24.10.2008
23:57

Ubijeni Pukanić i Franjić; izvanredno stanje?

Zagreb, 23.10.2008., 23:30 | D.Š.

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je da policija ne isključuje niti jedan motiv ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, stradalih u eksploziji bombe u središtu Zagreba.

Video

Koristite Adobe Flash Player 8

Za naprednije mogućnosti gledanja videa molimo da instalirate Adobe Flash Player 9
Adobe Flash Player 9 možete preuzeti ovdje
Učitavam...
Embed:

Policija: Ni jedan motiv ne možemo isključiti

Fotografije s mjesta eksplozije (Dnevnik.hr)

Fotografije s mjesta eksplozije (Dnevnik.hr)

'Policija u ovom trenutku ne eliminira ni jedan mogući motiv od onih najbanalnijih, pa do onih s pozadinom organiziranoga kriminaliteta ili bilo što drugo', rekao je Borovec.

Dodao je da su za policiju 'svi mogući motivi otvorene opcije' te da će kriminalistička obrada stoga ići u više pravaca.

Borovec nije želio potvrditi niti je li bomba eksplodirala dok su Pukanić i Franjić ulazili u vozilo ili dok su stajali pokraj njega. Također nije jasno je li vozilo bilo u pokretu ili parkirano.

'Očevid je u prvoj fazi, u punom je tijeku i potrajat će dugo u noć, a na određenim mjestima i sutra tijekom dana', kazao je Borovec, dodajući da će tek na kraju očevida biti poznata detaljna rekonstrukcija ovog događaja.

Neki su očevici medijima kazali da je automobil eksplodirao prije nego što su Pukanić i Franjić ušli u njega, pa se sumnja da je eksplozivna naprava aktivirana iz daljine.

No, Borovec smatra da o tome još nitko ne može sa sigurnošću govoriti, jer će se potrebna vještačenja obaviti tek za nekoliko dana.

>> Mesić: 'Terorizam je došao na ulice glavnog grada Hrvatske'

>> Sanader: Neću dopustiti da Hrvatska postane Bejrut

>> Biografija Ive Pukanića

>> Svjetski mediji javljaju o ubojstvu novinara u Hrvatskoj

>> HND: Prvo ubojstvo novinara od Domovinskog rata

Potvrdio je i da su, osim poginulih, u eksploziji stradale i dvije osobe koje su se nalazile u obližnjoj zgradi.

Njima je pružena liječnička pomoć i po prvim informacijama lakše su ozlijeđeni, ali se čeka službena liječnička kvalifikacija.

Središte grada blokirano nakon eksplozije (Dnevnik.hr)

Središte grada blokirano nakon eksplozije (Dnevnik.hr)

Borovec je rekao da je Pukanić imao stalnu fizičku zaštitu od atentata u travnju do 1. kolovoza, kada je režim zaštite promijenjen u režim povremenog obilaska Pukanićeva mjesta boravka i stanovanja.

Na pitanje je li Pukanić sam zatražio da mu se makne policijska zaštita Borovec je rekao da je ta odluka bila 'rezultat stručne policijske procjene utemeljene na sigurnosnim podacima'.

Ministar unutarnjih polsova Tomislav Karamarko ranije je na Vladinoj konferenciji za novinare rekao da je policijska zaštita Pukaniću prekinuta na njegov zahtjev.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski rekao je da je Pukanić prije nekoliko dana govorio kako će ponovno tražiti da ga policija zaštiti.

Nakon atentata policija je po Borovčevim riječima 'primjerenu policijsku zaštitu' osigurala članovima Pukanićeve obitelji te svima koji su s njim bili 'u određenom odnosu'.

Nakon eksplozije (Foto: Damjan Tadić/Cropix )

(Foto: Damjan Tadić/Cropix )

Upitan je li u Zagrebu zbog sinoćnjeg ubojstva uvedeno izvanredno stanje Borovec je rekao da ne voli taj termin, ali da je zasigurno riječ o posebnoj situaciji koja zahtijeva enormno angažiranje svih raspoloživih policijskih snaga.

