nieuws
 
Nominaties Clickies 2006 bekend
02 mei 2006
Vijftien webcomics zijn genomineerd voor de Clickburg Webcomic Awards (‘Clickies’), die op 3 juni worden uitgereikt tijdens de Stripdagen Haarlem. Voor het eerst wordt ook een ‘International Clickie’ toegekend.

De ‘Clickies’ bekronen de beste webcomics (strips op internet) van het afgelopen jaar. De jury heeft de nominaties verdeeld over drie categorieën. Behalve de International Clickie zijn er ook twee categorieën voor webcomics uit Nederland en Vlaanderen: de Epic Clickie voor beste verhalende webcomic en de Humor Clickie voor het beste humorwerk online. In deze laatste rubriek worden ook webcartoonisten meegenomen.

Hieronder de prijscategoriën met de nominaties alfabetisch gerangschikt op auteursnaam:

Epic Clickie Benelux
* Stephan Brusche: Lucifer (review)
* Lode Devroe: Dr. Dia (review)
* Liz Greenfield: Stuff Sucks (review)
* Roderick Leermakers: Captain August (review)
* Ruben Steeman: Elke dag RuSt (review)Humor Clickie Benelux
* Matt Baay: Bunbuns (review)
* Stephan Brusche: Mijn wekelijkse stripje (review)
* Steven Degryse: Lectrr (review)
* Floor de Goede: Do you know Flo? (review)
* Bram van Rijen: Nozzman (review)International Clickie
* John Allison: Scary Go Round (review)
* Daniel Merlin Goodbrey: E-Merl.com (review)
* Nicholas Gurewitch: The Perry Bible Fellowship (review)
* Bill Mudron: Anne Frank conquers Moon Nazis (review)
* Tom Siddell: Gunnerkrigg Court (review)De Nederlander Stephan Brusche sleepte als enige tekenaar twee nominaties in de wacht: een primeur. Webcartoonist Nozzman is de enige genomineerde die ook vorig jaar op de shortlist stond.

In vergelijking met vorig jaar heeft de jury besloten de categorieën Gags en Cartoons samen te voegen tot de Humor Clickie. ‘Humor in webcomics is onafhankelijk van het aantal plaatjes dat je gebruikt’, aldus de jury. ‘Bovendien variëren veel tekenaars tussen de cartoon- en stripvorm. Daarbij komt dat we het publiek niet willen opzadelen met een te groot aantal categorieën, zoals bij Amerikaanse prijzen gebruikelijk is.’

De nieuwe categorie International Clickie, ingesteld vanwege het internationale karakter van uitreikplek Stripdagen Haarlem, wordt gedomineerd door Engelstalige webcomics. Dat is op zichzelf geen verrassing, want Amerika is de bakermat van webcomics. Toch is het opmerkelijk dat drie van de vijf genomineerde tekenaars Brit is (Allison, Goodbrey en Siddell). De overige twee zijn Amerikaan.

De jury benadrukt wel dat het internationale aanbod dermate groot is, dat het ondoenlijk was om elke webcomic ter wereld te lezen en beoordelen. ‘We hebben ons gefocust op de westerse markt en daarbij Azië noodgedwongen links laten liggen’, aldus de jury. ‘Wellicht dat we de International Clickie de volgende keer juist een Aziatische insteek geven.’ Dat zal pas in 2008 zijn, want de International Clickie wordt een tweejaarlijkse prijs, die exclusief aan de Stripdagen Haarlem blijft gekoppeld.De Clickburg Webcomic Awards zijn een initiatief van Stichting Clickburg, die zich ten doelt stelt om het fenomeen webcomics te promoten in Nederland. De jury van de ‘Clickies’ bestaat uit Joost Pollmann (directeur Stripdagen Haarlem), Stephan Fellinger (interactive marketing consultant, oprichter Blogo Media), Esther Gasseling (stripuitgeverij Xtra), Michael Minneboo (filmrecensent Myx en Filmkrant) en juryvoorzitter Jeroen Mirck, redacteur van Adformatie en stripjournalist (Comicbase.nl, Stripschrift). De jury zal haar keuzes verantwoorden in een juryrapport, dat na de uitreiking tijdens Stripdagen Haarlem beschikbaar wordt gesteld.

Jeroen Mirck


nieuwsarchief

2008
mei
januari

2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000