info mishandeling


Vormen van geweld


Op deze pagina vindt u  :
psychisch geweld

fysiek geweld

seksueel geweld

structureel geweld

cyclus van geweld

macht en controle vs. gelijkwaardigheid

 

Extra informatie op andere pagina's :

Info voor jongeren !

Vaak gestelde vragen

Het wiel van macht en controle

Het wiel van gelijkwaardigheid

 

 

Psychisch geweld

Psychisch geweld uit zich als vernederingen, bedreigingen, achterhouden van huishoudgeld, verbieden van contacten met familie, buren, kennissen, controleren van gedragingen, opzettelijk vernielen van persoonlijke bezittingen.

Vooral de kleine bedreigingen en de dreiging met een mes, van de trap gooien, met moord/verminking, de kinderen te plaatsen, de kinderen iets aan te doen, en het niet kunnen inschatten van die dreigementen maken het moeilijk om de angst te overwinnen.

 

Een andere vorm van psychisch geweld is het vernielen van goederen (met emotionele waarde voor de vrouw, doelbewust) of het dreigen ermee: dreigen het huis in brand te steken, (persoonlijke) spullen vernielen.

 

Verder haalt het vernederd worden, schelden, negeren, domineren, commanderen, voortdurende kritiek, uit bed trappen,… het zelfvertrouwen van de vrouw naar beneden.

 

Een directe inbreuk op het normaal functioneren van de vrouw en het beperken van haar bewegingsvrijheid en mogelijkheden zijn: te weinig huishoudgeld, niets mogen, vrienden of familie niet mogen zien, niet mogen slapen, dreigen de kinderen af te nemen.

 

 

 

Fysiek geweld

Fysieke mishandeling is het lichamelijk kwetsen van de vrouw. Slagen, schoppen, afranselen, aan de haren trekken, verwonden met een mes, brandende sigaret, het breken van ledematen, vuistslagen, tegen de muur/meubels gegooid worden, poging tot verstikking, wurging.

Deze vorm van geweld is de best gekende vorm omdat de gevolgen meestal duidelijk zichtbaar zijn.

Slechts in een beperkt aantal gevallen gaat aan het fysiek geweld een duidelijk conflict vooraf.  Veelal gaat het om kleine feitjes zoals ontevredenheid over de kwaliteit van het eten, het tijdstip waarop het eten klaar is of rommel in huis.

Ook de manier en de frequentie van seksueel contact kunnen aanleiding zijn.  Verder vormt jaloezie om de aandacht die naar kinderen gaat, de kinderen zelf die te rumoerig zijn of nog niet naar bed zijn, de aanleiding.

Tenslotte kunnen de houding en het gedrag van de vrouw aanleiding vormen tot fysiek geweld.  Dak kan bv. de blouse zijn die te ver openstaat, te veel aandacht voor vrienden, een aankoop zonder toestemming of een bezoek aan de kapper.

 

 

 

 

Seksueel geweld

Seksuele mishandeling is :

Dit kan gaan van zelf naakt moeten poseren en de geslachtsdelen laten zien, moeten kijken naar masturbatie, zelf moeten masturberen, geslachtsdelen moeten betasten tot pijn worden gedaan, oraal moeten bevredigen tot verkrachting binnen de partnerrelatie.

 

Verkrachting binnen de partnerrelatie is een veel voorkomend fenomeen en erg ondergerapporteerd, ten gevolge van maatschappelijke taboe's en vooroordelen.  Zoals de opvatting dat het de plicht van de vrouw is tegemoet te komen aan de seksuele verlangens van de man, ook al is haar lichamelijke conditie t.g.v. een operatie of zwangerschap niet optimaal.

 

Hoe erger het fysiek geweld, des te agressiever en vernederender zijn ook de gedwongen seksuele handelingen. Vrouwen ervaren dit als bijzonder pijnlijk en vernederend.
Zij voelen zich gebruikt en als vrouw ontkend.

 

 

De drie voorgaande vormen van geweld op vrouwen komen meer onder gemengde vormen voor dan op zichzelf staand.

Fysiek geweld gaat gepaard met intimidatie en verbaal geweld, wat zware gevolgen heeft op de psyche van de vrouw.

Seksueel geweld wordt vaak aanzien als een onderdeel van fysiek en psychisch geweld.

Psychisch geweld kan in zuivere vorm voorkomen en alle vrouwen die fysiek of seksueel geweld hebben meegemaakt, beklemtonen dat het psychische geweld zwaarder om dragen is dan het fysieke geweld.  Meestal treedt een periode van rust op nadat fysiek geweld - wat vele vrouwen voelen aankomen - heeft plaats gehad.  Maar de vernederingen, bedreigingen, het verbod om bepaalde handelingen te stellen, blijven voortduren.

Psychische mishandeling is de vorm die het meest verborgen blijft voor de omgeving van de vrouw, omdat deze vorm niet zo zichtbaar is als een blauw oog.  Het laat sporen na op de ziel en dat laat zich moeilijk bewijzen.

 

 

 

Structureel geweld

Minder kans op werk, promotie, deelname aan de politieke besluitvorming, financiële afhankelijkheid,…

Structureel geweld houdt ongelijke machtsverhoudingen in stand. Structureel geweld verkleint de ontsnappingskans uit een gewelddadige relatie. Een Federaal, Vlaams, Provinciaal en Gemeentelijk Gelijke Kansenbeleid is dus noodzakelijk.

 

 

 

 

Cyclus van geweld


De cyclus van geweld laat zien hoe het geweld een patroon wordt en hoe liefde, hoop en angst de cyclus in beweging houdt en het moeilijk maakt om een gewelddadige relatie te beëindigen.

 








Macht en controle vs.

 

gelijkwaardigheid

       
Afsluiten van de buitenwereld  1 Vertrouwen en steun
Minimalisering, ontkenning en beschuldiging 2 Niet bedreigend gedrag
Gebruik van mannelijke superioriteit 3 Gedeelde verantwoordelijkheid
Gebruik van de kinderen 4 Verantwoord ouderschap
Financieel misbruik 5 Financieel partnerschap
Gebruik van dwang en bedreigingen 6 Eerlijke onderhandelingen    
Intimidatie 7 Respect
Emotioneel misbruik 8 Eerlijkheid en betrouwbaarheid
       
 
Bekijk het Wiel van
Macht en Controle
  Bekijk het Wiel van
Gelijkwaardigheid
 
       

 

 






 
Horen jullie vaak verhalen van mishandelde vrouwen?
Is hun verhaal ook zo erg als het mijne?