Novo - FORUM ZA POSJETITELJE!!!
Tijekom siječnja i veljače GUP Grada Zaprešića na javnom uvidu
Javni interes je značajan, ali prevladava privatni
 
. Iako su u GUP-u predviđene brojne promjene od javnog interesa, ipak su pitanja bila usmjerena na rješavanje privatnih i pojedinačnih . Najviše nezadovoljstva iskazali oni čije su parcele iz građevinskih postale "zelene" .
 

Tijekom siječnja i početkom veljače u Zaprešiću su na uvidu bili prijedlog Generalnog urbanističkog plana grada Zaprešića, a započela je i rasprava za dopune i izmjene Prostornog plana uređenje Grada. Veliko zanimanje javnosti o ovim raspravama iskazano je već kod same najave javne rasprave, a kritike su upućene radi termina predloženih za javne rasprave. Naime, sve se trebalo održati radnim danom u 11 sati, a to znači da bi zainteresirani za javnu raspravu trebali tražiti slobodan dan na poslu.

Unatoč tome u Gradskoj vijećnici okupilo se mnoštvo građana, a atmosfera u prepunoj dvorani gotovo  je bila na rubu ekscesa. Najglasniji i najnezadovoljniji su bili građani čije čestice su iz građevinskih prenamijenjene u zelene, a na pitanje po kojim uvjetima su baš njihove parcele "pozelenile" građani nisu dobivali, za njih, adekvatan odgovor.

Berislav Kenji, viši stručni referent za komunalno gospodarstvo Poglavarstva Grada Zaprešića i Vladimir Tutek iz Urbanističkog instituta uglavnom su trpili napade bijesa nazočnih. Kad ne bi mogli ponuditi valjani odgovor građane su uputili da napišu pismenu prijavu, ili bi pak ponudili zakonsko objašnjenje kao npr. kako je zakonski standard 5 do 10 metara parkovne površine ili drvoreda po stanovniku.

Ono pak što nije bilo vezano izravno uz privatne inicijative također je zanimljivo širokom pučanstvu. U GUP-u je predviđeno da se državna cesta iz centra Zaprešića prebaci na dvije gradske obilaznice. Jedna obilaznica bi bila južna, odnosno nastavila bi se Aleja Bologne i pratila bi trasu željezničke pruge prema Savskom Marofu, a druga je istočna i prolazila bi pored golf terena te rasteretila prolaz Zaprešićem onima koji putuju iz Pušće, Kupljenova, Pojatna ili Dubravice. Obje ceste mogle bi se graditi već početkom iduće godine, a investiciju prate Hrvatske ceste. Koliko je ta investicija opravdana najbolje oslikava podatak da kroz središte Zaprešića danas prolazi više od 25.000 automobila dnevno.

U GUP-u su ucrtani i svi razvojni planovi za Grad Zaprešić poput sveučilišnog kampusa i golf terena, aquaparka te aerodroma. Do 2015. godine u Zaprešiću je predviđeno da će živjeti 27000 stanovnika, a uz kulturni centar u Novim dvorima zacrtan je i rekreacijski sadržaj uz jezero Zajarki. Ono što je za sada najrealnije i najbliže realizaciji, iako i te pripreme traju već godinama i rokovi se redovito pomiču, je gradnja poslovno trgovačkog kompleksa Shopping City Zagreb u Jablanovcu na prostoru od milijun četvornih metara, a zanimljivo je da je naselje Kalamiri prema GUP-u proglašeno najatraktivnijom zonom za stanovanje.

Dražen Mufić
Komentiraj vijest  

Komentari:

 

 

 
 

Nakladnik: DZ PROMET d.o.o., za novinsko nakladničku djelatnost, trgovinu i usluge, Ivana Vrapca 29, 10292 Šenkovec

WEB: www.prigorskikaj.hr

Uprava: Anica Šoštarić (glavni urednik), Marina Mufić (financije)

Tisak: CRO - GRAF, obrt za izradu papirne konfekcije, Stubička 295, 10292 Zaprešić

 
 
Parketni centar Zaprešić                
                 
                 
             
               
                 
                 
                 
               
             
Želite li oglašavati - javite se?
 
Parketni centar Zaprešić
 

 

Copyright © DZ promet d.o.o.                       Design O.M.
Za vaš kraj - Prigorski kaj (Nezavisni informativni mjesečnik)