Merosen blogi


Suomen kuurojen lätkämaajoukkue MM-finaaliin

Suomen kuurojen jääkiekkomaajoukkue, Deaf Lions pelaa maailmanmestaruudesta ensimmäisissä kuurojen jääurheilulajien maailmanmestaruuskilpailuissa Kanadan Winnipegissä 18.4 klo 21.00 Suomen aikaa.

Deaf Lions varmisti loppuottelupaikan voittamalla kisojen kolmannessa ottelussaan Venäjän murskalukemin 15-1 (7-1, 4-0, 4-0).

Kisat alkoivat 10.4 ja päättyvät 18.4. Kisojen ensimmäisessä ottelussaan Suomi voitti USA:n luvuin 6-3 ja toisessa ottelussaan ensimmäistä kertaa mukana olevan Slovakian 37-0.

Ennen alkusarjan viimeistä ottelua Kanadaa vastaan oli jo selvää että Kanada tulee Suomen loppuotteluvastustajaksi. Alkusarjan viimeinen ottelu torstaina 16.4 muodostui näin eräänlaiseksi tunnustelupeliksi, jossa puolin ja toisin kokeiltiin tulevaa vastustajaa. Suomen peli ei oikein lähtenyt sujumaan ja Kanada iski ensimmäisen erän ensimmäisellä
puoliskolla lukemat 3-0 ennen kuin Suomi onnistui kaventamaan. Kanada voitti lopuksi ensimmäisen erän lukemin 6-1. Toinen ja kolmas erä olivatkin tasaisempia ja ottelu päättyi Kanadan 8-3 voittoon.

Suomen kuurojen jääkiekkomaajoukkueen parhaat saavutukset ovat Kuurojen olympiakisojen, Deaflympics-kisojen pronssimitali vuodelta 1999 ja Euroopanmestaruus vuodelta 2000. Seuraavat arvokisat ovat Deaflympics-kisat Slovakiassa 2011.

Lähde: Suomen jääkiekkoliittoJYP järjestää kultajuhlat Jyväskylän keskustassa tänään

Juhlan päälava rakennetaan Jyväskylän kävelykadun päähän Aren aukiolle. Mestaruusjoukkue saapuu päälavalle marssimalla läpi kaupungin Kauppakatua pitkin Lounaispuistosta Aren aukiolle Kanada malja eli Poika mukanaan. Paraati alkaa kello 19.

- Kaupungin läpi tehtävä joukkueen paraatimarssi on kiitos kaikille keskisuomalaisille JYPin kannattajille. Kaupungin pääkadun läpi kulkeva paraati mahdollistaa mahdollisimman monen pääsyn seuraamaan mestaruusjuhlintaa ainakin kadunvarteen, sillä Aren aukio saattaa tänä historiallisena iltana käydä ahtaaksi, kertoo JYPin markkinointijohtaja Kari Tyni.

Päälavalla juhlitaan mestaruutta monella tavalla. Illan musiikista vastaavat JYP-pelaajien toiveen mukaisesti kaupungin kuuluisin kultamitalisti Matti Nykänen ja Jussi Niemen kipparoima Samurai band. Luvassa on mm. maailman ensiesityksenä Matti Nykäsen ja JYPin mestaruusjoukkueen yhteisesitys Urheilu on ihanaa –kappaleesta. Lisäksi joukkue kajauttaa playoff-pelien aikana ykköshitiksi nousseen JYPin virallisen ja alkuperäisen kannustuslaulun JYP on rautaa.

Toisena bandina esiintyy JYP-taustaisten jääkiekkoilijoiden S.W. Heimon Kädet, jossa solistina on mestarimaalivahti Sinuhe Wallinheimo.

