U21 EM 2009 Svensk Fotboll Fotbollssupporter

Sök:

Avancerad sök

U21 EM 2009
Startsida

2008-10-06

Malmö: Tre kilometer EM-stråk mitt i stan

"Malmö New Stadium" blir namnet på den nybyggda fotbollsarenan i Malmö under U21-EM i juni 2009. Det blir alltså "svengelska" för turisterna med ett svenskt ö i Malmö.

Men både före och efter EM heter arenan Swedbank Stadion. Det namnet får inte användas under EM, då Swedbank inte tillhör EM-sponsorerna.

Bygget av arenan går enligt planerna, och det kommer inte att vara några problem att hinna med flera allsvenska matcher för Malmö FF före EM. Invigningsmatchen spelas just här den 15 juni med Sverige som ena part.

Gräset såddes i början av sommaren, och UEFA:s representanter var mycket nöjda med vad de såg i samband med play-off-lottningen 12 september. Gräsmattan är redan tät och fin.

Från Centralstationen till "Malmö New Stadium" kommer ett EM-stråk - en "fan boulevard" - att skapas. Den går via Stortorget, Gustaf Adolfs Torg, Söder Tull, Södra Förstadsgatan, Triangeltorget, Östra Rönneholmsvägen, Pildammsvägen och John Erikssons väg.

EM-stråket kommer att prydas av blommor, banderoller, skyltar och banér. Speciellt spektakulära blir ett 20-tal jättelika blomsterbollar med 1,5 meters diameter. Kartor kommer att vägleda gästerna, både på skyltar och direkt på marken på gång- och cykelbanor. EM-stråket ska vara klart 1 juni.
Vid matcherna organiseras ett "supportertåg", dvs en promenad av tusentals åskådare längs den tre km långa vägen från Stortorget till matcharenan.

Malmö stad diskuterar också med Skånetrafiken om busstransport mellan Fan-zone på Stortorget och Malmö New Stadium.
- Alla vill inte gå, och vi måste bjuda på olika möjligheter, säger Christian Schlyter, projektledare för EM-arrangemanget i Malmö.

Några publikgissningar vågar sig inte arrangörerna på ännu. Men U21-EM 2007 i Holland hade ett publiksnitt på 13.000 åskådare och 21.000 på värdlandets matcher.  Det blir något att leva upp till för Malmö.


 

Skriven av: Mats Taxén

Sök:

© Svenska Fotbollförbundet / The Swedish Football Association
Box 1216, SE-171 23 Solna; tel: +46-8-735 09 00
fax: +46-8-735 09 01; e-mail: svff@svenskfotboll.se
Om svenskfotboll.se | Om cookies | RSS | Annonsera
Alla bilder på webbplatsen 
© Bildbyrån om inget annat anges