En sällan skådad poängfest
  Text: Andreas Östlund   -  Foto: Garry Nilsson

080921: Nog var det många av oss på läktaren som hade förväntat oss en jämn och spännande match. Förväntningarna var höga och inget av lagen kunde titulera sig som favoriter innan matchen även om Stockholm hade vunnit under seriespelet. Faktum är att Arlanda Jets imponerade med sin organisation och såg ut att vara extremt förberedda inför finalen. Stockholm hade i sin tur all den där rutinen som kan behövas i en jämn final, och traditionens makt är alltid stor.

Traditionsenligt så smällde raketerna av när Arlanda började med att returnera bollen, och det såg nästan dråpligt ut när Jets fumblade bollen i takt med att det smällde högt i luften. 
Tack och lov, så fick man tag i bollen och kunde ganska enkelt ta ledningen i matchen efter att QB Joshua Scurlock sprungit in en 25 yards TD. En darrig kick gav 7-0 till Jets och poängfesten hade börjat.


Stockholm såg föga imponerade ut, och Dahlman öppnade med ett par pass för 41 yards och sedan visade Kim Taalbi att han har allt det där som krävs för att göra poäng och det stod 6-7 i matchen. Extra poängs sparken plockades i famnen av en Jets spelare och det skulle visa sig vara det enda stora spel som Jets defense mäktade med i denna final.

Ludvig Lantz fångade bollen på efterföljande kick off retur och tog den till mittplan, men nu började flaggorna hagla över Jets och en sack av Anders Hansson tvingade Jets till matchens första punt. I den andra kvarten så börjar Stockholms QB Mark Nicolet med att hitta Dahlman med en 28 yards pass och Stockholm tar ledningen i finalen. Ett misslyckat försök att få två extra poäng, när Nicolet stoppas effektivt. 12-7 till Mean Machines och det skulle visa sig att man hade kopplat segergreppet.

Jets försökte med Micke Öhman men tvingades återigen punta, vilket inte skulle ske någon mer gång i den här finalen. WR Oskar Dahlman är återigen helt obevakad och ser ut att springa mot en säker TD, när solen spelar honom ett spratt och bollen rinner mellan händerna. 


Oskar Dahlman var matchen igenom steget före sin
bevakare Michael Christensen. Här springer han in 
andra halvleks första TD.


RB Andreas Strömqvist kommer in och tar några tunga yards bakom Mean Machines mycket duktiga offensiva linje. Jets gör dock allt för att stoppa Erik Ahlberg och hans mannar och tvingar Stockholm till ett fjärde försök och 2 yards från mittplan. Lite överraskande så väljer Coach Robert Johansson att inte punta och det skulle löna sig då Andreas Strömqvist lyckas ta de återstående yardsen. Direkt efter det så fångar Claes Lindskog en lång pass och tar bollen ner till Jets 4:a yards linje. Här kommer Stockholms tredje RB val in, och på tredje försök så lyckas Marcus Hegbo få in bollen i end zone och Stockholms ledning med 20-7 efter att Oskar Dahlman även fångat en pass för 2 poäng på extra poängs försöket.

Finalens underligaste spel
Här efter så händer ett av finalens mest underliga spel. Jets Joacim Carlsson lyckas inte hålla i bollen på returen och den studsar framåt en lång bit. En Stockholms spelare är nära att nå den, men Jets Micke Öhman lyckas på något sätt sparka iväg bollen ytterligare en bit, där Jets lyckas få tag i bollen. Jets offensiva linje med Björn Strandberg i spetsen öppnar upp yta för QB Scurlock i mitten, som tar Jets till poängläge. Mean Machines ser ut att få stopp på Scurlock under ett optionspel, men en helt fantastisk pitch till Micke Öhman leder fram till Jets andra TD och 14-20 efter en lyckad spark.

Hegbo fumblar på kick off returen men når bollen själv och Stockholm ger nu bollen till Taalbi. Kim börjar nu med sin egen show och använder Arlandas försvarare som rundnings koner. Första spelet ger 25 yards och det andra 20 yards, innan en holding för tillfället stoppar Taalbi. Men spelet efter så leker Kim Taallbi in 26-14 till Stockholm, och inget verkar kunna stoppa Mean Machines anfallsspel. Extra poängen sitter med 1.18 kvar på klockan.

Arlanda Jets skulle få en chans till i slutet av halvleken och tar sig ända ner till Stockholms 27 yards linje, men Scurlock hittar inga fria mottagare och tiden rinner ut för Jets.

Med tanke på poängfesten i den första halvleken så undrade man nog lite till mans om inte båda lagens försvar, var tvungna att göra nödvändiga justeringar. Men det skulle visa sig att det ända som hände var just ingenting. Jets passförsvar var näst intill obefintligt i den första halvleken och i den andra så försvann det totalt. Det borde inte ha varit någon överraskning men Oskar Dahlman var återigen helt fri i början av den andra halvleken. 32 yards senare så hade Mean Machines ökat ut ledningen till 34-14 efter en lyckad spark.