Musiikin lisäksi luvassa on hehkutushenkistä juhlintaa, pelaajaesittelyjä, Pojan nostoa ja muuta hauskaa.  Juhlan juontaa JYP-kuuluttaja Janne Pöllänen. Vajaan parin tunnin kansanjuhla huipentuu Jyväskylän taivaalle ammuttavaan ilotulitukseen, josta vastaa Tulitemestarit Oy.

Lähde: www.jypliiga.fiMestaruus katkolla JYPille

Yllä olevaa otsikkoa ei allekirjoittanut olisi koskaan voinut kuvitella kirjoittavansa JYPin verkkosivuille, mutta niin se vain on, että kun Kärpät ja JYP kohtaavat tiistaina Oulussa, on mestaruus katkolla – JYPille! Loistavan kauden pelannut hurrikaanilauma on kruunaamassa jääkiekkokautensa loistavalla tavalla, kun ennen tiistain peliä finaalisarja on suvereenisti jyväskyläläisten hyväksi 3-0. Mestaruuteen vaadittavaan neljänteen voittoon on silti paljon pidempi matka kuin vain yhden ottelun voittaminen. Joukkueen on todellakin nyt taisteltava, jotta unelma realisoituu. Vielä yhden ottelun voittaminen ehkä kuulostaa helpolta, mutta kun mestaruus on katkolla ensimmäistä kertaa JYPille, ei tilanne ole tuttu kenellekään.

Meneillään on JYPin 24:s kausi SM-liigassa, eikä siihen ajanjaksoon kuulu vielä yhtään mestaruutta. Kahdesti aiemmin joukkue on pelannut finaaleissa: vuonna 1989 TPS:aa vastaan ja 1992 vastassa oli Jokerit. Molemmilla kerroilla finaalivastustaja oli liian kova pala purtavaksi, ja kotiin tuomisina oli vain kahdesti hopeamitalit. Keväällä 1993 JYP ylsi vielä pronssille, mutta sen jälkeen mitalit ovat karttaneet jyväskyläläisseuraa. Tämä kausi ja tämä kevät ovatkin tarjonneet mannaa voitonnälkäisille jyväskyläläisille ja luoneet unelman tulevasta – jopa siitä paljon puhutusta mestaruudesta. Nyt se on todella lähellä – mutta kuitenkin niin kaukana. Se mikä tässä vaiheessa on kuitenkin jo varmaa, on se, että tämä kevät jää historiaan. Pitkä 16 vuoden mitaliton putki katkeaa näiden pelien jälkeen, ja vaihtoehtoina on ne kaksi kirkkainta mitalivaihtoehtoa.

Kärppien mestaruusputki poikki?

Kärpät on 2000 –luvulla voittanut lähes kaiken, mitä seurahistorian voittosaavutuksiin voidaan kirjoittaa. Oululaiset ovat voittaneet seurahistoriansa viidestä mestaruudesta neljä tällä vuosituhannella, muun muassa kaksi edellistä kevättä ovat olleet pohjoisen poikien voittojuhlaa. Tätä mestaruusputkea JYP on kuitenkin kovasti katkaisemassa, sillä 3-0 – johto finaaleissa tarkoittaa sitä, että periaatteessa neljästä seuraavasta ottelusta joukkueen on voitettava yksi saavuttaakseen mestaruuden. Kärpille ei vastaavasti riitä yhtään vähempää kuin se, että he voittavat neljä seuraavaa ottelua – eikä tähän usko edes Kärppädynastian luonut Juha Junno. Mies oli sunnuntaina Jyväskylässä seuraamassa peliä, ja pelin jälkeen miehen olemuksesta näki, että mestaruus on Kärppien suhteen jo menetetty.

