E-ONLINE
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
ΕλλάδαΠολιτικήΟικονομίαΤέχνεςΑθλητισμόςΚόσμοςHOME
Φύλλο Σαββάτου
15 - 01 - 2005

ΣΤΗΛΕΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΔΥΟ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ
ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΕΔΡΑΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση
Με ημερομηνία

ή
Τεύχη Βιβλιοθήκης
Φάκελοι Σαββάτου

Ταυτότητα
Εκδόσεις
Αρχείο
Διάφορα
Επικοινωνία

Βρίσκεστε στο παλαιό site του www.enet.gr

Το www.enet.gr άλλαξε.

Το Web site της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας άλλαξε και βρίσκεται στη διεύθυνση www.enet.gr.

Στο παρόν site βρίσκεται μόνο το αρχείο των εκδόσεων από τις αρχές του 2001 ως και τις 30 Μαρτίου 2009.
ΚΟΝΤΑ σε συμφωνία αγοράς από τον Θ. Αγγελόπουλο, 75 δισ. δρχ. ζητάει ο Μπόμπολας

Βόμβα με το «Εθνος»

Βόμβα μεγατόνων έσκασε χθες στο χώρο των μέσων ενημέρωσης:

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας «Πήγασος» του Γιώργου Μπόμπολα, στην οποία ανήκουν οι εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία», αρκετά περιοδικά, καθώς και σημαντικό μέρος μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα» και του πρακτορείου «Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν χθες το απόγευμα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε καλό δρόμο.

Το ζεύγος Αγγελοπούλου προτίθεται να αγοράσει περίπου 35 εκατ. μετοχές της εταιρείας «Πήγασος», που ανήκουν στην οικογένεια Μπόμπολα, η οποία κατ' αρχήν ζητούσε ποσό 225 εκατ. ευρώ (περίπου 75 δισ. δρχ.). Η

πλευρά Αγγελόπουλου είχε αντιπροτείνει χαμηλότερο τίμημα.

Λέγεται ότι ένα σημαντικό βήμα για την συμφωνία έγινε πριν από δύο ημέρες, όταν η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της «Πήγασος» ήταν στα 2,20 ευρώ και συμφωνήθηκε να πληρωθεί σε τιμή τριπλάσια, δηλαδή 6,60 ευρώ η καθεμία. (Επί δύο ημέρες η «Πήγασος» κάνει λίμιτ-απ στο χρηματιστήριο. Χθες έκλεισε στα 2,88 ευρώ).

Λόγω «μετόχου»

Η απόφαση Μπόμπολα να πουλήσει το εκδοτικό συγκρότημα είναι αποτέλεσμα του νέου νόμου για τον «βασικό μέτοχο», ο οποίος του απαγορεύει να αναλαμβάνει δημόσια έργα.

Ως γνωστόν, στην οικογένεια Μπόμπολα ανήκει το μεγάλο συγκρότημα των κατασκευαστικών εταιρειών «Ακτωρ» και «Ελληνική Τεχνοδομική», το οποίο έχει αναλάβει τα μεγαλύτερα δημόσια έργα τα τελευταία χρόνια (π.χ. Αττική Οδός κ.ά.).

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες από τη Βουλή, επιχειρηματίες που μετέχουν σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης αποκλείονται από έργα και προμήθειες του Δημοσίου. Ετσι, ο κ. Μπόμπολας επέλεξε να αποχωρήσει από το χώρο των μέσων ενημέρωσης και να παραμείνει στον κατασκευαστικό κλάδο.

Μπλοκάρει τον Κωνσταντίνο

Η εξαγορά του συγκροτήματος Μπόμπολα από τον κ. Θ. Αγγελόπουλο θα είναι η πρώτη αυτού του μεγέθους στην ιστορία του ελληνικού Τύπου και δεν στερείται πολιτικής σημασίας, καθώς η σύζυγός του Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υπήρξε στο παρελθόν πολιτικός και, κατά καιρούς, δεν έκρυψε πολιτικές φιλοδοξίες της.

Η κίνηση αυτή, όμως, έχει και άλλες παραμέτρους, καθώς ο ιδιοκτήτης της «Χαλυβουργικής» Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, αδελφός του Θεόδωρου, δεν θα μπορεί πλέον να πάρει δουλειές του Δημοσίου. Ο νέος νόμος καθιερώνει το ασυμβίβαστο των συγγενικών προσώπων μέχρι τρίτου βαθμού.

Η κυβέρνηση απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για την εξέλιξη αυτή, την οποία γνώριζε. Πάντως, κάποια μέλη της έλεγαν ότι ήταν το πρώτο αποτέλεσμα της επιλογής να φέρει το νόμο για τον «βασικό μέτοχο» και εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι θα αποκομίσει πολιτικό όφελος. Στους κόλπους της κυβέρνησης, πάντως, εκφραζόταν και προβληματισμός για τη θέση που θα πάρουν οι νέοι ιδιοκτήτες. Οπως είναι γνωστό, οι σχέσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με την κ. Αγγελοπούλου έχουν περάσει και από περιόδους ψυχρότητας. Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «ανέλαβε ένα εθνικό εγχείρημα, το οποίο ολοκληρώθηκε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ευνοούσε τις όποιες φιλοδοξίες (π.χ. Προεδρία της Δημοκρατίας) είχε τότε η «σιδηρά κυρία» των Ολυμπιακών Αγώνων.91 ετών...

