Moslims martelen zichzelf tijdens Asjoerafeest

Zelfkastijding Asjoerafeest, foto TrouwIk las vandaag in Trouw een reportage en beschrijving van het Asjoerafeest, een islamitisch feest ter herdenking van het omkomen van Hussein ibn Ali, kleinzoon van de profeet Mohammed, in een veldslag tegen despoot Jazied Ibn Moe’awiya bij het huidige Karbala in Irak. Het is het grootste verschil tussen soennitische en sjiitische moslims: Volgens sjiieten bracht Hussein met zijn strijd tegen Jazied en met zijn dood een offer voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Het bijzondere van de feestdag, is dat het gepaard gaat met zelfkastijding en marteling (zie de foto uit Trouw).

Zelfkastijding Asjoerafeest, foto Trouw,,Tijdens het Asjoerafeest bezoeken de gelovigen eerst de moskee'' staat in Trouw. ,,Ze sluiten de avond af met het chronologisch navertellen van wat er nabij Karbala was gebeurd. De gelovigen herbeleven in de emotionele verhalen het drama rond Hoessein. Dan gaan sommigen over tot zelfkastijding, symbolisch wordt zo het lijden en pijn van Hoessein meegedragen. Zelfkastijding is voor hen een manier om hun verdriet te uiten.'' Het deed me denken aan een prachtig beeldend verhaal uit de bijbel, in 1 Koningen 18 v.a. vs 21. Alleen is dat verhaal niet zo positief voor de mensen die zichzelf aan het martelen zijn.


Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!

Gerelateerde Berichten


Geplaatst door Redactie (David Slager) op 31 januari 2007 om 10:51

Erik, ik heb je reactie verwijderd, omdat het (onnodig) kwetsend is en je hetzelfde prima met andere woorden kunt zeggen… Blijven reageren dus, alleen net even wat netter woordgebruik aub?! Groeten! David Slager (redactie religie.blog.nl)

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 23 juni 2007 om 11:40

Ashoera staat ook voor de viering van het islamitisch nieuwjaar (of herdenking, zo je wilt). De viering is op de tiende dag van de eerste maand van het nieuwe moslimjaar. Ashoera heeft ook andere uitingsvormen dan de foto’s hierboven.

ASHOERA IN SENEGAL
In Senegal wordt de viering van het islamitisch nieuwjaar tamxarit (spreek uit: tamgaarit) genoemd. In de avond voorafgaande aan tamxarit gaan kinderen langs de deur om korte soera’s te reciteren en ze krijgen dan wat lekkers uitgereikt. Tenminste, zo was het vroeger (wel héél erg lang geleden :-).

CROSS-DRESSING
Tegenwoordig gaan de kinderen - al liedjes zingend - ook langs de deuren, maar dan met zelfgemaakte trommels (van grote lege tomatenblikken gemaakt en bespannen met geitenvel) en - geloof het of niet - ze gaan cross-dressed! Dat wil zeggen: de jongens als meisje en de meisjes als jongens. Dit carnaval-achtige feest wordt ‘tadjabon’ genoemd. Onnodig te zeggen dat dit niets met islam te maken heeft.
Volwassenen doen vaak de kinderen na met tadjabon, ze lopen niet langs de deuren maar doen vrolijk mee met de verkleedpartij. Dè gelegenheid voor sommige mannen om ongegeneerd er als een travestiet bij te lopen.

HET DAGELIJKS LEVEN VAN EEN HOMO IN SENEGAL
Zo zit er in mijn Senegalese grootschoonfamilie een verre neef (of is het nu een nicht? :-) die als travestiet altijd uitkijkt naar deze festiviteiten. Weken van tevoren verzamelt hij al vlechten en afgedankte pruiken om er zo mooi mogelijk uit te zien (ik heb een paar prachtige dia’s van hem :-).
In het dagelijks leven houdt hij zich staande door van zich af te bijten. Thuis is hij op z’n gemak, daar verricht hij werk wat in Senegal als typisch voor vrouwen wordt beschouwd: de afwas, kleren wassen en het huishouden…

TOEVOEGING
Het gebied van het geloof hebben we nu inmiddels duidelijk verlaten in deze reactie. Het cross-dressen tijdens ‘Tadjabon’ is bijna overal geaccepteerd in Senegal. Er zijn wel discussies over deze ‘toevoeging aan het geloof’. Het hangt af van hoe je het beleeft, welke uitleg je er aan geeft.

