukutauluissa, mutta enemmänkin vain harrasteratsujen keskuudessa.
Isänemä Dramatist ei itse ole juurikaan kilpaillut, sillä tamma joutui melko nuorena onnettomuuteen joka esti rankemman treenaamisen, mutta se on jättänyt useita todella hienoja varsoja. Dramatistilla oli loistava rakenne ja hieno sukutaulu, joten sen varsat olivat hyvin kysyttyjä. Suurin osa tamman varsoista on koulupainotteisia, mutta muutama on menestynyt hienosti myös estekentillä.

Emä Panorama on vieläkin satunnaisesti kisakentillä esiintyvä trakehnertamma. Se on kilpaillut pitkään hyvinkin vaativia luokkia menestyen pääasiassa hienosti. Kisauransa takia Panoramalla ei ole useita jälkeläisiä, vaikka se on kantakirjattukin ykköspalkinnolle hyvän rakenteensa ja kisatulostensa takia. Shanghai on toinen Panoraman kahdesta varsasta, joten oli onni saada ori meille. Shanghain kasvattajalta olen kuullut, että orin luonne on melkein kopio Panoraman luonteesta - ehkä Shaggykin siis periyttää vahvasti luonnettaan.
Emänisä Temperamental on kuuluisa siitä, että se nimensä mukaisesti oli hyvinkin tempperamenttinen. Sillä oli paljon kapasiteettia moneenkin lajiin, mutta vähän turhan vauhdikkaan luonteensa ansiosta se ei rehellisesti sanottuna pärjännyt koskaan kovin hyvin. Orilla oli loistava rakenne, jonka takia se astui kolmi- ja nelivuotiaana muutamia tammoja, mutta se ruunattiin varsin pian kisauran alettua. Valitettavasti ruunaaminen ei kovinkaan paljoa auttanut, vaan orin luonne pysyi hyvin haastavana. Sen harvat jälkeläiset ovat myös enemmän tai vähemmän tulisia luonteeltaan, mutta enemminkin niille on periytynyt hyvää rakennetta - oikeastaan siis vähän harmi, että ori ruunattiin niin nuorena.
Emänemä Mental Picture oli hyvin monipuolinen harrasteratsu. Se kilpaili omistajansa kanssa niin koulu-, este- kuin kenttäkisojakin, ja toimi kuulemma myös kärryjen edessä varsin mallikkaasti. Mental Picturella oli myös todella kiltti luonne, jonka takia ehkä sen ja Temperamentalin varsasta tuli varsin selväpäinen. Mental Picture toimi elämänsä viimeiset vuodet siitostammana, ja sen jälkeläisistä on tullut hyviä kilpahevosia useisiin eri lajeihin.

Jälkeläiset
Shaggy astuu satunnaisesti ulkopuolisia tammoja.

1.    o. Daytona Zeta (e. Ready For Life)
2.    o. Hary Poter 54 (e. Phantome)
3.    o. CQ Damn Precious (e. Milena GER)
4.    o. Shade v. Rouce (e. Midamiaba)
5.    t. Royal Elle (e. AN Elfenbein)
6.    t. Adam's Virginia (e. Vendetta GER)
7.    t. Hot Yoga 54 (e. Romeo&Juliet;)
8.    t. Dramatic ART (e. NK Narcotic)

Kuulumisia
23.09.2007 - Viimeisten kuulumisten kirjoittamisesta onkin jo vähän aikaa, joten ei ihme, että kaikenlaista on ehtinyt Shaggyn kanssa tapahtua. Ensinnäkin orin elämä täällä Yavessa on ollut koko ajan hyvin nousujohteista - VIR MVA Ch -arvonimi on myönnetty jo aikaa sitten ja tammojenkin keskuudessa ori on ollut kovin suosittu :) Kilpailut ovat sujuneet todella hyvin, ja koska jälkeläisetkin ovat ehtineet jo starttailemaan, osallistuimme Shaggyn kanssa lokakuun KRJ-laatuarvosteluun. Jännittää vähän mitä tulee palkinnoksi... Toivoisin kovasti kakkosta, mutta se on suvuttomalle hevoselle jo aika hankalasti saatavissa. Pitäkää peukkuja pystyssä!

