VIR MVA Ch WS Difyr


Welsh A, ori, s. 03.06.2005, 11 v.
Kimo, 117 cm, kasv. White Star, om. Moniet Welsh Ponies
Koulupainoitteinen, Helppo A

  • VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 03.03.2007
  • Kantakirjattu I-palkinnolla (88 p.) 12.05.2007

Ejaz Sarabin lopettaessa toimintaansa alkuvuodesta 2006 myyntiin tuli monta hienoa hevosta. Jalojen arabialaisten keskellä pieni poni näytti hiomattomalta timantilta, mutta se vetosi minuun heti upealla ja vahvalla ulkomuodollaan sekä kipakalla katseellaan. Varsinaisen ostopäätöksen tein välittömästi nähtyäni oriin suvun: se polveutuu suoraan White Starin kahdesta upeasta kantaponista, joita olin ihaillut jo pidemmän aikaa ja toiveeni ollut saada ne samaan sukutauluun. Diffy on siis kaikinpuolin sellainen poni, jota olin itselleni toivonutkin. Sen persoonallinen luonne kävi minulle ilmi vasta myöhemmin, enkä sen jälkeen ole hetkeäkään katunut ostopäätöstäni.

Sukutaulu

i. Kilderoyan
wA, 117 cm
Davison Mr. Davis
Shana
Eurwen
Revelian Midsummer
Odess II
e. Ceinwen Eira
wA, 119 cm, KTK-III, VWY-II
Glenwen Dyfyr Drudwen Crisiat
Cerian Catrin
Ceinwen Awena Gwenhwyfar
Ceinwen Rhiain

Diffyn isä Kilderoyan oli yksi White Starin tärkeimmistä jalostusoreista. Ruunikko ori kiersi näyttelyissä ja kilpailuissa, vaikka olikin - toisin kuin Diffy - painottunut enemmän estepuolelle. Se kuitenkin sijoittui hyvin Helppo C -tasolla, ja sillä olisi varmasti ollut potentiaalia korkeammallekin. Kilderoyan kuoli 6.7.2006 onnettomuuden seurauksena.

Jos Kilderoyan oli Whiten tärkeimpiä oreja, oli Ceinwen Eira ehdottomaksi yksi tärkeimmistä ja upeimmista tammoista. 20 -vuotiaaksi elänyt kaunotar ehti saavuttaa KTK-III ja VWY-II -palkinnot ja sijoituksia niin koulusta kuin esteiltäkin.

Luonnekuvaus

Diffy on valloittava, persoonallinen ja näyttämisenhaluinen pikkuori. Se on aivan vakuuttunut, että on koko maailman keskus ja pomottelee kaikkia muita hevosia saaden yleensä johtajan paikan. Isommatkin hevoset alistuvat tyynesti alempaan asemaan ja antavat pienen ponin pitää ohjia kavioissaan. Diffy on upea ilmestys, kun se laitumella tarkkailee valppaasti ympäristöään ryhdikkäänä tuulen tuivertaessa sen vaalean harjan hopeiseksi vesiputoukseksi. Ponissa on "sitä jotain", se suorastaan huokuu arvovaltaa ja hallittua temperamenttia. Orin karsinan ohi ei yksinkertaisesti voi mennä vilkaisematta sisälle ja lumoutumatta orin rauhallisesta olemuksesta ja älykkäistä silmistä, joissa vilkkuu tieto omasta arvosta ja peittelemätön itseihailu. Monesti mietimme, onko oikein sanoa Diffya poniksi, kun sen sydän ja sielu ovat suuret kuin hevosella. Hoitaessa Diffy on rauhallinen, eikä tappele vastaan edes kavioiden puhdistuksen yhteydessä. Ainoastaan vatsan alta harjauksesta ori ei liiemmin pidä, vähänkin liian kova harja tai huolimaton ote, niin Diffy luimii ja saattaa nostella varoitukseksi jalkaa vatsansa suuntaan. Ori on tallin suosituin hoidettava, osin sen upean ulkomuodon, osin persoonallisen luonteen takia. Aivan pienimmille Diffya ei voi antaa hoidettavaksi, mutta melko nuoretkin lapset tulevat kyllä orin kanssa toimeen, kunhan joku isompi on lähistöllä valvomassa. Diffya ei haittaa, vaikka joku vahingossa harjaisikin vähän väärään suuntaan.

Tammoille Diffy esittelee, tanssii, hirnuu ja tepastelee, jolloin taluttaja saa pistää kaiken taitonsa ja voimansa peliin hallitessaan oritta. Ponin upea ulkomuoto pääsee silloin oikeuksiinsa, ja jos ori on hallinnassa, silloin on oiva tilaisuus napata kuvia, joissa Diffy on parhaimmillaan. Ori esittelee tällöin hallitsevansa niin piaffen kuin laukkapiruetinkin, eikä ole vielä tullut vastaan tammaa, joka olisi voinut vastustaa Diffya. Se osaa tosiaankin esittää itseään, myös näyttelykehässä. Tammat eivät siis ole ainoita, jotka huumaantuvat orin eleganssista.

