Kontakt os
Søg
Ophavsret

2005 - et jubelår  05-01-2006

Året i Brøndby IF startede officielt den 10. januar, hvor cheftræner Michael Laudrup kaldte til første træning i det nye år. Udgangspunktet for efteråret var godt; en førsteplads i SAS Ligaen med 43 point. 13 sejre, fire uafgjorte og kun et enkelt nederlag havde resulteret i et forspring til nærmeste forfølger på hele 10 point. Mesterskabet var dermed inden for rækkevidde, men omvendt havde de foregående sæsoner vist at store point-forspring hurtigt kunne hentes i forårssæsonen. Belært af bitter erfaring vidste bådes spillere og trænere, at der derfor skulle kæmpes for at sikre at DM-pokalen vendte hjem til Brøndby.

Brøndby IF så frem mod et hårdt forår med deltagelse i tre turneringer; SAS ligaen, pokalturneringen og Royal League. Årets første officielle kamp skulle stå i den nordiske turnering hvor Brøndby skulle til Göteborg i midten af februar. Inden da skulle truppen en tur til Marbella i det spanske for at træne på græs og spille et par træningskampe. I løbet af vinteren var Henrik Kildentoft hentet op fra U-truppen, hvorimod Auri blev udlejet til Herfølge for at få fast spilletid.

Første kamp af betydning var som sagt kampen i Royal League i Göteborg, hvor IFK tog mod Brøndby IF på et snedækket stadion. Brøndbyspillerne havde et nederlag at revanchere fra efteråret, men sådan skulle det ikke gå. Et uoplagt Brøndbyhold måtte indkassere et 3-0 nederlag, og fik dermed den værst tænkelige start på foråret. Kun fire dage efter stod det igen på Royal League, denne gang på Brøndby Stadion hvor F.C. København kom på besøg til årets første, af mange lokalopgør, de to klubber imellem.

For de blå-gule var det en knald eller fald kamp; et nederlag ville betyde et tidligt exit af den første Royal League turnering. Indstillingen var til stede hos de fleste af spillerne, men det var ikke meget der ville lykkes. Allerede efter 12 minutter fik Michael Silberbauer bolden i nettet, og den kunst gentog han i anden halvleg. Ved begge mål, så det ud som om det forsvar der havde imponeret alt og alle i efteråret, slet ikke var på plads. Som en ekstra bet måtte anfører Per Nielsen tidligt i bad efter at have scoret med hånden, og derfor indkasserede sit andet gule kort.

Den 24. februar i Nordnorge blev det dermed sidste Royal League-kamp i denne omgang. I en mennesketom indendørshal i Bodø vandt Brøndby trods alt 4-2, en sejr som kun reddede en smule af æren. Samlet set kunne trænerteamet se tilbage på vinteren med nogen uro; på mange områder var det bare som om tingene ikke helt ville fungere.

Februars sidste dag bød dog på opløftende nyt, nemlig et glædeligt gensyn med den spiller der reelt sikrede Brøndby IF det seneste mesterskab, i en uforglemmelig 1-1 kamp i Parken i 2002. Mads Jørgensen vendte hjem efter ophold i hhv. italienske Ancona og senest norske Stabæk, og det var da også en stolt hr. Jørgensen der blev modtaget med kæmpe bifald til Brøndbys første pokalkamp den 6. marts på Brøndby Stadion. Skjold skulle forsøge at overraske, men på mål af Morten Skoubo og Per Nielsen var hjemmeholdet videre med en sikker 2-0 sejr.

To dage før kampen kunne Brøndby IF offentliggøre et overskud i selskabet på 25,6 mio. kroner, hvilket blev betegnet som særdeles tilfredsstillende.

Mads Jørgensen

Mads Jørgensen blev hentet tilbage til Brøndby og fik spilletid i 2-0 pokalsejren over Skjold.