25.05.2007 - Shaggyn elämä täällä Chilessä on alkanut erittäin hyvin. Olen siitä yksinomaa vain onnellinen, sillä hevonen ei ollut ihan sieltä halvimmasta päästä... Kuitenkin, koulukilpailuissa ollaan menestytty hienosti vaikeissa luokissa emmekä me NJ-näyttelyissäkään ole luokkien häntäpäähän ajautuneet! Päinvastoin, Shaggylla on jo yksi virallinen MVA-sert sekä liuta BIS-kehään pääsemisiä. Pari jälkeläistäkin ori on jo meillä ollessaan ehtinyt hankkia :) Tästä on parempi kuin hyvä jatkaa!

Kilpailutulokset
KRJ-kouluratsastus (35 sijoitusta)
30.09.2007 - Adam Warmbloods - Grand Prix - 2/25
30.09.2007 - Toyala - Kür Grand Prix - 4/40
30.09.2007 - Toyala - Intermediaire II - 5/40
30.09.2007 - Toyala - Kür Grand Prix - 2/40
25.08.2007 - Infarno Hengstation - Intermediaire I - 5/50
24.08.2007 - Infarno Hengstation - Intermediaire I - 4/50
21.08.2007 - Willoughby - Intermediate I - 1/38
15.08.2007 - Langehoft - Vaativa A - 6/50
12.08.2007 - Royal Warmbloods - Intermediaire II - 4/44
26.07.2007 - Riimulan Ratsutalli - Vaativa B - 4/30
25.07.2007 - Karmea Totuus - Intermediate I - 1/35
20.07.2007 - Sterca - Intermediaire I - 2/50
19.07.2007 - Sopukka - Grand Prix - 2/44
17.07.2007 - Vt Crystalisland - Intermediaire II - 4/53
17.06.2007 - Ciabacka - Intermediate II - 2/50
10.06.2007 - Missway - Intermediate II - 2/28
09.06.2007 - Missway - Intermediate II - 3/28
07.06.2007 - Kilpatalli Anio - Intermediaire I - 2/31
05.06.2007 - Willoughby - Intermediaire I - 3/35
05.06.2007 - Willoughby - Grand Prix - 1/35
29.05.2007 - Devastating Ranch - Intermediaire I - 9/86
26.05.2007 - Thesrouce - Prix St. Georges - 3/30
25.05.2007 - Elgwir Arabians - Grand Prix - 3/34
24.05.2007 - FSRa - Grand Prix - 3/33
20.05.2007 - NK-riders - Intermediaire II - 3/53
16.05.2007 - Les Chevaux Mysteriqués - Grand Prix - 2/30
15.05.2007 - Virnia - Grand Prix - 6/55
15.05.2007 - Les Chevaux Mysteriqués - Grand Prix - 5/30
13.05.2007 - Seura AAR - Grand Prix - 1/52
05.05.2007 - Missway - Intermediate II - 6/36
05.05.2007 - Eternal Stallions - Kür Grand Prix - 1/40
02.05.2007 - Stoneroad Estate - Intermediate II - 3/40
02.05.2007 - Stoneroad Estate - Grand Prix - 2/37
01.05.2007 - Excel Stallions - Prix St. Georges - 5/50
01.05.2007 - Excel Stallions - Grand Prix - 7/50

Porrastettu KRJ-kouluratsastus

NJ-näyttelyt
31.05.2007 - Yave - pt. Niina - LKV1/12 - BIS2, MVA-sert, JS
23.05.2007 - Missway - pt. Nea R. - LKV1/12 - BIS5, MVA-sert, JS
11.05.2007 - Excel Stallions pt. Kati K. - LKV1/11 - BIS4, MVA-sert, JS© cirith