E-ONLINE
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
ΕλλάδαΠολιτικήΟικονομίαΤέχνεςΑθλητισμόςΚόσμοςHOME
Φύλλο Τετάρτης
31 - 12 - 2008

ΣΤΗΛΕΣ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ
ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ
WWW ΤΕΛΕΙΑΚΑΙΠΑΥΛΑ .ΚΟΣΜ
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση
Με ημερομηνία

ή
Τεύχη Βιβλιοθήκης
Φάκελοι Σαββάτου

Ταυτότητα
Εκδόσεις
Αρχείο
Διάφορα
Επικοινωνία


15 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙΓΟΤΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Επιχείρηση «κάθαρση» στο Πολυτεχνείο

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Ενας βοριάς παγωμένος και τα συνεργεία εντατικού καθαρισμού κάνουν αυτές τις μέρες κατάληψη στα ιστορικά κτίρια του Πολυτεχνείου. Παγωμένες οι εικόνες των συγκρούσεων με τα ΜΑΤ, που επί σχεδόν τρεις εβδομάδες κυριαρχούσαν στους γύρω δρόμους. Παγωμένη και η ένταση στον αέρα. Οχι όμως και η ανησυχία για την επόμενη μέρα...

Ταχύρρυθμο βάψιμο σε εξωτερικούς τοίχους και μάρμαρα για να σβηστούν τα συνθήματα
Προτελευταία μέρα του 2008 χθες, και η Πατησίων μοιάζει να έχει επιστρέψει σε ρυθμούς καθημερινότητας. Η μυρωδιά από καμένα πλαστικά και χημικά επιμένει κυρίως σε κάποια υπόστεγα. Στον πεζόδρομο της Τοσίτσα άνθρωποι με βλέμμα απλανές και λυγισμένα γόνατα συρρέουν περιμένοντας. Κάποιοι μιλούν μόνοι τους, άλλοι ανταλλάσσουν κέρματα με πολύχρωμα χαπάκια. Καθόλου δεν τους αφορά το έργο που γίνεται πίσω από τα σιδερένια κάγκελα.

Πίσω από την κλειστή πόρτα της οδού Στουρνάρη μάς περιμένει ο πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Σπύρος Ραφτόπουλος: «Εχουμε ήδη πλύνει το κτίριο τρεις φορές από την ημέρα των Χριστουγέννων, που έφυγαν οι τελευταίοι καταληψίες», μας λέει καθώς στη συνέχεια τον φωνάζουν συνεργάτες για οδηγίες: «Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαμε εδώ, στο κτίριο Γκίνη. Καμία σχέση όμως με παλαιότερες καταστάσεις, όταν βρήκαμε απολύτως κατεστραμμένα εργαστήρια, χώρους διδασκαλίας και γραφεία καθηγητών».

Στο χαμηλό κτίριο που βρίσκεται απέναντι, αριστερά όπως μπαίνουμε από Στουρνάρη, ολόκληρα κομμάτια από τη σκάλα του έχουν ξηλωθεί για να καταλήξουν στις ασπίδες και στα κράνη των δυνάμεων καταστολής.

Το κεντρικό κτίριο Αβέρωφ τελεί υπό ανακαίνιση (προ κατάληψης) και τα οικοδομικά υλικά χρησίμευσαν ως... πυρομαχικά
Πολεμίστρες

Το κτίριο Γκίνη είναι αυτό που έχει πρόσωπο προς τον ίδιο δρόμο. Πρόσωπο που, καθώς το χτυπά ο ήλιος, μοιάζει ξεδοντιασμένο, αφού πολλά τζάμια έσπασαν για να μετατραπούν σε πολεμίστρες από όπου εκτοξεύονταν σκαμνάκια, πέτρες, κομμάτια από είδη υγιεινής που βρίσκονταν στις τουαλέτες των ορόφων.

«Στις χαμηλές αίθουσες τα τζάμια σώθηκαν γιατί είναι προφυλαγμένα από κάγκελα. Το πρόβλημά μας τώρα είναι ότι από τις περισσότερες αίθουσες έχουν εξαφανιστεί τα σκαμνάκια και πρέπει να βρούμε λύση για να κάνουμε εξετάσεις», λέει ο κ. Ραφτόπουλος. Στο αμφιθέατρο 18 του ισογείου, μοναδικά κατάλοιπα των συμβάντων κάποια πολύγλωσσα συνθήματα εξέγερσης στους τοίχους. Στους διαδρόμους συνθήματα που συναντούμε και σε γήπεδα. «Anarchy Hooligans» μια ευδιάκριτη υπογραφή... ACAB (All cops are bastards ή «όλοι οι αστυνομικοί είναι μπάσταρδοι») άλλη, επαναλαμβανόμενη.

Μερικά συνθήματα και οι φθορές δεκαετιών χωρίς συντήρηση κυριαρχούν στα αμφιθέατρα του Πολυτεχνείου παρά τις τρεις εβδομάδες κατάληψης
Αδύναμο φως

Οσο ανεβαίνουμε στους ορόφους, το φως του ήλιου δυναμώνει, χωρίς να προσφέρει κάποια θέρμη. Το κενό αναλαμβάνει να καλύψει άλλο σύνθημα γραμμένο σε μια σιδερένια πόρτα: «Φίλε που περνάς, τον Αλέξη μην ξεχνάς». Στον μακρύ μαυροπίνακα άλλης αίθουσας, ανάμεσα στα συνθήματα, δύο ασκήσεις μαθηματικών μισοτελειωμένες. «Κατά μέθοδο Euler»...

