Skicka Skriv ut Textstorlek
Publicerad 2008-12-12 10:20
 
Foto: Steve Gullick
Michele Stodart, Angela Gannon, Sean Gannon och Romeo Stodart arbetar med sin nya skiva som ska vara klar i januari och komma ut april.
 

Magiska gener

LONDON. Syskonkvartetten Magic Numbers ger två julshower på nyöppnade Hornstull Strand. I tomtesäcken: Souligt glitter, trestämmig bitterljuv sång och ­Concretes och Shout Out Louds som hedersgäster.
DN:s Georg ­Cederskog träffade Magic Numbers för ett rundabordssamtal i ­deras studio i Dollis Hill i nordvästra London.
 
 
Också Magic Numbers inspelningslokal motsvarar förväntningarna. Den är fylld av allt det som skivstudior plägar fyllas av: en svag air av hämtmat, surrande Macdatorer, några gitarrtravar, hörlurar, lättlästa fyrfärgstidningar och så den där lite rastlösa stämningen. Väntan på att allt ska falla på plats.

I januari ska nya, tredje, skivan vara klar för att - preliminärt - släppas i april. Vi inleder med ett smakprov. En svällande, luftig, popbakelse som rymmer både pampiga västkustharmonier och mer fiberrika multikultiråvaror. Just det, låtskrivaren, sångaren och gitarristen Romeo Stodart har sökt sig till nya kontinenter för inspiration.

- Framför allt en massa grejer från både Brasilien och Afrika. Jag går alltid i gång på bra texter, men det som är så häftigt med att lyssna på världsmusik är att kunna koncentrera sig enbart på sound, rytm och låtstrukturer. Sådant som "call and respons"-stilen till exempel. Fast det betyder ju inte att vi kommer att låta så (skratt).

Hans syster Michele Stodart, basisten, nickar:

- Fast vi kommer att ha en del and­ra beats på den här skivan. Små justeringar, hur man använder ­hihaten till exempel.

Romeo: Jo, jag är faktiskt trött på gitarrmusik - och jag gillar inte dansmusik. Hela den här indie­gitarr-prylen...jag har aldrig sett oss som ett sådant band; jag vill skriva klassiska bra låtar och hittills råkar vi bara ha spelat dem på gitarr.

Bandets slagverkare och melodica-virtuos Angela Gannon skruvar på sig.

- Okej, inga gitarrer, inga dansrytmer - vart är vi musikaliskt på väg då?

(kollektivt skratt)

"Fylligare" är det ord de till slut enas om som sammanfattar det kommande albumet bäst.

Romeo: Vår debut lät som ett band i en studio, rakt upp och ner. På andra skivan finns låtar som vi ville dekorera mer och utveckla med bland annat stråkar (arrangerade av Nick Drakes samarbetspartner Robert Kirby, DN:s anm.). Nu försöker vi göra något helt annat. Lyfta ut partier, ändra instrumenteringen och undvika det förväntade.

Få band arbetar i dag, som ni, med sångstämmor, fast det kan lyfta fram en låt väldigt effektivt.
- Problemet är väl att gör man det på fel sätt så låter det väldigt illa. Det är svårt. I vårt band är stämmorna ett extra instrument, nästan det avgörande instrumentet, faktiskt, säger Sean Gannon, som spelar trummor, men "inte kan ta en ren ton".

Romeo: Innan vi bildade Magic Numbers så sjöng både jag, Michele och Angela i olika sammanhang och tyckte väl redan då att vi lät rätt bra (skratt). Jag älskar att jobba med våra stämmor och få ihop allas upplevelser av hur en låt känns och ska låta.

En annan sida av er musik är att den konsekvent är underspelad. Arrangemangen och framförandet står alltid bakom låtarna.
Sean: När vi börjar jobba på nya låtar försöker vi alltid att ta bort saker i arrangemangen, renodla. Sångerna blir & enklare på det sättet, men också starkare, tycker jag.