Kim Taalbi hittade luckor i Arlandas försvar. Patrik Johansson (#49) hinner inte fram i tid.


Nerver hos Jets
Nu börjar nerverna verkligen visa sig hos Jets och Andreas Fjäll står och sover när Scurlock pitchar bollen till honom på ett optionspel, och Stockholm tar över bollen.

Kim Taalbi sätter fart med bollen och det leder till en play actionpass av Mark Nicolet till Claes Lindskog som är så ensam nere i end zone som man bara inte borde få vara om man spelar en final. Sparken sitter och trots att den tredje kvarten bara har börjat, så leder Mean Machines med 41-14.

I Jets finns det dock ett par kämpar, som vägrar att ge upp. Micke Öhman tar bolen till egen 46 yardslinje på returen och direkt på det så hittar Scurlock fram till WR Nick Elman som retfullt enkelt springer 56 yards för en TD. 20-41 och hoppet lever för en stund för Jets, men det skulle grusas väldigt snabbt. Lindskog och Dahlman i Mean Machines turas om att fånga bollar, och det hela avslutas med ytterligare en TD av Oskar Dahlman och 48-20 till Stockholm. Nu visade det sig att Stockholms defense ville vara lika givmilda och Scurlock sprang som vanligt orörd upp i mitten för att senare hitta fram till Per Larsson som nästan tog sig in en målområdet. Men ett tveksamt call ledde inte till en given TD, utan på optionspelet så lyckades Mean Machines faktiska stoppa Scurlock som pitchade bollen rakt i händerna på motståndarna. 

Stockholms QB Mark Nicolet firade själv den här gången med att springa med bollen för 35 yards mot Jets håglösa defense. Kim Taalbi avslutade det hela med att bara springa rakt fram och 55-20 i slutet av den tredje kvarten. Men faktum var att det skulle bli ännu mer poäng trots att det bara var 41 sekunder kvar av kvarten. Micke Öhman lyckades snyggt smita på utsidan av Mean Machines försvar och tog sig ner till goal line. Där hittade Scurlock fram till Magnus Lagerborn som också ville vara med i poängprotokollet. 27-55 efter en lyckad spark.

Det kändes väl ganska tveksamt till att Jets skulle lyckas komma tillbaka, och när försvaret inte lyckades få stopp på någonting så var svaret givet. Gustav Kierbinski fick oväntat fånga en boll för Stockholm, men sen så var allt som vanligt. Oskar Dahlman sprang in sin fjärde TD och stackars Michael Cristiansen hade den otacksamma uppgiften att se Dahlmans ryggtavla försvinna in i end zone hela dagen. Robel Efrem fortsatte med att sparka in extra poängen och 62-27 till Stockholm. Tyvärr så var inte poängskörden slut här även om Jets anfall inte gjorde poäng på driven efter, men det berodde mer på de själva än att Mean Machines försvar verkligen gjorde någon större nytta. 


Mean Machines QB Mark Nicolets passade sönder
Arlandas försvar.


För Stockholms anfall spelade det ingen roll vad man gjorde. Pass eller springspel ledde bara till poäng oavsett om det var meningen eller ej och Claes Lindskog fångade en pass för 68-27.

Mean Machines coach Robert Johansson ville bjuda sina spelare på något extra och ett snyggt trick spel till Ola Rugeland avslutade Mean Machines poängskörd i den här finalen. Det var vi nog alla tacksamma för, även om Coach B.D Kennedy var upprörd efter två poängs försöket. Kanske var det som drev Jets till att i alla fall avsluta matchen snyggt med två TD´s. Först av Öhman på en 50 yards pass och sen i slutsekunderna av Joacim Carlsson och slutresultatet 70-39.

Basketsiffror
Rena rama basketsiffrorna alltså, och det känns nästan konstigt att tänka sig att man såg en SM-final för bara några år sedan som slutade 0-0. Det här var nog betydligt mer underhållande för publiken, även om jag tror att de flesta tyckte att det var lite väl mycket av det goda. Arlanda Jets puntade bara två gånger under matchen och Stockholm puntade inte alls. Inget av lagens försvar kan vara nöjda med sin insats och faktum var väl att Jets anfall endast stoppade sig själva. 

Anfallsmässigt så var Öhman och Scurlock de som lyste mest under matchen för Arlanda. Mark Nicolet gjorde ett bra jobb bakom Stockholms offensiva linje, som förtjänade ett MVP pris för insatsen. Kim Taalbi och Oskar Dahlman hade 4 TD´s var och över 200 yards framåt, vilket är helt fantastiskt. 109 poäng totalt under en final är nästan overkligt och även om det i vissa stunder var mycket underhållande, så saknades känslan över att det var en riktig kamp. 

Hur som helst så har Stockholm Mean Machines återigen tagit sig till toppen, och det är fascinerande hur man lyckas ta laget dit igen efter förra säsongen mindre goda insats. Det finns en vinnande tradition och med coacher som gör laget till vinnare igen.

Nu hoppas man att Stockholm återigen satsar på Europa, och cupspel nästa år.