Amerikaanse moslims blijken beter te aarden dan Europese moslims

moslimEuropese moslims keuren zelfmoordaanslagen op burgers twee keer zo vaak goed als Amerikaanse. En in Amerika is er nauwelijks een verschil in inkomen tussen moslims en niet-moslims. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Amerikaanse Pew Research Center, schrijft Elsevier (klik hier voor een samenvatting van het rapport en hier voor het hele onderzoek). Van de Amerikaanse moslims zegt 78 procent dat een zelfmoordaanslag nooit te rechtvaardigen is, tegen bijvoorbeeld 64 procent van de Franse moslims. Amerikaanse moslims - in totaal zijn het er 2,35 miljoen - tonen zich tevreden over de maatschappij waarin zij leven en denken dat hard werken daaraan bij heeft gedragen.

Twee van de drie Amerikaanse moslims vindt dat moslim zijn en leven in een moderne maatschappij goed samengaan, terwijl Europese moslims veelal te kennen geven dat ze moeite hebben om die twee te verenigen, zo bleek uit een vergelijkbaar rapport, een jaar geleden. 'Wat opvalt, is het grote succes van de Amerikaanse moslims. Dat hebben ze bereikt door zich aan te passen aan de sociaal-economische omstandigheden van Amerika,' aldus onderzoeksmedewerker Amany Jamal tegen de Washington Post.

Amerikaanse moslims adviseren nieuwkomers dan ook zich aan te passen aan de Amerikaanse gewoonten in plaats van zich af te zonderen. In tegenstelling tot Europese moslims voelen Amerikaanse zich meer verbonden met hun nieuwe land. De helft voelt zich eerst Amerikaan, dan moslim.Ondanks de relatieve gematigdheid van de Amerikaanse moslims, zijn er sporen van sympathie voor moslim-extremisme. ‘Vooral onder Afrikaanse en jonge moslims,' zegt onderzoeksleider Andrew Kohut.

Maar de sympathie voor extremisme geldt slechts het doel; het middel -geweld- wordt meestal van de hand gewezen. In Amerika vormen moslims een kleine 2 procent van de bevolking, in Europa ligt dat rond de 5 procent.


Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!

Gerelateerde Berichten


Geplaatst door Mohammed op 6 juni 2007 om 15:48

De Amerikaanse maatschappij is ook anders dan die van de onze. Daar worden zondes zoals onder invloed van alcohol zijn, prostitutie, drugs(-bezit) en geweld/misdaad (zwaar) afgestraft. Daarin kunnen moslims zich meer vinden dan in de Europese (Nederlandse) maatschappij waarin deze zaken alom geaccepteerd zijn en de Islam bestreden wordt in die zin dat moslims die leven in Europa niet geaccpeteerd worden/behandeld worden als voltallig burger. In Amerika worden moslims als voltallige Amerikaanse burger geaccepteerd. Dit vergroot de betrokkenheid met het land.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Age van den Berg op 7 juni 2007 om 9:44

Er zit wel wat in wat Mohammed hier boven zegt, maar wat ik dan niet zo goed begrijp:

In europa (zeker ook in Nederland) is er meer ruimte voor nuances, als het gaat bv over de problemen in midden oosten. (Er zijn toch nog heel wat (prominente) nederlanders die de kant van de Palestijnen kiezen)

Bovendien een van de grote bezwaren van veel in Nederland wonende moslims is dat de regering zo veel achter Amerika aanlopen.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 7 juni 2007 om 12:23

Achter de VS aanlopen is niet nodig, maar voor wat betreft integratie/acceptatie van moslims kunnen we zeker nog wat van hen leren. Een land, dus ook de VS, bestaat uit meer alleen dan hen die er de dienst uitmaken.

[Antwoord op deze reactie]

Geef een reactie

Naam (verplicht)

Email (wordt niet getoond) (verplicht)

Website

Jouw Reactie

« Back to text comment