Το «Εθνος» εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 1913, στην Αθήνα, από τον Σπ. Νικολόπουλο. Υστερα από διακοπή της έκδοσής του (από 18 Νοεμβρίου 1916 μέχρι 15 Μαρτίου 1917), εξαιτίας αντιθέσεων που σχετίζονταν με το κλίμα «εθνικού διχασμού» της εποχής, επανεκδόθηκε και εξακολούθησε να εκδίδεται και μετά τον θάνατο του Σπ. Νικολόπουλου (1938) από τους κληρονόμους του, Ι. Νικολόπουλο και Δέσπω Κυριαζή, με νέο διευθυντή τον Κ. Οικονομίδη, ώς τη γερμανοϊταλική κατοχή, οπότε έκλεισε από τις αρχές Κατοχής (1941). Από τον Ιανουάριο του 1945, η έκδοσή της συνεχίστηκε με την ίδια διεύθυνση και από το 1950, από τους Κ. Νικολόπουλο, Κ. Κυριαζή και Α. Κυριαζή, οι οποίοι μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967 αποσύρθηκαν, όταν διορίστηκε νέος διευθυντής. Με την άρση της λογοκρισίας, το 1969, ο Κ. Κυριαζής επανήλθε στη διεύθυνση της εφημερίδας. Τον Μάρτιο του 1970 ασκήθηκε δικαστική δίωξη κατά των Κ. Κυριαζή, Ν. Νικολόπουλου, Ι. Ζίγδη και Ι. Καψή και η εφημερίδα έκλεισε.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1981 η εφημερίδα επανεκδόθηκε από τον Γ. Μπόμπολα, με διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, σε σχήμα ταμπλόιντ.


Η συμμετοχή Μπόμπολα σε «Τηλέτυπο» - MEGA

Η «Τηλέτυπος Α.Ε.» («MEGA CHANNEL») ιδρύθηκε το 1989 (ΦΕΚ 1016/2/5/89) και υπήρξε η πρώτη εταιρεία που αδειοδοτήθηκε και είχε τη δυνατότητα λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού. Ιδρύθηκε από τους Χρήστο Κ. Τεγόπουλο, Βαρδή Βαρδινογιάννη, Χρήστο Λαμπράκη, Αριστείδη Αλαφούζο και Γιώργο Μπόμπολα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (7/5/2004), η μετοχική σύνθεση της «Τηλέτυπος Α.Ε.» έχει ως εξής: «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.» 10,76%, «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.» 22,46%, «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.» 12,281%, «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου Α.Ε.» 2,87%, «Fidelity Investment Fund-Europe» 2,95% και «EFG Eurofinanciere D' Investissements S.A.M» 2,75%.


Στην τετράδα των ισχυρών

Λεπτομέρειες απέμεναν, το βράδυ, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία Αγγελόπουλου-Μπόμπολα για την αγορά της «Πήγασος Α.Ε.»
Τη χρονιά των μεγάλων πολιτικών ανακατάξεων, δηλαδή το 1981, γεννήθηκε η εκδοτική εταιρεία «Πήγασος», που δεν άργησε να γιγαντωθεί και να περιλαμβάνεται σήμερα ανάμεσα στους τέσσερις ισχυρότερους εκδοτικούς ομίλους της χώρας, μαζί με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, την Χ.Κ. Τεγόπουλος και την «Καθημερινή».

Η «Πήγασος Α.Ε.» είναι η μητρική εταιρεία ενός εκτεταμένου ομίλου επιχειρήσεων με συμμετοχές σε περισσότερες από 24 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της ιδιωτικής τηλεόρασης (Τηλέτυπος - Mega Channel, Filmnet, Nova, κ.ά.), του Διαδικτύου, των εκδόσεων («Εθνος», «Ημερησία», «Goal News», «Αγγελιοφόρος»), των περιοδικών («TV Zaping», «ELLE», «Max», κ.ά.), αλλά και των εκτυπώσεων μέσω της εταιρείας Iris στην οποία κατέχει το 30%, ενώ το άλλο 70% ανήκει στον ΔΟΛ.

Πρόκειται για μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση στην οποία ο πατέρας Γιώργος Φ. Μπόμπολας ελέγχει το 11,23%, ενώ τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, Φώτης και Μαρία Μπόμπολα, ελέγχουν αντίστοιχα το 27,28% και το 34,4% της επιχείρησης. Το υπόλοιπο 27%, ήτοι 12,6 εκατ. μετοχές από το σύνολο των 46,8 εκατ. τίτλων, βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Μάρτιο του 2000 με τιμή κοντά στα 10 ευρώ, ενώ χθες η μετοχή της έκλεισε στην τιμή των 2,88 ευρώ καταγράφοντας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση άνοδο της τάξης του 20% και με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 135 εκατ. ευρώ. Σημαντική ανοδική κίνηση κατέγραψαν και οι μετοχές των επιχειρήσεων που συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Μπόμπολα, με την Τηλέτυπος να κερδίζει 9,71%, την Ακτωρ 9,4%, και την Ελληνική Τεχνοδομική 11,1%.

Το 2003 ο όμιλος Πήγασος εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 131,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 2,08 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 851 χιλ. ευρώ το 2002.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/01/2005


wap.enet.gr

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
με μια ματιά...Βουλή
Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.