Katvusto
Katvusto
etusivu     suomenhevoset     kasvatus     hoitajat     vieraskirja     foorumi

Hovi-Niko KTK-III, YLA2, SLA-III


kuvat © Laura R. - kiitos!

Hovi-Niko, tuttujen kesken Niko
suomenhevosori, rautias, 154cm
syntynyt 15.11.2007, VHKR
rekisterinumero VH-42402
yleispainotteinen, koulurustaso Vaativa B, 120cm
kasvattanut Atte Saarinen / nykyinen omistaja Kisshu, Katvusto
SLA-III 66p - palkinto toukokuun 2008 tilaisuudesta
YLA2 129p - kesäkuun 2008 YLA tilaisuudessa
KTK-III 65p - syyskuun 2008 Suomenhevosorien kantakirjatilaisuus
30.06.2008, arvosteli Amanda
Komea oriherra, jolla on selvät rotu- ja sukupuolileimat, sekä mukava ratsuhevosen rakenne, tosin hieman etupainoinen. Kaunismuotoinen pää ja ilmeikkäät silmät sekä hieman tavallisesta poikkeava kaunis väritys on Nikolle eduksi. Hyvin hoidettu ja kiiltävä karvapeite on selvä merkki huolenpidosta. Persoonallinen luonne joka sopii hyvin hevosen ulkonäköön.

Luonne

Niko on yleisesti hevosten ja ihmisten seurassa todella rasittava, se ensinnäkin aluksi voi vaikuttaa voimakastahtoiselta juntilta, joka ei jaksaisi millään lopettaa vaikka kuinka komennetaan. Esimerkiksi se jää kuopimaan maata ruokinta aikoina ja pitämään kovaa ääntä, ihan kuin se ruoka karkaisi Nikon nenän edestä vielä joskus muualle kuin sen mahaan. Siitäkin huolimatta tutustumalla oriin voit löytää siitä erilaisen ja mukavan, rehellisen ja reippaan suokin puolen.

Hoitotilanteissa Niko on ehkä sitten jälleen vähän parannettavissa, mutta se alkaa jo kumminkin tottumaan karsinassa seisomiseen riimunnarussa kiinni, eikä saa enään mitään kohtauksia. Niko saisi mieluiten olla nimittäin kiinni useimmissa tilanteissa, sillä tulee kumminkin helposti mieleen karkaaminen tai vähintäänkin hiljallinen kävely karsinasta ulos. Niko ei kutia mahasta tai muualtakaan, mutta sillä on silti asenne-ongelmia kavioiden nostamisessa. Etujalkoja Niko ei mieluusti nostaisi, vaan nojaa vahvasti painollaan päälle, nostaessa etujalkaa voi Niko vetääkkin jalkaa pois kädestä. Takajalkoja nostetaan, muttei kumminkaan pidetä ihan viimeiseen saakka ylhäällä. Satulan kanssa Niko ei tee mitään, se odottaa rauhassa että alkaa suitsiminen. Suitsiessa Niko nimittäin saa parhaan mahdollisuuden livahtaa pois ja se on usein puolessa välissä käytävää siinä samalla kun hoitaja tappelee vastaan suitsiensa kanssa. Niko nostaa päätä ylös, mutta kumminkin on kalastettavissa aika hyvin takaisin jos on itse pitkä.

Kyllä lastauksessa saisi usein olla tarkkana, Niko on todella herkkä ja se suorastaan pelkää kuljetusta. Se on todella arka paikka Nikolle, siksi se tarvitsee jonkin läheisen tai muuten todella tiukkamielisen taluttajan. Niko saattaa kävellä lastauslavalle asti hyvin, sitten se pysähtyy ja jää tuijottamaan koppiin. Älä katso oria missään nimessä silmiin, silloin Niko lähtee helposti kääntymään omia aikojaan nopeasti pois lavalta. Onneksi Niko ainakin tunnin haparoinnin jälkeen rohkenee mennä, kannattaa vähän puhua tai jotain jotta ori rentoutuu. Lekurissa Niko on yllättävän rauhallinen, mutta silti todella metka. Se katselee ympärilleen rauhattomasti ja se jännittää uutta ihmistä, siksi suosittelemme ottamaan Nikon tapauksissa yhteyttä vain tuttuihin lekureihin. Kengityksessä Nikolla menee hyvin, se ei jaksa itse oikein pitää jalkaa joten se on aina vähän lunkisti ja etsii paikkaa johon nojata.