Bekymrende start

Første kamp i SAS Ligaen var et hjemmebaneopgør mod AaB, og der skulle det vise sig om de sidste detaljer var blevet pudset af på turen til Spanien, som blev lyn-arrangeret i ugen op til kampen, for at sikre spillertruppen de mest optimale forberedelsesmuligheder. Tilstrømningen til Brøndby Stadion viste sig at fortsætte og hele 13.443 tilskuere mødte frem for at se forårspremieren, og Brøndbys fortsatte jagt på det 10. danske mesterskab. Forventningerne til hjemmeholdet i blåt og gult var store, men en i stedet blev det en spand koldt vand der ramte spillerne og hovedparten af tilskuerne.

Efter kun 8 minutter kom Brøndby bagud, da Allan Gaarde med et følt langskud udplacerede Casper Ankergren i målet. Som så mange gange før gik anfører Per Nielsen dog forrest og kun 12 minutter senere udlignede han for hjemmeholdet, med et højtstrakt ben, og dermed blev Per Nielsen manden der kunne skrive sig i historiebøgerne som ham der scorede mål nr. 100 mod nordjyderne. Trods flere gode tilbud blev det dog ikke til flere scoringer, og holdet måtte derfor nøjes med det ene point. En pæn premiere som Brøndby burde have vundet, men også en kamp hvor man så AaB være mere offensive på Brøndby Stadion end man ellers var vant til fra gæstende hold.

Et par svære kampe ventede i den hjemlige liga, og første opgave stod på en tur til Esbjerg, hvor Brøndby traditionelt aldrig har fået noget serveret. Det skulle da heller ikke vise sig at være tilfældet i denne kamp, hvor der traditionen tro blev spillet underholdende fodbold, men Brøndby måtte også sande at der skulle kæmpes endog rigtigt hårdt for at nå målet med at blive mestre når sommeren kom. 0-0 blev det til i det vestjyske og dermed havde Brøndby allerede sat 4 point til i de første to kampe.

Per Nielsen udlignede til 1-1 i hjemmekampen mod AaB, med den daværende AaB-spiller Trond Andersen i forgrunden.

Landskamp på Brøndby Stadion

Dermed var der blæst til landskampspause, hvor U-21 landsholdet indtog Brøndby Stadion til kampen mod Kasakhstan der endte med en storsejr på 5-1 til Danmark, på mål af bl.a. Daniel Agger. Igen var flere Brøndbyspillere, og enkelte med fortid i Brøndbytrøjen, repræsenteret på det danske landshold.

Marts måned rendte ud med den ordinære generalforsamling, hvor en tilfreds adm. dir. Per Bjerregaard fortalte om både sportslig og økonomisk succes for Brøndby IF. Det lykkedes ikke for Brøndby at købe Bella Centret, men dette til trods, var forventningerne til fremtiden pæne. Dagen før generalforsamlingen kunne man da også se to af klubbens største aktiver markere sig på den danske fodboldscene; Thomas Kahlenberg blev kåret til Årets Landsholdstalent 2004, og sørme om kometen Daniel Agger ikke markerede sig igen i målscorerens rolle. En afgørende scoring i det sidste minut i kampen mod Ukraine, gav det danske U-21 landshold det bedste udgangspunkt i kampen om at komme til EM.

Starten af april fortsatte skidt i ligasammenhæng for de blå-gule. Den 2. april kom FC Midtjylland på besøg på Brøndby Stadion, og var modstanderen i en af de mest surrealistiske kampe længe set på Brøndbys hjemmebane. Brøndby producerede målchancer på samlebånd, men bolden ville bare ikke ind den dag. David Nielsen straffede så i anden halvleg passivitet i forsvaret og scorede det mål der skulle blive udslagsgivende for kampen. Det første nederlag i otte måneder i SAS Ligaen var en realitet, og der begyndte at opstå flere og flere kriseskriverier i dagspressen. De evige rivaler fra F.C. København var, trods udmeldinger om det modsatte, på jagt.

