Mostanában ezt csináljuk

A Twitter dolgozik, mi meg várunk


A nagy biznisz
pizza - 2007. december 16. 00:17

hillerbillgates_2.JPG

Időnként bebattyogok az egyetemi gépterembe és nagyokat sóhajtok a pesti városkép romantikus gyönyörűségén álmélkodva, mely az ablakon keresztül tárul elém, miközben kiválasztott gépem szépen lassan betölti a Windowst. A Windowst. Eddig nem is tudtam, hogy idén márciusban jár le a licence azoknak a csodálatos oprendszer tákolmányoknak, amelyeken eddigi egyetemista éveim géptermi idejét eltöltöttem. Még szerencse, hogy Hiller papa azon munkálkodik, hogy a jövőben is csak ez a remek termék álljon a nebulók rendelkezésére.

Akkor a tájékozatlanabbak kedvéért a hír: Márciusban jár le az oktatási szektorban használt több mint 200 ezer gépen az MS termékek (köztük a Windows és az MS Office) licence. Ezt a csomagot először még az Orbán-kormány rendelte meg, aztán 7 éven át hosszabbítgatták. Eddig mindig 5 milliárd forintot kellett perkálni ezekért a szoftvermérnöki mesterművekért, most azonban Hiller István oktatásügyi főbalfasz miniszter úgy döntött, hogy ez nem elég a jóból, úgyhogy még több pénzt kell elbaszni Microsoft termékekre az adófizetők bőséges pénzéből. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit takar, de mivel összállami megrendelést emlegetnek, következtetni lehet arra, hogy valószínűleg a vadi új kormányzati negyedben az utolsó titkárnő is Windows Vistán fog pasziánszozni. Persze Core2 Duós fullextrás gépeken. Mert az miért számítana, hogy egyes kórházakban nincs pénz a fűtést fizetni? Becslések szerint az állami szféra szoftver igénye a 12-15 milliárd forintot is elérheti. Tehát a kettőnek együtt kb. minimum 17 milliárd forint lesz a költsége. Ehhez számoljuk hozzá az érintett emberek „tiszteletdíját” és meg is kapjuk, hogy kb. egy olyan 20 milliárd forinttal lesz soványabb az államkassza.

Igazából számomra az a felháborító a dologban, hogy a gépeknek a felére (és akkor még nagyon jóindulatú voltam, szerintem inkább több mint háromnegyedére) nem kellene MS termékeket venni. Főleg az állami szektorban, ahol főleg csak Office-t használnak meg webet böngésznek. Egy Linuxos gép és OpenOffice + Firefox tökéletes lenne. Ingyen. Most írta valaki levlistára, hogy Hollandiában például kötelező jelleggel átálltak az opensource szoftverekre a közigazgatásban. A gépekre csak külön engedéllyel lehet MS terméket telepíteni nagyon indokolt esetben. A különböző mérnöki programok többségének is van már linuxos változata. Egyszerűen nem értem, hogy miért kell annyira erőltetni ezt a Microsoft dolgot. Főleg a középiskolákban. Sok helyről hallottam már, hogy az iskolának nincs pénze szoftverekre. Most melyik iskolai program nem helyettesíthető valamilyen opensource-os alternatívával?

Persze tudom én, hogy nem ilyen egyszerű az élet, de azért amikor akasztjuk fel az egész bagázst a Parlament melletti lámpavasra, miközben egy tüzes vassal okozunk nekik elviselhetetlen fájdalmakat a végbelükbe történő behatolás közben, akkor emlékezzünk meg arról is, hogy azt a 10 milliárd forintot lehetett volna például egészségügyre költeni és nem csak ara, hogy Billy bácsi seggét nyalva fényesre még néhány száz millióval hízzon a bankszámlája…pizza legutóbbi írásai

A témához kapcsolódó egyéb anyagok
Kategória: hírek, társadalom, web&tech |


18 megjegyzés »

 1. Vélemény > Dobos István (dobisan) — 2007. december 16. @ 01:40 [ Válasz erre ]


  Igen ez szomorú. Miért nem lehet O S programokat használni. azon felül hogy ingyenesek még stabilabbak is mint a win.


 2. Vélemény > Zsoc — 2007. december 16. @ 01:42 [ Válasz erre ]


  Részemről érezd a mélységes egyetértést… Nem is beszélve arról hogy így mennyivel jobban lehetne növelni a hozzáértők számát az informatika körében…


 3. Vélemény > Golti — 2007. december 16. @ 07:48 [ Válasz erre ]


  Ezen én is sokat agyaltam.. de sajnos nincs erre magyarázat. Komolyan, akik fent ülnek, mind balfaszok, ennyi. Erre nem lehet más indok. A hollandok ezen spórolnak, mi a kórházban inkább nem fűtünk. Érted.
  Pedig ilyeneken nem szabadna felhúzni magatokat… magamat. :(


 4. Vélemény > Isti — 2007. december 16. @ 14:31 [ Válasz erre ]


  Lehet, hogy Hiller ezért az akciójáért ingyen használhatja otthon a Win 95-öt, neki már megérte.


 5. Vélemény > Scythe — 2007. december 16. @ 15:44 [ Válasz erre ]


  Én azért hiszek még abban, hogy valamikor sikerül mégre nekünk is átállni.


 6. Vélemény > GhostPunk — 2007. december 16. @ 17:20 [ Válasz erre ]


  A fölösleges pénzkidobás elítélésével egyetértek, az értelmetlen és alaptalap sárdobálással nem. Oprendszer fejlesztő vagy-e tán, hogy átlátod hogy a windows “oprendszer tákolmány”?

