etusivu     esittely     orit     tammat     toiminta     kasvatus     muuta

Virallinen nimi: Symbioosin Tuliterä
Sukupuoli: Ori
Rotu: Suomenhevonen
Väri, Säkäkorkeus: Tummanrautias, 149cm
VH-numero: VH-24568
Syntynyt, ikä: 01.09.2006,
Koulutustaso: VaA, 100cm, 90cm
Painotus: Koulupainotteinen
Käyttö: Kilpakäytössä
Omistaja: Karmiini
Kasvattaja: Emmi L. / Langehoft
Saavutukset: -


Luonnekuvaus

Turre on usein melko vilkas, ja keksii kaikenlaisia kepposia. Hoitaessa Turre on erittäin vilkas. Se ei millään malttaisi pysyä paikallaa. Kavioita puhdistaessa se yrittää usein riuhtaista kaviotaan pois tai näykkäisee. Sille todellakin täytyy näyttää kuka on pomo, sillä se itse kuvittelee voivansa tehdä mitä vain. Harjata se antaa hyvin, siinä ei ole ongelmia. Loimea laittaessa se yrittää näykkäistä, ja samoin myös satulavyötä kiristäessä. Sitä on kuitenkin helppo taluttaa.

Ratsastaessa Turre on erittäin energinen ja keskittynyt. Sen kanssa on mukavaa työskennellä, ja kokenut ratsastaja oppii pian käsittelemään sitä oikein. Se ei nimittäin ole ihan samanlainen kuin muut, se suuttuu helposti jos sitä vetää liikaa ohjista, ja raippaa käytettäessä alkaa usein kiukutella ja tekee tyhmyyksiään. Turrella kylläkin tarvitaan raippaa vain todella harvoin. Sitä kuitenkin yritetään välillä opettaa siihen paremmin.

Tykkää pitkistä maastolenkeistä, tosin on usein melko epävarma maastossa, joten ratsastajan on oltava varma myös sen puolesta. Se saattaa usein helposti pelästyä metsän ääniä. Turre tykkää kovasti laukkailla maastossa, ja usein se on myös erittäin vaikea pysäyttää kun se innostuu - ja jos vetää liian kovaa ohjista, se hermostuu ja saattaa kiihdytellä.

Monet ratsastajat ovat kuitenkin pitäneet Turresta sen omalaatuisen luonteen ja haastavuuden takia, sillä kun sen kanssa tekee paljon töitä, se menee kuin unelma.Turre rakastaa hyppiä esteitä, se hyppisi niitä paljon mieluummin kuin menisi koululiikkeitä. Kuitenkin se pysyy hyvin aisoissa vaikka kentällä olisi esteitä eikä se pääsisi niitä hyppimään.

Karsinassa Turre on yleensä rauhassa, se vain rentoutuu ja makoilee karsinan pohjalla. Jos talliin tuodaan uutta hevosta, se usein hermostuu ja alkaa ikään kuin kovistelemaan ja näyttämään että on pomo.

Se ei suostuisi millään menemään kuljetusboksiin, mutta on kuitenkin helposti huijattavissa sinne, kun vain keksii oikeat keinot.

Eläinlääkäriä se tuntuu kovasti inhoavan, ja se oikein haistaa kaukaa milloin on eläinlääkäri tulossa, ja villiintyy. Kuitenkin kun sitä vähän rapsuttelee tai antaa jonkun namipalan, se rauhoittuu. Kengittäessä rauhallinen, ei sen kummemmin yritä mitään erikoista. Joskus vähän yrittäisi näykkäistä, mutta niin se ei pysty tekemään.

