Keskustan ideologinen itsemurha

Keskustan puolueena ja keskustan äänestäjän ideologiaa on täysin mahdoton esittää muutamassa kappaleessa. Teen sen siitä huolimatta, koska parilla muulla valinnalla elämässäni olisin hyvin todennäköisesti tuon puolueen aktiivijäsen.

Keskustan arvopohja rakentuu kahteen suureen kokonaisuuteen eli yhteisöllisyyteen ja yrittämiseen.

Yhteisöllisyys on asia, jota kaupungissa kasvanut ei välttämättä ymmärrä lainkaan. Se on pienen paikkakunnan sosiaalinen verkosto, joka ulottuu kaikkeen toimintaan jopa siinä laajuudessa, ettei rinnastus mafiaan ole milllään tavoin korni. Se ulottuu niin rotareihin, pankkien hallintoneuvostoihin, yhdistyksiin kuin metsästysseuroihin. Se kattaa käytännössä kaiken ja ilman sen tuomaa suojaa olet yhteisössä väistämättä enemmän tai vähemmän ulkopuolinen. Itse asiassa minäkin sulaudun mukaan tuohon verkostoon vapaa-aikoinani, jotka vietän kesäpaikassani maalla.

Yleinen harhaluulo on, että Keskustan äänestäjistä suuri osa on maatalousyrittäjiä. Heitä on äänestäjistä vain pieni osa, mutta on totta, että sana yrittäminen on puolueen yhteinen nimittäjä ja koko Keskustan arvomaailman selkäranka. Kaupungissa asuvan Keskustaa äänestävän toimihenkilön sitoo yrittämiseen sukutausta, perinnöksi saatu metsäpalsta tai serkkujen elävä esimerkki. Pohjoisemmassa Suomessa tähän samaan kudelmaan nivoutuu vielä uskonto, jonka merkitys on keskustalaisille yleisesti luultua paljon suurempi.

Jos tätä arvomaailmaa haluaa kuvata yhdellä sanalla, se on arvokonservatismi.

Keskustan nykyinen johto on jostain käsittämättömästä syystä halunnut katkoa siteensä tähän arvomaailmaan, joka on koko puoleen ideologinen perusta. Matti Vanhasen linjauksille monikulttuurisesta Suomesta ei tässä puolueessa ole todellakaan tilaa ja sen vielä nykyinen puheenjohtaja tulee karvaasti huomaamaan.

Puheenjohtaja Vanhanen on Suomen kannalta vahingoksi aloittanut Keskustan alaspäin vajoavan kierteen, jota on vaikea pysäyttää. Jo viime vaaleissa oli keskustan kannalta hälyttäviä merkkejä siitä, että toinen arvokonservatismin leimaama puolue, Perussuomalaiset, sai siltä merkittäviä äänisiirtymiä juuri Keskustan perinteisillä tukialueilla. Tämä trendi tulee jatkumaan kiihtyvänä turvapaikkakeskusten rakentuessa ympäri Suomen.

Matti Vanhasesta ei tuon kaulassa kiristyvän silmukan katkaisijaksi ole ja realistisena näkymänä pidän koko aatteen hajoamista ja kuihtumista keskikokoiseksi marginaaliliikkeeksi.

Kehitys on annetuista lähtökohdista niin huono suoritus, että se jää väistämättä Suomen poliittiseen historiaan suurin kirjaimin.

Julkaisupaikka on joulukuu 20, 2008 at 4:25 pm Kommentit (9)

Vaalit 2011 - ennuste

Vuonna 2011 keväällä on seuraavat eduskuntavaalit ja vain hullu tekee ennustuksen vaalituloksesta näin aikaisin. Seuraavassa siis oma arvaukseni perusteluineen lopputuloksesta.

Kokoomus

Kokoomus nousee niukasti suurimmaksi puolueeksi ja saa äänistä 20,5 %. Kokoomusta tukee vaaleissa kolme asiaa: ammattitaitoisin mediamainonta, ulkoministeri Stubbin imago ja kannatuksen luontainen nouseva trendi. Kokoomuksen ongelmina tulevat olemaan päällä oleva suurtyöttömyys ja Kataisen päättömät työvoimapula- ja monikulttuurihöpinät, joita ei tulla unohtamaan. Kokoomuksen luontaista kannatusta valuu niin SDP:n kuin Persujen suuntaan.