Niko on oiva kouluratsu, ori on oikein irtonainen liikkeiltään ja se taipuu hyvin ja tottelee hyvin pieniä apuja ja on suusta pehmeä. Niko on rehti ratsu, eikä se saa mitään kilareita kesken tunnin. Käynti on pehmeä, mutta sitäkin saa joskus terästää raipalla tai ääniavuilla. Ravi on helppo pidentää isoksi, nopeaksi ja tarmokkaaksi. Normaali ravi on pehmeä ja hyvä istuakkin, etenevä sekin on, mutta Niko selvästi jää laahaamaan takaosaa normaalissa ravissa. Koottu hidas/keskiravi on usein kevyt askel joka venyy hyvin eteenpäin ja jossa Nikon kaula pääsee hyvin peräänantoon painamatta kuolaimelle. Laukka on hyvä, pyöreä ja Niko alkaa helposti ottamaan vauhtia hiljalleen lisää. Niko kumminkin muuttuu rauhallisesta ratsusta villiin, kuumenevaan ja vaudikkaaseen ratsuun kun vaihdetaan esteratsastukseen. Esteillä kumminkin hallittavissa, eikä saa nostaa kättä liikaa tai repiä suusta, niin on kyllä helposti Niko heittämässä alas selästä. Esteillä Niko on valpas ja se saattaa tuijottaa esteitä samalla kun kiihdyttää niille. Niko ei pelkää kumminkaan kirkkaita esteitä, se voi kylläkin kieltää vesiesteelle todella helposti ja on oltava tarkkana kilpailuissa, ettei ratsastaja saa kylpyä kaiken kukkuraksi.

Koulukilpailuissa Niko on ratsastaessa aina mukana, se ei jää murehtimaan maailman menoja tai ohi meneviä tammoja, se hakeutuu peräänantoon ja kuuntelee ratsastajan apuja hyvin. Se on todella hieno kouluratsu, kilpailuissa ori saattaa vähän jäädä jäykäksi kaulasta kumminkin väistöissä ja kaarteissa, joten kannattaa ratsastaa ori pohkeille hyvin ja katsoa ettei se ala oikomaan, sitä se tuskin kumminkaan yrittää tehdä verkassa. Esteillä ori jännittää, jo muutama este saa sen jäykäksi ja yritä ratsastaa se pehmeäksi ja vireiseksi ennen rataa niin kyllä siinä on tekemistä, onneksi Niko on kovin nopeasti ratsastettavissa, niin radalla se ei ainakaan aluksi sitten hyydy, vaan se pysyy lämpimänä aika hyvin, mutta kannattaa silti katsoa ettei se nuku kun saapuu radalle.

Sukutaulu

i. Mikon Kalteva evm ii. Kuparin Mikko iii. Kuparinen
iie. Kimma
ie. Rakkauden Kaaos iei. Vinkuja
iee. Rinteen Raja
e. Hovi-Henna evm ei. Hovi-Toivo eii. Virran Tomppeli
eie. Anna-Liisa
ee. Aimoannos Armoa eei. Nikkeli
eee. Antiikki
Mikon Kalteva on Nikon komea isä. Kalle on korkeudeltaan 149cm, tummanruunikko ja aika omapäinen ori. Tosin ori on enemmikseen valjakkopainoisesta päästä, joten onkin sitten jostainpäin maailma Niko perinyt varsinaisia valjkakkohevosen liikkeitä. Tosin Niko ei ole koskaan samaistunut olla rauhallinen ajaessa, kun taas Kalle oli hyvin rauhallinen aina, oli sitten kyseessä työhevosen puuhat tai kilpailutilanne. Kilpailuissa ei kumminkaan ole Kalle paljoakaan ollut, vain muutamissa. Nykyisin Kalle on jalostusorina ja siitähän se sitten jatkaa myös samalla eläkeikään.

Kuparin Mikko oli siis Kallen isä, jota kutsuttiin tuttujen kesken Mikoksi. Tämä ori oli kyllä alkuun ravuri, mutta koska alkoi tulemaan pitkiä laukkoja säännöllisesti, alettiin Mikkoa kouluttamaan ratsuksi. Mikko on kulomusta, 150cm korkea ja jokseenkin ruunamainen ori. Jalostuspuuhissa käytetään ja koska Mikko on kovin hyvä käytöstavoiltaan on se useimpien tammojen omistajien mieleen.

Kuparinen on Mikon isä, joka on ravipainotteinen ori. Sillä jäi kumminkin kilpailu-ura lyhyeen onnettomuuden takia, jonka jälkeen Kuuppa oli vain jalostuskäytössä sukunsa puolesta. Orista tuli kumminkin kelpo valjakkohevonen kotitallille. Kimma oli myös ravuri, upea tamma joka sai itäsuomessa raviratojen ennätyksiä nimiinsä, tamma ei kumminkaan jaksanut niinkään ravata pitkiä matkoja ja sillä alettiin ajamaan lyhyempiä matkoja kun ikää karttui ja lopulta tamma päätyi kokonaan siitospuolelle.

