Tore Oksholens «Undergang» er en spennende thriller med originale anslag.

I den tredje boken om Audrey Dishambé er vi i Norge 2009. Frp har tatt over makten. Krigen i Afghanistan er ute av kontroll. Men også i Norge renner blodet: Groteske drap blir begått på partnerne til landets framtredende politikere.

Norskafrikanske Audrey jobber ved et senter som skal behandle tidligere soldater med krigstraumer. Der dukker det opp en mann ved navn Varange, som har sluttet å sove. Audrey begynner å frykte at det er ubehagelige sammenhenger mellom ekssoldater på senteret og drapene på politikerpartnere. Når journalistvenninnen Linda drar til Afghanistan for å skrive om en hendelse i Afghanistan som norske myndigheter ønsker å fortie, forsvinner hun. Audrey må finne sammenhengen før det er for sent.

I ytre ramme har Oksholen funnet en utradisjonell thrillerheltinne. Audrey kommer opprinnelig fra Sierra Leone og kom som kvoteflyktning til Norge da hun var 14 år. Hun er høyt utdannet og gift med en politimann. Den ytre rammen er altså utradisjonell, men fra leserens perspektiv virker hun ikke fremmed, men tvers gjennom norsk. Det hadde vært modigere å gi Audrey mer dybde i forhold til at hun faktisk vokste opp i et krigsrammet, afrikansk land.

«Undergang» kan godt sies å være en politisk roman. Frp har tatt over makten og begynner å innføre et styre med relativt brune elementer. Audrey er kvoteflyktning og oppdratt av en homofil fosterfar. Jo, romanen er politisk, men jeg kunne ønske meg flere gnisninger innenfor det innerste persongalleriet. Det blir i overkant hyggelig. Men selv om problematisering av ting som krig og tortur, religion, kultur og legning i Audreys nærmeste krets mangler, skal Oksholen ha for at jeg tror på disse personene likevel. Det betyr en overbevisende penn.

Selv om dette er en politisk roman, er det først og fremst en thriller, og den er spennende. Det er mange forskjellige tråder i historien, og de knyttes sammen på en elegant måte. Oksholen skriver godt i scenarioer som spenner fra rolige samtaler i skogen til krigshandlinger i Afghanistan. Marinejegerne som glir inn og ut mellom episodene, og som vi aldri helt får tak på, er godt beskrevet nettopp fordi vi aldri helt får tak på dem. Hemmelige elitesoldater blir ofte beskrevet nærmest maskinelt. I denne romanen møter vi soldater med krigstraumer og får et bredere perspektiv. Audreys pasient Varange er en interessant karakter med både det maskinelle og det emosjonelle favnet i et menneske som ikke lenger sover. Alt i alt en spennende thriller, med originale anslag.





Utviklet av Logica. Driftet av Linpro.