Huis van Koran in voormalig Bijbels Openluchtmuseum

Koran-fragmentMuseumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting bouwt een Huis van de Koran op het museumterrein, meldt De Gelderlander. Het museum heeft daarvoor een bijdrage van 500.000 euro gekregen van het Sultanaat van Oman. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bekendgemaakt. Naast het Huis van de Koran wil het museum ook een Huis van Mohammed en een museummoskee bouwen. Het voormalige Bijbels Openluchtmuseum is enkele jaren geleden een nieuwe weg ingeslagen. Van een traditioneel katholiek pelgrimsoord moet het een intercultureel museum worden voor jodendom, christendom en islam.

Khadija Al-Lawati, ambassadeur van het Sultanaat van Oman, overhandigt de moslimbijdrage pas in januari volgend jaar aan de museumdirectie. Al-Lawati en de directie besloten echter kortgeleden om het besluit nu al bekend te maken. Daarmee willen ze laten zien dat er in Nederland „toch volop kansen zijn voor interculturele samenwerking.” Het Sultanaat en de museumdirectie vertrouwen op „een samenleving waarin cohesie en vertrouwen sterker zijn dan wantrouwen en soms zelfs haat,” aldus een verklaring.

Museumpark Oriëntalis wil in 2011 klaar zijn met een ingrijpende herinrichting. Behalve een Huis van de Koran moet er in het uitgestrekte natuurgebied bij Nijmegen dan ook een Huis van Jezus, een Huis van Mozes, een Bijbelhuis, een Tenachhuis, een Jeruzalemhuis, een Huis van Ontmoetingen en een Spiritual Garden zijn gerealiseerd. Het is de bedoeling dat de bezoeker in de diverse huizen doordringt tot de kern van de drie heilige boeken.

Overigens is het bestuur van het museum nog verwikkeld in een juridische procedure met bisschop Hurkmans van Den Bosch. De bisschop wil dat het voormalige Bijbels Openluchtmuseum zich juist weer meer richt op het christendom en het katholiek geloof. Het bestuur wil van de bemoeienissen van de bisschop af, omdat deze het voortbestaan van het museum daardoor in gevaar zou brengen.

Lees ook op deze blog:
Bijbels Openluchtmuseum wil af van 'bemoeierige bisschop'


Lees ook:Bijbels Openluchtmuseum wil af van ‘bemoeierige bisschop’
Lees ook:Bisschop wil geen urinoir voor de deur
Lees ook:Islam ‘grootste bedreiging sinds communisme’
Lees ook:Muskens wil christelijke God voortaan Allah noemen
Lees ook:Drietal islamitische basisscholen moeten waarschijnlijk sluiten


Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!


Geplaatst door Abdulwadûd op 21 augustus 2007 om 17:34

Veelbelovend! Veelgelovend… Ik ben benieuwd hoe het er in de praktijk uit zal zien :-)

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Henk-Jan op 22 augustus 2007 om 9:46

En als we dan toch bezig zijn, ik geloof dat ze daar ook nog enkele tientallen kinderofferende baälvererende godsdiensten hadden.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 22 augustus 2007 om 11:07

Baäl je een beetje, Henk-Jan? Wat is er mis met initiatieven die onderling begrip kunnen kweken? “Als we dan toch bezig zijn” zeg je. Waarmee, Henk-Jan? “Ik geloof dat ze daar…” zeg je. Waar is ‘daar’?

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Paapsgezind op 22 augustus 2007 om 13:36

Ik vind dat we geen begrip moeten kweken voor een religie die drijft op vrouwenonderdrukking, Jodenhaat, homofobie, geweldsverheerlijking, censuur, gelijkschakeling, genetale verminking en terrorisme. We hebben in ‘40-’45 kunnen zien waar tolerantie voor barbarij tot kan leiden.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Vanes op 22 augustus 2007 om 16:10

“Behalve een Huis van de Koran moet er in het uitgestrekte natuurgebied bij Nijmegen dan ook een Huis van Jezus, een Huis van Mozes, een Bijbelhuis, een Tenachhuis, een Jeruzalemhuis, een Huis van Ontmoetingen en een Spiritual Garden zijn gerealiseerd.”
Mag er ook een huis van de wetenschap bij of een huis van het humanisme. Of houden we ons alleen maar bezig met zwevende overtuigingen, geef mij maar 2 voeten op de grond.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door F.Floor (61) te Bunnik op 23 augustus 2007 om 14:41