Rakkauden Kaaos olikin sitten Mikon kaltevan emä, tamma oli 154cm korkea ja rautiaan värinen ratsu. Tamman suku oli pidemmältä puolelta myös työhevospainotteista, mutta sen vanhemmat olivat ratsuja. Raisalla oli tapana kilpailla kouluratsastusta, mutta se ei vakiintunut kilparatsuksi, vaan se myytiin 15-vuoden iässä hevossiittolaan. Lopulta siittolan omistajalla tuli rahapulmia ja Raisalle piti etsiä uusi koti. Tamman nykyistä kotia ei ole tiedossa.

Vinkuja, Raisan isä oli yksityinen hevonen. Sillä ei kierretty kilpailuissa, mutta näyttelyissä kyllä, orilla oli nimittän 9-vuoden iässä ansaittu KTK-II palkinto. Vikellä on sen jälkeen ollut vähän enemmän jalostuspuuhia, mutta edelleen se on toiminut yksityisenä hevosena. Rinteen Raja eli Raija oli aluksi yksityinen kilpahevonen, se oppi pahoja tapoja kun sillä teetettiin varsoja sen ollessa 7-10 vuotias. Sen jälkeen omistaja myi tamman "kelvottomana kisaratsuna" uuteen kotiin, jossa tamma sai parempaa kohtelua ja sen tavat paranivat, sen jälkeen Raijasta tuli upea kouluratsu jonka kaula oli kaaressa ja se teki kiltisti töitä aina normaalillakin ratsastustunnilla.

Hovi-Henna, Henna oli siis Hovisten siittolassa asuva tamma, jonka historiasta ei pahemmin tiedetä, alkuun kun tamma saapui oli se hienossa kunnossa joten siitä tehtiin kenttäratsu, se oppi helposti uusia koulukoukeroita ja omistajat pitivät tammasta. Lopulta sen hyvä rakenne tuotti menestystä nätttelyissä ja tamma palkittiin KTK-III palkinnolle. Henna on nykyisin edelleen Hovisten siittolassa ja nyt sitä vuokrataan ratsuksi nuorelle lupaavalle kilparatsastajalle.

Hovi-Toivo, eli siis Tapsa on rautias, 145cm korkea herra, jolla on toivoton kompleksi heittää jokainen ratsastaja alas selästä. Alkuvuosina ori oli vaikea käsitellä, mutta sitten se sai kunnollista koulutusta ja käytöstavat löytyivät monien mutkien kautta. Orilla ei kummnikaan alettu kilpailemaan, sillä se oli kovin riskialtis tilaisuuksiin joissa se olisi kovin lähellä muita hevosia. Tapsa on ollut KTK-tilaisuudessa, mutta selvisi siitä huonoin pistein koska sen rakenne oli nesteytynyt juuri tilaisuutta ennen.

Virran Tomppeli, Tommi oli vähän kettumainen ori, joten se ruunattiin 8 vuoden iässä. Alkuun sitä haluttiin pitää hyvän näyttelymenestyksenkin nimissä orina, mutta kun se sai KTK-III palkinnon ajateltiin ettei se rakenne kumminkaan edistä jalostuskäyttöä. Anna-Liisa eli siis Lissu oli normaali kilparatsu, jolla kisattiin kenttäratsastusta, mutta ajan tullessa se vanheni ja raihnastui. Tammasta tuli ratsastuskoulun siitoshevonen, mutta yhtenä onnettomana astutuskertana trailerissa ollut Lissu joutui onnettomuuteen ja tamma jouduttiin lopettamaan jotta se pääsisi tuskistansa eroon.

Aimoannos Armoa, Armori on kimo pitkäharjainen 149cm korkea tamma, joka oli hieno esteratsu. Armori kilpaili parhaimmillaan alueluokissa 100cm ja kansallisissa kilpailuissa se on kerran kilpaillut 110cm:ssä. Armori peri paljon sijoituksia ja siitä tuli lopulta upea esteratsu, nykyisin se on siitoshevosena ja se on kiertänyt näyttelyissä saaden kakkos ja kolmospalkintoja.

Nikkeli, eli Nikke on esteratsu, jonka alkuvuosista ei tiedetä, orista on tiedossa vain se, että se on ollut aikoinansa siittolassa ja että ori on vaihtanut omistajaa useammin kuin mitä sen sukulaisia on tiedossa. Antiikki on työhevostamma, kimo väriltään ja on vain 144cm korkea. Tamma oli alkuun metsätöissä, mutta sitten siitä tuli lapsiperheelle ajohevonen, eli siis seurahevonen perheen nuorimmille.

Jälkeläiset

sh-t. Moon Silmäterä (e. Sumun Kaipaus)
sh-o. Kavaljeeri KAT (e. Sailan Amanta)
sh-t. Sormipeli KAT (e. Sailan Amanta)
sh-o. Waldemar KAT (e. Kapriella)
sph-t. Hovi-Hymy (e. Kes�n Hymy)
sh-t. Siljan Mörköpettiina (e. Juromaan Viivi)

Astuu tamman Rukajärven Rohto, laskettu aika 15.08.2008.
Astuu tamman Lumikeiju, varsa syntyy 29.08.2008.

