E-ONLINE
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
ΕλλάδαΠολιτικήΟικονομίαΤέχνεςΑθλητισμόςΚόσμοςHOMEΦύλλο Παρασκευής
19 - 12 - 2008

ΣΤΗΛΕΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ
ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ
WWW ΤΕΛΕΙΑΚΑΙΠΑΥΛΑ .ΚΟΣΜ
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση
Με ημερομηνία

ή
Τεύχη Βιβλιοθήκης
Φάκελοι Σαββάτου

Ταυτότητα
Εκδόσεις
Αρχείο
Διάφορα
Επικοινωνία


Πανεκπαιδευτική πορεία σεισμός

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Στη μεγαλύτερη ίσως πανεκπαιδευτική και ειρηνική πορεία που έγινε έως σήμερα από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου συγκεντρώθηκαν χθες εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, μαθητές από σχολεία κάθε γωνιάς της Αττικής, φοιτητές όλων των σχολών, νεολαίες πολιτικών κομμάτων, δεκάδες οργανώσεις της Αριστεράς, εργαζόμενοι μαζί με τη συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών, παρά τη δυνατή βροχή. Δυστυχώς, η πορεία πνίγηκε στα δακρυγόνα, απρόκλητα, όπως κάθε φορά.


Η συγκέντρωση ξεκίνησε στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι. Η πορεία ήταν αντίστοιχη με τις πορείες μνήμης του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου), ξεπερνώντας κατά πολύ τους 10.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, και διήρκεσε περίπου μέχρι τις 3.30 μ.μ.

Κατέβηκε την Πανεπιστημίου, έστριψε στα Χαυτεία, ανέβηκε τη Σταδίου, φτάνοντας στη Βουλή κι έστριψε στα Προπύλαια. Εκεί, δύο διμοιρίες τούς περικύκλωσαν, ρίχνοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Μουσική ραπ και οργισμένα συνθήματα στα πανό: «Η νεολαία παίρνει εκδίκηση για τα όνειρά της. Να πέσουν και να πάρουν μαζί τους την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τους τρομονόμους, την καταστολή», «Το κράτος δολοφονεί», «Για τη δολοφονία ένοχος είναι η κυβέρνηση», «Και τα όνειρά μας με μια σφαίρα τα σκοτώνουν», «Η οργή δεν σβήνει».

«Καλούμε την κυβέρνηση ν' αναλάβει ευθύνες ώστε να αποφορτίσει το κλίμα πριν είναι πολύ αργά. Το χτύπημα του γιου του συναδέλφου Κ. Παπλωματά θυμίζει Τεμπονέρα» έλεγε ο γεν. γραμματέας ΔΟΕ Κομνηνός Μαντάς στη διάρκεια της συγκέντρωσης. «Ν' ανοίξουμε τη συζήτηση με τους μαθητές μας, να δημιουργηθεί ένα διαρκές κίνημα για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, για την υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης» προσθέτουν εκπαιδευτικοί.

Ο φοιτητής Δαν. Ψυχογιός (Τμ. Πολιτικών Μηχανικών) μιλάει για «κινητοποιήσεις ενάντια σε μια κυβέρνηση που χτυπάει τη νεολαία που κινητοποιείται. Είναι τυχαίο γεγονός που δεν είχαμε θύμα τα τελευταία δύο χρόνια με τις κινητοποιήσεις». Ο Νικ. Βαγδούτης (νεολαία ΣΥΝ) προσθέτει: «Ειδικά τα τελευταία χρόνια μάς στερούν το μέλλον, τα όνειρά μας. Κι εμείς, την οργή που ξέσπασε την κάνουμε δύναμη πολιτικής ανατροπής απέναντι στις πολιτικές που μάς στερούν το μέλλον μας».

«Ο αγώνας τους εναντιώνεται στην εκπαιδευτική πολιτική για την παιδεία. Το μαθητικό κύμα εξέγερσης θα τους πνίξει» απαντά ο Λ. Απέκης (πρ. ΠΟΣΔΕΠ). Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, εκατοντάδες προκηρύξεις φοιτητών, πολιτικών οργανώσεων. Η δικηγόρος Εφη Μουγγαράκη εξηγεί ότι δημιουργήθηκε «Ομάδα δικηγόρων Πρώτων Βοηθειών» που είναι παρούσα στις διαδηλώσεις.

Η πορεία ξεκινάει: «Εμπρός, λαέ, στον δρόμο των αγώνων, κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων» το πρώτο σύνθημα. Ακολουθούν άλλα, νεότερα: «Το όπλο του μπάτσου είναι μαγικό. Ρίχνει στον αέρα και βρίσκει στο ψαχνό», «Αυτό είναι σωστό, ο Κούγιας να πεθάνει από εξοστρακισμό», «Η Αστυνομία δολοφονεί, εδώ και τώρα να αφοπλιστεί», «Ελλάς, Ελλήνων Αστυνομικών, Ρουφιάνων, Δολοφόνων και Βασανιστών».

Οι πιτσιρικάδες φώναζαν τα δικά τους: «Αυτή η πολιτική δολοφονεί, δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή», «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθαν της κυβέρνησης οι τελευταίες μέρες», «Αλέξης, Καλτεζάς φασίστες, δολοφόνοι θα το 'βρετε από μας». Φτάνοντας στη Βουλή οι συγκεντρωμένοι φώναξαν «Ο αγώνας θα συνεχιστεί απέναντι στα ΜΑΤ, το κράτος, το παρακράτος, απέναντι στις σφαίρες».

Μπαίνοντας η πορεία στην οδό Πανεπιστημίου, δύο διμοιρίες ΜΑΤ εγκλώβισαν την κεφαλή της. Ολοι οι κάθετοι δρόμοι γέμισαν διμοιρίες. Πανεπιστημιακοί τούς φώναξαν να απομακρυνθούν. Τα ΜΑΤ απάντησαν πετώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει» φώναξαν κάποιοι. Πίσω, στη Βουλή, άρχιζε ο πετροπόλεμος .


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2008


wap.enet.gr

ΕΛΛΑΔΑ
με μια ματιά...Εγκλημα και Ξέσπασμα
Συνέντευξη
Γ. Καμίνης
Συνήγορος του ΠολίτηΕυρωβαρόμετρο


Ολυμπιακή


ΔΕΗ Ρόδου


Υγεία

Με κόστος ίδιο με αυτό των εθνικών οδών


Υμηττός
Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.