In 1963 moest ik me voor de korpschef van de Utrechtse gemeentepolitie verantwoorden omdat ik tegen de dominee had gezegd:
“Het woord Ba-al betekent: de Heer en omdat uw Bijbel vol staat met eredienst aan de Heer is dat dus een gebedsboek van de Ba-al en dat dikke boek is een Ba-alsboek”
De dominee van catechesatie deed aangifte van:
’smalende godslastering, persoonlijk gekwetst, ontoelaatbare verstoring van les en een bedreigende politiemedewerker.
17 was ik toen. Ze haalden er 2 Hoogleraren uit de universiteit bij en die zeiden dat ik de waarheid sprak, en een verbijsterd politiekorps die mij aanstaarden dat ik nog niet het Hoofdbureau eruitgetrapt was…
Een uniformagent in de koffiewachtruimte zei tegen me dat als hij erbij was geweest dan had hij mijn kop erafgeslagen. Dat zei hij letterlijk in mijn gezicht. 17 was ik…

Daarna kreeg ik ook nog eens moeilijkheden met het Bijbels Openluchtmuseum. Volgens mij moet het voorhangsel van de tempel toch echt als volgt zijn:
1. een horizontale baan scharlakenrood
2. een baan linnen = wit
3. een baan purper met BLAUW draad geweven is dus paarsig BLAUW en dus: diepblauw.
Als je goed kijkt zie je de Nederlandse vlag.
Voorts klopte hun kleurgebruik van de tabernakel (=tent) niet want dat was een verticale baan donkerrood, dan linnen dus wit en dan dat purperblauw. Dan heb je dus wel de Franse vlag en dus zijn deze 2 volken weliswaar geen Judeeers (dus: de joden waar koning David in 1Kon-15 zoveel mee te stellen had dat hij ze wegjoeg) maar: dit is wel bewijs dat Fransozen en Hollanders van oudsher tot de verdwenen 10-stammen behoren.
W-o-e-s-t werd die rondleidende gids en joeg me weg! Sindsdien ben ik er nooit meer in gekomen. Telkens als ze me weer zagen lopen werd prompt ter plekke mijn toegangskaartje verscheurd dus dan laat je dat wel.
Kijk, nou snap ik opeens waarom Christenen sinds het jaar 0 al 150-miljoen dooien op hun geweten hebben en niemand die me dat kan uitleggen. Wat bezielt dit geloof hun toch?

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Paapsgezind op 24 augustus 2007 om 11:35

Zonder kerstening zouden er veel meer doden zijn gevallen. De klassieke Romeinse en Germaanse beschavingen waren bijzonder gewelddadig vergeleken met het Christendom.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Sander Kessels op 24 augustus 2007 om 11:52

Het lot van o.a. de Griekse, Egyptische en Mesopotaamse godsdiensten was uiteindelijk het museum. Daar zijn het christendom en de islam nu dus nu ook in terecht gekomen. ;-)

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Martien op 24 augustus 2007 om 13:48

Vreemd eigenlijk. Al jarenlang is er het Bijbels openluchtmuseum. En al die jaren denkt niemand er aan om ook maar elementen van een andere religie dan de Joodse of de Christelijke daar aan toe te voegen. Klopt ook, want het museum poogde een beeld te geven van de situatie ten tijde van het oude en het nieuwe testament. Deze in de Bijbel beschreven periode eindigt dan ook in het eerste eeuw van onze jaartelling. De Islam kwam pas ruim 500 jaar later.

De directie is dus van dit tijdsbeeld afgestapt. Opmerkelijk is, dat deze koerswijziging samenvalt met een forse donatie vanuit een sultanaat. Dit komt bij mij over alsof het niet is ingegeven door een innerlijke drang om ook andere religies een plekje te geven, maar meer een knieval voor mammon.

Ik ben geen Rooms katholiek, maar in deze moet ik Hurkmans toch gelijk geven. Laat het museum gewoon díe tijd verbeelden waarvoor het ooit bedoeld is.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Els op 24 augustus 2007 om 22:15

Flink bedrag, 500.000 € voor een sprookjesmuseum dat is gewijd aan de promotie van geschiedvervalsing.

