Puisto's Fergusson


        Puisto's Fergusson


  Hevosen nimi:   Puisto's Fergusson
  Kutsumanimi:   Kusti
  Rotu:   Welsh D
  Rek. no:   VH-14638
  Sukupuoli:   Ori
  Syntynyt:   06.05.2006 (VHKR)
  Ikä:   
  Väri:   Rautias
  Säkäkorkeus:   148cm
  Painotus:   Kouluratsastus
  Koulutustaso:   Ko: He A, Re: 90cm, Me: 80cm
  Näyttely menestys:   KuMa, JS
  Saavutukset:   Esikantakirjattu
  Omistaja:   Gedina / Nery Welsh
  Kasvattaja:   Hepopuiston Talli

Luonne: Kusti on tyypillinen ori, joka tarvitsee tiukan kurin. Jos Kustille ei näytä, että sinä määräät niin sinä, et sitten sitä pysty hoitamaan. Oikenlaisten eli kokeneiden käsissä Kusti on asiallinen ja uskoo mitä sille sanoo. Tammoille sen pitää aina saada hirnua ja muutenkin saada haistella. Kusti kiintyy aika nopeasti hoitajaansa jos hoitaja käy usein hoitamassa ja on kiltti Kustille. Joskus tälläkin orilla on huonoja päiviä ja silloin kannattaa Kustin olla omissa oloissaan. Tarhaan sen toki voi viedä, mutta ei kannata mennä silittelemään sitä. Tykkää olla huomion keksipisteenä ja se aina hirnuukin, jos jotain toista oria silitetään eikä sitä. Kusti tykkää todella paljon vedestä ja se on hauska kun sitä alkaa pesemään. Se haluaisi juoda vettä letkusta ja muutenkin nauttii vedestä ja vähän viileämmästä kun on kuuma päivä. Kusti on aivan ihanteellinen hoitoponi, jos olet kokenut ihminen. Eli ihan kelle tahansa ei Kustia anneta hoitoon. Vaikka Kusti onkin ihan peruskiltti niin silloin kun tammoilla on kiima-aika ei tätä ponia hoidetakkaan ihan noin vain. Sille on oltava tiukkana, ettei se tee mitään tyhmyyksiä ja karkaile tammojen luokse. Harjauksesta ja hoitamisesta Kusti tykkää paljonkin, mutta tarvitsee aina silloin tällöin omaa rauhaa. Harjauksen ajan seisoo kiltisti karsinassa ja käytävällä. Kusti nauttii pään harjauksesta ja melkein nukkuu silloin. No se nukkuu melkein koko harjauksen ajan. Kaviot nostaa hyvin, mutta joskus "roikottaa" niitä ja silloin ei ole oikein kiva puhdistaa kavioita. Kustin kaviot eivät ole mitkään ihan kevyet. Huonoja tallitapoja Kusti ei omaa joten ihan järkevä poni on kyseessä.

Ratsastaessa on jääräpää. Se ei tottele ihan ketä vain, joten ratsastaessakin pitää olla nappakana. Raippa kannattaa aina olla mukana, eihän sitä koskaan tiedä milloin sitä tarvii. Kusti meinaan tarvitsee aina silloin tällöin raippaa, kun se ei meinaa totella. Aloittelijatkin voivat pärjätä tämän herran kanssa, jos osaavat olla tarpeeksi napakoita. Kusti ei ikinä pukittele paitsi pellolla, joskus kun sillä laukkaa, mutta ne ovat vain ilopukkeja eivätkä ole isoja. Eli ei pukkittele mitään isoja pukkeja tai hypi pystyyn. Maastossa on varma, eikä säiky mitään. Se vain löntystelee, jos vierestä menee rekka-auto. Siksi Kusti onkin hyvä vetohevonen maastolenkeille. Se tykkää paljon, että ohi menevät ihmiset ihastelevat sitä ja silloin Kusti voi unohtaa kokonaan maastolenkin idean. Silloin Kustia täytyy vähän muistuttaa, että nyt ollaan lenkillä eikä näyttelyissä ;) Koulua menee todella hyvin ja tottelee, siksi onkin koulupainotteinen. Kusti ei kumminkaan tykkää, että siltä vaaditaan koko ajan samaa juttua ja silloin se kyllästyy helposti. Kustin kanssa pitää tehdä paljon erilaisia juttuja kun sillä ratsastaa. Askeleet tällä herralla ovat ihanat. Ne ovat hevosmaiset ja siksi ihanat istua. Ravi-askel ei ole kumminkaan ihan niin pitkä kuin joillakin hevosilla, mutta ravissa on helppo istua. Laukkakin on ihanan pehmeää ja Kustilla voisi laukata vaikka 20km jos se vain jaksaisi. Esteitä hyppelee ihan kivasti, mutta kun Kustilla hyppää kannattaa olla vähän varuillaan. Meinaan Kustilla on tapana kieltää tai kiertää jos ei osaa olla napakka. Kustia pitää aina vähän ennen estettä näpäyttää raipalla niin se hyppää. Joskus kyllä hyppää vaikka ei näpäyttäiskään raipalla. Riippuu vähän millä tuulella Kusti on ja kuinka korkea este on.

