Raviopasta päivitetty 29.12.2008.

Raviopas on tarkoitettu kaikille ja kaikkien käyttöön. Muistathan kuitenkin mainita ravioppaan, mikäli kopioit täältä jotakin - esim foorumeille tms.

Mikäli sinulla on jotakin lisättävää ravioppaaseen, voit lähettää sen mailitse osoitteeseen dereka[at]dereka.net.

Ravioppaan banneri

Raviopas
Kuinka usein olenkaan nähnyt ihmisten kysyvän, että mitä tarkoittaa ake ja mikä on se x siellä ajan perässä ja miksi tuossa lähdössä on vain 12 hevosta ja tuossa 16 ja miksi minun 2-vuotias suomenhevoseni ei voi vielä osallistua raveihisi ja silmiini on pistänyt myös joidenkin tallien raveissa jaetut epärealistiset ajat. Siispä päätin koota yksinkertaisen, mutta toivottavasti edes joitain hieman auttavan ravioppaan, jonka tarkoituksena on opastaa uusia ihmisiä ravimaailman saloihin ja selventää hieman ravimaailman kummallista kieltä. Itsekään en ole asiassa asiantuntija, mutta joitakin asioita olen oppinut virtuaaliraveja järjestäessäni ja seuraillessani. Sivun alhaalla on myös hyödyllisiä linkkejä, jotka kannattaa vilkaista. Tämä opas on kokonaan Derekan käsialaa, joten tätä ei saa kopioida minnekään. Osoitetta toki saa jakaa, joka on http://www.dereka.net/ravia/raviopas.html - olkaa hyvä :)

UUTTA 29.12.2008! Oppaaseen on tehty kaksi uutta osiota, Aloittelijan opas, johon pyritään keräämään vastauksia sellaisiin kysymyksiin, jotka näyttävät askarruttavan eniten aloittelevia virtuaaliraviharrastajia sekä Ohjeita ravien järjestäjälle, jossa ohjeistetaan kokeneen ravien järjestäjän näkökulmasta esimerkiksi sarjamäärityksien tekemisessä. Kannattaa kuitenkin lukea tämä koko opas läpi, jotta saa kaiken mahdollisen tästä irti.


Tämä opas on jaettu seuraavanlaisiin osioihin:
- Yleistä ravitietoa
- Matkat, ajat ja merkinnät
- Voittosummat
- Aloittelijan opas
- Ohjeita ravien järjestäjälle
- Linkkejä


Yleistä ravitietoa

 • Hevosten ikärajat
  Suomenhevoset 3-16 vuotta
  Lämminveriset 2-14 vuotta
  Ponit 3-18 vuotta
  Monté, lämminveriset 4-14 vuotta
  Monté, kylmäveriset 5-16 vuotta
  Monté, ponit 4-18 vuotta

  Virtuaalimaailmassa nähdään sallitussa iässä olevien hevosten juoksevan mitä matkoja tahansa, mutta oikeassa elämässä esimerkiksi nuoret, vasta uraansa aloittelevat hevoset eivät juokse pitkiä matkoja.

 • Poneja koskevia rajoituksia
  - A-poneihin kuuluvat shetlanninponit, säkäkorkeus maks. 107 cm
  - B-poneihin kuuluvat 107,1cm - 130 cm korkeat puhdasrotuiset ponit, myös ylikorkeat shetlanninponit
  - Raviponin tulee olla puhdasrotuinen ja raviponiksi hyväksytty eli esimerkiksi falabellaissikka -risteytyksellä ei kannata lähteä yrittämään, vaikka säkäkorkeus olisi sallituissa rajoissa. Yleisimmät raviponit ovat shetlanninponi ja Gotlannin russ.

 • Erilaiset lähdöt
  - Tasoitusajo, 16 valjakkoa ja lähtö tapahtuu voltilta. Volttauksessa ei saa käyttää avustajaa.
  - Ryhmäajo, 12 valjakkoa ja lähtö tapahtuu auton takaa.
  - Koelähtö, juostaan aina tasoitusajona. Koelähdössä hevonen yrittää alittaa tietyn ajan saadakseen hyväksytyn suorituksen ja päästäkseen kilpailemaan.
  - Poneilla ei yleensä ole koelähtöä, eli ponit voi ilmoittaa suoraan ponilähtöön, merkitse ennätyksesi ei enn. eli ei ennätystä.
  - Rutiinilähtö, juostaan esimerkiksi koelähdön yhteydessä. Hevosen kisaurassa on ollut vaikkapa tauko ja sen kisakuntoa halutaan testata epävirallisessa kisassa.
  - Opetuslähtö, juostaan ennen varsinaista koelähtöä. Opetuslähtöjä järjestetään virtuaalimaailmassa vähän ja niihin ei tarvitse osallistua ennen koelähtöä. Opetuslähtö ikäänkuin testaa hevosen kunnon koelähtöä varten.