Finaalisarjassa kärppälauman erityisvartioinnissa ollut VIP-ketju, Pihlman – Immonen – Virtanen on pysynyt hyvin poissa pahanteosta. Vain ensimmäisen finaalin avausmaalin tehtaroinut hurrikaanien ykkösnyrkki on jakanut vastuuta ja ratkaisun avaimia muille kentällisille, ja ratkaisijoita on totta vie muistakin ketjuista löytynyt. Avauspelin kotiyleisön riemuksi ratkaisi ensimmäisen jatkoerän alkupuolella yleisön lemmikki, oman kylän poika Harri Pesonen. Toisessa finaalissa Oulussa nähtiin vain yksi maali, kun JYP-puolustaja Mikko Viitanen laukoi kiekon ohi pahasti maskissa olleen Tarkin. Kolmannen ottelun ratkaisijaksi nousi kauden mittaan paljon parjattu kakkoskentällinen Louhivaara – Hytönen – Jääskeläinen, joka teki molemmat joukkueensa maaleista ja täten ratkaisivat JYPille jo kolmannen finaalivoiton.

Kaikki kolme pelattua finaaliottelua on ratkennut yhden maalin marginaalilla, eikä tiistain pelistä ole odotettavissa myöskään maalijuhlaa. Mitä todennäköisimmin ottelu ratkeaa yhden maalin erolla jommallekummalle joukkueelle, ja mikään ihme ei olisi, mikäli ratkaisua lähdettäisiin hakemaan tasatilanteessa jatkoeristä. Jyväskylästä matkaavat 350 JYP-fania pitävät takuuvarmasti meteliä läpi ottelun, joten tälläkään kertaa finaalin ratkaisu ei jää kannustuksen puutteesta kiinni. Myös Synergia-areenalla on tiistaina väkeä, vaikka peli pelataankin Oulussa. JYP nimittäin järjestää kannattajilleen avoimet ovet, jonka tarkoituksena on koota yhteen JYP-fanit, jotka eivät pääse tällä kertaa paikan päälle todistamaan mahdollista mestaruutta. Mikäli JYP tiistaina voittaa, Jyväskylään palaa erittäin suuri joukko todella onnellista JYP-väkeä, mukaan lukien allekirjoittanut.

Tommi Meronen

Artikkeli löytyy täältä: www.jypliiga.fi200 000 käynnin raja ylittyi
11.04.2009, 22:28
Aihe: Blog | Avainsanat: , , ,

Blogini kävijämäärä ylitti 200 000 käynnin rajan tänään klo 22:22. Perustin blogin 16.01.2008, joten 200 000 käynnin ylittämiseen meni aikaa 451 päivää. Keskimäärin käyntejä on ollut reilu 440 käyntiä / päivä. Parhaana kuukautena (huhtikuu 2008) käyntejä oli yli 61 000.JYP otti ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen

Kiihkeä ja todella kauan odotettu ensimmäinen finaaliottelu Jyväskylässä tarjosi katsojilleen sitä, mitä katsojat varmasti odottivatkin – kahden Suomen parhaan joukkueen kohtaamisen. Laidat ryskyivät, kun JYP ja Kärpät ottivat yhteen, ja alusta asti oli selvää, ettei kumpikaan joukkue pääse ottelussa helpolla. Tämän vuosituhannen hallitsijat, Kärpät, eivät olleet tällä kertaa suvereeni hallitsija, vaan koko kauden pirteästi pelannut hurrikaanilauma sai jostain kaivettua vielä yhden vaihteen lisää esittäen loistavaa kiekkoa koko kiekkoa seuraavalle kansalle.

JYP voitti keskiviikkoillan trillerin lopulta ensimmäisen jatkoerän alussa, kun joukkueen 20-vuotias superlahjakkuus Harri Pesonen huudatti kotiyleisöä jo neljännessä ottelussa peräkkäin, ja tällä kertaa uransa tärkeimmällä maalilla. Ottelun loppulukemiksi merkittiin JYPin voittolukemat 2-1 (1-0,0-1,0-0,1-0).