Ori on saatavilla jalostukseen, jos olet kiinnostunut, voi ori astua tammasi. Kunhan se on menestynyt samoissa lajeissa kuin meidänkin hevonen, eikä omista samoja sukulaisia tai kasaa jälkeläisiä. Lähemmin tietoa saat ottamalla yhtyttä omistajaan, Kisshuun (VIRTUAALI_KATRI @ POISTA.LUUKKU.COM)

Kilpailukalenteri

43 ERJ sijoitusta, 35 KRJ sijoitusta, 12 KERJ sijoitusta, 14 VVJ sijoitusta

28.06.2008 // NJ Team Wick // sh orit -> LVK4, KUMA, JS
30.06.2008 // NJ Tropica // s(p)h orit > BIS1, MVA-SERT, JS BIS-tuomari: Christina J.

10.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo C -> 4/32
10.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 5/35
09.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 5/31
10.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo C -> 2/23
17.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 5/37
17.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo C -> 6/36
24.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 4/102
24.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 3/102
24.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 2/102
26.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 6/77
26.04.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 8/77
29.04.2008 // KRJ kutsu // Vaativa B -> 1/48
04.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 3/29
04.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo C -> 4/49
04.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 1/29
06.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 3/81
06.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 2/81
12.05.2008 // KRJ kutsu // Vaativa A -> 4/20
13.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 3/40
13.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 6/40
13.05.2008 // KRJ kutsu // Vaativa B -> 3/36
13.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 3/36
15.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 7/129
18.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 3/56
31.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 1/56
31.05.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 3/56
13.06.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 8/71
03.06.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 4/56
03.06.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 4/56
13.06.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 7/60
14.06.2008 // KRJ kutsu // Helppo B -> 2/71
14.06.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 9/83
17.06.2008 // KRJ kutsu // Helppo A -> 1/40
27.06.2008 // KRJ kutsu // Vaativa B -> 3/50
24.09.2008 // KRJ kutsu // He A > 5/46

04.04.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 4/21
16.04.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 4/21
16.04.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 1/32
16.04.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 4/32
17.04.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 4/24
17.04.2008 // ERJ kutsu // 90cm -> 5/30
28.04.2008 // ERJ kutsu // 80cm -> 3/44
28.04.2008 // ERJ kutsu // 80cm -> 4/44
29.04.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 1/50
29.04.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 5/46
29.04.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 1/30
12.05.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 4/18
12.05.2008 // ERJ kutsu // 120cm -> 1/15
12.05.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 1/18
16.05.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 4/23
16.05.2008 // ERJ kutsu // 80cm -> 3/29
20.05.2008 // ERJ kutsu // 70cm -> 2/17
20.05.2008 // ERJ kutsu // 70cm -> 1/15
22.05.2008 // ERJ kutsu // 120cm -> 5/26
03.06.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 5/45
03.06.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 5/37
03.06.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 4/45
03.06.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 4/37
10.06.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 2/18
10.06.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 4/27
10.06.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 2/18
10.06.2008 // ERJ kutsu // 110cm -> 3/18
10.06.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 2/27
10.06.2008 // ERJ kutsu // 100-110cm -> 3/21
13.06.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 5/26
02.05.2008 // ERJ kutsu // 100cm -> 4/89
06.07.2008 // ERJ kutsu // 90cm -> 1/25
28.07.2008 // ERJ kutsu // 90-100cm -> 8/81
02.08.2008 // ERJ kutsu // 90cm -> 4/36
02.08.2008 // ERJ kutsu // 90cm -> 5/36
14.08.2008 // ERJ kutsu // 100cm > 4/39
20.08.2008 // ERJ kutsu // 110cm > 1/39
20.08.2008 // ERJ kutsu // 110cm > 5/39
22.08.2008 // ERJ kutsu // 100cm > 6/41
25.08.2008 // ERJ kutsu // 80cm > 2/31
25.08.2008 // ERJ kutsu // 100cm > 1/23
25.08.2008 // ERJ kutsu // 100cm > 1/23
20.09.2008 // ERJ kutsu // 110-120cm > 1/16
24.09.2008 // ERJ kutsu // 90cm > 1/55

12.04.2008 // KERJ kutsu // helppo luokka -> 1/17
15.04.2008 // KERJ kutsu // helppoluokka -> 2/26
12.06.2008 // KERJ kutsu // 20km CCI/CIC IV 4/30
19.06.2008 // KERJ kutsu // CCI/CIC II -> 4/30
24.06.2008 // KERJ kutsu // CCI/CIC I -> 1/23
01.07.2008 // KERJ kutsu // Helppoluokka -> 1/10
18.07.2008 // KERJ kutsu // CCI/CIC III -> 5/32
02.08.2008 // KERJ kutsu // Helppoluokka -> 3/22
18.08.2008 // KERJ kutsu // tutustumis > 3/24
18.08.2008 // KERJ kutsu // CCI/CIC III > 5/30
28.08.2008 // KERJ kutsu // tutustumis > 1/30