 • Sanastoa
  - Monté eli raviratsastus, muutoin samat ohjeet ja säännöt, paitsi kuski istuukin hevosen selässä ja kärryjä ei luonnollisesti ole perässä. Montésta tulleeseen aikaan lisätään m-kirjain (esimerkkejä alla).
  - Peitsari on hevonen, joka juostessaan peitsaa. Peitsaaminen tarkoittaa sitä, että hevosen samanpuolen jalat liikkuvat samaan aikaan samaan suuntaan, eli vasemman puolen jalat liikkuvat eteen ja oikean puolen jalat taakse - meno muistuttaa vähän kun kamelin menemistä ja peitsarit ovat nopeampia kuin tavalliset ravurit. Peitsarit eivät voi osallistua tavallisiin lähtöihin, vaan niiden lähdöissä tulee olla maininta peitsarilähdöstä. Tavalliset ravurit eivät voi siis osallistua niiden lähtöihin.


  Matkat, ajat ja merkinnät

 • Ajat ja matkat
  Hevosille annetaan aika matkan ja lähdön tyypin mukaan. Lyhenteet on annettu ensiksi yksittäisinä ja lopussa on muutamia esimerkkejä erilaisista ajoista eri matkoilta.

  a Ryhmäajo (eli autolähtö)
  ly Lyhyt matka (1600 m -->)
  ke Keskimittainen matka (2000 m -->)
  kp Keskipitkä matka (2500 m -->)
  pi Pitkä matka (3000 m -->)

  Ponilähdöissä yleisimmät matkat ovat 1100 ja 1600 metriä.

 • Esimerkkejä (mukana myös laukkamerkintöjä)

  25,7aly = autolähtö/ryhmäajo, matkana lyhyt matka
  25,7ly = tasoitusajo, matkana lyhyt matka
  21,2ake = autolähtö/ryhmäajo, matkana keskimittainen matka
  21,2ke = tasoitusajo, matkana keskimittainen matka
  28,0ake = autolähtö/ryhmäajo, matkana keskipitkä matka
  28,0ke = tasoitusajo, matkana keskipitkä matka
  19,9akp = autolähtö/ryhmäajo, matkana keskipitkä matka
  23,7kp = tasoitusajo, matkana keskipitkä matka
  28,7api = autolähtö/ryhmäajo, matkana pitkä matka
  28,7pi = tasoitusajo, matkana pitkä matka
  31,2kex = tasoitusajo, keskimittainen matka, hevonen laukannut kerran alle 100 m
  33,1akexx = autolähtö/ryhmäajo, keskimittainen matka, hevonen laukannut kaksi kertaa, molemmilla kerroilla alle 100 m
  17,8make = montélähtö, ryhmäajo ja keskipitkä matka
  20,5mlyxx = montélähtö, tasoitusajo ja matkana lyhyt. Laukannut kahdesti, alle 100 m kummallakin kerralla.

 • Muut merkinnät
  Hevoselle saattaa tulla lähdöistä muitakin merkintöjä, kuin pelkästään aika. Hylkäykset, laukat ym. ovat myös tavallisia.

  hyl Hylätty
  hpl Hylätty pitkä laukka, hevonen laukannut yli 100 m
  hll Hylätty liiat laukat, hevonen laukannut kolmesti tai hevonen laukannut kahdesti, joista jälkimmäinen yli 100 m
  hel Hylätty edistävän laukan takia
  hml Hylätty maalilaukka, hevonen on laukannut maalilinjan ylitse
  hkä Hylätty kävelyn tai pysähtymisen takia
  hrp Hylätty radalta poistumisen vuoksi
  hva Hylätty väärän askellajin takia
  hlo (6) Hylätty loppusuoran laukan takia, suluissa sijoitus monentena hevonen on tullut maaliin
  k Keskeyttänyt
  x Laukannut kerran (alle 100 m)
  xx Laukannut kahdesti (alle 100 m kummallakin kerralla)
  ep Epäpuhdas ravi

  IRL-elämässä laukat merkitään vain yhdellä x:llä ja poneilla on useampia laukkakertoja kuin virtuaalimaailmassa. Mutta tilannetta selventämään on aikojen kuluessa jäänyt sääntö (josta jotkut henkilöt tosin poikkeavat), että yhdestä laukasta yksi x-merkintä, kahdesta laukasta xx-merkintä ja poneihin pätee sama kuin hevosiin.