SDP

SDP jää niukasti suurimman puolueen tittelistä ja saa äänistä 20,4 %. Vaikka SDP:llä on elämänsä tilaisuus saavuttaa laman keskellä suurvoitto, se jää haaveeksi puheenjohtajan naiiviuden, hukassa olevan ideologian ja puolueen rajat auki -linjausten vuoksi.

Keskusta

Vaalien suurin häviäjä on Keskusta, jonka puoluejohto ajaa irti kenttäväen maailmankuvasta ja todellisuudesta. Kannatusta painaa alas myös väistyvän pääministerin ja puheenjohtajan Matti Vanhasen täydellinen avuttomuus EU:n ratkaisuiden edessä.

Vihreät 

Vihreät hyötyy toisen muun uskonnollisen liikkeen kanssa muiden puolueiden ahdingosta ja saavuttaa 9,5 %:n kannatuksen. Tosin Vihreiden peruskannattajien keskuudessa alkaa ilmetä jo merkittäviä rajalinjoja maailmanhalaajien ja realistien välillä.

Vasemmistoliitto

Korpikommunistien känsäiset kourat kirjoittavat Vasemmistoliiton joutsenlaulun ennen sen väistämätöntä sulautumista SDP:hen. Viimeiseksi jäävissä vaaleissaan Vasemmistoliitto kerää 8,0 %:n kunnioitettavan kannatuksen.

Perussuomalaiset

Vaalien murskavoittaja on väistämättömästi Persut 13,0 %.n kannatuksella. Persuja ajaa vaalivoittoon koko maassa yhä selvemmin näkyvä monikulttuurin raadollinen todellisuus, suurtyöttömyys ja valovoimaiset ehdokkaat. Persujen kannatusta rokottaa puolueohjelman sisältämät vanhakantaisuudet ja ennen vaaleja valtamedian masinoima historiallinen mustamaalauskampanja.

Tulevan hallituksen ytimen muodostavat Kokoomus ja SDP Jyrki Kataisen noustessa pääministeriksi.

Hallituksen muu kokoonpano jääköön arvoitukseksi.

Julkaisupaikka on joulukuu 19, 2008 at 2:24 pm Kommentit (13)

EU:n joululahja Suomelle

EU antoi sitten aikaisen joululahjan Suomelle.

Suomi voi jäädä kokonaan ilman Euroopan unionin aluetukirahoja vuodesta 2014 lähtien. Unionin tulevaa aluepolitiikkaa luotaavassa komission työpaperissa Suomesta maalataan ruusuinen kuva. Komission mukaan Eurooppa ravistelevat globalisaatio, ilmastonmuutos ja energian tuotannon ongelmat eivät koske Pohjolaa lainkaan.

“Tulos on Suomen kannalta huono. Kaikissa haasteissa meillä menee hyvin, emmekä ole mitenkään tarkasteltuna menettäjiä. Komission alkuperäisessä paperissa Suomesta ja muista Pohjoismaista puhuttiin jopa kultaisena vyöhykkeenä”, Suomen EU-edustuston alue- ja rakennepolitiikan erityisasiantuntija Kielo Karioja-Mäkelä sanoo.

“Olisin hyvin varovainen komission tutkimusmenetelmien arvostelemisessa.”

Suomen kansalliset tappiot tulevat siis olemaan 250 miljoonaa €uroa. Ei tarvitse olla kovin suuri ennustaja, että voi varmuudella sanoa, että Suomen munaton, kädetön ja saamaton hallitus ei reagoi asiaan kuin hiljaa hymistelemällä.

Kovaan arvosteluun joutuneen pääministeri Matti Vanhasen reaktio voi olla toisaalta rajukin.

Hän voi nimittäin kohentaa silmälasejaan.

Julkaisupaikka on joulukuu 18, 2008 at 6:39 pm Kommentit (4)

Hallituksen välitodistus

Nykyisen hallituksen elinkaari on saavuttanut sen vaiheen, jossa alkaa loppusuora ja seuraaviin vaaleihin valmistautuminen. Tänä aikana ei hallitus enää kokemuksen mukaan suuria poliittisia uudistuksia tee.

Sen vuoksi onkin aika antaa hallitukselle sekä moitteita että kehuja sen aikaansaannoksista. Mitä merkittävää Suomen historian tuhoisin hallitus on siis saanut aikaan? Miksi Vanhasen II:n ylittää saavutuksillaan Cajanderin tuhansiin kertoihin kirotun valtioneuvoston?

Onnistunut hyvin.