Kisoissa Kusti ei ole yhtään hermostunut. Se on kuin vanha kisapolle vaikkei olekkaan. Kusti on kisoissa aivan ihana kisahevonen ja Kustilla kannattaakin kokeilla kisaamista. Se ei tarvitse kokenutta kisaajaa selkäänsä vaan menee hyvin vaikka selässä olisikin aloitteleva kisaaja. Kustilla on varmat liikkeet ja se tietää mitä sen pitää tehdä. Eli kuuntelee todella hyvin apuja ja pyrkii toteuttamaan sen mitä ratsastaja haluaa sen tekevän. Koulukisoissa varsinkin Kusti on todella lahjakas ja se vain haluaisi laukata, mutta kuuntelee hyvin. Eli ei lähde vetämään mitään kiitolaukka show:ta. Muutenkin Kusti rakastaa esiintymistä ja sitä, kun sille taputetaan. Se tuntee itsensä todella hyväksi ratsuksia ja on ylpeä omasta suorituksestaan. Toki kisaajan on kiitettävä Kustia hyvästä suorituksesta, muutan se muistuttaa sinua. Ja se muistuskeino ei ole mikään kovin kiva, Kusti meinaan tekee ison pukin jos sitä ei kiitä. Näyttelyissä on aina kovin ylväänä kävelee esittäjän vierellä ja hirnuu tammoille. Muille oreille se yrittää luimia, mutta Kustia pitää kieltää. Seisoo kehässä hyvin arvostelun ajan, mutta jos viereisessä kehässä on tammoja tai näyttelypaikalla on kävelemässä tammoja niin sitten huomio keskittyy niihin. Siksi kannattaakin aina välillä tarkitaa missä Kustin huomio on. Antaa katsoa hampaat ilman mitään mukinoitta ja muutenkin antaa tutkia itseänsä. Näyttelyissäkin on todella mukava jos on kokenut esittäjä esittämässä.

Tarhassa piahtaroi aina oli sää mikä tahansa. Se haluaa ärsyttää hoitajaansa sotkemalla itsensä. Kustille kannattaa laittaa aina loimi, kun on kurakelit niin ei sitten ole ihan niin paljon puhdistettavaa ja loimen saa paremmin puhtaaksi kuin ponin. Tykkää olla todella paljon tarhassa, mutta tykkää tulla sieltä talliinkin varsinkin jos sää on ollut vähän kolea. Talvella Kusti laukkailee lumessa ja nauttii todella paljon, mutta kyllä se kesälläkin tykkää seisokella auringossa ja se ottaa aurinkoa xD Aina kun sen vie tarhaan niin meinaa lähteä raviin ja silloin pitää vaan kieltää Kustia kunnolla. Ei tykkää, että sen tarhassa on muita oreja joten se tarhataan yksin. Kumminkin siinä lähellä pitää olla muita hevosia, että Kusti voi olla rauhallisin mielin ulkona. Pysyy aitojen toisella puolella eli ei koskaan karkaile tarhasta. Eli Kustin aitaa ei tarvitse koskaan korjata :) Muutenkin Kusti laukkailee aina tarhassa ja hirnuu tammoille vaikkei se niitä näkiskään, mutta se aina haistaa ja kuulee ne.

Kuvagalleria

Pikkukuvat avautuvat suuremmiksi klikkkaamalla.

  


Kilpailukalenteri

PVM Järjestäjä Laji/Jaos Luokka Tulos
29.08.2006 KK Laukaus Koulu/KRJ Helppo A 31/121
05.09.2006 Briarfield Koulu/KRJ Helppo A 21/60
10.09.2006 YT Neyasa Koulu/KRJ Helppo A 94/202
05.10.2006 Hippiäinen Koulu/KRJ Helppo B 136/152
31.10.2006 Rashawn Ponies Koulu/KRJ Helppo A 16/50
01.11.2006 Demantur Koulu/KRJ Helppo A 8/30
14.11.2006 Seura dew Koulu/KRJ Helppo B 149/184
30.11.2006 Bayou d'Armens Koulu/KRJ Helppo A 3/144 2p.


PVM Järjestäjä Laji/Jaos Luokka Tulos
11.12.2006 Suddenly Stud Näyttelyt/NJ Welsh cob oriit 5/7 KuMa, JS
20.12.2006 Neonbrook Näyttelyt/NJ Welsh d oriit ??


Jälkeläiset

Syntynyt Skp Nimi Emä Omistaja
25.08.2006 Ori Rhagfyr Spirello Juliette TIK Gedina / Nery Welsh
16.12.2006 Ori Hallon Berfern HL Meredith Stud Iroquois


Sukutaulu

i. H.P. Moonlight Bright Star ii. Moon Shadow iii. Night Whitout Moon
iie. The Only One
ie. Baghera iei. Little lion
iee. Pink Panther
e. Adja's Deryn ei. VIR MVA Ch. Newell Llwyr KTK II eii. Yspadaden Pencawr
eie. Newell Druantia
ee. Adja's Erdudvyl eei. WS Edwyn
eee. Rhoscfflach Elen Awel


Copyright

Kuvat © Chery-Cobs Tack!
Kuvissa oikeasti: wd - ori Nebo Sportsman
Tekstit © Gedina