  Huom1 Peitsarit eivät voi valjaidensa takia laukata, joten niitä ei voida laukkojen takia hylätä eikä ne voi saada laukkamerkintöjä.
  Huom2 Ponit hylätään yleisemmin kävelyn tai liikojen laukkojen takia - HKÄ, HLL


  Voittosummat
  Tunnetusti raveista saadaan palkinnoksi rahaa, niitä rahasummia kutsutaan yleisesti voittosummiksi. Hevosen voittosumma ilmoittaa sen, paljonko hevonen on tienannut yhteensä rahapalkintoja juoksemistaan lähdöistä.

 • Muutamia sääntöjä/ohjeita
  - Rahaa saa aina vähintään neljä ensiksi maaliin tullutta valjakkoa.
  - Toiseksi tullut saa puolet ensimmäiseksi tulleen voittosumman määrästä, eli jos voittaja saa 2 000 v€ (virtuaalieuroa), niin toiseksi tullut saa siitä puolet eli 1 000 v€.
  - Toiseksi, kolmanneksi ja neljänneksi tulleiden voittosummien yhteenlaskettu määrä on saman verran, kuin se, mitä ensimmäiseksi tullut voitti. Eli jos ensimmäiseksi tullut hevonen saa sen 2 000 v€, toinen 1 000 v€, kolmas vaikkapa 600 v€ ja neljäs 400 v€, niin 2., 3. ja 4. voittosummat plussattuna yhteen tekee tuon 2 000 v€ (1 000 v€ + 600 v€ + 400 v€)
  - Jos osallistujia on:
  8 tai vähemmän rahaa jaetaan neljälle
  9-10 rahaa jaetaan viidelle
  11-12 rahaa jaetaan kuudelle
  13-14 rahaa jaetaan seitsemälle
  15-16 rahaa jaetaan kahdeksalle
  Hylkäykset eivät vaikuta rahan jakoon. Jos osallistujia on 10 ja niistä kaksi hylätään vaikkapa pitkän laukan takia, niin silti voittorahoja jaetaan viidelle ensiksi maaliin tulleelle valjakolle. Poikkeuksen ensimmäiseen kohtaan (8 tai vähemmän rahaa jaetaan neljälle) tekee vain se, jos hyväksytyn juoksun tekee alle neljä valjakkoa.

  - Palkintorahat merkitään yleensä 5 000 - 4 000 - 3 000 - 2 000 (- 1 000€) -tyylillä (1. rahat - 2. rahat - 3. rahat - 4. rahat (- muiden sijoittuneiden rahat))
  - Kolmannen ja neljännen sekä loppujen sijoittuneiden voittorahat ovat järjestäjän päätettävissä, kolmannen on kuitenkin saatava enemmän kuin neljännen ja neljännen enemmän kuin loppujen sijoittuneiden
  - Jos kaksi hevosta tekee ns. tasapääjuoksun eli ylittävät maalilinjan täsmälleen samaan aikaan eikä voittajaa voida erottaa, yhdistetään 1. ja 2. palkintosumma ja jaetaan tasan näiden kahden hevosen kesken. Kolmannen rahasumman saa sitten kolmanneksi tullut ja niin edelleen. Jos tasapääjuoksu tulee esim kakkossijasta, jaetaan rahat siten, että voittaja saa normaalin ykköspalkinnon, kakkos- ja kolmosrahat jaetaan tasan tasapääjuoksun tehneille hevosille (jotka sijoittuvat siten toiseksi) ja neljänneksi sijoittunut saa sitten neljännet rahat jne.


  Aloittelijan opas
  Aloittelijan oppaaseen pyritään keräämään usein kysytyt kysymykset -tyyppisesti asioita, jotka askarruttavat aloittelevien virtuaaliraviharrastajien mieltä.

  - Statistiikka kertoo numeroina hevosen menestyksen. Statistiikkoja näkee hieman erilaisia, mutta kaikkien idea on täysin sama. Meillä Ajattomassa hevosten statistiikka merkitään seuraavasti; 212: 15-21-18-30 - joka suomennettuna tarkoittaa seuraavaa; hevonen on startannut yhteensä 212 kertaa, joista se on voittanut 15 kertaa, ollut toinen 21 kertaa, ollut kolmas 18 kertaa ja ollut neljäs 30 kertaa.

  - Hevosen ennätykset myös mietityttävät. Hevosen ennätykseksi katsotaan hevosen nopein aika riippumatta lähdön tyypistä tai matkasta. Jos hevonen juoksee vaikkapa ryhmäajolähdössä 2100 m matkalla ajan 1.31,2ake ja tasoitusajolähdössä 3100 m matkalla 1.30,0pi - merkitään hevosen ennätykseksi nopeampi eli 1.30,0pi.

  Monesti lähdöissä on määrätty, kuinka nopeille hevosille se on tarkoitettu. Jos lähtö on vaikkapa 2100 m tasoitusajo 24,0-28,0-aikaisille hevosille, hevosella ei tarvitse olla ennätystä 2100 m tasoitusajolähdöstä, vaan riittää, että sen nopein aika eli ennätys osuu välille 24,0-28,0 - oli se sitten miltä matkalta tai lähtötyypiltä tahansa.