 • Päätös laajakaistaverkon ulottamisesta koko maahan.
 • Verotuksen kotitalousvähennyksen laajentaminen.
 • Päätökset lisätä ydinvoimaa ja energian omavaraisuutta. 
 • Sirkka-Liisa Anttilan kohtuullinen onnistuminen EU:n vaikeissa maatalousneuvotteluissa.

Onnistunut kohtalaisesti.

 • Tuloveroasteikkojen keventäminen.
 • Liikenne(infra)hankkeiden edistäminen.

Epäonnistunut täysin.

 • Edellä mainittua poikkeusta lukuun ottamatta koko EU-politiikka; Suomi on ajautunut EU:ssa säälittävän pikku puudelin asemaan, josta ei kannata välittää vaan tarvittaessa potkia lujasti, koska Suomi suostuu aina kaikkeen ja antaa kaikessa periksi.
 • Suhteiden hoitaminen suurvaltoihin eli USA:han, Venäjään ja Kiinaan.
 • Maanpuolustuskyvystä huolehtiminen.
 • Tulevaan lamaan varautuminen.

Maanpetturuus, korjaamatonta tuhoa aiheuttanut toiminta.

 • EU:n liberaaleimman maahanmuuttopolitiikan toteuttaminen täysin vastoin kansan enemmistön tahtoa.
Julkaisupaikka on joulukuu 17, 2008 at 8:07 pm Kommentit (12)

Tilastopaloja

Maailman tunnetuin ja seuratuin osakeindeksi on Dow Jones. Vuonna 1929 alkaneen ja kymmenen vuotta kestäneen suuren laman aikana se tippui 89 %.

Kuluvana vuonna indeksi on tullut alas 44 %.

Suuressa lamassa jenkkien teollisuustuotanto tuli alas 19 % ja vastaava lasku on tänä vuonna ollut 8 %.

Aika on muuttunut noista ajoista, vai onko? S&P-indeksin vuosituotot alkaen vuodesta 1871 muodostavat kauniin Gaussin käyrän, jonka huippu on 5-10 %:n välissä. Suurimmat vuosituotot on saatu vuosina 1993 ja 1954.

Vastaavasti heikoin tuotto on vuosilta 1931 ja 2008.

Suomessa ja Pohjoismaissa pankkien riskienhallinta on onneksi opittu kantapään kautta 1990-luvun opetuksena, vai onko?

Nordea ilmoitti sijoittaneensa Madoffin rahastoihin 48 miljoonaa €uroa ja Pohjola-pankki ilmoitti myöskin omasta positiostaan historian suurimpiin kuuluvassa huijauksessa. Vastaavia ilmoituksia on tullut ympäri Eurooppaa maanosan arvostetuimmilta pankeilta.

Riskienhallinnan tasosta kertoo se, että yksi mies olisi pystynyt viidessä minuutissa soittamaan hälytyskelloja pelkästään käyttämällä nettiä. Madoff-konsernin tilintarkastajana toimi (toimii?) täysin tuntematon pieni toimisto, jossa on yksi 70-vuotias vastuullinen tilintarkastaja.

Merkilliseksi Madoffin huijauksen tekee jenkkien arvopaperimarkkinoita valvovan SECin (Securities and Exchange Commission) rooli. Mitä he ovat oikein tarkastaneet?

Missä romahtaa seuraava kupla? Itä-Eurooppa, vai Kiina?

Julkaisupaikka on joulukuu 16, 2008 at 4:59 pm Kommentit (7)

Uusi viikkoennätys - taas

Uusi viikkoennätys pamahti taas tälle surkealle ja säälittävälle blogilleni.

Nyt kävijöitä on ollut hieman yli vuodessa yli 180 000. Hirmuinen määrä ihmisiä, vaikka vakiokävijät lasketaan pois.

Jollain tavalla en edes ymmärrä mitä on meneillään, mutta tilaus vittuuntuneen ja rehellisen miehen mielipiteille näköjään on suuri.

Nyt hoidetaan yhdessä Homma kotiin.

Käykää hyvät ihmiset tuolla Hoitsu-nimellä olevassa blogissa, joka on linkattu tuossa sivussa. Lienee Suomen parhaimpia juuri nyt.

Kiitos Päikylle vinkistä…

Julkaisupaikka on joulukuu 14, 2008 at 7:15 pm Kommentit (9)

Ruuhkamaksut Helsinkiin?

Minulle ei ole itselläni kantaa ruuhkamaksuihin, koska en ole asiaan perehtynyt. Luulisin kuitenkin, että koska Vihreät asiaa kannattavat, ehdotus on täysin järjetön.