Københavnsk rivalisering

To kampe mod københavnerne stod på programmet inden for fire dage, da Brøndby først skulle møde F.C. København på hjemmebane i pokalturneringen og dernæst i Parken i SAS Ligaen. Disse to kampe skulle dermed give et overblik over de to holds styrkeforhold i kampen om mesterskabet og landspokalen. Første kamp på Brøndby Stadion viste at Brøndby havde forsvaret tilbage i topklasse, en målchance blev det til i hele kampen til de hvidblusede gæster, men desværre også i denne kamp så det mindre godt ud i angrebet. Igen var der masser af brændte chancer, Morten Skoubo havde bl.a. en mega-chance, men forløsningen kom dog i det 78. minut, da førnævnte Skoubo fik bolden i kassen, og sikrede dermed en vigtig, men også for lille sejr til hjemmeholdet.

Brøndby burde med sejren i bagagen stille op med mest selvtillid bare fire dage efter i Parken til kampen i SAS Ligaen, men det var som om at Brøndby var forbandet i kampen om mesterskabet. Efter 17 minutter var Per Nielsen & Co. allerede bagud med 2-0, og med et mål i andet halvleg var nederlaget en realitet, og dermed var slutspillet for alvor sat ind. Med 11 kampe tilbage, en af dem indbyrdes, var det igen et kapløb mellem de to bedste fodboldhold i Danmark. F.C. København var nu kun 6 point efter Brøndby IF, og holdet fra Østerbro viste en større stabilitet i resultaterne end Brøndby.

Et veltiltrængt pusterum kom dog i den efterfølgende runde hvor Brøndby på udebane vandt 2-0 over Viborg FF på mål af Morten Skoubo og Thomas Kahlenberg. En vigtig sejr, og et boost til selvtilliden der, alt andet lige, måtte have lidt et knæk i foråret. Kampen blev samtidig debut for unge Henrik Kildentoft. Derefter oprandt returkampen i pokalturneringen mod F.C. København i Parken og samtidig kampen om den ene plads i pokalfinalen. Brøndby IF havde samtidig en revanche for det seneste 0-3 nederlag til gode, og hvilken bedre revanche kunne man forestille sig, end at snuppe finalepladsen foran de evige rivaler.

Det blev en uforglemmelig kamp, hvor begge hold ville op og score det første mål, som så mange gange har vist sig at være afgørende for det sejrende hold. Det blev dog Morten Skoubo der fik bolden i modstanderens net først, og dermed var presset på hjemmeholdet. Efter pausen fik hjemmeholdet udlignet, hvilket resulterede i et pres på Brøndbymålet. F.C. København havde behov for flere mål, som følge af resultatet af det første pokalopgør. Thomas Kahlenberg ville det dog anderledes og med et par lækre dansetrin i hjemmeholdets forsvar bragte han Brøndby på sejrskurs godt 20 minutter før tid. På trods af et udlignende mål, lykkedes det ikke F.C. København at komme tættere på, og dermed var Brøndby klar til pokalfinalen. Kun to dage efter viste Brøndby IF's kvinder vejen ved at hjemtage kvindernes landspokal til Brøndby.

Thomas Kahlenberg blev målhelten i pokaludekampen mod F.C. København.

Pokalvinder for femte gang

SAS Ligaen fortsatte ufortrødent, og de to efterfølgende kampe bød på uafgjort mod Silkeborg, og sejr over Randers. Dermed var tiden kommet til pokalfinale i Parken mod FC Midtjylland og en gentagelse af finalen i 2003 var en realitet. Den 7. pokalfinale for Brøndby IF var det, og hvilken en!

Efter en fantastisk start med endnu et vigtigt Morten Skoubo mål kort før pausen, så alt godt ud for Brøndby, men efter blot 12 minutter af anden halvleg var de blå-gule pludselig bagud 2-1. I det 74. minut tog Kim Daugaard over, og med et drømmehug af dimensioner bragte han balance i regnskabet og 34.026 tilskuere måtte herefter indstille sig på endnu 2x15 minutters spilletid. 10 minutter før tid kunne den gamle målræv, personificeret i Ruben Bagger, endeligt afgøre kampen efter et mønsterangreb, og dermed var Brøndby IF pokalvinder for femte gang i klubbens historie, til stor jubel for hovedparten af Parkens tilskuere.

