Ga naar hoofdmenu / zoekveld

  1. Home  
  2. Actueel  
  3. Toespraken  
  4. Toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Roelf de Boer, bij de opening van de Beneluxlijn in Rotterdam op zaterdag 2 november 2002

Toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, Roelf de Boer, bij de opening van de Beneluxlijn in Rotterdam op zaterdag 2 november 2002

Toespraak | 02-11-2002 |

Dames en heren,

Ik heb het vandaag al eerder gezegd en ik wil het hier graag nog eens herhalen: het is een mooie dag voor Rotterdam, maar ook voor mij. Een paar uur geleden mocht ik namelijk de Tweede Beneluxtunnel openen. En nu is de Beneluxlijn aan de beurt. Daarmee komt een einde aan een enorme bouwactiviteit die de mobiliteit in en rond deze stad structureel verbetert. Daar mag de regio heel trots op zijn. En de minister van Verkeer en Waterstaat op zijn minst een beetje.

Beide projecten zijn vanaf het allereerste moment nauw met elkaar verbonden. Vanaf eind jaren '80 verschenen er diverse rapporten over de noodzaak van een tweede Beneluxtunnel. Ook een van mijn voorgangers heeft daar een onderzoek naar laten verrichten. Uit die studies drong zich uiteindelijk één duidelijke conclusie op. Alleen een tweede tunnel voor auto's was niet voldoende. Ook fietsers en de metro moesten er gebruik van kunnen maken. En voor dat laatste was het weer nodig dat er een nieuwe metroverbinding kwam van het Marconiplein naar Hoogvliet via Schiedam. Toen al was het uitgangspunt van alle partijen dat de Mainport Rotterdam moest kunnen blijven groeien en dat de grote nieuwe woonwijken in deze regio ontsloten moesten worden. Vandaag plukken we de vruchten van deze visie.

De Beneluxlijn geeft het zuidwestelijk deel van de stadsregio Rotterdam een hoogwaardige openbaarvervoerverbinding met Schiedam en de Rotterdamse binnenstad. Het metronet kan nu ook gebruikt worden door de inwoners van Schiedam en Pernis. Er zijn 6 nieuwe metrostations, het ene nog fraaier dan het andere, waarvan 4 in Schiedam, 1 bij Pernis en 1 bij Hoogvliet. Het nieuwe station Schiedam Centrum zal een belangrijk knooppunt worden, waar reizigers kunnen overstappen op de trein, het stads- en streekvervoer of op Tram Plus. En ten slotte verlengt de Beneluxlijn de Calandlijn - die van oost naar west loopt, - met de Erasmuslijn, die het noorden met het zuiden verbindt. De positieve effecten blijven dus niet beperkt tot het gebied waar de Beneluxlijn doorheen loopt.

Met deze nieuwe metroverbinding krijgt de reiziger niet alleen meer aanbod en mogelijkheden, maar ook meer kwaliteit, in termen van snelheid, betrouwbaarheid en comfort. Dat levert naar verwachting 67.000 reizigers per etmaal op. Voor het Rotterdamse metrosysteem als geheel geldt dat de nieuwe Beneluxlijn het netwerk evenwichtiger maakt en daarmee de kostendekkingsgraad hoger. U begrijpt dat dat goed nieuws mij is. De Beneluxlijn zal zichzelf naar verwachting voor 65% kunnen bedruipen. En dat is een heel hoog cijfer!

Omdat in ons drukke land alle vormen van vervoer nauw met elkaar samenhangen, kan ik het ook nog anders uitdrukken. De Beneluxlijn geeft forensen die zich dagelijks over een korte afstand verplaatsen - en dat zijn er heel erg veel - een milieuvriendelijk en snel alternatief voor de auto. Zo kan deze metroverbinding veel onnodig verkeer van de weg houden. En u weet het, in de strijd tegen de files is elke auto er één.

Er is dus veel goed nieuws te vertellen over de Beneluxlijn. De basis voor dat goede nieuws ligt uiteindelijk in de kracht van het samenwerkingsverband dat we met het Fileplan Rotterdam hebben gesloten. Daarin werken de gemeentes Rotterdam, Vlaardingen en Schiedam, de stadsregio, de openbaarvervoerbedrijven en mijn ministerie samen. Uit de organisatie van dit metroproject mag blijken dat de samenwerking goed is geweest. De stadsregio Rotterdam was de bestuurlijke opdrachtgever, de RET de ambtelijke opdrachtgever. En mijn ministerie draagt 95% van de totale subsidiabele kosten, die geraamd zijn op 724 miljoen euro.

Waar ik persoonlijk ook heel tevreden over ben, is dat het project goedkoper is uitgevallen dan begroot. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er tijdens de bouw intensief is overlegd met omwonenden. In dat overleg werden concrete afspraken gemaakt, en blijkbaar heeft iedereen zich daaraan gehouden. Met het geld dat over is, kunnen we nu op alle nieuwe metrostations tourniquets plaatsen en andere maatregelen nemen die de sociale veiligheid vergroten. Ik hoef hier in Rotterdam natuurlijk niet uit te leggen hoe belangrijk dat is.

En dan de toekomst. Want al staan we vandaag terecht stil bij projecten die klaar zijn, ik weet als geen ander dat de mensen in deze regio liever vooruitkijken. Ik heb er als minister voor gekozen om Nederland zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen. Kleine en slimme maatregelen met een direct effect gaan wat mij betreft dus vóór grote nieuwe infrastructuurplannen. Daarbij moeten we keuzes maken, zeker nu de economische vooruitzichten slecht zijn. Dat heeft gevolgen voor het project RandstadRail. De bestuurlijke afspraken die er liggen, zijn gemaakt in een tijd dat er geld genoeg leek te zijn. Dat is helaas niet meer het geval.

Op dit moment zijn we volop met elkaar in overleg. Laat ik daarom volstaan met te zeggen dat ik uw bezwaren begrijp, maar dat ik ook op u reken bij het zoeken naar creatieve oplossingen. Natuurlijk kan een volgend kabinet best andere keuzes maken, maar aan de economische werkelijkheid kan het net zomin iets veranderen als ik. Het is daarom mijn stellige overtuiging dat we het de komende jaren moeten zoeken in kleine maatregelen om bestaande infrastructuur intensiever te benutten. Maatregelen die bovendien snel te realiseren zijn. Voor een nieuw groot project als de Beneluxlijn zie ik bij de huidige economische vooruitzichten op korte termijn geen financiële ruimte ontstaan.

Dames en heren.

Ik wil mijn verhaal op deze feestelijke dag natuurlijk niet in mineur eindigen. Daar is ook helemaal geen reden voor. De infrastructuur in en rond Rotterdam zal nooit af zijn. Er blijft dus altijd wat te bespreken over. En dat hoort ook zo in een dynamische regio, die een van de belangrijke motoren is van onze nationale economie. De Beneluxlijn is een optelsom van technisch vernuft en bestuurlijke kracht, die vertrouwen geeft in de toekomst. Ik feliciteer alle betrokken gemeenten en het stadsgewestelijk bestuur van harte met het resultaat. Vandaag staan we terecht even stil bij de geleverde prestatie. En morgen gaan we weer gewoon aan het werk.

Ik dank u voor uw aandacht.

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Hoofdmenu