échange  Roumanie
tourisme et randonnées en  Roumanie
tourisme équitable - développement durable
tourisme solidaire et responsable
découvertes et rencontres
manifestations culturelles - échanges - jumelages

 

EURO.JPG (21349 octets) 
tourisme      billetterie     contacts       INFOS ROUMANIE     informations éditeur    accueil site     adhesion

85  ans COMPAGNIE FRANCO ROUMAINE DE NAVIGATION AERIENNE

      


POTEZ 9     4 passagers de la CFRNA

"RECHERCHE":
Les familles des "Pionniers de la Franco-Roumaine CIDNA" recherchent les Français, Polonais, Tchèques, Autrichiens, Yougoslaves, Hongrois, Bulgares, Roumains, Turcs … qui ont participé (ou leurs descendants) en tant que pilotes, navigateurs, mécaniciens, chefs d'escale, dirigeants ... entre 1920 et 1933, à la belle aventure de la COMPAGNIE FRANCO ROUMAINE DE NAVIGATION AÉRIENNE - CIDNA, au départ de la France pour l'Europe Occidentale (cette compagnie aérienne est devenue ensuite une des compagnies constitutives d'AIR FRANCE).
 
Contactez le Président Fondateur de l'Association des familles des Pionniers de la Franco-Roumaine CIDNA ;
Alain JANCEL (petit fils du pilote Amédée Jancel) - 1141 chemin du Monestier - 06530 - Cabris - Tél : 04 93 09 39 29 - Fax : 04 93 09 39 31 - Mobile : 06 09 15 41 65 - Mail : ajancel@aol.com
 

Manifestations du 30 avril au 8 mai 2005:

Participation de     Mme Fernande BONNEMAIN  de St Just - St Rambert
Membre d'échange Roumanie et de   l'Aéro-Club de St Etienne.

 

Recherches historiques sur Lionel de Marmier

 
ASSOCIATION
“LES PIONNIERS DE LA FRANCO-ROUMAINE CIDNA”
VOYAGE EN ROUMANIE – 30 avril - 8 mai 2005
Commémoration du 85e anniversaire de la création de la
Compagnie Franco-Roumaine de Navigation Aérienne – CFRNA devenue CIDNA