Den 9. maj, kun tre dage efter pokalfinalen, gjaldt det igen den afsluttende fase af SAS Ligaen. Turen gik til Odense for de hårdt prøvede spillere, og med en lang kamp i benene lykkedes det at få et point med hjem i 1-1 kampen. Dermed var der otte dages restitution inden det stod på en af de mest betydende kampe i efteråret 2005. På hjemmebanen kom mesterskabsrivalerne fra F.C. København endnu engang på besøg, og igen kunne denne kamp gå hen og blive meget afgørende. Fem point adskilte de to hold, og en sejr til københavnerne ville for alvor lægge pres på de blå-gule. Situationen var således at F.C. København havde udnyttet Brøndbys pointtab i foråret optimalt, og mange mente at holdet fra Østerbro mere og mere lignede en større mesterskabskandidat end Per Nielsen & Co.

Kim Daugaard scorede et uforglemmeligt mål i pokalfinalen som Brøndby vandt efter forlænget spilletid.

Fodboldfest af dimensioner

På papiret stod F.C. København med de bedste kort på hånden, hele 3½ år var der gået siden Brøndby sidst vandt over københavnerne på eget græs, og med forårets svingende blå-gule præstationer var der mange der tvivlede på at Brøndby kunne holde F.C. København fra point. Så stor interesse var da der også om kampen, at det var et udsolgt Brøndby Stadion der blev vidne til et af de største af de opgør de to hold har spillet indbyrdes. Inden kampen havde Martin Retov til brondby.com udtalt at holdet gik efter en sejr, og det må man sige holdt stik.

Kun tre minutter efter kampens dommer havde fløjtet opgøret i gang, scorede Daniel Agger et flot hovedstødsmål, og det blev startskuddet for en blå-gul fodboldfest af dimensioner. Thomas Kahlenberg gjorde det til 2-0 efter 11 minutter, og med tre mål i anden halvleg sendte Brøndby F.C. København hjem med et svidende 5-0 nederlag - en historisk sejr til Brøndby IF. En fest sjældent set på Brøndby Stadion. "Stemningen er gået helt amok herude - stadion nærmest hopper!", skrev brondby.coms livereporter.

Daniel Agger bragte Brøndby på vinderkurs i 5-0 ydmygelsen af F.C. København

Historisk! Brøndby ydmygede F.C. København med 5-0 på Brøndby Stadion.

Den største sejr over F.C. Københavns ellers håbefulde spillere nogensinde var sikret, og Michael Laudrup kunne fryde sig over en kamp hvor alt næsten gik op i en højere enhed, og ikke mindst at hans hold nu var otte point foran i kampen om mesterskabet med seks kampe tilbage. Der kom dog også en reaktion i kampen efter. Meget pres var taget af spillerne, og der manglede vilje og engagement mod FC Midtjylland der kunne hive en 3-1 sejr, og dermed en lille revanche for pokalnederlaget hjem på eget græs.

Det modsatte var dog tilfældet bare tre dage senere på hjemmebanen, hvor Esbjerg fB fik en over snuden og et 4-0 nederlag at tænke over på vejen tilbage mod Vestjylland. Efterhånden havde Brøndby Stadion fået en imponerende status som stedet hvor man ikke kunne slå Brøndby, og holdet var nu igen på rette spor. På stadion blev der også budt velkommen og tillykke til de nye danske mestre i kvinderækken. Med en målscore 83-9, 60 point og blot ét nederlag i sæsonens 21 kampe understregede kvinderne endnu en gang magtforholdet i dansk kvindefodbold. Og lægger man dertil også årets sejr i kvindernes pokalturnering, forstår man den begejstrede modtagelse de nykårede danmarksmestre fik da de blev hyldet af 22.000 tilskuere på Brøndby Stadion.

