GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 10. 3. 2004.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hag optužio hrvatske generale za zločine protiv čovečnosti

Hag očekuje "Hrvatsku trojku"

Generali Čermak i Markač optuženi da su zajedno sa pokojnim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom i odbeglim generalom Antom Gotovinom odgovorni za ubistvo najmanje 150 Srba u Krajini, progon, pljačke i deportacije

ZAGREB (Tanjug) - Generali Mladen Markač i Ivan Čermak optuženi su da su zajedno s pokojnim predsednikom Franjom Tuđmanom i odbeglim generalom Antom Gotovinom, kao učesnici u udruženom zločinačkog poduhvatu, krivi za progon i ubistva krajinskih Srba, pljačku i razaranje njihove imovine, nasumično razaranje gradova i sela, deportacije i prisilno raseljavanje stanovnika, kao i druga nečovečna dela počinjena u periodu od 4. avgusta do 15. novembra 1995. godine.

Haški tribunal u sedam tačaka optužnice tereti hrvatske generale da su po ličnoj i komandnoj odgovornosti krivi za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

U optužnici, koju je objavio Haški sud, tvrdi se da su tokom i nakon operacije "Oluja" i u sve vreme relevantno za ovu optužnicu Čermak i Markač s drugima, uključujući generala Gotovinu i predsednika Tuđmana, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je zajednički cilj bilo prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine.

Optužnica navodi da su Čermakova i Markačeva naređenja pripadnicima hrvatskih snaga otvorila put za dela iz optužnice, a da su optuženi na ta dela podsticali i hrvatske civile. Oni su podbacili i u ispunjavanju obaveza koje su imali u uspostavljanju javnog reda i mira na područjima oslobođenim u operaciji "Oluja", smatraju u Hagu.

Ubistva i progoni

U optužnici se, od 150 ubijenih krajinskih Srba, navode 32 slučaja - 30 na području opštine Knin i po jedan na području opština Benkovac (Dalmacija) i Korenica (Lika). Progon kao zločin protiv čovečnosti počinjen je pljačkom javne i privatne imovine krajinskih Srba, razaranjem te imovine, deportacijama i prisilnim raseljavanjem, ubistvima i drugim nečovečnim delima kao što su zlostavljanja i ponižavanja stanovnika.

Nepravedna optužnica

Ivan Čermak je za "Jutarnji list" izjavio je da se ne oseća krivim, da je optužnica "apsurdna i nepravedna" i da se "uplašio samog sebe kad je video njen sadržaj". On je najavio da će još ove sedmice dobrovoljno otići u Hag jer je to njegova građanska dužnost. General Čermak je naglasio da se optužnica ne zasniva na činjenicama, već na "nečijim percepcijama"njegove uloge u Kninu posle "Oluje".

General Čermak je 5. avgusta 1995. postao komandant kninskog garnizona i na toj dužnosti je bio do polovine novembra te godine, a Markač je u to vreme bio komandant snaga specijalne policije. Ti položaji su im dali i stvarnu i pravnu kontrolu nad delom hrvatskih snaga na tom području, uključujući snage MUP-a i Hrvatske vojske.

Prema optužnici, Čermak i Markač imali su ovlaštenja i odgovornost da spreče i kazne ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava koje su počinile hrvatske snage tokom i nakon "Oluje", a na izvršenje takvih dela upozorili su ih i predstavnici međunarodne zajednice.

Oni se terete za progon, ubistva najmanje 150 krajinskih Srba, pljačku i razaranje imovine krajinskih Srba, deportaciju i prisilno raseljavanje desetine hiljada stanovnika i druga nečovečna dela, počinjena između 4. avgusta i 15. novembra 1995. godine.

Haško tužilaštvo smatra odlazak više desetina hiljada stanovnika u BiH i Srbiju, posledicom pritiska na krajiške Srbe koji je, između ostalog, počinjen i pljačkom i razaranjem njihove imovine. Time su Srbi ujedno i onemogućavani u povratku, tvrdi se u optužnici. Dela iz optužnice počinjena su na području koje obuhvata mesta Benkovac, Donji Lapac, Drniš, Gospić, Gračac, Knin, Korenica, Obrovac, Šibenik, Sinj i Zadar, navodi se u optužnici.

Postoje i svedočanstva da je HV ušla u skoro čitav Knin, čiji su delovi u narednih nekoliko dana spaljeni. Preostale kuće na tom području naseljavane su doseljenim Hrvatima iz BiH ili su uzurpirane od strane Hrvata iz Hrvatske. Organizovano su dovođeni Hrvati iz Like i Dalmacije da pljačkaju srpsku imovinu, a meštani su ubijani i mesecima nakon "Oluje".

Čermak je , međutim, za pobijene Srbe iz sela Grubor kod Knina optužio "četnike". Pojedina mesta u severnoj Dalmaciji (okolina Zadra i Benkovca) i danas su, i pored izvesnoig broja povratnika, najvećim delom pusta.

Prijavljeni slučajevi

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je 1999. godine da je od početka "Oluje" do kraja maja 1998. policiji prijavljeno 47 ubistava, od kojih je 26 rešeno. Do 1999. godine u hrvatskim sudovima bilo je 40 slučajeva ubistava, dva slučaja silovanja, 12 razbojništava, 29 slučajeva teškog telesnog ranjavanja, šest otmica i jedan slučaj ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. U Izveštaju je iznet i podatak da je pred županijskim sudovima u Karlovcu, Sisku, Zadru i Šibeniku bilo ukupno 2.670 predmeta vezanih za krivična dela počinjena na područjima zahvaćenim "Olujom".

Helsinški odbor

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava u svojim izveštajima iz aprila 1999. i jula 2000. navodi da je na područjima zahvaćenim "Olujom" (Kordun, Banija, Lika, severna Dalmacija) za vreme akcije i sto dana posle njenog završetka ubijeno 677 civila srpske nacionalnosti, kao i da je od 1996. do 1999. na tom području ubijeno još 26 lica. Pri tom je veći broj, preko 400 lica, ubijen u sektoru "Jug", koji je obuhvatao severnu Dalmaciju i veći deo Like. U izveštajima Odbora se takođe navodi da je na području zahvaćenom "Olujom" uništeno, zapaljeno ili minirano najmanje 22.000 kuća i da je zabeleženo 2.163 slučajeva terorizma i nasilja nad Srbima.


vesti po rubrikama

^balkan

16:18h

Hag optužio hrvatske generale za zločine protiv čovečnosti

16:26h

Papadopulos optužio kiparske Turke za manipulacije

23:40h

U sud u Vukovaru stigla optužnica za zločine počinjene tokom 1991. godine

   


     


FastCounter by LinkExchange