Allocution de Mme Fernande Bonnemain (échange Roumanie et Aéro-Club de St Etienne) à Bucarest le 30 avril 2005:
Alocuţiunea rostitǎ de Doamna Fernande Bonnemain despre  Lionel de MARMIER, cu ocazie dezvelirii plăcii comemorative pentru primul zbor între Paris şi Bucureşti pe 13 octombrie 1921
Bună ziua tuturor,
Sunt extrem de bucuroasǎ să particip la această cǎlǎtorie în România. Am vizitat ţara dvs în anul 1998 şi am descoperit-o din nou ca pilot privat al unui avion.
Azi, mă aflu printre voi, ca urmare a cercetărilor mele istorice despre Lionel de Marmier, fiul său, René, spitalizat în acest moment, încredinţându-mi misiunea de a-l reprezenta cu acest prilej.
O să rostesc câteva opinii, deci, atât despre viaţa lui Lionel de MARMIER, cât şi despre cea a prietenilor săi de zbor: Albert DEULLIN şi Claude BEAUREGARD. Apoi, o să închei şi cu unele păreri şi sugestii legate de o altă pasiune, adicǎ aviaţia de turism şi aero-cluburile, având legături actuale cu România.
LIONEL DE MARMIER s-a născut la 4 decembrie 1897, în regiune Limousin, departamentul Creuse, în satul fortificat Bellegarde-en-Marche. A fost fiul cadet al lui François Raynald de Marmier şi al Adelei Picaud, care mai avea doi băieţi şi o fată.
În 1914, la începutul  Primului Război mondial, tatǎl sǎu, militar de carierǎ în infanterie, avea să fie primul ofiţer francez căzut pe câmpul de luptă, în ziua de 25 august, în confruntările din munţii Vosges.
Cei doi fraţi ai săi au servit în aviaţie. În 1915, cel mai vârstnic, în timpul unui zbor, va avea piciorul smuls, dar în pofida durerii va reuşi să redreseze şi să aterizeze cu avionul şi cu mitraliara de la bord intacte. În 1916, celălalt frate al său, în vârstă de 23 de ani, va fi ucis într-o misiune de luptă.
În 1916, Lionel de MARMIER, în vârstă de 18 ani, a fost mobilizat în cadrul aviaţiei şi a servit ca pilot de vânătoare. A participat la război până la încheierea acestuia, fiind demobilizat în 1919, având gradul de locotenent de rezervă; avea la activ mai multe victorii aeriene şi primise pentru faptele sale de arme « Crucea de Război », Medalia Militară şi „Legiunea de onoare”.
În 1919, reîntors la viaţa civilă şi-a continut profesiunea de pilot, devenind pilot de încercare la „Nieuport”. La jumătatea lunii august 1921, el obţinea biletul de pilot pentru transportul public, ceea ce i-a permis la 20 august 1921 să se înscrie şi să-şi probeze profesionalismul lângă prietenul său Albert DEULLIN, în cadrul foartei tinerei Companii Franco–Române de Navigaţie Aeriană.
În momentul decolării de pe Aerodromul Le Bourget din Paris, îl regăsim pe Lionel de MARMIER, ca şi pe toţi ceilalţi pionieri ai CFRNA/CIDNA, aflaţi fie pe pistele din Strasbourg, Praga, Varşovia, Viena, Budapesta, Belgrad, Bucureşti, Constantinopole, fie la fel pe terenurile din apropiere unde au fost obligati să aterizeze cu avioanele lor, din cauza unor defecţiuni tehnice şi/sau a condiţiilor rele meteorologice.
Apoi a venit şi momentul 13 octobre 1921 când Albert DEULLIN (în vârstă de 31 de ani) şi Lionel de MARMIER (24 de ani) au deschis linia Paris – Bucureşti, a cărei istorie vi-a fost tocmai relatată.
La 29 mai 1923, Lionel de Marmier a avut durerea de a-şi pierde prietenul apropiat Albert DEULLIN căzut la datorie în momentul încercării unui prototip. Legat de acest eveniment Intr-unul din numerele revistei „ICARE”, putem să citim :
„Lionel de Marmier, pentru a păstra amintirea acestui şef-pilot al Companiei Franco-Române, a cumpărat o mică parcelă de teren pe locul accidentului la Vélizy şi împreună cu câţiva alţi prieteni a înălţat o modestă stelă funerară”.
Curând el avea să săvârşească, împreună cu Claude BEAUREGARD, în septembrie 1923, fapta eroică a celui dintâi zbor de noapte international cu pasageri la bord, între Belgrad şi Bucureşti, unul din motivele pentru care suntem astăzi reuniţi aici.
Între 1927 - 1929, Lionel de Marmier încearcă să bată mai multe recorduri aeriene, dintre care 6 recorduri mondiale reuşite la comanda unui Potez 28.
Apoi, el a lucrat între 1930 - 1933 la Compania aeriană "Aéropostale" , înainte de a deveni pilot de încercare în cadrul AIR FRANCE. În acest interval de timp, Claude BEAUREGARD dispărea la numai 33 de ani.
Iată-ne în 1939, al Doilea Război mondial; Lionel de MARMIER este din nou mobilizat. Refuzând armistiţiul cu Germania lui Hitler, la finele lui iunie 1940 el reuşea să ajungă la Plymouth, în Anglia, unde devine primul ofiţer superior al Aerului care s-a alăturat Generalului de Gaulle.
După Marea Britanie şi misiuni în Africa, merge în Orientul Mijlociu unde organizează şi conduce L.A.M. (Legăturile Aeriene Militare) la Damasc, în Siria. În 1942, este promovat la gradul de Colonel.
În 1944, când Franţa a fost eliberată, Lionel de Marmier a aterizat pe solul patriei sale şi l-a însoţit pe Generalul de Gaulle la Paris. Aici s-a numărat printre cadrele armatei care au mers pe jos, alături de general şi populaţie, pe Champs-Elysées, în ziua de 26 august 1944. În septembrie 1944, este avansat la gradul de general de brigadă de aviaţie.
Câteva luni mai târziu, la 30 decembrie 1944, acest pilot şi şef extraordinar, în vârstă de numai de 47 ani, care urma să preia funcţia de director la Air France, omul care înfruntase moartea de mai multe ori, avea să dispară împreunǎ cu trei membri din echipaj şi 9 pasageri într-un zbor comun între Algeria francezǎ şi Toulouse.
De la acest tragic eveniment numeroase omagii i-au fost adresate, printre care şi acordarea numelui său Bazei Aeriene Militare 101 din Toulouse.
Istoria acestor bravi pionieri mă îndeamnă să vorbesc puţin şi despre legăturile aviaţiei contemporane între România şi Franţa, dar de asemenea, după cum am mai spus, despre pasiunea mea pentru aviaţia de turism, în calitatea mea de membru, din 1973, al Aeroclubului din Saint-Etienne.
Ştiaţi că sub impulsul domnului Pierre DOSSO, preşedintele dinamicei Asociaţii ECHANGE ROUMANIE şi totodată pilot al Aeroclubului din St-Etienne:
- în luna august 1989, piloţii acestui Aeroclub au executat, fără nici o îndoială, singurul zbor VFR într-un avion de turism între Franţa şi România din perioada 1945-1990, cu un monomotor Robin DR 400?
- La fel, că Aeroclubul din Saint-Etienne este singurul din Franţa înfrăţit cu un aeroclub din România … cel din DEVA, din 1996?
- De la această dată, mai multe zboruri VFR, cu monomotoare, au fost organizate cu plecare din Saint-Etienne spre: Satu Mare, Sibiu, Braşov Ghimbav, Arad,            Cluj-Napoca şi Deva?
- Şi că în iulie 2004, acelaşi aeroclub din Saint-Etienne a organizat cu sprijinul Aeroclubului central român din Bucureşti, la Bucureşti, un raliu aerian în România: 11 avioane au decolat de la Chambéry pentru Arad, Deva, Bucureşti-Clinceni şi Tulcea.