Romeo: Vi utgår nästan alltid från en akustisk gitarr och försöker få det att höras i den färdiga versionen. Jag inser redan nu att vi kommer att behöva en del sådana avskalade låtar på det här albumet för några av de nya sångerna låter väldigt stort, just nu i alla fall - vi brukar ta bort ganska mycket under mixandet också.

Två syskonpar i en popgrupp är mer än sällsynt. Är era dna-band en tillgång - kommunicerar ni ­musikaliskt mer intuitivt?
Romeo: Absolut, jag behöver ofta inte ens visa Michele något jag skrivit innan hon vet hur det ska spelas på basen. Och det spelar ingen roll vem som bidrar med vad; allt handlar om att göra låtarna bättre. Vi slåss ju och bråkar som alla andra band gör, men vi gör det för att vi i slutänden vill åstadkomma samma sak.

Michele: Det är sant, det finns ett stort grundförtroende mellan oss som gör att vi nog kan koppla av mer i skapandet och vara uppriktiga i vad vi tycker om musikaliska idéer. Jag vet att Romeo kommer att kunna uttrycka det jag hoppas på och vill - utan att jag behöver säga det ens. Det ger mig utrymme att våga mer.

I nästan alla riktigt betydande popband har det funnits en exceptionell kemi - och friktion. Det verkar vara något väldigt ömtåligt.
Romeo: Det är som ett förhållande, men med fyra personer i stället för en flickvän eller pojkvän. I vårt fall är förstås fördelen med att arbeta med familjemedlemmar många, baksidan är samtidigt att vårt fokus på musiken blir så stort att vi lätt glömmer bort att umgås, bara hänga.

Vad ska man ha Magic Numbers musik till?
Romeo: Jag hoppas att den får folk att känna något. Att de kan känna samhörighet med texterna, eller hur musiken låter. För att jag ska kunna känna att jag har något av värde i mitt liv behöver jag ta upp gitarren och göra musik. Den är något som får mig att glömma bort allt annat, något jag behöver. Jag vill ge andra människor musik som fungerar så.

Ni är ett slags melankoliskt feelgood-band. Trösterik musik med gott uppsåt.
Sean: Ja, men så är det ju med till exempel Leonard Cohen också: trots att hans sånger ofta är ganska vemodiga och ledsna så känner man ändå hopp när man hör dem. Jag tror att det är så mycket i världen i dag som vi inser att vi aldrig kommer att förstå fullt ut och att många därför söker sig inåt. Det går inte att verbalisera hur man åstadkommer musik som innehåller både vemod och hopp, men jag tror att vi har lite av den förmågan.

Det är en underbar omständighet att er frontman heter Romeo: Era låtar är som gjorda för att sjunga under någons balkong.
Romeo: (stort skratt) Absolut, men det är ju just därför jag alltid gör mina sångpålägg under balkonger. Hur kunde du veta det?
 
Vill du ha mer läsning, fler bilder och intressanta bilagor?
Klicka här för ett bra erbjudande
 
Kultur*Musik*Intervjuer
 
• Kent Nagano
• Kevin Borg
• Nina Söderquist
• Chad VanGaalen
• The Knife
• Alla artiklar
 

Foto: Wilfried Hösl

Tillbaka till originalet

Kent Nagano flyger och far mellan sina orkestrar över världen. Nu landar han i Stockholm för att för första ­gången dirigera Kungliga filharmonikerna. DN har lyckats fånga honom för en intervju. Läs intervjun

Diktdoktorn botar överansträngd dikt

Birgitta har skickat in dikten "Dagar och stunder". Dikten behöver hjälp med en bild som känns aningen ansträngd.
Läs diagnosen
 
 

"Idol"-Kevin har chattat

"Har du ätit Ris a la Malta och i så fall gillade du det?" Kevin Borg har svarat på det och mycket annat.
Till chatten
Mer tid för skiva. Kevin behöver inte stressa fram ett album till jul.
Samtidigt i USA. Juryns elaka tungor tonas ned i nya "American Idol".