Vauhdikasta kiekkoa

Ensimmäinen erä oli vauhdikasta kiekkoa. Alusta asti oli selvää, ettei kumpikaan lähde peruuttelemaan vaan kiekkoa pelataan kohti vastustajan kenttäpäätyä. JYP onnistui urakassaan paremmin, sillä selkeitä maalipaikkoja ei Kärpille avauserässä siunaantunut. Maalivahtien torjunnat (Wallinheimo 3 – Tarkki 9) kertovat omaa kieltään avauserän hallitsijasta.

Ensimmäisen kerran kotiyleisö pääsi toden teolla käyttämään äänijänteitään, kun erän puolivälin jälkeen ajassa 12:07 pelikellot pysäytettiin JYPin maalin merkiksi. Jarkko Immonen syötti kiekon hyökkäyssiniviivalle nousseelle Antti Virtaselle. Virtanen nosti kiekon hyökkäysalueen oikeaan laitaan ja luisteli armottomasti kiekon perään syöttäen kiekon keskelle nousseelle Tuomas Pihlmanille. Pihlman nosti kiekon hallitusti yli Kärppä-puolustajan mailan lavan ja iski laskeutuvan kiekon mailan rystypuolella maalin vasempaan alanurkkaan huudattaen täpötäyteen ahdettua Synergia-areenan yleisöä ensimmäistä kertaa. Maali oli Pihlmanille jo pudotuspelien kuudes.

Toisessa erässä asetelmat eivät suuresti vaihtuneet. Se mikä kuitenkin muuttui, oli se, että Kärpät tuli paljon valmiimpana erätauolta. Sinuhe Wallinheimon vartioimalla JYP-maalilla nähtiin vaarallisia tilanteita, mutta ”Sinkku” hoiti hienosti oman hommansa pitäen maalinsa puhtaana – kunnes erää oli jäljellä reilu kaksi minuuttia. Kärppien ”kultapoika”, kahdeksan mestaruuden Ilkka Mikkola syötti kiekon keskialueella vasempaan laitaan vauhdissa olleelle Daniel Corsolle, joka paineli vauhdilla hyökkäysalueelle. Corso laukoi kiekon kohti Wallinheimon vartioimaa maalia, ja kiekko upposi helpohkosti sisään ”Sinkun” kainalon alta. Näin paikalle saapuneet Kärppä-kannattajatkin pääsivät juhlimaan joukkueensa avausmaalia finaalisarjassa. Maalin toiseksi syöttäjäksi merkittiin puolustaja Oskari Korpikari.

JYP kesti ison alivoiman

Kolmannessa erässä ei myöskään maaleja nähty – tasainen ottelu päättyi varsinaisen peliajan suhteen myös tasalukemissa, vaikka Kärpät pääsi erän lopussa pelaamaan jopa kahden miehen ylivoimalla. Harri Pesosen istuessa kaksiminuuttistaan sattui JYP-hyökkääjä Tuomas Vänttiselle ikävä vahinko. Vänttinen tavoitteli irtokiekkoa hyökkäysalueella Daniel Corson kanssa ja yritti päästä kilpakumppaninsa ohi kiekkoon kiinni. Corso sattui kääntymään juuri niin, että vauhdissa ollut savonlinnalaissyntyinen ikiliikkuja unohti laskea mailansa alas. Poikittain kädessä ollut maila osui suoraan Corson tuulenhalkaisijaan, eli suoraan miehen nenään. Tuloksena oli se, että vaikkeivat tuomarit nähneet tilannetta, heillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin iskeä Vänttiselle viisiminuuttinen poikittaisesta mailasta ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä. Polvivammasta juuri toipunut Vänttinen pääsi siis suihkun puolelle ennen muita pelikavereitaan.