«Το ευτύχημα είναι ότι οι καταληψίες δεν μπήκαν σε όλα τα κτίρια. Ισως βοήθησε που ανάμεσά τους υπήρχαν φοιτητές με ευαισθησία για τον χώρο και τις λειτουργίες του. Ισως και το γεγονός ότι και εγώ προσωπικά αρνήθηκα να δώσω κλειδιά, αν και μου το ζήτησαν πολλές φορές επίμονα, τηλεφωνώντας ακόμη και στις 2 τα ξημερώματα», μας λέει ο Σ. Ραφτόπουλος. «Ποτέ όμως δεν αποπειράθηκαν να ασκήσουν άλλης μορφής βία επάνω μου», τονίζει.

Η πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Μαρία Μιμίκου εμφανίζεται ανήσυχη για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών. «Είναι τεράστιες», λέει μιλώντας στο κινητό της. Και τι θα γίνει μετά τις γιορτές; «Εάν συνεχίσουν με καταλήψεις οι φοιτητές, θα έχουμε σίγουρα παράταση», λέει ο Σ. Ραφτόπουλος. Μας δηλώνει δε ότι όλοι παρακολουθούν πλέον σελίδες αντιεξουσιαστών στο Ιντερνετ για να μαντέψουν τις προθέσεις των καταληψιών...

Εμφύλιος πόλεμος

Ανεβοκατεβαίνουμε σκαλοπάτια, φθαρμένα από την ιστορία και τα βήματα χιλιάδων φοιτητών, ευτυχώς ανέπαφα. Διασταυρωνόμαστε συνέχεια με κυρίες από τα συνεργεία καθαρισμού, που μιλούν ξενικά. Θέλουμε να τις ρωτήσουμε αν γνωρίζουν και τι νιώθουν για τη συνάδελφό τους Κωνσταντίνα Κούνεβα, που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο. Αλλά τα παγωμένα χέρια τους μας αποθαρρύνουν. Στην εσωτερική αυλή, ανάμεσα στα κτίρια Γκίνη, Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, εργάτες βάφουν σαν μηχανές τους τοίχους. Δύο παιδιά της Ρουάντα, ζωγραφισμένα στον τοίχο, συνεχίζουν να δείχνουν τα δάκρυά τους. Εχουν πολλά να πουν για το τι σημαίνει εμφύλιος. Οπως και ο δικός μας Σπύρος Τσακίρης, σε φωτογραφία του οποίου στηρίχτηκε ο ζωγράφος...

Οχυρωματικά έργα

Η γραμματεία της σχολής Αρχιτεκτόνων ταμπουρωμένη και απείραχτη πίσω από σιδερένια ρολά. «Εχουμε γεμίσει το κτίριο με πόρτες και σιδεριές, κανονικά οχυρωματικά έργα», μας λένε εργαζόμενοι. Εάν θέλατε να ανοίξουμε όλες τις πόρτες, θα έπρεπε να κουβαλάμε τα κλειδιά με καροτσάκι. «Πουθενά δεν συμβαίνει αυτό», λέει ο Σ. Ραφτόπουλος. «Είμαι υπέρ του ασύλου, να είναι το πανεπιστήμιο ανοιχτό σε όλους, χωρίς όμως πράξεις εις βάρος των χρηστών του χώρου».

Το αμφιθέατρο ΜΑΧ χωρίς απώλειες, πέραν εκείνων που προκάλεσε η χρήση του επί 30 χρόνια χωρίς συντήρηση. Τα κοντέινερ του εργολάβου πίσω από το κτίριο Αβέρωφ (το κεντρικό που φαίνεται από την Πατησίων και τελεί υπό ανακαίνιση) άδειασαν για να χρησιμεύσουν τα οικοδομικά υλικά ως πυρομαχικά.

Το περιστύλιο του κτιρίου της Καλών Τεχνών (στη γωνία Πατησίων και Τοσίτσα) είναι το μόνο που διατηρεί εικόνες της κατάληψης. Ενα άγαλμα με ανθρώπινη μορφή σπασμένο σε κομμάτια. «Ηταν γύψινο εκμαγείο, το τελευταίο από όσα υπήρχαν και έχουμε μεταφέρει αλλού», μας λέει ο πρόεδρος της Σχολής Τρ. Πατρασκίδης. Σωροί από εφημερίδες free press, σακούλες σκισμένες, σπασμένα μάρμαρα, ακόμα και ένα δακρυγόνο.

Οι δρόμοι έξω γεμάτοι... κουκουλοφόρους ελέω και κρύου. Μποτιλιάρισμα, ψώνια, διαφημίσεις και αφίσες: «Ο εμπρησμός της Αθήνας μέρος σχεδίου πολιτικού πραξικοπήματος», φωνάζει μια αφίσα, πριν τρεις νεαροί κολλήσουν επάνω της άλλη: «Δεκέμβρης 2008 - Εξεγερμένο και το νέο έτος»...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/12/2008


wap.enet.gr

ΕΛΛΑΔΑ
με μια ματιά...


Μετά τις καταλήψειςΗ επίθεση στη συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα
Οδοιπορικό στην πυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Ηλεία


Θεσσαλονίκη


Οικολογική οδήγηση στα μαθήματα των υποψηφίων


Δώρα με σούπερ πούμα


Δήλωση Λυκουρέζου για την υπόθεση Αιξωνή


Κτηματολόγιο


Δύο υποθέσεις


Σιδηροδρομικό δίκτυοCopyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.