În 1998 am participat la unul din aceste zboruri la bordul unui DR 400, între Deva şi Saint-Etienne, via Arad ; observând dificultatea parcursului aerian încerc o şi mai mare admiraţie pentru pionierii noştri care nu dispuneau nici de asistenţă pentru zbor, nici de securitatea şi încrederea aparatelor de acum
.
În concluzi
e:
Azi la Bucureşti sunt foarte impresionată de atenţia manifestată faţă de Pionierii Companiei Franco-Române şi ai CIDNA, pionieri ale căror nume sunt sau nu sunt cunoscute, şi voi încheia cuvântul meu precizând: „Ei  le binemerită”.
Traducerea: Jean-Yves Conrad, cu ajutorul deosebit D-lui Dumitru Preda, Ministru-Consilier la Delegaţie Românǎ la UNESCO.
 

 

Liste des participants:

1

Dr. François BEAUREGARD et son épouse Jacqueline

Fils de Claude Beauregard, ancien pilote à la CFRNA, premier pilote au monde à avoir effectué un vol international de nuit avec passagers entre Beograd-Pančevo et Bucureşti–Bǎneasa, le 10 septembre 1923.

2

Christina BERNACHON

Petite fille de Paul-Louis Weiller et fille de Marie-Elisabeth Irissari-Weiller, directrice de l’aéro-club Paul-Louis Weiller des Mureaux.

3

Fernande BONNEMAIN

Membre de l’association, historienne de l’aviation, spécialiste de la biographie du pilote Lionel de Marmier.

4

Comtesse Agnès CLARET de FLEURIEU

Haut fonctionnaire au Ministère de l’Equipement, petite nièce de Pierre Claret de Fleurieu, premier Directeur général de la CFRNA.

5

Comte Pierre CLARET de FLEURIEU

Conseiller scientifique au Sénat, petit-neveu et filleul de Pierre Claret de Fleurieu, premier Directeur général de la CFRNA.

6

Jean-Yves CONRAD

Membre de l’association, journaliste et écrivain spécialisé dans la culture roumaine, officier du mérite culturel roumain.

7

Danièle DURMON et Jacques LE FLOHIC

Fille de Gaston Durmon, pilote à la CFRNA, et son ami.