JYP kesti kuitenkin hienosti taistellen alivoimansa, ja kun Kärppien Juho Keränen hölmöili itselleen kaksiminuuttisen koukkaamisesta, helpottui hurrikaanilauman urakka huomattavasti. Keräsen päästyä jäähypenkiltä JYP kesti alivoimaa vielä reilun minuutin verran, mutta kun tämäkin oli ohi, palkitsi kotiyleisö JYPin valtavalla kannustuksella. JYP rynni muutaman kerran hyökkäysalueelle tehden vastustajan puolustukselle ja maalivahdille illan vaikeaksi, mutta enempää maaleja ei varsinaisella peliajalla nähty. Ensimmäiseen jatkoerään lähdettiin tasatilanteessa 1-1.

Muuramen biisoni iskee

Jatkoerään lähdettäessä joukkueilla oli vain yksi tavoite – saada kiekko vastustajan maaliin ensimmäisenä. Tässä tehtävässä valppain oli muuramelaissyntyinen nuorukainen, Harri Pesonen. Edellisessä kolmessa ottelussa maaliverkkoja pöllyttänyt 20-vuotias laitahyökkääjä päätti jäälle tullessaan, että nyt onnistuu. Jani Tuppurainen syötti kiekon siniviivalle puolustaja Kalle Kaijomaalle, joka laukoi kiekon kohti Tarkin vartioimaa maalia. Tarkki torjui kiekon räpyläänsä, mutta pudotti sen viereensä. Paikalla ”kärppänä” ollut Pesonen huomasi tilaisuutensa tulleen – hän kiersi hölmistyneen Ossi-Petteri Grönholmin ja nappasi irtokiekon maalin kulmalta ja veivasi sen maalin etukulmasta sisään räjäyttäen kotihallinsa yleisön hurjaan huutoon. Perään muuramelainen teki vielä upean tuuletuksen, jota hän oli vaihtoaitiossa ollessaan jo ehtinyt valmiiksi miettiä. Kova vauhti ja ilmalento laskeutuen mahalleen jäälle oli Pesosen versio voittomaalin jälkeisestä tuuletuksesta.

JYP otti elintärkeän ensimmäisen voiton vuoden 2009 SM-liigamestaruuden jahtaamisessa. Toinen kohtaaminen on perjantaina Oulussa, jossa täyteen ahdettu Raksilan jäähalli ja sen fanaattinen kotiyleisö ei varmasti päästä jyväskyläläisiä helpolla. Vastapainoksi Jyväskylästä matkaa 6-7 bussillista jopa vielä fanaattisempia faneja Ouluun, joita on tähän mennessä lähdössä noin 300 henkilöä. Taistelu paikasta auringossa jatkuu!

Tommi Meronen

Artikkeli löytyy täältä: www.jypliiga.fiSunnuntain 3. SM-finaali myytiin loppuun 6 minuutissa!

Jyväskylän kiekkohurmos ei ota laantuakseen. JYP teki keskisuomalaista historiaa maanantaina myydessään tämänpäiväisen 1. SM-finaalin loppuun 25 minuutissa. Tuolloin verkkomyynnistä vastaava piletti.fi -verkkosivupalvelu ruuhkautui niin, että monet jäivät nuolemaan näppejään. Tänään myyntiin tulleet kolmannen finaalin liput menivät vieläkin nopeammin, sillä klo 9.00 myyntiin tulleet liput olivat kaikki menneet klo 9.06 eli kuudessa minuutissa.

Jyväskylän jäähallin (Synergia-areena) yleisökapasiteetti on 4180 katsojaa.

Lippuja on luultavasti kohtapuoliin taas myytävänä huuto.net -nettihuutokaupassa.Lähde finaaliotteluihin Ouluun!

JYP Fan Club järjestää matkat Ouluun Kärpät - JYP -otteluihin perjantaina 10. huhtikuuta ja tiistaina 14. huhtikuuta. Matkaan lähdetään Synergia-areenalta Kahvila Alakulman edustalta. Lähtöajat ilmoitetaan myöhemmin.

Matkan hinta ilmoitetaan maanantaina.