Tämä muistisääntö pätee lähes aina.

Vaikka asiaan ja mielipiteisiin ei koskaan saa liittää ihmisen ulkonäköä, en voi sille mitään, että tuota yllä olevaa johtopäätöstäni tukee vahvasti Vihreiden ruuhkamaksutyöryhmän vetäjän ulkoinen olemus.

Haluaisitteko tämän kaverin alaiseksi, kollegaksi tai esimieheksi? Uskotteko hänen vakuutteluunsa ruuhkamaksujen autuudesta?

sulevi-riukulehto

Julkaisupaikka on joulukuu 13, 2008 at 2:22 pm Kommentit (15)

Pudasjärven hullut

Pudasjärven remontoidussa ja hotellitasoiset palvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa on 40 paikkaa ja 19 työntekijää. Keskukseen kootaan siis parikymppisiä nuoria miehiä Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. Heidän ensimmäinen tehtävänsä on alkaa järjestää ns. perheenyhdistämistä.

Hienoa Suomen hallitus, näin se työvoimapula helpottuu. Muistamme syvästi arvostetun ja kaukonäköisen pääministerimme Matti Vanhasen (Keskusta) profeetalliset sanat:

‘Kaikki ovat tervetulleita Suomeen …ja ..suomalaiset kaipaavat railakasta asennemuutosta.’

Vaikka kuinka kovasti olen yrittänyt asennettani muuttaa, mieleen herää ainakin yksi ajatus. Tämän työperäisen maahanmuuton yksi pieni haaste on siinä, että raunioittaa muutamassa vuodessa sen kunnan talouden, jonne näitä työperäisten siirtoleirejä perustetaan.

Julkaisen tässä aktiivisen lukijani kommentin ja Pudasjärven tilannetta käsittelevän kirjeenvaihdon asiasta. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksenä.

Lukijani: Lähetin aiheen tiimoilta sähköpostia Pudasjärven kaupunginhallituksen jäsenille sekä valtuuston puheenjohtajistolle tiedustellen hankkeen kustannuksia, vain yksi on vastannut. Vastaus on alla.

“Moi vaan, se, että on lähes yksi työntekijä/turvapaikanhakija, johtuu siitä, että kotouttamisohjelma vaatii näin( laki määrää) ja kustannuksia ei kaupungille tässä vaiheessa lankea. Kaupunki tekee aina vuodeksi eteenpäin TE-kaskuksen kanssa sopimuksen ja mitä me vaadimme, valtio maksaa, valtio maksaa myös asuntolan kunnostamisen vuokrina. Tässä onkin se suurin pointti, minkä takia kaupunki otti vastaanottokeskuksen riesakseen. Olisimmekohan ottaneet, jos kyse olisi ollut vapaaehtoisesta humanitäärisestä avusta. ”

Itse pohdin tuon viestien vaihdon luettuani sitä, että jos ihminen on niin loputtoman tyhmä, ettei sitä edes itse ymmärrä, niin aiheuttaako se jotain fyysistä kipua.

Toivon kyllä niin, ihan vilpittömästi.

P.s. asiaa seurataan oman ajankäyttöni mahdollistamassa suhteessa myös Parikkalassa ja Vaasassa, jonne on perustettu uudet työperäisten työvoimapulan ehkäisemiseen tarkoitetut keskukset.

Julkaisupaikka on joulukuu 12, 2008 at 11:31 am Kommentit (4)

Pysäytä Astrid Thors!

Julkaisupaikka on joulukuu 10, 2008 at 5:45 pm Kommentit (5)

Kajaani tuli järkiinsä

Ennakoin noin vuosi sitten artikkelissa Kajaanin ja Turun kokemukset tiettyjä asioita. Tämän päivän Kainuun Sanomissa oli uutinen aiheesta.

’Kajaani irtisanoo sopimukset kiintiöpakolaisten vastaanotosta ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta. Päätös vahvistui kaupunginvaltuustossa eilen äänin 58-8.’

Muukin ennustamani kehityskulku näyttää menevän aika tavalla nappiin. Olisi ollut hauskaa olla kuuntelemassa tuota mainittua Kajaanin  kaupunginvaltuuston kokousta. Keskustelu on mahtanut käydä kiivaana.

Noiden vastaan äänestäneiden nimet julkaistaan myöhemmin, kunhan pöytäkirja tulee julkiseksi. Historia heidät tuomitkoon.

Julkaisupaikka on at 4:29 pm Kommentit (14)