8

Marie-Claude DURRMEYER

Fille de Claude Beauregard, pilot la CFRNA.

9

Marie-Elisabeth IRISSARI-WEILLER

Fille de Paul-Louis Weiller, Président de la CIDNA, et de la princesse Alexandra Ghika.

10

Alain JANCEL et son épouse Catherine

Président-fondateur de l’association «Les Pionniers de la Franco-Roumaine – CIDNA», petit-fils de Amédée Jancel, Directeur Technique de la CFRNA, puis Président Directeur général de la SARTA (Société Roumaine de Transports Aériens).

11

Général PERRET (cr)

Directeur à la Direction générale d’Air France, ancien pilote de chasse, ancien 3e  homme des Forces Aériennes Françaises.

12

Chantal ROUSSELET et son mari Guy ROUSSELET

Petite fille du pilote Claude Beauregard. Fille et gendre de Madame Marie-Claude Durrmeyer..

13

Général THOUVEREZ et son ordonnance, lieutenant

Inspecteur général de l’Armée Française (5 *****), délégué par Madame Michèle Alliot-Marie, Ministre de la Défense.

Du fait de problèmes de santé ou de travail, les personnalités suivantes ne peuvent se joindre à notre démarche, mais s’y associent pleinement :
1. Général Marc Alban, ancien Directeur du Musée de l’Air et de l’Espace du Bourget.

2. Monsieur Boucheron, joaillier, petit-fils du célèbre Maurice Noguès, as de l’aviation durant la 1re guerre mondiale, 2e chef pilote de la CFRNA (en remplacement de Albert Deullin).

3. François Brousse, Directeur de la Communication de la compagnie Air France.

4. Alexandre Danielopol, historien, spécialiste de l’aviation roumaine et des relations aéronautiques franco-roumaines, vice-Président d’honneur de la Commission d’Histoire et des Lettres de l’Aéroclub de France.

5. Gérard Feldzer, Président de l’Aéro-club de France, Directeur général du Musée de l’Air et de l’Espace du Bourget.

6. René de Marmier, fils de l’as de l’aviation durant la 1e guerre mondiale, Lionel de Marmier, pilote à la CFRNA.

7.  Jacques Martin, célèbre dessinateur de bandes dessinées de réputation internationale, fils de Pierre Martin, pilote à la CFRNA.

8. Patrick Deullin, petit-neveu du célèbre as de l’aviation durant la 1e guerre mondiale, Albert Deullin, premier chef pilote de la CFRNA.

9.  Denis Parenteau, Président de l’Association du Musée Air France.

10. Roland Potez, Président Directeur Général de la Société Potez Aéronautique, petit-fils de Henry Potez, constructeur des avions utilisés par la CFRNA et la CIDNA.

11. François Rude, Rédacteur en chef de la fameuse revue d’aéronautique Icare, qui a consacré un numéro spécial à la CFRNA.

Participants de droit :
SE Hervé BOLOT, Ambassadeur de France en Roumanie
Irina BOULIN-GHICA, directrice de l’Institut Français de Bucarest.
Patrick GELIN, Président Directeur Général BRD – Société Générale.
Rodolphe LENOIR, Manager Général Air France Roumanie

Organisateurs : Jean-Yves Conrad (initiateur), avec l’appui de Dan Corneliu Hadîrca et de Mihaela Tămăşdan, pour l’Autorité Aéronautique Civile Roumaine, et de Alexandru Dan Bartoc, Président de la Commission d’Aérophilatélie de la Fédération Philatélique Roumaine

PROGRAMME DU SEJOUR:

1er jour – Samedi 30 avril – Départ de Paris Roissy CDG par l’avion AF du matin (9h35) et arrivée à Bucarest (13h25) – Aéroport Aurel Vlaicu (Bǎneasa) (à titre exceptionnel et symbolique)
- Accueil par nos hôtes dans le salon officiel de l’aéroport
- Discours - Dépôt de fleurs et dévoilement de 3 plaques commémoratives (1er vol Paris-Bucarest d’Albert Deullin et Lionel de Marmier, le 13 octobre 1921, 1er vol international de nuit de - passagers par Claude Beauregard, le 10 septembre 1923, et hommage conjoint à Aristide Blank et Pierre Claret de Fleurieu) à l’obélisque de Băneasa, en présence d’officiels roumains.
- Inauguration du nouvel emplacement du monument.
- Cocktail dans le salon officiel de l’aéroport.
- Installation à la villa Elchingen du Palais Mogoşoaia, où le prince et la princesse Bibesco recevaient leurs hôtes (16h).
- Visite du Palais de Mogoşoaia (avec la directrice Doina Emilia Mândru).
- Soirée au restaurant du Palais de Mogoşoaia (20h00-21h00).
- Veillée pascale dans l’église du Palais de Mogoşoaia où est enterré le Prince Georges-Valentin Bibescu, pionnier de l’aviation roumaine (23h-0h30). Repas pascal (0h30-1h30).

2e jour – Dimanche 1er Mai,     3e jour – Lundi 2 Mai et       4e jour – Mardi 3 Mai

N° de halte/ Jour

Trajet

Distance (km)

Objectifs touristiques et/ou aéronautiques

1.

01.05.2005

Pâques orthodoxes

Bucarest – Rm Vâlcea (via Musée Bǎlcescu, Monastè-res Dintr-un-Lemn et de Cozia) (départ à 8h00)

276,6

10.45 Visite du Musée-mémorial Nicolae Bălcescu (0h45), en compagnie du directeur, Nicolae Banica-Ologu.
12.00 Installation à l’hôtel Supca (Rm-Vâlcea) et déjeuner.
15.00 Visite du monastère Dintr-un Lemn en compagnie de la Mère Supérieure Emanuela Oprea.
17.30 Visite du monastère de Cozia (1h00).
19.30 Dîner au restaurant de l’hôtel Supca en présence d’une personnalité de l’administration locale.

2.

02.05.2005

Rm Vâlcea – Curtea de Argeş

(départ à 9h00)

35,1

08.30 Petit déjeuner.
09.45 Eglise St. Nicolas et Monastère (1h).
11.00 Fontaine de Maître Manole et tombe de André Lecomte du Noüy au cimetière (0h15).

3.

Curtea de Argeş – Câm-pulung Muşcel (dép. 11h15)

46,4

12.00 Monastère Negru Vodă (0h30).
12.30 Déjeuner au restaurant de l’hôtel Muşcelul (1h30).

4.

Câmpulung Muşcel – Braşov (départ à 14h00)

85,2

14.30 Rucăr (0h30).
15.30 Grottes de Dâmbovicioara (1h00) (optionnel)
17.00 Citadelle de Râşnov (0h30) (optionnel).
18.00 Logement à Poiana Braşov.
19.00 Dîner à Poiana Braşov, dans un restaurant typique.

5.

03.05.2005

Braşov – Sinaia

(départ à 8.30)

86,5

08.00 Petit déjeuner.
09.00 Visite de l’Aéroclub Braşov-Ghimbav (2h).
11.30 Visite du château royal de Bran (1h).
14.00 Déjeuner à Sinaia.
16.00 Monastère de Sinaia et visite de la ville (0h45)

6.

Sinaia – Câmpina - Bucarest

224,6

18.00 Musée Nicolas Grigoresco (0h30).
19.00 Statue de Aurel Vlaicu à Băneşti (0h15).
21.00 Hébergement à Mogoşoaia.

5ème jour – Mercredi 4 Mai – Visites culturelles et réceptions
-
Rencontre avec le Ministre des Transports, de la Construction et du Tourisme, Gheorghe Dobre, ou un de ses représentants.
- Visite du Musée de l’Armée.
- Déjeuner à Hanul lui Manuc.
- 16.00 Visite du Musée du Village.
- 18h30 - Réception (éventuelle, compte tenu de l’emploi du temps de Monsieur l’ambassadeur) à l’ambassade de France (S.E. Hervé Bolot), en présence de la directrice de l’Institut Français de Bucarest, Mme Irina Boulin-Ghica. Invités : Sa Majesté Michel de Roumanie et la fille de Stéphane Gighileanu, mécanicien roumain de la Franco-Roumaine, de la CIDNA et d’Air France, qui est un symbole de la compagnie. Remise d’un diplôme.