Forløsningen

Styrkeforholdet på Brøndby Stadion blev understreget endnu engang den 11. juni da Brøndby igen var tilbage på eget græs efter en tur i Nordjylland. Kampen mod AaB viste holdets mentale styrke, da det lykkedes at vende 3-1 til 3-3, og igen var det Daniel Agger der scorede vigtige mål, denne gang to af slagsen. Den unge forsvarsspiller havde da også gennem længere tid gjort en så god figur at han nu var at finde på A-landsholdet, en stor cadeau til det store talent. Holdets store overskud kom som sagt til sin ret i midten af juni da Herfølge i den tredjesidste kamp gæstede Brøndby Stadion. Med en sejr kunne Brøndby IF sikre sig det 10. mesterskab, og det må man sige skete noget så eftertrykkeligt.

Uden at gå for meget i detaljer kan resultatet nemmest ridses op således:

14' 1-0 Johan Elmander
19' 2-0 Thomas Kahlenberg
36' 3-0 Per Nielsen
45' 4-0 Daniel Agger
49' 5-0 Martin Retov
51' 6-0 Thomas Kahlenberg
83' 7-0 Morten Skoubo

Mesterskabet i hus

7-0 over Herfølge og mesterskabet var i hus.

Kort sagt, efter de 90 minutter var gået, eksploderede Brøndby Stadion i en sand glædesrus. Stemningen havde været i top gennem hele kampen, men den endelige forløsning viste, at det var et tiltrængt mesterskab, et mesterskab der blev sikret med den største hjemmebanesejr nogensinde på hele 7-0 over Herfølge. Ikke alene var Brøndby IF pokalvindere, "The Double" var nu i hus.

Og viceanfører Morten Wieghorst proklamerede med stolthed at endeligt var målet nået. Wieghorst indstillede efter sæsonen sin imponerende karriere, og Brøndby og resten af fodbold-Danmark måtte sige farvel til denne karismatiske fighter og store spiller der havde bidraget med så meget i Brøndby. Den endelige beslutning om at stoppe med aktiv fodbold på allerhøjeste niveau var taget, og Wieghorst kunne sætte perfekt punktum med både mesterskab og pokalsejr på Brøndby Stadion til forårets sidste kamp.

Inden da gik turen dog lige forbi Århus og AGF der blev besejret 2-1 nærmest med et Brøndby reservehold, i dagens anledning iklædt en til anledningen designet sort mesterskabstrøje. Sidste kamp blev afviklet den 19. juni på et festklædt Brøndby Stadion mod FC Nordsjælland, og med en sikker 2-0 sejr, var det blevet tid til en fantastisk mesterskabsfest, og en vemodigt afsked med Morten Wieghorst, der selv betegnede afskeden således:

"Jeg har oplevet meget, men det her er noget af det største. Før og under kampen kunne jeg mærke støtten, og specielt da jeg gik ud måtte jeg knibe en lille tåre. Det var kæmpe stort og det vil jeg sige mange tak for."

Morten Wieghorst fik en smuk afsked med Brøndby IF, Brøndby Stadion og i særdeleshed Faxe-tribunen.

Ikke tid til at hvilke på laurbærrene

Med mesterskabet kunne spillerne gå på en yderst fortjent ferie, mens resten af klubben så småt kunne begynde at forberede sig på en ny sæson blot tre uger senere, og man må sige at folkene bag ikke lå stille. Dagen efter mesterskabsfesten offentliggjorde klubben at svenske Marcus Lantz var på vej til klubben fra Hansa Rostock og ligesom den tidligere Lyngbyangriber Kim Christensen kom til fra hollandske Twente.

Den 13. juli var det igen tid til endnu en turnering da TELE2 Cup løb af stablen på Brøndby Stadion. Den tidligere Super Cup var blevet afløst af indbyrdes kampe mellem de tre bedst placerede hold i den netop afsluttede sæson, og endnu engang lykkedes det for Brøndby at hjemtage den samlede sejr over F.C. København og bronzevinderne fra FC Midtjylland. Dagen efter blev Thomas Kahlenberg var solgt til franske Auxerre.