18.04.2008 // VVJ kutsu // noviisi yhdistetty -> 2/29
16.05.2008 // VVJ kutsu // noviisi yhdistetty -> 1/16
18.06.2008 // VVJ kutsu // vaativa yhdistetty -> 1/7
20.06.2008 // VVJ kutsu // vaikea hevosvaljakko -> 2/15
28.06.2008 // VVJ kutsu // noviisi tarkkuuskoe -> 2/10
21.07.2008 // VVJ kutsu // vaativa yhdistetty -> 4/20
25.07.2008 // VVJ kutsu // vaativa yhdistetty -> 1/28
01.08.2008 // VVJ kutsu // vaikea yhdistetty -> 3/15
01.08.2008 // VVJ kutsu // vaikea yhdistetty -> 1/16
01.08.2008 // VVJ kutsu // vaikea yhdistetty -> 1/18
01.08.2008 // VVJ kutsu // vaikea yhdistetty -> 1/21
01.08.2008 // VVJ kutsu // noviisi yhdistetty parivaljakko -> 1/10
12.08.2008 // VVJ kutsu // vaikea yhdistetty > 1/11
05.09.2008 // VVJ kutsu // noviisi yhdistetty pari > 2/10

Päiväkirja

10.07.2008 esteratsastusvalmennus, Weldway, 120cm
kommentit: Nikon k�ytt�ytymisess� ei ollut valittamista, ori otti melko lunksisti, mutta k�yt�tytyi asiallisesti. Uusi ymp�rist� ja hevoset eiv�t olleet h�iri�tekij�it�, vaan toivat enemm�nkin mielenkiintoa. Niko liikkui tahdikkaasti ympyr�ll� ja asetukset toimivat hyvin. Ensimm�iselle esteelle ratsastaessa Niko ei en�� pysynyt nahoissa ja kaahasi. Reittivalinta esteelle oli v�h�n huono ja ylin puomi kolisi alas. Pieni rauhoittelu ennen seuraaville esteille tuloa oli paikallaan ja loput sujuivatkin ongelmitta. Muista itse mukautua hyppyyn reilusti, parempi niin, kuin j��d� vet�m��n suusta vahingossakaan. My�s johtaminen tulee muistaa, jotta esteelt� alas tultaessa ei tule �killisi� erimielisyyksi� suuntavalinnasta, sill� v�lill� ori oli jatkaa vasemmalle, kun sin� olit menossa seuraavalle esteelle oikealle. Kaikenkaikkiaan menossa ei ollut valittamista.
30.05.2008 kouluratsastusvalmennus, katvusto (ratsasti ninja)
kommentit: Nikolla ja sinulla sujui homma taas mukavasti. Vaikkakin Niko oli vähän liian innostunut ja oli melkein kaikki käyntipätkät menossa miniravia, oli tunti ihan onnistunut teiltäkin. Niko sattui vähän jännittämään, kun sillä ei ole vähään aikaan ratsastettukaan. Peräänannossa Niko meni aika kiltisti, vaikka se ei säilynyt enään ravissa, se meni rehellisesti koko tunnin käynnissä/miniravissansa muodossa. Keskikäynti oli onnistunut yllättävän hyvin ravia lukuunottamatta joissain kohti suoritusta. Tempo harjoitusta voisitte vähän vielä harjoitella, koska Nikon käynti on yleisesti todella reipas, voisitte kokeilla äärirajalla kuinka paljon se lisääntyy ilman raviinnostoa, ja kuinka hidastuu ennen pysähdystä. Sillä tunnilla vain ravissa näkyi muutos. Laukan ratsastamisessa ilman jalustimia Niko kyllä voitti, ainakin lensit komeassa kaaressa alas ensimmäisen noston jälkeen kun ori otti energisen spurtin edellä olevan orin päälle. Puhdasta ratsastusta kaikesta tästä huolimatta, osaat hallita vaikeampiakin hevosia hyvin.
10.05.2008 esteratsastusvalmennus, katvusto (ratsasti ninja)
Kommentit: Nikolla menikin homma hyvin, ori ei pahemmin niskotellut, vaan pyrki eteenpäin. Sait kumminkin aika vahvasti painoa kädellesi kun alettiin laukkaamaan, Niko ei ollut niinkään kiinnostunut silloin ratsastamisesta, vaan yritti nykiä sinulta ohjia. Radalla sama toistui, mutta sait kumminkin pidettyä ohjat kädessä ja katse radalla oli kohdallaan, Niko vaihtoi laukkaa automaattisesti ja alkoi viimemetrien erikoisesteellä nostamaan päätä kummastuksissaan. Jos Niko olisi laskenut päänsä alas kun olitte lähestymässä muuria olisit varmaan tippunut selästä, ellet olisi tippunut satulan etukaaren eteen ja töpähtänyt kaulaan. Eli vähän vielä kontaktia ratsuun ja alkaa homma luistamaan kivasti.
15.04.2008 - ninja (hoitaja)
Saavuin toisen kerran hoitamaan Nikoa, toivottavasti tulee yht� mukavaa kuin ensimm�isell�kin kerralla. Saavuin tallille vasta joskus seitsem�n aikaan illalla, mutta kes� teki tuloaan ja oli viel� todella valoisaa. N�in miten Niko seisoskeli tarhassa ja katseli maailman menoja. Suuntasin suoraan tarhalle ja otin tarhan portissa kiinni olevan riimunarun ja huutelin Nikoa portille p�in. Niko k�pp�ili portille, ja napsautin narun kiinni Nikon p��ss� olevaan riimuun. Avasin portin ja annoin Nikon k�vell� ulos. Niko k�veli harvinaisen rauhallisesti. Talutin Nikon talliin ja laitoin sen k�yt�v�lle kiinni. Hain harjat valjashuoneesta ja aloin sukimaan Nikoa. Niko ei ollut t�n��n kovin likainen, sill� tarhassa ei ollut m�rk�� mutaa. Putsasin Nikolta my�s kaviot. Kavioiden putsaamisessa oli hieman v�lien selvittely�, mutta hyvin se lopulta sujui. Ajattelin ett� voisin irtojuoksuttaa Nikoa t�n��n, sill� en viitsinyt en��n alkaa ratsastamaan.