Spelklappar

DN:s spelexpert Susanne Möller tipsar om frågesporter och karaokespel som passar under granen. Se webb.tv.
Årets bästa spel. DN:s kritiker väljer sina favoriter från 2008.
Spaning. Spelindustrin vill få del av julkonfekten. Taktiken? Fler lekspel.

Sött, sött, sött...

Gullighetskult. Valpar i direktsändning, bildsajter och bloggar med näpna kattungar - sötsurfandet har fullkomligt exploderat.
Kjartan Slettemark blev 76 år.

Kjartan Slettemark blev 76 år.

"Ont ska med konst fördrivas"

I och med Kjartan Slettemarks död försvinner en av nordisk konsts meste provokatörer. DN:s Sanna Torén Björling om Slettemarks livsverk
Röster om Slettemark. "Kjartan försökte hela tiden få av mig skorna".
Läs DN-intervjun från 2007. Slettemark är sitt eget konstverk.

Foto: Carl Thorborg

"Batseba" på Kungliga Operan, Stockholm

Glödande kvinnosång

OPERA. En stark upplevelse. En sinnligt flödande musik som går från högdramatisk expressivitet till intim visa, skriver Martin Nyström.
Intervju. "Jag söker skönheten i det onda", säger Sven-David Sandström.

Markoolio blir luffare

"Omöjligt härma Allan Edwall". Astrid Lindgrens "Rasmus på luffen" förvandlas till musikal på Oscarsteatern i Stockholm nästa år.

"Vem är rädd för Virginia Woolf?" på Stockholms stadsteater

På hög nivå

SCEN. Äktenskapligt inferno. Konstant underhållande och med välspelande Pia Johansson och Dan Ekborg i rollerna som universitetsläraren George och hans hustru Martha.

Motörhead på Hovet, Stockholm

Stryk solon, Motörhead!

Mix av blues och punk. Det riktiga öset kommer först med hitlåtarna.
Senaste skivrecensionerna
Darin: "Flashback" (betyg 3)
 
Musikbranschen i förändring
Vinylskivans comeback, skivaffärernas död, legal och gratis fildelning, fler festivaler och konserter - vad händer med musikbranschen? Läs serien.
Din musiksmak avslöjar dig
Indiepop, reggae, rock, rap, blues, dans eller klassiskt? Enligt nya brittiska forskningsrön avslöjar din musiksmak vilken sorts person du är.
Hipp, hipp... hurra!
Madonna har fyllt 50 år. Det firar DN med ett kunskapstest och ett personligt vykort signerat Fredrik Strage.
Från 100 till 1.
De största rockögonblicken - exklusivt för DN.se.
Konsertrecensioner
 
De senaste recensionerna.
Intervjuer
 
Läs de senaste intervjuerna från musikvärlden.
Nöjeskrönikan: Karolina Ramqvist
"Raden om hjärnan och universitetet har förvisso en snuskig bibetydelse, men det är en metafor, en språklig förklädnad."
Kommentaren: Leif Zern
"Bakom aktörerna syns ingenting annat än scenens eget mörker. Av rollerna återstår inte mycket mer än en attityd eller en åtbörd."
Snabbarkivet
 
Pågående eller avslutade debatter, nyhetsteman och artikelserier.
Kulturtester!
 
Utmana dig själv i våra kunskapstester med olika kulturella teman.
Tåg Färglära Schlager Scorsese
Narnia Jazz   Springsteen   Nobel
Dylan Mozart   Superhjältar   Astrid
Här är de!
Kritikerna
 
Vilka är de egentligen? Lär känna DN:s musikkritiker och deras smak. Här är de!
 
Kontakt
Populärmusik och etno:
Nils Hansson
Tel red: 08-738 21 27
Jazz, klassiskt och konstmusik:
Martin Nyström
Tel red: 08-738 10 00

E-post: musik@dn.se
Mat & DryckRecept
Sätt stuns på fisken

Gubbröran ger fiskfilén god smak.

Senaste recepten
ResorResor
Nytt ljus över Las Palmas

DN åker till Las Palmas och upplever mycket mer än bara bad.

Fler reportage