Den 20. juli gik det atter løs i SAS Ligaen, og Brøndby fortsatte hvor de slap fra foråret med en 3-0 sejr over FC Midtjylland. Titelforsvaret var i gang, og nu kunne holdet også så småt begynde at skimte kvalifikationskampene til Champions League. Den 26. juli skulle Brøndby møde Dynamo Tbilisi, og med en udebanesejr på 2-0 i første opgør og 3-1 i returkampen på Brøndby Stadion var holdet klar til den endelige kvalifikationsrunde, hvor Michael Laudrups tidligere klub, Ajax Amsterdam, blev trukket op af hatten.

Som en yderligere forstærkning havde Brøndby også købt forsvarsspilleren Thomas Rytter, og dermed var holdet mere eller mindre komplet til den kommende sæson, med flere garderinger på samtlige pladser.

3 fremragende halvlege

Inden kampen mod Ajax blev det til komfortable sejre over hhv. Silkeborg, Esbjerg og AaB i Ligaen, og det var et hold med max point efter 4 kampe der tog imod det hollandske storhold i første kamp på Brøndby Stadion. Brøndby dominerede kampen nærmest fra start af, men igen blev de brændte chancer holdets akilleshæl. Der var ingen der havde forestillet sig at Brøndby skulle være styrende gennem kampen, men det var nu alligevel det der skete. Det blev dog hollænderne der kom foran efter en halv time ganske ufortjent, men Morten Skoubo bragte balance i regnskabet bare tre minutter senere.

I midten af anden halvleg fik Ajax igen kynisk bragt sig foran, og længe så det ud til at Brøndby skuffende måtte tage mod et nederlag på hjemmebanen i første kamp. Martin Retov ville det dog anderledes og i dommerens overtid trykkede han af, og med lidt hjælp fra en Ajax-spiller røg bolden i nettet til 2-2, et markant bedre udgangspunkt før returkampen.

Det var da også en stolt cheftræner der efter kampen kunne udtale: "Jeg synes vi leverede en utrolig flot indsats i dag. Vi var alle spændt på at se, hvordan niveauet var målt op mod et hold lige under den absolutte europæiske top, og vi kom ud med mange positive svar."

Kampen havde dog også endnu engang vist hvor stor en støtte de trofaste fans er for Brøndby og holdet i særdeleshed. Hele kampen igennem var der en uovertruffen lydkulisse, som uden problemer kunne matche de bedste stadions i Europa. Brøndby skulle fortsat have fokus på den hjemlige Liga, men den efterfølgende kamp mod Horsens endte 0-0, efter en noget uengageret indsats. Et helt nyt efterårs fænomen havde desværre set dagens lys. Brøndby havde nogle rigtigt dårlige kampe efter at holdet spillede europæisk. På eget græs fortsatte sejrsstimen dog FC Nordsjælland blev til sendt til Farum med endnu et 2-0 nederlag inden turen gik til Holland. Det endelige opgør mod Ajax om kvalifikationen til Champions League stod for døren.

Man fristes til at sige, som altid når Brøndby spiller på udebane, hvad enten det er i Danmark eller i udlandet, blev Amsterdams bybillede på kampdagen præget af de blå-gule farver. Rigtigt mange fans havde taget turen sydpå for at følge og støtte holdet til kampen på Amsterdam ArenA. De mange tilskuere fik en veloplagt Johan Elmander at se. Allerede kort inde i første halvleg var han tæt på at bringe Brøndby foran, men vi måtte vente til kort før halvleg før bolden endeligt røg i mål. Den sympatiske svensker lavede et af sine velkendte rush, fik bolden af Morten Skoubo og scorede fladt i Ajax-målet.

Dermed var det det bedst mulige udgangspunkt for anden halvleg, hvor Brøndby kunne tillade sig at spille mere henholdende. Der skulle dog kun gå 4 minutter af anden halvleg før Ryan Babel fik udlignet Brøndbys føring, og derefter var det ned af bakke for de blå-gule. Det endelige facit endte med et nederlag på 3-1, men set i bakspejlet, kan Brøndby være yderst tilfredse med at have spillet 100% op mod et af de bedre hold i Europa i tre halvlege.

