Globus
Današnja naslovna strana Nacionala
Foto: Nacional
Policija kriva za smrt Ive Pukanića
Iz "Nacionala" optužuju i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da je sinoć rekao neistinu...
24.10.2008. 12:24

Redakcija zagrebačkog sedmičnika "Nacional", čiji je suvlasnik i novinar Ivo Pukanić sinoć ubijen u Zagrebu, optužila je danas policiju da je direktno odgovorna za njegovu smrt, jer mu je ukinula zaštitu, iako se on, kako tvrde, tome izričito protivio.

"Zbog toga jer mu je oduzeta fizička zaštita, unatoč opasnosti koja mu je i dalje prijetila, na što je on upozoravao, oni koji su tako odlučili izravno su odgovorni za njegovu smrt. Isto tako su za njegovu smrt krivi i oni u državnom odvjetništvu i u policiji, koji su opstruirali istragu o prvom pokušaju njegova ubojstva", kaže se u saopćenju koje je redakcija "Nacionala", uz fotografije ubijenih Pukanića i direktora marketinga ovog lista Nike Franjića, objavila na svojoj internetskoj stranici.

Iz "Nacionala" optužuju i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da je sinoć rekao neistinu da je policijska fizička zaštita ukinuta u dogovoru s Pukanićem.

Načelnik Ureda direktora policije Krunoslav Borovec potom je izjavio da je odluka o ukidanju stalne policijske zaštite 1. avgusta bila "rezultat stručne policijske procjene, utemeljen na sigurnosnim podacima", te da je nakon toga policija povremeno obilazila Pukanićev dom.

Iz "Nacionala" podsjećaju da su, neposredno nakon prvog pokušaja ubistva Pukanića u Zagrebu, početkom aprila, on i njegova kći dobili stalnu 24-satnu pratnju po dvojice policajaca, koji su ih vozili u policijskom vozilu i noću im čuvali stan.

"Da je ta zaštita bila zadržana, Pukanić i Franjić danas bi bili živi, njihova djeca imala bi očeve", zaključuju u tom sedmičniku.

Tvrde da je sredinom jula policija prvi put najavila Pukaniću da namjerava ukinuti zaštitu, te da se Pukanić tome izričito protivio.

Potom je, kažu, počeo policijski pritisak na njega da prihvati ukidanje zaštite, s obrazloženjem da nemaju dovoljno ljudi da ga neprekidno štite, ali on se i dalje tome protivio.

U "Nacionalu" tvrde da je posljednjih sedmica Pukanićeva sigurnost ponovo bila ugrožena jer mu se u dva navrata u centru Zagreba prijetilo, što je on prijavio policiji.

Iz sedmičnika prozivaju policiju i državno odvjetništvo i jer su, kako kažu, mjesecima trošili goleme policijske resurse na ispitivanje lažnih optužbi na Pukanićev račun, umjesto da smjesta poduzmu akciju protiv počinitelja pokušaja ubojstva, za čije im je otkrivanje, tvrde, Pukanić prije mnogo mjeseci sam pribavio brojne dokaze, čak i audio i video-snimke.

 


Autor: Onasa

Vaši komentari
Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registrirajte se ili prijavite.
Povezane vijesti
Ostale vijesti
Oglasne poruke
Najčitanije na portalu
Anketa

Slažete li se s ocjenom Stranke za BiH da je ovo najbolji saziv Vlade FBiH od 1996. godine i da ga ne treba mijenjati ?

Da

Ne

Ne znam


 

Forum