Irrotin Nikon k�yt�v�ll� olevista naruista ja otin tavallisen riimunnarun, ja laitoin sen kiinni Nikon riimuun. Talutin Nikon ulos tallista ja siit� suoraan kent�lle. Kentt� oli tyhjill��n, joten siin� olisi hyv� irtojuoksuttaa Nikoa. Kun olimme p��sset kent�lle, ja olin salvannut portin kiinni, niin taluttelin ensin Nikoa narun kanssa. Kierroksen talutettuani p��stin Narun irti ja maiskeutin v�h�n Nikolle. Niko oli ensin v�h�n h�mill��n, mutta sitten kun huomasi olevansa irti niin l�hti reippaaseen raviin, mutta pian alkoikin rodeo-osio ja Niko alkoi kunnolla pukittelemaan ja riehumaan. Niko riehui ja v�lill� pys�htyi tuijottelemaan jotain, kunnes taas aloitti riehumisen. Oli hauskaa katsoa miten nuori ori piti hauskaa riehumalla kovasti. Annoin Nikon riehua noin 15 minuutta, kunnes se alkoi selv�sti kyll�sty� ja menin hakemaan sen. Talutin Nikon riimusta portille ja laitoin sitten riimunnarun kiinni.

Talutin Nikon kent�lt� talliin ja siit� suoraan omaan karsinaan. Hoidin Nikon y�kuntoon ja j�tin sen sitten karsinaansa. Koska kello alkoi jo l�hennell� puolta yhdeks��, niin ajattelin ett� voisin auttaa Kisshua tekem�ll� t�n��n iltatallin. Pari oria oli viel� tarhassa, joten hain ne sis��n, ennen kuin ajattelin jakaa iltap�per�t. Hain kaurak�rryn ja aloin kuskata sit� ymp�ri tallia. Pian talli t�yttyikin jo iloisesta h�rin�st� ja pari hevosta alkoi jopa potkia karsinan seini�. Pys�hdyin jokaisen hepan karsinan kohdalla ja annoin jokaiselle vuorollaan iltaruuat.

Iltatallin tekeminen sujui hyvin, ja ennen kuin l�hdin kotiin laitoin Kisshulle tekstarin, jossa kerroin tehneeni jo iltallin.