6ème jour – Jeudi 5 Mai
-
9.00 Réception par le Directeur général de la TAROM et visite des ateliers de la TAROM.
- 11.00 Réception au Musée de l’Aviation à Otopeni (Com. Paul Sandachi) et visite du musée.
- 13.00 Déjeuner au Ministère de la Défense, en présence de Monsieur le Ministre Theodor Athanasiu et du Chef d’Etat Major des Forces Aériennes Roumaines, le général Gheorghe Catrina.
- 18h - Réception au Musée Georges Enesco (pour les 50 ans de sa mort, avec la directrice, Ilinca Dumitrescu et en présence de Madame le Ministre de la Culture et des Cultes, Mona Muscǎ)-
 - 18.30 Dîner à Herǎstrau, au restaurant Pescǎruş (ancien restaurant du Club des Aviateurs).

7ème jour – Vendredi 6 Mai – Réceptions officielles et visites.
-
Réception à la Chambre de Commerce, d’Industrie et d’Agriculture Française en Roumanie (Dir. : M. Traian Cârcu).
- Visite de l’exposition consacrée à la Franco-Roumaine à l’Institut Français de Bucarest (inaugurée le 26 avril 2005 et organisée par Monsieur Alexandre Dan Bartoc). Conférence de Presse et déjeuner au Bistro Français. Mise en vente d’un pli philatélique spécial 85 ans de la CFRNA.
- Réception par Monsieur le Directeur Général de l’Autorité Aéronautique Civile Roumaine, Cǎtǎlin Cotruţ, avec la Régie Autonome du Service de Trafic Aérien (Romaţa) et dîner.

8ème jour – Samedi 7 Mai  - Journée libre à Bucarest. Visite des musées (au choix).
-
Visite du cimetière Belu et du cimetière des héros de la révolution : cérémonie particulière sur les tombes des soldats français tombés durant la 1re guerre mondiale et visite des tombes de Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coanda, etc.
- Visite du Palais du Parlement (Maison du peuple).
- Visite du Musée de Cotroceni.
- Visite du Musée National d’Art de Roumanie.
- Visite de Bucarest : Calea Victoriei, Parc Cismigiu, etc.
- Soirée à l’Athénée Roumain ou à l’Opéra (en fonction du programme proposé)
- Installation à l’hôtel et dîner.

9ème jour – Dimanche 8 Mai – Retour à Paris.
-
Matinée libre.
- Départ pour l’Aéroport Bucarest Henri-Coanda et départ de l’avion à 15h15.
- Arrivée à Paris Roissy CDG à 17h35.

Nos remerciements vont particulièrement à Air France, pour sa bienveillance, à la BRD-Société Générale, pour sa participation à la confection des plaques et des documents officiels, à Dan Hadîrcǎ et Mihaela Tǎmǎşdan , de l’Autorité Aéronautique Civile Roumaine, à Alexandru Dan Bartoc, vice-Président de la Fédération Philatélique Roumaine, à l’Institut Français de Bucarest et à Ioan Barbu, directeur de Curierul de Vâlcea, qui nous ont accompagnés avec cœur tout au long de notre démarche.

COMPAGNIE FRANCO-ROUMAINE DE NAVIGATION AÉRIENNE
1ère compagnie internationale transcontinentale du monde

Le 13 octobre 1921,
Albert DEULLIN et Lionel de MARMIER
se sont posés à Bucarest-Pipera,
accueillis par le roi Ferdinand 1er de Roumanie.
Ils ouvraient, avec la ligne aérienne Paris - Bucarest,
les portes de l’Orient à l’aviation commerciale.

 

Association Les Pionniers de la Franco-Roumaine / CIDNA

Asociaţia “Pionierii Companiei Franco-Române / CIDNA”
La 13 octombrie 1921
Albert DEULLIN şi Lionel de MARMIER
au aterizat la Bucureşti-Pipera,
întâmpinaţi de Ferdinand I, Regele României.
Prin linia aerianǎ Paris - Bucureşti,
Orientul îşi deschide porţile pentru aviaţia comercialǎ.