JYP Fan Clubin jäsenten ennakkoilmoittautumisaika matkalle päättyy maanantaina kello 17. Tämän jälkeen myös muut voivat ilmoittautua matkoille. Toivomme, että matkalle lähtijät ilmoittautusivat mahdollisimman nopeasti, että tiedämme ajoissa kuinka monta bussi varaamme matkoille. Muista kertoa ilmoittautuessa mille matkalle ilmoittaudut.

Käytänteet ilmoittautumisten suhteen ovat samat kuin aiemmin - eli naputa tekstiviestiin nimet, yhteystiedot (puhelinnumero, ilmoittajan numero riittää) sekä ilmoittautuvien lukumäärä, ja lähetä tiedot numeroon 046 894 7373. Soittamallakin sopii ilmoittautua (klo 17 jälkeen, päivällä puheluihin ei vastata). Tekstiviesteihin ei vastata, ellei reissu ole jo täynnä.

Mikäli matkalle osallistuva henkilö EI ole täyttänyt 18 vuotta, on hänen toimitettava matkan valvojille huoltajan allekirjoittama suostumus matkalle osallistumisesta. Useampia henkilöitä matkalle ilmoittanut henkilö vastaa itsensä lisäksi ilmoittamiensa henkilöiden käytöksestä fanimatkoilla. JYP FC:n fanimatkojen sääntöjen rikkominen saattaa näin ollen johtaa toimenpiteisiin ilmoittajana toimivaa henkilöä kohtaan.

Suostumuskaavakkeen voi tulostaa tämän uutisen alaosasta ja myös JYPin verkkosivujen Fan Club / Tapahtumat -osiosta ja se on kausikohtainen, eli yhden kaavakkeen täyttämällä saa osallistua kaikille kuluvan kauden matkoille. Näiden kohtien laiminlyönti voi johtaa matkustusoikeuden tilapäiseen tai pysyvään eväämiseen JYP Fan Clubin järjestämillä matkoilla.

Printtaa / tallenna fanimatkojen säännöt ja lupalappu alaikäisille tästä. http://www.jypliiga.fi/images/stories/suostumus0809.pdf

Lisätietoja: www.jypliiga.fiMaaliskuussa 34 692 käyntiä
02.04.2009, 23:03
Aihe: Blog | Avainsanat: , , ,

Blogissani oli maaliskuun 2009 aikana 34 692 käyntiä, mikä tarkoittaa keskiarvoltaan 1119 käyntiä / päivä. Ahkerin päivä oli perjantai 27.03., jolloin käyntejä oli 2604. Blogini laskuri ei laske omia käyntejäni, joten EN ole käynyt itse blogissani noin monta kertaa ;)KalPa kavensi otteluvoitot

JYPin ja KalPan kolmas välierätaisto oli tasoltaan parempi kuin kaksi edellistä. KalPa oli selkeästi paremmalla jalalla liikkeellä, ja voitontahto oli huipussaan. Tiukan ja vähämaalisen kamppailun loppulukemat olivat lopulta 1-2 (1-0,0-1,0-1). Ottelun sankariksi nousi JYPin avausmaalin jälkeen KalPa –maalille vaihdettu Mika Oksa, jolle kertyi ottelussa 20 torjuntaa eikä päästänyt yhtään maalia taakseen. Voittomaalin KalPalle iski 18-vuotias Teemu ”Härski” Hartikainen.

Maalin makuun päästiin heti ensimmäisessä erässä, kun jo ajassa 07:55 Harri Pesonen pääsi huudattamaan täyteen pakatun Synergia-areenan yleisöä. Pesonen luisteli sisään hyökkäysalueelle oikeaa laitaa, pysähtyi siniviivan jälkeen ja laukoi kiekon ranteella kohti maalia. KalPa –maalilla aloittanut Mika Järvinen ei ollut tilanteessa tarpeeksi valppaana, ja kiekko upposi ohi nuorukaisen vieden JYPin riemukkaaseen 1-0 –johtoon. Maalin syöttäjäksi merkittiin Mikko Hakkarainen.

