Pötrétei I-II. tó

   
Kezelő: Pötrétei Önkormányzati HE

Megközelítés: Budapest felől M7/7-es - 76-os (Balatonszentgyörgy után egyenesen) - 75-ös (Rédics felé, balra) - Pacsa, balra Felsőrajk felé - Felsőrajk, jobbra Hahót felé - 1 km után Pötrétén a központ felé jobbra.
Nagykanizsa felől 74-es út - Hahótnál jobbra Felsórajk felé - Pötrétén a központ felé balra.
Horgászbolt az út bal oldalán.
Az I-es tóhoz: a szobornál jobbra, az út végén balra, majd ennek végén ismét jobbra. A murvás út a parkolóhoz visz.
A II-es tóhoz: a szobornál balra, majd a lakott részt elhagyva jobbra tartva jutunk a parkolóhoz.
Mindkét tó kikötőjébe kövezett út vezet.
(Vasúton: a Zalaegerszeg-Nagykanizsa vonalon, Pörtéte megállóhely kb. félúton)

Szállás:
Szállással illetve horgászattal kapcsolatos kérdésekre Tóth Gyula elnök szívesen ad felvilágosítást a 06-30-2377-007-es telefonon.

Kiadó szobák és apartmanok a faluban. Ingyenes sátorozási- és kempingezési lehetőség a vízparton.

A tóparton: Nádtetős faház, asztalok, padok, tűzrakóhely, bográcsállvány és WC biztosított.

.

Víztípus: tőzegbányatavak
Terület (ha): 39+90
(Pontyos-tó + Csukás-tó)
Átlagmélység (m): I.: 0,9; II.: 1,6
Fenékviszonyok: I.: kemény jellegű mésziszap;
II.: puha iszapos tőzeg
Akadók: I.: közepesen akadós;
II.: Bokrokkal, vízbe dőlt fákkal sűrűn szabdalt víz
Növényzet: I.: nádas, sásas tavirózsás jellegű;
II.: 5-8 m széles nádsáv tavirózsákkal (60-70% -ban sűrű hínár!)
   
Halak: I.: ponty (tógazdasági), csuka, vörösszárnyú keszeg, dévér, egyéb keszegfélék, sügér, naphal, compó, kárász, harcsa;
II.: csuka, compó, harcsa, kárász, ezüst kárász, vörösszárnyú keszeg, dévér, egyéb keszegfélék, sügér, nyurgaponty
Rekordok (kg): ponty 19,2, csuka 12,7, amur 17, compó 1,9, dévér 1,4
Telepítések: október-november (átlagosan 100 mázsa ponty, 15-20 mázsa csuka. Az I. számú tőzegtó telepítése II. nyaras és III. nyaras ponttyal, illetve csuka-süllő ivadék kihelyezéssel történik, legutóbb: 58q ponty 50.000 süllő; II. tó: 20q ponty, 20q csuka 45-60cm!)
   
Szabályok: méretkorlátozások: csuka 45cm, compó 25cm, ponty 30-70cm, amur 40cm; harcsa nincs; csuka fajlagos til: 03.01-03.31. ponty fajlagos tilalom: II-es tó: 05.02-06.15.; I-es tó: nincs ponty tilalom!; harcsa: méret- és mennyiség-korlátozás nincs! 15kg feletti példány elejtéséért területi engedély!; minden halat azonnal be kell vezetni a fogási naplóba, cm-ben mérve! ingyenes sátorozási- és kempingezési lehetőség a vízparton;
Horgászidőszak: 0-24h
Fogható mennyiség: 2ponty+2rag. +3amur +10kg egyéb (amur egyéb halnak minősül, ezért egy 10kg feletti amur elejtése után kárászt, compót nem lehet elvinni!) harcsa: méret- és mennyiség-korlátozás nélkül!; ifi: 1+1+1+5 kg; gyermek: 1 nemes
Csónakhasználat: van (saját csónak, ill. bérlés);
Horgászbolt Pötréte, Tel.: 06-30-403-7419; valamint az Italboltban
   
Jegyárak (Ft): 0-24h: 2200,
éjszkai jegy 18-06h: 2200
heti (7 nap) 12000;
14 év alatt: ingyenes
Jegyváltás: Pötréte: Horgászbolt, Italbolt
   
Info: Tóth Gyula 30/2377007; vizek.hu/potrete, www.potrete.eu


VIDEO 1. (DivX)
VIDEO 2. (DivX)
További képek: 1 2 3 4 5 6 7 8


Pötrétei horgászbolt


Az éjszakai horgászat kedvelőinek lehetőségük van az éjszakai jegy váltásásra, mely a két napijegy vásárlása helyett, csak egyet tesz szükségessé, mivel este 18 órától másnap reggel 06.00-ig tartó időszakot ível át.

Azok, akik huzamosabban a tavak partján tartózkodnak, az egymást követő napokra érvényes 0-24 órás napijegyekkel horgászhatnak éjszaka is a köztes napokon. A hetijegyet váltók szintén.A vízről:
A tavak az 1970-es évek közepéig tartó tőzeg és mésziszaptermelés következtében jöttek létre. A területek szivattyúzásának megszűnése után a kialakult bányagödröket a magas talajvízszint gyorsan feltöltötte. A gödrök eláradása után kialakult nádasokban partszéli ingoványokban otthonra leltek a vízimadarak. A vízimadaraknak köszönhetően gyorsan kialakult az a természetes (tőzegvizekre jellemző ) halállomány, amit az egyesület azóta is igyekszik megtartani.
A felső tó, az egyes (I-es, másnéven Pontyos-tó), inkább nádasos, lapos, széles, nyíltabb vizekkel, medencékkel, öblökkel, és köztük szűk csatornákkal, résekkel.
A kettesen (II-es, Csukás-tó) ha, lehet, még nagyobb dzsumbuj uralkodik. Ez az alsó tó némileg zártabb, bokrosabb, zegzugosabb, és persze jelentősen nagyobb is.

A fogott halak 70%-a ponty, 20%-a csuka!
Míg az I-es tó intenzív telepítés és horgászat alatt áll, például nincs ponty tilalom, addig a kettes tavon a betartott fajlagos tiltás mellett további, elsősorban telepítési korlátozással próbálja az egyesület a halfaj összetételt a jelenlegi állapotban megőrizni.

Mindkét tó fő fehérhal-állománya a vöröszsárnyú keszeg, bodorka, karikakeszeg. Ezek populációja olyan szaporodóképes állomány, mely biztosítja a ragadozóhalak táplálékát és szórakozási lehetőséget nyújt a horgászoknak. Telepítésük nem szükséges.

1994. évben megalakult a Pötrétei Horgászegyesület tudatos telepítésekkel elkezdte a tó halállományának növelését és a halfauna szélesítését, elsősorban a kedvenc horgászhal, a ponty betelepítésével. A horgászegyesület jelenlegi és jövőbeni célja is egyaránt a tavak eredeti őshonos fajainak mennyiségi megtartása illetve növelése, valamint a fajösszetétel egyensúlyának kialakítása. A halgazdálkodás és a halfauna szempontjából külön választják az I.-es és II-es tavat.

 


© Minden jog fenntartva :: e-mail info@vizek.hu :: tel +36 20 3315715 / +36 72 498 606 :: Utoljára módosítva 2007-03-07