Ratsastaessa Diffy on reipas ja sillä on pitkät askeleet, jotka ovat hyvin mukavat istua. Hienojen liikkeidensä ansiosta ori on oikein mukava kouluratsu ja toimii myös kisakentillä. Se käyttää takajalkojaan hyvin ja osaa halutessaan kulkea hyvin nätissä peräänannossa. Vaikka Diffya on mukava ratsastaa, se ei kuitenkaan ole mikään automaatti. Ori jolkottelee minne sattuu, jos ratsastaja ei ratsasta sitä aktiivisesti ja ota johtajan paikkaa. Asiansa osaavan ratsastajan kanssa Diffy on kouluratojen kuningas, joka oikein innostuessaan on vaikea voitettava. Diffy osaa olla myös laiska, mutta pieni muistutus raipalla auttaa sitä vaihtamaan hieman suuremmalle vaihteelle. Suustaan ori on pehmeä, eikä tarvitse kovia otteita pysähtyäkseen tai pysyäkseen hallinnassa.

Esteillä Diffy kuumenee herkästi liikaa, ja silloin sille on syytä vaihtaa hieman kovemmat kuolaimet suuhun. Ponin hyppytekniikka on kohdallaan, se hyppää sopivassa kaaressa säkä korkeimpana kohtana ja osaa radalla nipistää sekunteja esteiden välillä. Se onkin nappi poni tyyliluokkiin. Ainoastaan ponnistuksen ajoittamisen kanssa on joskus ongelmia, mutta ori osaa myös tarpeen mukaan venyttää itsensä yli hypättyään liian kaukaa. Kuumenemisen takia uusintarata voi kuitenkin olla turhankin hätäinen ja se on sen takia mennytkin monesti pieleen - mutta riskithän kuuluvat elämään. Diffyllä ei nykyään enää kauheasti hypätä juuri kuumenemisen takia (esteradan jälkeen ponia saa rauhoitella seuraavat kaksi päivää), ja koulu onkin oriin varsinainen bravuuri.

Kisoissa Diffy haluaa näyttää olevansa paras, se yrittää parhaansa - ja joskus hieman liikaakin. Koulupainoitteinen ori on omiaan kouluaitojen sisäpuolella, jolloin se hurmaa tuomarit komealla ravillaan, lumoaa lennokkalla laukallaan ja pysäyttää sulavalla pohkeenväistöllään. Esteradalla orin temperamentista on useimmiten hyötyä, mutta joskus se stressaa turhan paljon ennen rataa ja suorastaan hyppii silmille. Silloin rentouttava verryttely ennen rataa on enemmän kuin paikallaan, jotta ori voisi tehdä parhaansa radalla. Näyttelyissä ori on ehdoton ykkönen, jossa sitä on vaikea päihittää - mutta aina sopii yrittää.Jälkeläiset & astutusinfo

Diffy on käytössä jalostukseen puhdas- ja lyhytsukuisille wm-tammoille. Koulupainoitteisena se sopii pahaiten koulutammoille, mutta muutkin yhdistelmät ovat toki mahdollisia. Rakenteeltaan Difyr on mountainien eliittiä, ja se onkin ansainnut VIR MVA Ch -arvonimet sekä kantakirjattu I-palkinnolla 88 pisteellä ollen siten korkeimmilla pisteillä koskaan palkittu poni. Luonteeltaan ori on rauhallinen mutta hieman pomottelevaa sorttia. Ota yhteyttä mailitse, niin katsotaan tarkemmin.

Kuulumisia

03.03.2007 - Diffy sai vihdoinkin odotetun VIR MVA Ch- arvonimen :) Poni on kovassa kunnossa ja suorastaan pullistelee lihaksia. Koulukisoissa on tullut muutama sijoitus, mutta oriin huippukautta odotellaan vielä. Treeneissä Diffy on kulkenut erinomaisesti, joten jäämme vain odottamaan tuloksia!Voitot & sijoitukset  (koko kalenteri)


NJ-näyttelyt

20.01.07 - NJ - Hallon Ponies - Welsh A-oriit - LKV1, BIS2, MVA-SERT, JS
08.01.07 - NJ - Greenwich - Welsh A-oriit - LKV3, irtoSERT, JS
02.01.07 - NJ - Tinapisara - Welsh A-oriit - LKV1, BIS2, MVA-SERT, JS
22.12.06 - NJ - Moniet Welsh - Welsh A-oriit - LKV1, BIS1, MVA-SERT, JS

Kouluratsastus

30.12.07 - KRJ - FSRa - Helppo A - 2/65
22.12.07 - KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 7/54
18.12.07 - KRJ - FSRa - Helppo A - 6/78
12.08.07 - KRJ - Amagon kisatalli - Helppo A - 3/50
22.04.07 - KRJ - Mäntyvuori - Helppo A - 3/60
27.02.07 - KRJ - Yave - Helppo A - 4/40
23.02.07 - KRJ - Yave - Helppo B - 5/40
05.09.06 - KRJ - Evergrey - Helppo B:1 - 3/87
28.06.06 - KRJ - Dubhglas - Helppo B - 6/40
26.06.06 - KRJ - KK Kimakka - Helppo B - 6/65
12.05.06 - KRJ - KaPoRa - KN Special - 4/45

Kouluratsastus (porrastetut)

18.08.07 - KRJ - Rojo Gato - Helppo B - 5/30

 
© Moniet Welsh Ponies 2009
Kuvat Alina J. & Anni S.