KalPa tuli tasoihin toisessa erässä pelikellon näyttäessä lukemaa 33:31. JYP pelasi alivoimalla Olli Sipiläisen istuessa jäähyaitiossa, kun molemmilla joukkueilla oli vaihto kesken. KalPa laukoi rännikiekon JYPin päätyyn, jonka perään luisteli puolustaja Ville Mäntymaa. Mäntymaa laukoi Pekka Tuokkolan pysäyttämän kiekon suoraan maalin kulmalla olleen Olli Malmivaaran jalkaan, josta se kimposi Toni Mäkiaholle. ”Mäkkärillä” oli helppo työ viimeistellä maali tyhjään maalin etukulmaan tuoden joukkueensa näin tasalukemiin 1-1.

Kolmanteen erään lähdettiin tasalukemissa 1-1. KalPa oli erän alkupuolella terävämpi, ja ajassa 43:18 joukkue pääsikin riemukkaaseen johtoon, kun parivaljakko Sami Kapanen – Toni Mäkiaho pelasivat nuoren laitahyökkääjän Teemu Hartikaisen puolittaiseen läpiajoon, josta ”Härski” Hartikainen ei erehtynyt. Hartikainen iski kiekon maalin takakulmaa huudattaen paikalle saapuneita kuopiolaisia. JYP lähti tämän jälkeen hurjaan takaa-ajoon, mutta lukuisista maalipaikoista huolimatta kiekkoa ei saatu maaliin asti. Erän loppuhetkillä JYP pääsi yrittämään tasoitusta jopa kahden miehen ylivoimalla, mutta KalPa-maalilla loistanut Mika Oksa piti joukkueensa pystyssä.

Kun JYP voitti kaksi ensimmäistä kohtaamista, KalPan maanantaisen voiton jälkeen otteluvoitot ovat siis 2-1 JYPin hyväksi. Taistelu jatkuu keskiviikkona Kuopiossa, jossa JYP taistelee jälleen kolmannesta otteluvoitosta, mikä takaisi joukkueelle kolme eräpalloa päästä finaaleihin.

Tommi Meronen

Artikkeli löytyy täältä: www.jypliiga.fiKaikkien aikojen välierätaisto alkaa!

Jos Jyväskylän kävelykadun kompassilla tai Kuopion torilla olisi kaksi vuotta sitten todettu, että JYP ja KalPa kohtaavat keväällä 2009 SM-liigan välieräottelussa, olisi asian todenneelta henkilöltä luultavasti mitattu ensin kuume ja sen jälkeen mietitty muita tilapäiseen mielenhäiriöön johtaneita syitä. Sen verran mahdottomalta vaikutti silloin tilanne, että kaksi SM-liigan keskikastin alapuolella olevista sijoituksista taistelevaa joukkuetta saisi kaudelle 2008-2009 rakennettua sellaiset joukkueet, että olisi mahdollisuus taistella liigan kärkisijoista.

Runkosarja kertoo jotain – mutta ei kuitenkaan mitään

Meneillään olevaan kauteen lähdettäessä JYP toki oli useiden asiantuntijoiden papereissa kova porukka, mutta runkosarjan voitto oli siitäkin huolimatta niin iso asia, ettei sitä oikein jyväskyläläinenkään meinannut uskoa ennen kuin sen lopulta näki toteutuvan. Jyväskyläläinen kiekkohuuma on levinnyt laajalti ympäri suomea, ja on hullaannuttanut niin Keski-Suomalaiset kuin ”etä-jyväskyläläisetkin”. Kuopion kiekkohuuma ei juurikaan jyväskylän huumalle häviä, tai menee jopa hurrikaanilauman hypetystä edelle, sillä Kuopiossa pelattiin viimeksi semifinaalivaiheessa 18 vuotta sitten, Jyväskylässä kun tämä on koettu kuitenkin ”vain” 16 vuotta sitten.