Het wordt nu ook eens tijd voor een historisch museum over de werkelijke ontwikkeling van deze drie mythische ideologieën die de geest van miljarden beheersen.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door F.Floor (61) te Bunnik op 27 augustus 2007 om 15:02

Maar echt niet alleen het Sultanaat zijn geldverstrekkers geweest. Ikzelf ben in de zg. “Bonders” der NH-kerk opgegroeid en weet nog wel wat er jaren eerder speelde.
Dat museum is inderdaad door de NH-kerk tesamen met 3 Gereformeerde kerken opgericht voor educatie openbare scholen uit een zendingspotje. Daarna kregen ze een fikse donatie van de RK-kerk, op voorwaarde dat zijzelf die uitbreideing mochten verzorgen.
Dat heeft men 11 jaar kunnen tegenhouden tot de Rijkssubsidie stopte - daarna ging men accoord op voorwaarde: geen beelden erin.
De RK-kerk ging niet accoord.
Daarna weer wel beelden echter mocht Jezus niet aan een kruis opgehangen worden dus het kruis moest leeg zijn. Men ging acoord doch toen was men inmiddels 13 jaar verder.
Dit alles moet ongeveer 40 jaar geleden zijn geweest. Daarna werd de Rijkssubsidie plots weer herstart - simpel: omdat openbare scholen al die 13 jaar geen korting kregen en dus de volle toegangsprijs (=dubbel) moesten ophoesten.
Dat dus een sultanaat na een flinke donatie en zelf opbouwen ook hun stand bijbouwen is dus echt niet nieuw. Ik herinner overigens dat Hindoeischme er al eerder was bijgekomen, immers Abraham betekent nog wel: Al-Brahman (=priester) en wat ik me herinner is Ur-der-Chaldeeen dat huidig Kasjmir is en die hadden ze toendertijd afgebeeld compleet met de Eufraat en de Gangesrivier. Toen ik ze daarop wees was het jaar erop alles van Abrahams roots vernietigd en verbrand.
Eigenaardig volkje, museumsuppoosten…

Overigens wijs ik er nog wel op dat de RK-kerk beslist NIET de moederkerk is zoals je op school kan zijn geleerd: dat is namelijk de Grieks-Orthodoxe kerk waarvan Rome een afsplitsing is. Bovendien bezet de Paus niet de Stoel van Petrus (die is nooit in Rome geweest) maar die van Paulus: Plaatsvervangster (dit woord “vooraanstaand” staat inderdaad in de Bijbel: prostatitis de non Phoebe.
De Heilige Stoel te Rome is dus bezet en opgericht door een vrouw (dat staat in de Bijbel want Paulus zat gevangen).
Overigens is er ook nog een vrouwelijke Pauze geweest waarvan haar vruchtvliezen braken toen ze van haar paard afstapte maar werd uit haar ambt gezet omdat ze de trappen naar het hoger gelegen altaar met bloed had bevuild na de geboorte van een klein mini-pausje die door iedereen met vreugde werd begroet en de krant haalde (met nieuwstekening erbij, zo rond 1555)
Maar al met al: alle godsdiensten m.u.v. het boek van Mormon komen toch echt allemaal uit het Oosten (occult betekent: oosters) als bronnenmateriaal, en wij hebben alles omgezet en verbasterd tot Westerse religies.
Volgens mij is er nog maar 1 religie de juiste: gnostiek. Dat bestond tussen -100 voor Chr. tot +330 na Chr. en toen vond een
vereniging met het Mitrasgeloof plaats waarna de Bijbel grondig moest worden aangepast, hier en daar zelfs herschreven.
Die aanpassingen worden door geen enkele kerk ontkent. De student Mohammed wijst daarop en op dit punt scoort hij echt!

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Albert op 18 oktober 2007 om 21:26

Volgens mij klopt dit niet helemaal. Abraham is toch echt een authentieke Hebreeuwse naam. De naam heeft helemaal in de verste verte niets met Brahman te maken, helaas (of gelukkig!). Waar de stad Ur der Chaldeeën heeft gelegen, is niet zeker. Er gaan heel wat wilde verhalen over rond, maar het meest waarschijnlijk heeft het ergens in Zuid-Mesopotamië gelegen.

Overigens heeft de Rooms Katholieke uitdrukking ’stoel van Petrus’ niets te maken met een houten geval met vier poten eronder, waar je je achterste op kunt deponeren. Volgens de Roomse kerk volgt de Paus inderdaad Petrus op, maar die zit figuurlijk op diens stoel. Dat betekent, hij heeft zijn taak overgenomen (hij heeft de sleutel van de hemelpoort, zoals Jezus in het Nieuwe Testament tegen Petrus gezegd zou hebben).

[Antwoord op deze reactie]

Geef een reactie

Naam (verplicht)

Email (wordt niet getoond) (verplicht)

Website

Jouw Reactie


(c) 2005 - 2009 Blog.nl | Gebruiksvoorwaarden| Klachtenformulier | Privacyverklaring