Suku


iii. Apu-Epeli

iie. Ilmetty

iei. Tuutikki

iee. Hipitys


ei. VIR MVA Ch SLY Jäppinen

KTK-II, YLA2, SLA-Ieii. Villikko

KERJ-II, KRJ-II, YLA2, KTK-II


eie. VIR MVA Ch Lysan Eräs

KTK-II, YLA1
i. Kirveltäjän Loistokas on vuoden 2007 helmikuussa menehtynyt suomenpienhevosori. Tämä persoonallinen ja itsepäinen ori loisti kisaurallaan monta kertaa palkintojen jaossa. Ori oli koulupainotteinen, mutta kilpaili myös valjakkoajossa. Näyttelyistä ori on saanut KUMAA ja JS'ää. Kouluradoilla ori nähtiin yhteensä 222 kertaa, sijoituksia tuli näistä kisoista 24. Valjakkoajossa sijoituksia oli vähemmän, yhteensä yhdeksän kappaletta. Loistolla on vain kaksi jälkeläistä.

ii. on evm sukuinen suomenhevosori Orjantappura, eli Oikku. Ori muistetaan hurjan luonteensa takia, se oli hieman ärhäkkä ja vihainen, sekä arvaamaton. Estepainotteinen Oikku nähtiin kilparadoilla viimeksi vuonna 2005. Sijoituksia sillä on 10, joista neljä on voittoja. Oikku astui elämänsä aikana kahdeksan tammaa. Se menehtyi vaikeaan ähkyyn ollessaan 21-vuotias.

ie. on Kirjeltäjän kasvatti Kirveltäjän Kilinä, tutuille vain Kitta. Tamma oli hyväntuulinen ja reipas, todellakin aito kunnon suomenhevonen. Kitta kisasi vain valjakkoajossa, mutta sen kisakalenteriin mahtuu myös muutama KRJ'n alainen koulukisa. Palkintoja tammalla oli kaapissaan seitsemän. Kitta synnytti elämänsä aikana seitsemän varsaa, joista Kirveltäjän Kiistaton Soturi oli viimeisin. Kitta menehtyi juuri tässä synnytyksessä.

e. Raadelman Hilja oli upea suomenpienhevostamma. Tamma menehtyi vuoden 2007 kesällä 16-vuotiaana. Se jouduttiin lopettamaan, kun sen vasemman etujalan akilles-jänne oli revennyt. Elämänsä aikana se kilpaili kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa. Sijoituksia kouluradoilta on 29 ja valjakkoajosta yhdeksän. Hilja jätti jälkeensä yhden ainoan jälkeläiset, eli Symbioosin Tuliterän.

ei. SLY Jäppinen, eli Jäpä, on komea rautias suomenpienhevosori. Jäpä on Raadelman kasvatti ja sillä on loistava suku. Tämä ori on hyvä rodun edustaja, se on oikea monitoimipolle. Jäpä on pärjännyt hyvin esteillä ja koulussa vaativalla tasolla. Sijoituksia orilla on yhteensä 48, esteradoilta 27 ja kouluradoilta 14. Sinivalkoisia ruusukkeita on seinällä jo 10. Jäpällä on kaunis pää ja hyvä rakenne. Se onkin käynyt näyttelyissä hyvällä menestyksellä, tuloksena VIR MVA Ch arvonimi. Jäpä osallistui myös kantakirjaustilaisuuteen ja nappasikin sieltä II-palkinnon. Luonteeltaan Jäpä on innokas ja aina valmiina. Tämän luonteisen orin kanssa on varmasti kiva työskennellä.

ee. on myöskin menehtynyt suomenhevonen Viljamäen Hiili, alias Hiili. Tamma kilpaili esteillä ja koulussa, nähtiin se muutaman kerran jopa näyttelyissä. Hiili ansaitsi ruusukkeita kaikista lajeista viisi, eipä sillä paljon kilpailtukaan. Myöskään merkittävää näyttelymenestystä ei tamma saavuttanut. Hiili sai kolme hienoa varsaa, oikein huippuyksilöitä. Hiili lopetettiin juhannuksen jälkeen vuonna 2006 omaan karsinaansa.

© Nora

Nyt ja tulevaisuudessa


Nyt
-maksimi KRJ sijoitukset
Tulevaisuudessa
-KRJ laatuarvostelu
-Yleislaatuarvostelu
-Ch-arvonimi
-Kantakirjaus
-SLA-palkinto