GEEN TOEVOEGING?!
Persoonlijk beleef ik tadjabon als een feest, dat niets met islam te maken heeft. Het is m.i. een typische culturele uiting en bestaat ernaast (naast de religie) en is er dus niet aan toegevoegd. Dat is een wel erg makkelijke interpretatie, besef ik, wellicht als excuus voor mijn positieve beleving van dit kleurrijke en muzikale feest (een positieve beleving die trouwens geldt voor bijna alle Senegalezen).

RELIGIE
En religie? Is dat dan helemaal niet meer terug te vinden in dit feest? Jawel, de liedjes die de kinderen zingen zijn liedjes waarin de geloofspraktijk centraal staat. Daarom tot slot een bekend tadjabon liedje met vertaling:

TAAJABOON HOLÉ
(van de groep kinderen zingt de ene helft de tekst en de andere helft antwoordt telkens na elke (korte) zin met ‘holé’)

Taajaboon (holé)
•Taajaboon (holé)

Sama Taaj bi (holé)
•Oh, mijn Taaj (holé)

Abdou Jambaar (holé)
•Abdou Jambaar (holé)

Ñaari malaaka la (holé)
•Is twee engelen (holé)

Ci kaaw leye jogge (holé)
•Hij is van boven gekomen (holé)

Daanu ci sapruum (holé)
•En op de grond gevallen (holé)

Moo, yaay ji (holé)
•Hé, mevrouw (holé)

Ndeggëm dangey nelaaw (holé)
•Als je slaapt (holé)

Yëwul book (holé)
•Wordt dan wakker (holé)

Sarax ndongo njaay (holé)
•En geef ons wat lekkers (holé)

Tay du bësu nelaaw (holé)
•Het is nu niet de tijd om te slapen (holé)

‘Ma ne, yaay ji (holé)
•Luister naar me, mevrouw (holé)

Mba julli nga am?’ (holé)
•Houdt u zich aan uw vijf dagelijkse gebeden? (holé)

Mou ne: ‘waaw waaw’ (holé)
•Ze zegt: ‘zeker weten’ (holé)

‘Yaggat leen ko yaggat!’ (holé)
•Neem haar mee! (holé)

‘Fu ñu ko yaggat jëmë?’ (holé)
•Waar nemen we haar naar toe? (holé)

‘Sa Àjjana sa!’ (holé)
•Naar het Paradijs! (holé)

Mu ne tëxët reh (holé)
•Ze breekt in lachen uit (holé)

‘Ma ne, baay bi (holé)
•’Luister naar me, mijnheer (holé)

Mba julli nga am?’ (holé)
•Houdt u zich aan uw vijf dagelijkse gebeden?’ (holé)

Mu ne: ‘deedet’ (holé)]
•Hij zegt: ‘nee’ (holé)

‘Yaggat leen ko yaggat!’ (holé)
•’Neem hem mee!’ (holé)

‘Fu ñu ko yaggat jëmë?’ (holé)
•’Waar nemen we hem naar toe?’ (holé)

‘Sa Saffara sa!’ (holé)
•’Naar de hel!’ (holé)

Mu ne tëxët jooy (holé)
•Hij breekt in huilen uit (holé)

Wanneer de kinderen dan hun snoep, rijst of ander lekkers in ontvangst hebben genomen, zingen ze:

‘Bi lépp sarax duununa’
•(Dank u voor) al deze overvloedige gaven

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Joshan op 5 augustus 2007 om 23:36

Respect voor die mensen die daar in mee doen..ik doe zelf er ook aan mee
alleen somige mensen vinden ons gek maar het is niet zo dat jullie denken het is een apart geloof!

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Sten op 26 oktober 2008 om 15:53

Komop mensen, laat dit alsjeblieft niet naar de westerse wereld komen. Dit past absoluut niet bij onze cultuur en wordt als barbaarse activiteiten opgevat bij menig westerling.

Soms heb ik erge twijfels aan de Islamitische godsdienst. Het lijkt af en toe of er een draaitje is gesprongen bij Moslims, vooral als ik zo’n artikel lees, en andere moslims beweren dat hier de waarheid staat.

Verschikkelijk.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Pastafarian op 28 oktober 2008 om 23:08

Ik wil het nog iets breder trekken:

Ik heb erge twijfels bij godsdienst. Het lijkt af en toe of er een draaitje is gesprongen bij gelovigen, vooral als ik zo’n artikel lees, en andere gelovigen beweren dat hier de waarheid staat.

[Antwoord op deze reactie]

Geef een reactie

Naam (verplicht)

Email (wordt niet getoond) (verplicht)

Website

Jouw Reactie

« Back to text comment