  Full disclaimer: Használtam már linuxot is desktop gépen, szerveren van is(különben nem írnám ezt a postot most:), láttam már OSX-et is, és épp tegnap szívtunk fél napot azzal, hogy a 64bites xp még mindig nem települ “csak úgy” sata vinyóra AHCI módban. És mégis, átlag felhasználó számára ezzel van a legkevesebb gond.


 7. Vélemény > pizza — 2007. december 16. @ 19:37 [ Válasz erre ]


  GhostPunk: Most annyira nem akarok belemenni életem n+1-edik “miért szar a microsoft” vitájába. Teljesen igazad van abban, hogy egy átlag felhasználó számára ezzel van a legkevesebb gond. Én nem is a felületét vagy a funkcionalitását kérdőjeleztem meg. Belül vannak nagy gebaszok és gányolások, amikre most nem szeretnék részletesen kitérni, de nem véletlenül van annyi stabilitási és biztonsági probléma a Windowssal.


 8. Vélemény > Scythe — 2007. december 16. @ 20:14 [ Válasz erre ]


  Hallottam már rémtörténeteket én is, hogy miként vannak egyes dolgok megoldva a kernel körül. Ha azoknak csak a fele igaz…


 9. Vélemény > pizza — 2007. december 16. @ 20:30 [ Válasz erre ]


  Scythe: Szerintem elég felhozni azt a példát, hogy a 95-ötöt hogyan gányolták rá a DOS alapra, aztán éveken át azt fejlesztették úgy, hogy az ME-ben is még a 16 bites MS-DOS dobogott legmélyen…


 10. Vélemény > meNtha — 2007. december 16. @ 21:34 [ Válasz erre ]


  Jól beszélsz !


 11. Vélemény > vadi — 2007. december 16. @ 21:45 [ Válasz erre ]


  ME-t mondjuk felesleges felhozni példának, mert az az eddigi teljes MS-paletta legalja, szégyene, rákfenéje. Közigazgatásban szerintem sem kéne Microsoft-termékeket használni a pc-ken, az Ubuntu + openoffice kombót már tényleg a legdilettánsabb titkárnő is ugyanolyan gyorsan (lassan) tanulná meg használni, mint teszem azt a Vistát az Office 2007-tel.
  Viszont az oktatásban, úgy gondolom, jól teszik, hogy Windows meg MSOffice használatot tanítanak a fiataloknak. Valószínűsíthető, hogy az egyszeri közgázos libuskának is a Rendszer fut az otthoni gépén/hellokitty-s notebookján, és ha valamiből statisztiát/esszét/kimutatást stb. kell készítenie, mindenkinek jobb, ha azt egy megszokott környezetben teszi. Ha meg diploma után elmegy háeresnek vagy píárosnak egy trendi consulting céghez, ott is sicher, hogy MS rendszert kell majd használnia. Amíg a cégek 98%-a windowst tesz a gépeire, miért kéne a leendő alkalmazottakat más rendszer használatára tanítani?


 12. Vélemény > Isti — 2007. december 16. @ 22:52 [ Válasz erre ]


  pizza: Nem véletlenül, hanem azért mert a megjelenés (gui-t mondják erre?) és a mag keményen, mélyen kapcsolódik. Ez egy fejlesztői döntés volt, kérdéses, hogy jó-e. Választ senki nem tud, ilyen lett.


 13. Vélemény > Boci — 2007. december 16. @ 22:56 [ Válasz erre ]


  Én is egyet tudok érteni ezzel a cikkel, mert szerencsére nem az jön le belőle, hogy használjon mindenki linuxot…

  Csak úgy példaképpen egyetemi gépeken, vagy a titkárnőknél, ahogy mondtad, tökéletes lenne egy ubuntu mondjuk…


 14. Vélemény > Linda — 2007. december 17. @ 10:21 [ Válasz erre ]


  :|


 15. Vélemény > GhostPunk — 2007. december 17. @ 15:23 [ Válasz erre ]


  Scythe: Valóban lehet hallani ilyen történeteket, és biztos vagyok benne hogy van is igazság alapjuk. Ugyanakkor szerintem arról sem érdemes vitát nyitni, hogy mondjuk egy linux kernel mennyire szép, átlátható, és gánymentes kód:) Ekkora rendszereknél ez elkerülhetetlennek tűnik nekem. A mai napig nevetek rajta, és a legjobb példa szerintem, amikor SWG-ben volt egy teljesen szimpla valami vendor bug. És a fejlesztők kiírták a changelogba, hogy tudnak róla, próbálták megoldani, de NEM TALÁLTÁK MEG a kódnak azt a részét ami felelt annak a valaminek a működéséért 8O :D

  ME-t felhozni pedig valóban övön aluli, még MS ellen is:) 95-ben pedig nem hiszem, hogy akkora eretnekség lett volna valamit DOS alapra ültetni.


 16. Vélemény > Scythe — 2007. december 17. @ 16:12 [ Válasz erre ]


  GhostPunk: Ellenben a linux esetében legalább jóval gyorsabban fejlődik a dolog, és ha valami gond van, akkor valami kocka csak van a nagy világban, aki éppen ráér és kijavítja.


 17. Vélemény > Isti — 2007. december 17. @ 17:34 [ Válasz erre ]


  Scythe: Pl. Alain Cox.


 18. Hivatkozás > Ballmer tojásdobálás @ Grundaktív — 2008. május 19. @ 22:15 [ Válasz erre ]


  […] tojásdobáló férfi követelései egyértelműen jogtalanok, a milliárdos szerződésekről (Grundaktív cikk itt) csak és kizárólag az illetékes politikusaink tehetnek, őket kell dobálni, ha valaki úgy gondolja, […]


RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó véleményekről. TrackBack URL

Mondd el a véleményedet!

Amiket használhatsz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

Grundaktív 2007 - minden jog fenntartva