13.04.2008 estevalmennus Katvusto 50cm - ratsasti ninja
Valmennus alkoi jokseenkin ristiriitaisissa merkeissä, koska Niko sai omia spurttikohtauksia aina metsänpuoleisissa kulmissa. Kun alettiin sitten viimein alkukäyntien ja käyntiharjoitusten jälkeen ottamaan ravia, alkoi Niko pehmenemään ja alkoi myöskin liikkumaan. Sait hyvin tuntuman Nikoon, vaikka se vähän itse yritti jo painaa eteenpäin ja kaatui kulmissa pohkeelle. Aloittaessamme ymsittäisen esteen hyppäystä suorilla, ympyröillä ja jumppasarjan tekoa, alkoi Nikoonkin löytymään vaihdetta. Pidit käden kuitenkin hyvin hypyissä lähellä hevosta, sillä Niko otti aina vauhtia esteelle, hiljensi pari metriä ennen estettä ja hyppäsi melkein tasajalkaa esteiden yli. Rataa hypätessä alkoi kumminkin vaikuttamaan jo toimivammalta teidänkin työ - hommat, kun Nikon piti alkaa keskittyä seuraavaan esteeseen eikä vain voinut ryöstää tai alkaa sikailemaan. Ninja, olit tunnilla hyvin mukana ja tosiaankin sait ratsastettua orintuntumalle, erittäin onnistunut valmennus.
09.04.2008 - ninja (hoitaja)
Saavuin tallille puolen p�iv�n aikaan. En ollut viel� kertaakaan ratsastanu Nikolla, tai muutenkaan puuhaillut sen kanssa hirve�sti, joten ajattelin, ett� t�n��n voisin senkin homman hoitaa alta pois. K�velin oritalliin, ja hain sielt� Nikon riimun ja riimunarun. Sitten l�hdin k�velem��n Nikon tarhalle. Pujahdin aidanraosta sis��n tarhaan, ja k�velin Nikoa kohti, joka seisoskeli toisess� p��t� tarhaa. Niko huomasi minut pian ja katseli korvat h�r�ss�. Huutelin hieman Nikoa nimelt�, ja se l�hti k�velem��n kohti minua. Kun Niko saapui luokseni, ojensin k�teni ja annoin Nikon haistella sit�. Sitten sujautin helposti riimun p��h�n ja laitoin narun kiinni riimuun. Talutin Nikon portille ja sitten ulos tarhasta. Kun astuimme ulos tarhasta alkoikin sitten sellainen kipikipi ja steppaava pikkuravi. Jouduin aika kovaa pitelem��n Nikoa ettei se oli l�htenyt. Niko hirnua kovasti muille hevosille jotka olivat tarhassa. Sain kuin sainkin Nikon viimein talliin, mutta pient� v�lien selvittely� oli matkalla sattunut. Kun k�velimme muiden karsinoiden ohi, Niko luimisteli muille hevosille ja yritti parhaansa mukaan n�ytt�� kuka m��r��. Sain Nikon viimein laitettua kiinni k�yt�v�lle, ja sitten l�hdinkin hakemaan Nikon harjoja varustehuoneesta.

Kun saavuin harjojen kanssa n�in miten Niko oli jo hieman rauhottunut seisomaan paikoillaan. Niko katsoi iloisesti kun tulin ja liikahti v�h�n. Otin esiin p�l�rin ja aloin sill� sukimaan Nikoa. Niko ei ollut kovin likainen, sill� ei ollut pihtaroinut tarhassa ollenkaan. Harjaus onnistui siis helposti, mutta sitten kun p��sin kavioiden putsaamiseen, niin alkoikin ne vaikeudet. Otin kaviokoukun k�teeni, ja menin Nikon vasemman etujalan viereen. Liu'utin k�tt�ni Nikon jalkaa pitkin ja Niko nosti sen automaattisesti. Juuri kun olin aloittamassa putsausta, vet�isi Niko �kki� jalkansa pois. "Vai niin ett� t�ll�ist� meininki�", sanoin Nikolle ��nt�ni painottaen. No, nostinpa sitten jalan uudestaan, ja t�ll� kertaa pidin kovemmin kiinni. Niko yritti heti vet�ist� jalkansa pois, mutta ei saanut kun pidin kovasti kiinni. Sain kun sainkin putsattua kaikki jalat, ennen kuin p��sin hakemaan varusteita. Hain Nikon satulan ja suitset valjashuoneesta ja vein samalla harjat pois. Nostin satulan Nikon selk��n, eik� Niko n�ytt�nyt siit� olevan moksiskaan. Vy�n kirist�minen onnistui my�s helposti, eik� Niko yritt�nyt ollenkaan pullistella tai n�ytell� hampaitaan. Sitten siirryin suitsiin. Nikolla n�ytti olevan aivan tavalliset suitset, mutta kuitenkin olympiakuolaimilla varustettuna. Laitoin Nikolta riimun kaulalle, mink� j�lkeen Niko yrittikin jo heti l�hte� omille teilleen. Niko ei kuitenkaan p��ssyt l�htem��n, sill� Riimu oli sen kaulalla. Laitoin Nikolle suitset p��h�n, mik� ei tuottanut suurempia ongelmia. Sitten hain viel� itselleni kyp�r�n ja talutin Nikon ulos tallista suoraan maneesiin.