Martin Retov udlignede til 2-2 mod Ajax Amsterdam i Champions League-kvalifikationskampen på Brøndby Stadion.

Inden kampen mod Ajax offentliggøre Brøndby IF endnu en offensiv forstærkning. Thomas Rasmussen tiltrådte fra Hansa Rostock, og ud over det opjusterede bestyrelsen forventningerne til regnskabet, således der nu forventedes et overskud på 30-32 mio. kr. Tilbage til SAS Ligaen igen var det AGF der på hjemmebane kom til at puste til gløderne, således Brøndbys "efter Europa Cup-kamp-syndrom" brød ud i lys lue. Per Nielsen og resten af holdet måtte indkassere et 3-0 nederlag.

Samtidig havde Per Nielsen og Thomas Hansen været så uheldige at støde hovederne sammen, hvilket kom til at betyde en længere pause til anføreren. Helt præcist seks uger lød prognosen på, og derudover blev nyindkøbte Thomas Rytter knæskadet efter et solouheld. Blot et par dage efter ?uhelds-kampen? blev forsvarsspilleren Trond Andersen, som man havde fulgt gennem længere tid, hentet hos konkurrenter AaB.

Suveræne hjemme

Det blev til en landsholdspause og royalt besøg på Brøndby Stadion. Regentparret var på tur rundt på Vestegnen og lagde i den anledning vejen forbi Brøndby Stadion hvor de bl.a. blev underholdt af bandet "Kender du Arne". 3 dage efter fik Sønderjyske en over nakken på Brøndby Stadion, og med 3-0 cementerede Brøndby statusen som suveræne på hjemmebanen. Et par dage efter skete det værst tænkelige. Daniel Agger var uheldig under en mandagstræning og blev så alvorligt ledbåndsskadet at den unge spiller måtte holde tre måneders pause. Endnu en bærende forsvarsspiller var dermed ude inden de vigtige kvalifikationskampe til UEFA Cup'en.

Næste opgave blev lige præcis første kvalifikationskamp til UEFA Cup?en mod schweiziske FC Zürich, hvor første opgør løb af stablen på Brøndby Stadion. Morten Skoubo og Dan Anton Johansen sendte bolden i kassen, sidstnævnte på et fantastisk langskud, og Brøndby var et stort skridt tættere på UEFA Cup'en. Tilbage i Danmark holdt traditionen, og Brøndby fik endnu et nederlag i den efterfølgende SAS Liga kamp i Viborg. To kampe mere blev afviklet indenfor kort tid, F.C. København fik 1-1 på Brøndby Stadion, mens OB blev besejret i Odense. Manden med jernmasken fik en helt ny betydning til disse kampe. Per Nielsen havde fået konstrueret en maske der kunne beskytte den brækkede kæbe, og anføreren kunne igen styre tropperne.

Per Nielsen med masken

Per Nielsen med masken.

Returkampen mod FC Zürich afsluttede september måned, og trods et 2-1 nederlag var Brøndby videre til UEFA Cup'en. Turneringen startede først for alvor d. 3. november og indtil da besejrede Brøndby Horsens, SønderjyskE, FC Midtjylland og AGF med en samlet målscore på 15-2, mens Esbjerg lykkedes at få uafgjort på hjemmebanen. Samtidig blev Silkeborg sendt ud af Pokalturneringen, og Brøndby kan dermed forsvare titlen i 2006.
Debut i gruppespillet

November varslede starten på UEFA Cup'en og første opgave var på hjemmebane mod Israelske Petach-Tikva, og for en gang skyld var marginalerne på Brøndbys side. Israelerne overraskede ved at komme stormende fra start, og det var ikke et velspillende Brøndbyhold de var oppe imod. Endnu engang velsignede hjemmebanen dog Brøndbyspillerne der fik en 2-0 sejr til stor tilfredshed hos spillere og trænerteam.