  Ohjeita ravien järjestäjälle
  Aina ei ole niin helppoa saada aikaiseksi toimivaa ravikutsua, missä lähdöt olisivat mahdollisimman tasaiset ja jokaiseen lähtöön tulisi tasaisesti hevosia mukaan. Tyypillisin virhe raveja järjestettäessä on se, että esimerkiksi lähtö suunnataan 16,0-aikaisille ja nopeammille lämminverisille, joita on ties kuinka paljon virtuaalimaailmassa.

  - Ykkössääntönä pidän, että 2-vuotiaat lämminveriset ja 3-vuotiaat kylmäveriset juoksevat vain omissa ikälähdöissään. Kyseiset hevoset kun ovat aloittelijoita eikä niiltä voi vaatia vastusta kokeneemmille hevosille. Muistathan myös, että 2-vuotiaat lämminveriset ja 3-vuotiaat kylmäveriset saavat juosta korkeintaan 2500 m matkaa!

  - Sarjamäärityksissä kannattaa huomioida se, että onko kyseessä villit vaiko VRER:n alaiset ravit. Villeihin raveihin ei todennäköisesti tule niin paljoa osallistujia kuin VRER:n alaisiin. Sarjamäärityksiä tehdessä kannattaa miettiä myös montako valjakkoa hyväksyy lähtöihin, jotkut järjestäjät pitävät määrän 12 (ryhmäajo) ja 16 (tasoitusajo), jotkut tuplaavat määrän ja jotkut, esim. meillä Ajattomassa, saa osallistua lähtöihin rajaton määrä valjakoita. Jos valjakkomäärä / lähtö on 12 tai 16, ei sarjamäärityksillä ole niin kamalasti väliä, mutta erityisesti rajattomissa osallistumismäärissä kannattaa sarjoja todella miettiä.

  Kannattaa miettiä, millaisia hevosia virtuaalimaailmassa on paljon ja millaisia taas vähän. Nykyvirtuaalimaailmassa näyttää olevan nopeita hevosia paljon, kun taas hitaita hyvin vähän. Lämminverisiä on taas enemmän kuin kylmäverisiä, mikä vaikuttaa myös sarjojen suunnitteluun. Itse noudatan lämminverisillä maksimissaan kolmen sekunnin kaavaa, eli teen sarjamääritykseen maksimissaan kolmen sekunnin tasoeron - esimerkkinä 14,0-16,0-aikaiset hevoset, jolloin siihen mahtuu ennätykseltään kaikki tuohon aikaväliin sopivat hevoset. Suomenhevosilla noudatan yleensä maksimissaan neljän sekunnin kaavaa, koska suomenhevosia on yleensä vähemmän jokaisessa lähdössä kuin lämminverisiä.

  Jos sarjan tekisi vaikkapa 12,0-18,0-aikaisille, olisi samassa lähdössä hyvin eri tasoisia hevosia ja olisi hyvin hankala antaa realistisia aikoja. Niinpä sarjamäärityksiä tehdessä kannattaa huomioida myös hevosten tasot.

  - Palkinnot on hyvä pitää tietyssä linjassa. Ajattomassa villeissä raveissa jaetaan sen takia suurempia palkintoja, että ne houkuttelisi edes vähän osallistujia, villeihin raveihin kun ei koskaan osallistuta sellaisella innolla kun VRER:n alaisiin. Itse kannatan sitä, että aloittelevat hevoset saavat vähemmän rahaa kuin kokeneet konkarit, niinpä meillä VRER:n alaisissa raveissa nuorten lähdöissä ykköspalkinto on yleensä 2 000 v€, keskivertohevosten 2 200-2 400 v€, ponien 600-670 v€, nopeiden / montéhevosten / peitsareiden ykköspalkintona taas 2 400-2 500 v€. Monté- ja peitsarihevoset palkitsen sen takia runsaammin, koska niitä on niin vähän ja tahdon kannustaa niitä hieman enemmän kuin muita, jotta ne ei häviäisi virtuaalimaailmasta kokonaan.


  Raviaiheisia linkkejä

  - VRER
  - Ravilista - ravifoorumi
  - Hippoksen ravisivut

  Antaessasi raveissa aikoja hevosille, kannattaa vilkaista esimerkiksi Hippoksen sivuilta löytyvät suomenennätykset (suomenhevoset, lämminveriset, A-ponien nopeustilasto ja B-ponien nopeustilasto) sekä VRER'n sivulta löytyvät aikataulukot.

  Koitetaan yhdessä tehdä virtuaalisesta ravimaailmasta realistisempi!
 • © Dereka, ellei toisin mainita. KOPIOINTI KIELLETTY!