Pukanić je treća žrtva likvidacije u Zagrebu u posljednjih deset dana. Prije njega ubijeni su Ivana Hodak i Zoran Mrvelj.

Studenti svjedočili zločinu

Na parkiralištu u u dvorištu Židovske općine u Zagrebu, oko 18,30 sati eksplodirala je auto-bomba. U eksploziji su smrtno stradali predsjednik Uprave NLC grupe Ivo Pukanić te direktor marketinga NLC-a Niko Franjić.

Na mjestu događaja od krhotina su lakše ozlijeđena dva grafičara koja su se nalazila u zgradi.

U tim je trenucima trajala nastava i događaju su svjedočili brojni studenti.

Eksplozija koja je odnijela dva života proizvela je strašan zvuk. Stanari Vlaške ulice tvrde kako su najprije mislili da se radi o eksploziji plina. Od jačine udara zatresla su se stakla, ispričala nam je jedna stanarka.

Pošalji komentar

Ocijeni

4,3

77 glas(ova)

Pošalji članak

Vaša e-mail adresa:

E-mail adresa primatelja:

Kratka poruka:
 

Zadnji komentar


  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
 • IgorC
  24.10.2008, 23:18
  Ivo Sanader u svom obraćanju javnosti spominje preispitivanje stećene imovine.Vjerujem da će se tu naći i njegova , ako se zna da je u ratnom razdoblju došao u Hrvatsku tako reć gologuz.Vjerujem da će također biti i imovina njegovih ministara kao i rodbine i uskog kruga prijatelja i poslušnika.Bojim se samo da ne bude ka i u vrijeme Jugoslavije , kada se došlo do partijskih moćnika sve je odjednom stalo.
 • IgorC
  24.10.2008, 22:57
  Zbog bahatosti,nestrućnosti,arogancije i mnogoćega drugog iz redova HDZ -a , kao i samoga Ive Sanadera samodopadnog novokomponiranog političara ,koji ne sluša dobronamjerna upozorenja i kritike jer smatra da je najpametniji , događa se to da smo dobili Hrvatsku u kojoj vlada kriminal i korupcija. IEMO DALJE ali nizbrdo!
 • hamzaga
  24.10.2008, 21:18
  kako je krenulo bice gore nego u Bejrutu
 • stojestjest
  24.10.2008, 21:17
  riba od glave smrdi! prvo treba muriju od kvarnjaka očistiti a onda možemo dalje...
 • hamzaga
  24.10.2008, 21:17
  lijepa nasa
  puna mafijasa
 • stojestjest
  24.10.2008, 21:15
  kada murijak ima muda tražiti mito (prije dva tjedna) da ti ne napiše kaznu zbog bezveznog prekršaja a poreznici pokazuju mišiće zbog duga od 200 kn, nekaj opako ne štima! mažu nam oči cijelo vrijeme i obznanjuju kao vijest da su uhvatili malog ivicu koji je ukrao žvake na kiosku! onda se ovi na vlasti i mi obični smrtnici čudimo ko pura dreku kad shvatimo da zapravo neki zločesti ljudi drže sve konce u rukama a mi možemo samo puhat u frulu.
 • lovely
  24.10.2008, 20:50
  jao pa u sta se to hrvatska pretvara????
 • stac-ck
  24.10.2008, 20:30
  eh zbogom puki
 • Nanah
  24.10.2008, 20:02
  stojestjest - upravo tako, mada mislim da ta srpsko-crnogorska mafija ima tu upleteno više od prstiju !!
  Živi bili pa vidjeli..
 • stojestjest
  24.10.2008, 18:55
  mnogima je stao na žulj i ja mu na tom novinarskom duhu skidam kapu. bio je natprosječno inteligentan, sposoban i snalažljiv...uopće ne znam kaj suradili ovi iz vlade svih ovih godina s tom mafijom...kaj su mislili da je lik kao kirin odgovor na nagomilana sranja!? možemo nagađati...srpska i crnogorska mafija ima tu svoje prste, makar po izvršnoj liniji
 • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>