Vloeken op tv blijft toenemen (waarom vloeken mensen eigenlijk?)

VloekHet taalgebruik op de Nederlandse televisie wordt elk jaar ruwer. Vorig jaar werden ongeveer 112.000 vloeken, scheldwoorden en verwensingen geteld op de Nederlandse tv, een toename van zo'n dertien procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de Bond tegen het vloeken maandag op grond van de Vloekmonitor die TNS Nipo voor de bond opstelde (lees hier meer informatie over het onderzoek). Persoonlijk snap ik nooit zo goed waarom mensen vloeken. Is het stoer om te vloeken? Heb je je emoties niet onder controle dat je 'er voortdurend allerlei dingen uitflapt'? Heb je gilles de la tourette? Ben je zwaar gefrustreerd? Wil je graag aandacht?

En als we dan toch over vloeken bezig zijn: Waarom is het heerlijk om 'Jezus' te roepen en suf om 'Willem' te schreeuwen als je op je duim slaat? Waarom kennen we nog geen Mohammedverdomme of Allahverdomme? Waarom vragen mensen uberhaupt aan God om hen te 'verdoemen' (=doden), zeker wanneer ze niet in God geloven? Waarom zeggen duizenden pubers tien keer kanker per minuut (dat is overigens dan weer wèl not done onder volwassenen).

Vloeken is nu typisch is wat volslagen achterlijk is, als je erover na gaat denken. Desondanks hoeven mensen voor mij hun vloeken niet na te laten. Ik heb liever dat mensen stoppen met vloeken omdat ze zelf doorhebben dat ze een beetje sneu zijn, dan dat ze het voor mij doen.

Poster Bond tegen VloekenOpluchting?
De meestgehoorde reden voor vloeken is dat het zo lekker oplucht. Maar dan vraag ik me weer af waarom juist vloeken als 'godverdomme' zo opluchten?

Oh, ik hoop niet dat u zich stoort aan het voluit schrijven van deze vloek. Maar ik vind 'gvd' zo bekrompen en een beetje sneu, je bedoelt hetzelfde alleen durft het niet voluit te schrijven. En dat brengt me bij het tweede punt. De reacties op vloekende mensen.

Er zijn gelovigen die bij elke vloek het gevoel hebben op te moeten komen voor hun God, omdat zij anders zelf zondigen door er niets van te zeggen. Wanneer je dagelijks met iemand samenwerkt die een zwak gestel heeft en voortdurend van zichzelf moet vloeken, kan het goed zijn om even tegen die persoon te zeggen dat je het vervelend vindt als jouw God telkens beledigd wordt. En of hij/zij daar misschien rekening mee wil houden.

Medeleven
Maar dat is wat anders dan mensen die bij elke 'Jezus' zogenaamd gevat roepen: 'Is je zus leuk?' Of: 'waar?' Of: 'die heeft er niets mee te maken', enzovoort. Ja, soms kan het nuttig zijn om mensen een spiegel voor te houden, maar soms is het een soort beklemmende angst van gelovigen. Mensen die vloeken zullen (later) verantwoording af moeten leggen aan de God die zij te pas en te onpas wilden verbinden met hun frustratie.

Als mensen dus iets zeggen van vloekende mensen, moet het daarbij volgens mij bovenal gaan om 'medeleven' met mensen die vloeken. Niet om jezelf. Aan de andere kant prijst Psalm 1 weer mensen 'die niet zitten in de kring der spotters'. Blijkbaar moet je een gezelschap met voortdurend vloekende mensen ook weer niet op willen zoeken.

Jezus
Tegelijkertijd schuwde ook Jezus zelf vloeken in zijn omgeving niet. Hij onderging ze, lijdend, passief en zwijgend. Hij zei niet, toen mensen Hem in het gezicht spuwden en bespotten, toen ze Hem met woorden door het slijk haalden: ,,Wacht maar, jullie worden nog wel gestraft.'' Nee, Hij zei: ,,Vader vergeef het hun, want zij weten niet wat ze doen.''

Mijn voorstel: laten we dat voorbeeld maar volgen. Niet bij iedere vloek God willen verdedigen, maar in stilte bidden of meer mensen (en misschien specifiek die persoon) de levende en liefhebbende God mogen vinden en aanvaarden.

(Ps: een poster zoals hierboven kun je ook met je eigen naam bestellen. A3-formaat kost slechts 5 pleurootjes. Moét je hebben natuurlijk! Klik hier.)


Lees ook:Posters Bond tegen het Vloeken blijken populair
Lees ook:Bond tegen Vloeken vindt column Sp!ts ‘bijzonder kwetsend’
Lees ook:Islamitische mode is een voorbeeld voor Westerse vrouwen
Lees ook:Ouweneel: Moslims & christenen moeten het over Jezus hebben!
Lees ook:1 op 20 Nederlanders begint vandaag vastenperiode


Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!


Geplaatst door volgeling van Jezus op 8 mei 2007 om 13:16

Mooi column david!
Voor mij is het juist weer een bevestiging dat Jezus de Zoon van God is, want de boze heeft het juist op Hem gemunt.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 8 mei 2007 om 17:03

Mijn schoonvader (Allah hebbe zijn ziel) plachtte over plegers van misstanden en -daden altijd het volgende te zeggen:
Doe de rituele wassing, bidt een kort vrijwillig gebed (met alle bewegingen en vaststaande teksten die daar bij horen) en vraag vervolgens in een smeekgebed (dat wat moslims uitspreken met hun handen opengevouwen, NA het officiële gebed) aan Allah om die mensen te helpen hun leven te beteren. Zo’n smeekgebed kan in de eigen taal uitgesproken worden.

Persoonlijk heb ik gemerkt dat een combinatie van mensen er op aanspreken èn bidden goed werkt. Alleen met dat vloeken, tja, dan kan je bezig blijven! Dus, ja David, bij vloekende mensen is bidden de oplossing (hopelijk wordt het niet bidden met de kraan open :-) (en wat dan nog :-)

[Antwoord op deze reactie]

Geef een reactie

Naam (verplicht)

Email (wordt niet getoond) (verplicht)

Website

Jouw Reactie


(c) 2005 - 2009 Blog.nl | Gebruiksvoorwaarden| Klachtenformulier | Privacyverklaring