Coordonate
Salina Cacica
  Istoric
  Vizitarea subteranului
Biserica Romano Catolica
Trasee turistice
Cazare
alte obiective

 


Vizitarea subteranului

La adâncimea de 25 m s-a deschis prima camera în care s-a amenajat o capela. Lipsa unei biserici l-a determinat pe primul preot Jakub Bogdanowicz sa amenajeze în subteranele minei o capel a în cinstea Sfintei Varvara. La început, viata religioasa a locuitorilor din Cacica s-a concentrat în jurul cladirii salinei.

La capela duce o scara de peste 192 de trepte, aflata la o adâncime de 21 m. Se poate spune ca este o bisericuta cu tot ce trebuie: altar, icoane, candelabru, amvon si balcon pentru cor. Altarul si amvonul sunt sculptate în sare masiva. Initial, întreaga capela era captusita cu lemn, dar în 1904 lemnul a fost îndepartat si s-a construit un mare "sanctuar" în masivul de sare.

Dimensiunile capelei sunt: 25 m lungime, 9 m latime si 7 m înaltime. Peretii sunt rectangulari, iar în partea dreapta se afla o icoana reprezentând-o pe Sfânta Varvara, patroana capelei si protectoarea minerilor. Înainte de a coborî în adâncurile salinei, minerii se adunau zilnic în fata altarului Sfintei Varvara pentru ca ea sa-i ceara lui Dumnezeu sa-i ocroteasca în timpul muncii lor. La întoarcere se adunau aici pentru a înalta rugi de multumire. În fiecare zi se oficia Sfânta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici si ortodocsi. Aceasta reprezinta prima capela ecumenica de acest gen din Romania si dateaza în forma actuala din anul 1871. În fiecare an pe 4 decembrie, de Sf. Varvara, în capela salinei la o adâncime de 25 m, se celebreaza un Tedeum de preotii celor 3 confesiuni, iar copii prezinta un program artistic în costume populare ale celor 3 etnii si în 3 limbi. (Pr. N. Nicolaisen).

Se coboara, în continuare, la adâncimea de 35 m unde se desfasoara orizontul I. La capatul scarilor, vizitatorul este impresionat de armaturile de lemn de brad, care sunt cele de la începutul exploatarii, conservate în mediul salin si perfect operationale. În zona aceasta, galeria sapata direct în sare, mult mai larga, ofera privitorilor basoreliefuri în stânca de sare, cu tematica religioasa, opera recenta a unor tineri scultori din zona, unele dupa modele similare de la Salina Wieliczka de lânga Cracovia. Putul de extractie expune 3 compartimente: doua pe care circula în tandem 2 colivii de transport materiale, pe cel de-al 3-lea sunt montate conductele de transport apa si saramura.

Traseul conduce la lacul artificial pe peretii caruia se gasesc cristale de sare. Lacul a fost sapat manual de mieri, bazinul cu saramura având dimensiuni relativ mari(10x6 m). Înainte, pe acest lac, cu ajutorul unei plute, se faceau mici plimbari fiind un mijloc de agrement, a minerilor dar si a localnicilor. Lacul este îngradit cu balustrada, si iluminat de câteva reflectoare care însa nu pun în valoare aspectul deosebit pe care îl are.

Urmeaza sala de dans, la adâncimea de 37 m, numita "Sala Ing. Agripa Popescu" primul director general al regiei Monopolurilor Statului (asa cum apare într-un basorelief în peretele de sare). Sala are dimensiuni relativ mari: 24x12x12 m iar la capete are 3 balcoane si ele sapate în sare. La acest nivel se organizau baluri, întâlniri festive, spectacole fiind si primul loc de distractie din zona.

 

Home | Turism | Tratament | Proiecte | Contact
© 2006 - BucovinaTuristica