Vjesnik d.d. http://www.zaklada-ana-rukavina.hr

Povratak na najavnu stranicu WWW arhiva Elektronsko izdanje
Povratak na stranicu rubrike

Petak, 17. travnja 2009.

Članak ispred Članak iza
Tekstualna, za ispis pogodna verzija

Mesić: Ne razumijem tko se boji međunarodnog prava

Predsjednik Mesić primio članove Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva. »Ako Hrvatska i Slovenija u svojim zemljama traže vladavinu prava i europske standarde, onda tražimo vladavinu prava i u međunarodnim subjektima«, istaknuo je Mesić

ZAGREB - »Hrvatska će prije ili kasnije ostvariti sve svoje strateške ciljeve, a u ostvarenju jednog od njih, ulasku u NATO, pomogla nam je i Slovenija. Mi smo sad pod tim kišobranom koji nam jamči sigurnost, ali i tržište NATO-ovih zemalja. Stoga je važno da se ova tradicija nastavlja, pogotovo u vrijeme kad se političke elite ne mogu dogovoriti o nekim pitanjima«, rekao je predsjednik Stjepan Mesić u petak primajući u posjet članove Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva koji već tradicionalno potkraj zime, odnosno početkom proljeća u Uredu Predsjednika obilježavaju svečanost Zelenog Jure te održavaju prigodni kulturno-umjetnički program.
Predsjednik je poručio kako je važno da se problemi iz sfere politike ne prenose među obične ljude, odnosno da ljudi i privrede dviju zemalja moraju surađivati. »Nemojmo se zatvarati u svoje granice, jer su Hrvatska i Slovenija uvijek dobro surađivale. I u vrijeme rata i kad smo se osamostaljivali uvijek smo se dogovarali, čak iz sata u sat, o određenim potezima. Ne smije nas zaustaviti nešto što je prolazno, nego se moramo okrenuti budućnosti«, naglasio je Mesić.
Ujedno je istaknuo kako obje strane trebaju više gledati ono što nas spaja, jer nas ionako ništa ne razdvaja. »Mi ćemo se družiti, a neka političari rješavaju svoje stvari. Nemojte misliti da je i meni lako s njima«, poručio je. Novinarima je kasnije pojasnio kako i on spada u političku elitu, ali da u ovom slučaju on nije taj koji rješava probleme.
»Sad imamo jedno otvoreno pitanje i treba ga riješiti. Pojavio se još jedan prijedlog, prema kojem bi Slovenija predložila jednoga člana arbitražne komisije, jednog Hrvatska, a Europska komisija tri člana. Ja mislim da to nema smisla. Slažem se da Slovenija i Hrvatska predlože po jednoga člana, a tri suca neka predloži Međunarodni sud pravde i neka rješavaju probleme«, upozorio je Predsjednik te naglasio: »Kakvu god odluku sud donese, Hrvatska to prihvaća i neće se žaliti«. »Ako Hrvatska i Slovenija u svojim zemljama traže vladavinu prava i europske standarde, onda tražimo vladavinu prava i u međunarodnim subjektima«, istaknuo je Mesić. »Zašto se netko boji međunarodnog prava ja to ne znam, za mene je to jedna enigma koju ne mogu razumjeti«, zaključio je.
Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Milan Orožen - Adamič u svom je govoru naglasio kako mu je drago da se tradicija kojom se slavi odlazak zime i dolazak proljeća i optimizma nastavlja te da se nada kako će u tom pravcu ići i odnosi Hrvatske i Slovenije.

Otkud novac
Predsjednik se osvrnuo i na aferu zbog nabave kamiona u MORH-u, rekavši da ne zna tko je sve u tom slučaju zakazao, no očito je da je, istaknuo je, zakazalo više njih. »Ako je natječaj dugo vođen, ako se na njega javilo pet tvrtki i ako je Ministarstvo zaključilo da nema novca te obavijestilo sve sudionike natječaja da se on poništava, a drugi dan je potpisan ugovor neposrednom pogodbom i sve plaćeno avansno, pitam otkud novac. Ugovor i koliko je tko dobio, koliko je tko plaćao me ne zanima, samo me zanima činjenica - otkud novac. To ne može utvrditi saborsko povjerenstvo, to je pitanje krim-policije«, poručio je Mesić.

Ivana Knežević


Povratak na vrh stranice

Članak ispred Povratak na najavnu stranicu WWW arhiva Elektronsko izdanje Članak iza

 

 OGLASI