Det travle efterår fortsatte ufortrødent og bare tre dage senere var de hårdt prøvede spillere i Aalborg, hvor det blev endnu et efter UEFA Cup nederlag til de blå-gule. Den ene kamp afløste ufortrødent den anden og den 10. november blev en ny omgang Royal League sparket i gang, hvor Brøndby lagde ud i Sverige. Kalmar bød op til dans, og samtidig debut til Martin Spelmann der gjorde en rigtig god figur. Kampen endte dog 1-1, efter at Brøndby havde været bagud.

Inden den vigtige kamp i UEFA Cup?en blev Viborg besejret på Brøndby Stadion, og dermed var tiden komme til at drage øst på, mod den vigtige opgave mod stærke Lokomotiv Moskva. Et godt resultat i denne kamp ville bringe de blå-gule et kæmpe skridt nærmere videre avancement i UEFA Cup'en.

Det hele så da også fantastisk ud. I første halvleg lykkedes det Martin Retov og Morten Skoubo at bringe Brøndby foran 2-0, og samtidig lykkedes det hele for de blå-gule. Det værst tænkelige skete dog i anden halvleg hvor Brøndby gik helt ned med flaget. På bare fem minutter midt i halvlegen scorede russerne tre mål, og for at gnide ekstra salt i såret lykkedes blev det endelige resultat 4-2 til holdet fra Moskva. En kæmpe skuffelse, i en kamp, hvor alting kørte, undtaget i de famøse fem minutter.

På bedste niveau

Positivt var det dog at den efterfølgende ligakamp blev vundet, på trods af at det ganske som sædvanligt var en udebanekamp. Med møje og besvær blev det til en 1-0 sejr over OB i Odense, og der var dermed ladet op til endnu en storkamp på Brøndby Stadion, mod spanske Espanyol. Kampen blev på mange områder et europæisk gennembrud for Brøndby der matchede det spanske hold fuldstændigt. Specielt Kasper Lorentzen der havde haft en stigende formkurve gennem hele efteråret var enestående, blev ganske fortjent kåret til kampens bedste spiller. Det blev dog til et uafgjort 1-1 resultat, stik mod chancer og spil. Dog var det tydeligt at Brøndby kunne begå sig på det bedste niveau over en hel kamp, og Espanyols træner udtrykte også efter kampen sin respekt ved at erklære at Brøndby godt ville kunne begå sig i den bedste spanske række.

Rammerne var i top til hjemmekampen mod Espanyol.

Sidste ligakamp stod i Farum, hvor Brøndby vandt 2-0 over FC Nordsjælland. Dermed resterede tre kampe inden de efterhånden trætte Brøndbyspillere kunne tage på en velfortjent vinterferie. Royal League fortsatte i Parken, hvor Brøndby fik 1-1 i en lettere grotesk kamp som Brøndbyholdet burde have vundet. I sidste minut fik F.C. København tilkendt et tvivlsomt straffespark som gav det ufortjente og udlignende mål. Sidste kamp på Brøndby Stadion stod mod norske Lillestrøm, og i en rodet kamp måtte Brøndby sande at den flotte status som ubesejret på hjemmebanen siden 2. april stod for fald. Et nederlag på 1-0 var en realitet.

Den endelige afslutning af sæsonen var den afgørende kamp i Palermo, hvor Brøndby skulle have en sejr for at gå videre i UEFA Cup?en. Det blev dog ikke i denne omgang. Bagude med 2-0 og en mand mindre ved starten af anden halvleg var for stor en opgave for Brøndby, og med et samlet nederlag på 3-0 var det exit for Brøndby.

Det skal dog ikke ødelægge billedet af et fantastisk år for Brøndby; danske mestre for både mænd og kvinder, pokalvindere for både mænd og kvinder, igen det bedste danske hold i Europa, masser af spillere på diverse landshold, og trods modgang i form af skader i efteråret lykkedes det at nå målsætningen om deltagelse i UEFA Cup-gruppespillet.

2006 starter med 4 point op til F.C. København i kampen om mesterskabet, ligesom holdet stadig er med i pokalturneringen. 2006 kan sagtens gå hen og blive endnu et fantastisk år for dem i gult og blåt.