Montfoort wil gebed zonder God en amen

GebedDe gemeenteraad van Montfoort zal na het zomerreces de vergadering openen en sluiten met een ambtsgebed zonder de woorden ‘God’ en ‘amen’, meldt het NRC Handelsblad. „Er wordt al meer dan twintig jaar over de inhoud van het ambtsgebed gediscussieerd,” zegt Marieke Lejeune-Koster van de partij Progressief Akkoord. „We waanden ons in een kerk met een protestants-christelijke dienst en dat is niet de bedoeling. Wij vinden dat een gebed recht moet doen aan alle partijen en inwoners van Montfoort. Ik ben heel blij met deze vernieuwde versie.''

Progressief Akkoord en VVD/D66 wilden het gebed in z’n geheel afschaffen. „Wij stelden voor dat we een minuut stilte zouden houden zodat de christelijke partijen de ruimte kregen voor een persoonlijk gebed”, zegt Jacques Maas van VVD/D66. „Maar daar konden ze zich niet in vinden. Er is toen een werkgroepje opgericht en is er een compromis voorgesteld.” Niet alleen de woorden ‘God’ en ‘amen’ zijn geschrapt, in de nieuwe tekst wordt ook niet meer expliciet verwezen naar het christelijk geloof.

De christelijke partijen waren tegen de nieuwe variant van het ambtsgebed. Een meerderheid van Progressief Akkoord, Leefbaar Montfoort en VVD/D66 stemde voor. Marja van Kooten van het CDA vindt dat jammer. „Ik had liever gehad dat dit onderwerp aan de orde was gekomen bij coalitiebesprekingen na de volgende gemeenteraadsverkiezingen”, zegt zij. „Maar goed, het is een democratische beslissing, daar moeten we ons bij neerleggen. Persoonlijk vind ik de term gebed niet passen bij deze nieuwe tekst.”

Lees ook op deze blog:
Gebed voor raadsvergadering is aan het verdwijnen (en terecht)


Lees ook:Paus: joden moeten Jezus erkennen
Lees ook:Gebed voor raadsvergadering is aan het verdwijnen (en terecht)
Lees ook:Guardian Angels beveiligen evenementen in de naam van God
Lees ook:Kardinaal begrijpt joodse teleurstelling niet
Lees ook:Bond tegen Vloeken vindt column Sp!ts ‘bijzonder kwetsend’


Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!


Geplaatst door Henk-Jan op 22 juli 2007 om 11:58

In ander nieuws: Montfoort wil dit jaar de dorps-bbq zonder vlees en voetbalwedstrijden voortaan zonder bal.

Altijd uitdagend, het belangrijkste onderdeel van een activiteit weglaten.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Jasper N. op 23 juli 2007 om 11:23

Vraag: waarom wordt er in sommige gemeenten uberhaupt nog een ambtsgebed uitgesproken? We kennen in NL toch scheiding van kerk en staat?

Weg dus met die onzin in de gemeenteraden van Nederland. De minuut stilte is prima - daarmee doe je recht aan allen die een dergelijke minuut nodig hebben om zich tot hun ingebeelde opperbevelhebber te richten, of die tijd wensen te benutten om zich op te laden of vol te laten lopen met inspiratie.

Iedereen tevreden, niemand beledigd en het gemeentebestuur heeft niet langer de schijn tegen dat het zijn beleid laat inspireren door onverifieerbare sprookjes.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 24 juli 2007 om 8:55

Afgezien van de scheiding tussen kerk & staat (en moskee & staat uiteraard), is een gebed zonder God/Allah/JHWH en zonder amen/amien natuurlijk geen gebed. Kan er niet worden gekozen voor een soort ambts-statement waarin goede intenties worden uitgesproken (een statement dat het ambtsgebed dus vervangt)?

Ik wist uberhaupt niet dat er zoiets bestaat als een ambtsgebed…

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Jasper N. op 24 juli 2007 om 10:43

Nederland kent een scheiding van gebedshuis en staat. ;)

Natuurlijk is een gebed zonder adressering van de Grote Roerganger geen echt gebed. Daar gaat het echter niet om - waar het wel om gaat is dat er een verkeerd poldercompromis is gevonden als vervanging van een al evenzeer ongewenste situatie.
Ambtenaren moeten zich bezig houden met (het maken en uitvoeren van) beleid tijdens werkuren, niet met sprookjes waar ik niets om geef.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 24 juli 2007 om 12:42

En ze baden nog lang en gelukkig… :-)

[Antwoord op deze reactie]

Geef een reactie

Naam (verplicht)

Email (wordt niet getoond) (verplicht)

Website

Jouw Reactie


(c) 2005 - 2009 Blog.nl | Gebruiksvoorwaarden| Klachtenformulier | Privacyverklaring