 


Prima companie transcontinentalǎ internaţionalǎ din lume
COMPANIA FRANCO-ROMÂNǍ DE NAVIGAŢIE AERIANǍ

 

COMPAGNIE FRANCO-ROUMAINE DE NAVIGATION AÉRIENNE

Claude BEAUREGARD    1898 - 1931
Pilote de la CFRNA et de la CIDNA de 1920 à 1925,
a accompli le premier vol international de nuit de passagers
entre Belgrade-Pančevo et Bucarest-Bǎneasa
le 9 septembre 1923, en 4h10.
Décédé le 7 juin 1931, en Birmanie, sur la liaison Saïgon – Karachi.

 

Association Les Pionniers de la Franco-Roumaine / CIDNA

Asociaţia “Pionierii Companiei Franco-Române / CIDNA”
Claude BEAUREGARD   1898 – 1931
Pilot la CFRNA şi la CIDNA în perioada 1920 - 1925,
a efectuat, în 4 ore şi 10 minute, primul zbor internaţional de noapte cu pasageri
între Beograd-Pančevo şi Bucureşti-Bǎneasa
la data de 9 septembrie 1923.
A decedat la 7 iunie 1931, în Birmania, pe linia Saigon – Karachi.

 


COMPANIA FRANCO-ROMÂNǍ DE NAVIGAŢIE AERIANǍ

________________________________________________________________________________________________________________________________________

article     TAROM
În anul 1920 a luat fiinţă Compania de Navigaţie Aeriană Franco-Română (CFRNA). Dispunând de avioane POTEZ de producţie franceză, compania oferea servicii de transport aerian de pasageri, mărfuri şi poştă, de la Paris la Bucureşti, via Strasbourg, Praga, Viena şi Budapesta. Prin urmare, CFRNA a fost prima companie aeriană din istoria aviaţiei care a operat zboruri trans-continentale. În 1923 CFRNA a operat primul zbor internaţional de pasageri, pe timp de noapte, între Belgrad şi Bucureşti, iar în 1925 a fost inaugurată prima rută aeriană internă Bucureşti-Galaţi.
In 1926 CFRNA şi-a schimbat numele, acesta devenind: “Compania Internaţională de Navigaţie Aeriană” (CIDNA). În timp, sub diferite denumiri, CFRNA şi-a continuat activitatea. În 1930 a luat fiinţă LARES (Liniile Aeriene Române). Şapte ani mai târziu, în 1937, LARES a fuzionat cu SARTA ( Societatea Română de Transporturi Aeriene).

 

article  Institut Français de Bucarest
Pe 23 aprilie 1920, la initiativa lui Aristide Blank, presedintele Bancii Romane Marmorsh si  a lui Pierre de Fleurieu este creata Compania Franco-Romana de Navigatie Aeriana. Pe 20 septembrie 1920 Deullin inaugureaza primul tronson al liniei : Paris – Strasbourg. In 1922, Compania isi extinde reteaua pana la Viena, Budapesta, Bucuresti, Constantinipol. Pentru acea perioada era vorba despre o linie de interes politic care lega Franta de Romania si de tarile din Mica Antanta.
Pe 1 ianuarie 1925, numele societatii se schimba si devine Compania Internationala de Navigatie Aeriana (C.I.D.N.A.). Aceasta va fuziona in 1932 cu alte patru companii, si din acesta fuziune se va naste…Air France.

Jean Yves CONRAD
ROUMANIE CAPITALE PARIS

Horaires de la CFRNA et de la CIDNA
http://www.timetableimages.com/ttimages/cidna.htm

Le développement du transport aérien en Europe 1919-1932
http://www.hydroretro.net/etudegh/devtranspaeeurope191932.pdf

Rappel, il y a 10 ans: Timbres édités pour les 75 ans de la   C F R N A:
        
Timbres réalisés par Mr Mihai ANDREI   Aero-Club de Roumanie

aero-clubs roumains       Lionel de Marmier
   Histoire de l'aviation Roumaine        85 ans CFRNA        Rallye Roumanie 2004

infos Bulgarie

  
échange Roumanie
site internet et photographies: copyright © échange Roumanie 2004 - 2005 - 2006-  2007 -2008