Olin noussut Nikon selk��n ja k�velin puolipitkin ohjin maneesia ymp�ri. Nikolla oli hyv� selv�sti todella hyv� ja eteenp�inpyrkiv� k�ynti. Otin pari kierrosta k�velty�mme ohjat k�teeni, ja aloin tekem��n pieni� puolipid�tteit� ja pidin pohkeet l�hell� kylki�. Niko alkoi heti hakeutumaan muotoon. Tunsin heti, ett� Niko oli oiva kouluratsu. Aluksi teimme erilaisia kaarteita, ja uskaltautuidin koittamaan jopa sulkutaivutusta, joka sujui todella hyvin. Hetken k�yntity�skentelyn j�lkeen nostin Nikolla ravin. Niko p�rsk�hti ja siirtyi heti reippaaseen raviin, ehk� v�h�n liiankin reippaaseen, sill� jouduin heti pid�tt�m��n oikein kunnolla. Ohjasin Nikon keskiympyr�lle, jossa j�imme ty�skentelem��n. Sen lis�ksi ett� Niko kulki muodossa, oli jo takap��n ty�skentely�kin alkanut l�ytym��n hyvin. Tunsin miten Niko polki alleen, ja tein koko ajan pieni� puolipid�tteit�, jotta Niko jaksaisi keskitty�. Keskittymisess� ei ollutkaan sitten mit��n ongelmaa Nikon kanssa. Tein harjoituksia molempiin suuntiin, ennen kuin ajattelin kokeilla laukkaamista. Ohjasin Nikon keskiympyr�lle, ja tein suuremmaan puolipid�tteen, mink� j�lkeen annoin laukka-avut, ja Niko siirtyikin heti laukkaan. Niko laukkasi p�� ylh��ll� todella reippaasti eteenp�in, jouduin pienent�m��n ympyr��, jotta saisimme vauhtia pois. Hetken laukattuaan Niko kuitenkin rauhoittui, ja alkoi keskittym��n todella. Laukkasimme viel� toiseenkin suuntaan ennen loppuverryttely�. Loppuverryttelyn tein ravissa, mink� j�lkeen siirsin Nikon k�yntiin ja annoin pitk�t ohjat. K��nsin Nikon tarpeeksi k�velty��n kaartoon ja laskeuduin sel�st�. Taputin Nikoa kaulalle ja Niko huokaisi tyytyv�isen�.

26.03.2008 - Kisshu VRL-2283
Niko saapui Katvustoon tänään, illalla satoi rankasti lunta, kunnon lumimyrsky oli vasta yltymässä. Huonompaa säätä ei voinut toivoa kun uusi hevonen saapui talliin. No, onneksi tallilla oli paljon porukkaa ja varmasti myös nuoret tallitytötkin kerkeäisivät auttaa orin saapuessa. Olin jo putsannut herralle oman karsinan Poikamiehen vierestä ja olin raahannut sinne Saarisen Kartanosta tuttua heinää jota meillä Katvustossa ei ollut, mutta kumminkin ihan putipuhtaat purut Katvustosta. Nikon saapuessa pitkältä ajomatkalta Vaasasta, oli pilkkopimeää.

Niko hyppi ja pörräsi heti päästessään ulos kuljetuksesta, se hirnui sieraimet laajana ja nousi takajaloille ja painoi vahvasti päätä alas. Se oli hermostunut, ja Atte kävelytti oria ympäri pihamaata orin rauhoittuakseen. Pian Atte pysäytti Nikon ja otin siltä suojat pois, jutustelin vähän Nikolle ja sitten samalla myös utelin Atelta Nikon vanhemmista tietoa. Sitten annoin suojat Atelle ja lähdin taluttamaan Nikoa talliin, ori painoi kädelleni, kiljui korviaraastavasti ilmoille itsestänsä tiedon. Poikamies saisi nyt varmaankin itselleen kilpakumppanin. "Kummankohan ego ratkaisee tämän ongelman, se tiedetään kun orit palaavat kesälaitumelta joskus" mietin. Käänsin Nikon vihdoin katsinansaeteen ja avasin oven. Niko hörisi tyhjään karsinaan ja sen jälkeen talutin orin ja käänsin ympäri. Jätin Nikon riimu päässä karsinaan ja suljin perässäni oven. Juuri silloin Tepuli oli tulossa Kaakon kanssa tarhasta ja Niko sai pienen hermoromahduksen uudesta orista ja alkoi vahvasti osoittamaan mieltänsä hirnumalla entistä kovemmin ja irvistellen.

Hoito-ohjeet

Varustekaappi
Yleissatula
Englantilaissuitset
2 satulahuopaa & 1 valk. neli�huopa
J�nnesuojat (etu + taka)
Harjapakki
Toppaloimi, Viltti, Sadeloimi
Riimu, 2 riimunnarua

Muita erikoisohjeita
Loimitus kun on -5/tuulta/sateista (s��n mukaan)
Kengitys noin 1 krt/2kk (hokit talvella)
Raspaus ainakin kahdesti vuodessa

Treenisuunnitelma
MA: kouluratsastusta
TI: kouluratsastusta
KE: maastolenkki tai juoksutusta
TO: esteratsastusta
PE: esteratsastusta tai maastoesteit�
LA: vapaap�iv�
SU: maastolenkki tai ajamista

Ruokinta
A: 3 palaa hein�� / 1l kauraa / �l melassia / � progress + porkkanoita
P: 3 palaa hein�� / � progress + omenoita
I: 3 palaa hein�� / 1�l kauraa / �l melassia / 1l progress + leip��
HOX! ei nameja