Joukkueet kohtasivat toisensa runkosarjassa viisi kertaa, kolmesti Kuopiossa ja kahdesti Jyväskylässä. KalPa ei pystynyt kaatamaan rakasta vihollistaan kotiyleisönsä edessä kertaakaan, ja ainoa voitto tulikin Jyväskylässä 21.11. pelatussa ottelussa, jolloin savolaisjoukkio oli parempi lukemin 2-3. JYP voitti vastaavasti neljästi. Kuopion kohtaamiset JYP vei nimiinsä lukemin 1-3, 2-3 ja 2-5. Viimeinen runkosarjan taisto joukkueiden välillä käytiin 24.02., jolloin KalPa nousi sensaatiomaisesti 4-0 –tappioasemasta jopa 4-5 –johtoasemaan viimeisessä erässä, mutta JYP tuli viime hetkillä tasoihin ja lopulta ratkaisi ottelun voittomaalikilpailussa, jossa edelliskauden seuraansa rokotti Jani ”Allu” Tuppurainen.

Immonen runkosarjan paras keskinäisissä kohtaamisissa

Parhaat pistemiehet keskinäisissä otteluissa olivat JYPin riveistä Jarkko ”Rantasalmen sulttaani” Immonen (4+6=10), Tuomas Pihlman (3+4=7) sekä Juha-Pekka Hytönen (3+0=3). KalPan pisteykköset keskinäisissä kohtaamisissa olivat Kalle Sahlstedt (4+0=4), Mika Strömberg (0+4=4), Tuomas Kiiskinen (0+4=4) sekä Sami Kapanen (0+4=4).

Runkosarjassa JYP oli KalPaa selkeästi niskan päällä, mutta jokainen keskinäinen kamppailu oli tiukka taisto pisteistä. JYPillä on välieräsarjaan lähdettäessä ennakkosuosikin viitta, mutta KalPa väläytti monta kertaa, että he eivät ole vielä viimeistä sanaansa JYPille sanoneet. Ottelusarja ei tule uskoakseni päättymään neljän ottelun jälkeen, eikä ehkä vielä kuudenkaan – saattaa olla, että JYPin ja KalPan hegemoniataistossa mennään jopa seitsemänteen otteluun asti, ennen kuin paremmuus on ratkaistu.

Kun JYPin neljännesvälierävastus TPS pelasi loisto-otteita pääasiassa maalivahti Alexander Salakin loistavien esitysten ansiosta, ei tässä sarjassa olekaan enää niin selvää, ketkä ovat tolppien välissä, kun kiekko putoaa torstaina jäähän. JYPin kuudesta pudotuspelistä viisi pelannut Pekka Tuokkola on esittänyt varmoja otteita maalin suulla, joten hänen jatkamisensa ei olisi mikään ihme. Toisaalta taas runkosarjan neljässä KalPa-kohtaamisessa pelasi Sinuhe Wallinheimo. KalPan molemmat vahdit ovat pelanneet jo pudotuspeleissä, mutta vasta huomenna selviää, kuka pelaa heidän maalinsa suulla. Runkosarjassa 3 täyttä peliä JYPiä vastaan pelannut Mika Järvinen sai jokaisessa pelaamassaan ottelussa todeta JYPin paremmuuden. Mika Oksa torjui joukkueellensa ainoan voiton Jyväskylässä 21.11., mutta vaihdettiin maalin suulta runkosarjan viimeisessä kohtaamisessa.

Todellista 80-luvun hegemoniahenkeä on tarjolla, kun entisaikojen kovat kilpakumppanit kohtaavat toisensa. Kiekko putoaa Jyväskylän Synergia-areenan jäähän torstaina 26.03. klo 18.30. Tervetuloa!

Tommi Meronen

Artikkeli löytyy täältä: www.jypliiga.fi