Wim en Feisal helpen vooroordelen over Marokkanen de wereld uit

Feisal en WimMarokkanen? Dat zijn agressieve lui. Zo dacht Wim Versluis (17) nadat een buitenlandse knul iets in de supermarkt waar Wim werkte niet gedaan kreeg, en daarop dreigde Wims baas erbij te halen, schrijft Yord.nl. Totdat dezelfde moslimjongen de tienerclub van de christelijke gereformeerde kerk in Leerdam bezocht. Wim: „Hij bleek een leuke gozer te zijn met wie ik gezellig kon voetballen.”

Een mop over buitenlanders is rap verzonnen. De clou is snel helder. Buitenlanders zijn onbetrouwbare lui, criminelen ofwel terroristen. Het jongerenblad Refl!ts, dat deze week landelijk is verspreid, bevestigde dat dit beeld ook onder refo's heerst. Bijna 50 procent van de ondervraagde refojongeren gaf bijvoorbeeld aan negatief tegenover buitenlanders te staan.

Feisal Tnir (20), vriend en tienerclubgenoot van Wim, herkent de negatieve beelden. „Ik word in de supermarkt soms extra in de gaten gehouden. Waarom? Ik heb geen idee. Ik sta niet bekend als dief." Wim: „Weet je hoe dat komt? Als eentje een misstap begaat, boet een hele bevolkingsgroep ervoor. Op mijn school -het Hoornbeeck College in Amersfoort- hoor ik soms uitlatingen die op het racistische af zijn. Buitenlanders worden over één kam geschoren. De kwaden moeten onder de goeden lijden. Als een Nederlander een ruit inslaat, zijn wij Nederlanders toch ook niet allemaal criminelen?"

Bin Laden
Wim en Feisal ontmoetten elkaar zo'n drie jaar geleden voor het eerst op de tienerclub. Feisal las in een huis-aan-huis verspreide evangelisatiefolder over de activiteit en besloot met vrienden een kijkje te nemen. Tot op de dag van vandaag bezoekt hij de club, waar hij eenmaal per twee weken een Bijbelverhaal hoort en daarna een potje voetbalt.

Tijdens de clubavonden leerden de twee elkaar beter kennen en ontstond er vertrouwen om diepere gesprekken aan te gaan. Wim: „Ik leerde meer over de islam en de denkwereld van moslims, zodat ik beter snap wat zij geloven." Anderzijds kwam Feisal soms met gerichte vragen: Hoe kan God nu een Zoon hebben? Of, een heel andere vraag: Kijken jullie tv, en zo nee, waarom niet?

Behalve de verschillen die de twee tussen hun godsdiensten opmerkten, zag het duo overeenkomsten. Wim: „Naastenliefde is binnen het christendom heel belangrijk. Maar ook bij de islam." „Inderdaad", merkt Feisal op. Islam betekent letterlijk vrede. We willen het goede voor elkaar zoeken. Niks geen aanslagen of terreur, dat past niet bij onze godsdienst. Alleen zien mensen vaak wel een link daarmee omdat bijvoorbeeld figuren als Bin Laden -ook aanhangers van de islam- oproepen tot haat en oorlog. Maar dat is aan de persoon gebonden. Wij worden daarop afgerekend."

Elke clubavond, waarin het Evangelie centraal staat, wordt afgesloten met gebed. Wim: „Je wilt uiteraard ten diepste dat elke moslim tot geloof komt."

Bij elkaar thuis komen de twee „nog niet." „Daar moet je elkaar toch wel heel goed voor kennen", menen ze. Niettemin spreekt het tweetal elkaar buiten club ook in de bus naar school. Feisal doet een ict-opleiding in Utrecht, terwijl Wim het Hoornbeeck College in Amersfoort bezoekt. „Een praatje is vaak al heel gezellig. Over school, over voetbal, maakt niet uit. Je hebt contact."

Dat is belangrijk, vindt zowel Feisal als Wim. Wim: „Vooroordelen bestaan doordat je te weinig van elkaar af weet. Als je echt de moeite neemt om even een praatje met de ander te beginnen, blijk je vaak te maken te hebben met een normale jongen die helemaal geen pistool op zak heeft. Wat jij, Feisal?" Deze lacht. „Nee ik heb er geen een op zak, jij dan?"

Vooroordelen:
- Alle buitenlanders zijn asociaal.
- In elke allochtoon schuilt een terrorist.
- Buitenlanders willen niets met Nederlanders te maken hebben.
- Elke allochtoon wil een christen op afstand houden.

Uitdagingen voor christenjongeren:
- Wees vriendelijk tegen allochtonen.
- Toon interesse in buitenlanders, groet of vraag hoe het gaat.
- Zet vooroordelen aan de kant.
- Verdiep je in de leefwereld van je allochtone medemens. Deze weet vaak meer van jouw wereld dan jij van de zijne.
- Probeer niet te generaliseren. Als een Nederlander een fiets steelt, zijn alle Hollanders nog geen dieven.
- Probeer door je houding uit te stralen dat je als christen geïnteresseerd bent in de ander. Gesprekken over het geloof volgen dan vaak vanzelf.


Lees ook:Abdulwadûd laat zich ondervragen door zijn dochter
Lees ook:Moslims en niet-moslims samen aan tafel in ‘Eten bij de buren’
Lees ook:Gaat een moslim -vanuit christelijk oogpunt- naar de hel?
Lees ook:‘Representatief onderzoek’: Refo’s zijn anti-allochtoon
Lees ook:School weert oranjekoorts en krijgt dan haatmails


Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!


Geplaatst door Abdulwadûd op 19 mei 2007 om 16:47

“Elke clubavond, waarin het Evangelie centraal staat, wordt afgesloten met gebed. Wim: ‘Je wilt uiteraard ten diepste dat elke moslim tot geloof komt.’”

Nou Wim, een moslim is al tot geloof (gekomen). Alleen is het niet jouw geloof. Toenadering is oké, maar alsjeblieft niet met bekering als Doel.

“Probeer door je houding uit te stralen dat je als christen geïnteresseerd bent in de ander.”

Als er wordt gezegd “als mens geïnteresseerd” dan kan ik daar wèl wat mee. Opnieuw spreekt hier weer de drang tot bekeren uit. Het lijkt de zending wel :-)

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door 2007isNietZoGek op 26 mei 2007 om 0:50

De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. XD

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Edwin op 21 december 2007 om 12:28

Het is opmerkelijk hoeveel je tegenwoordig te maken hebt met andersgelovige en toch zijn er maar zo weinig mensen die echt iets weten over dat andere geloof. Ik denk dat er veel wederzijds begrip kan zijn als je van elkaar weet waarom je iets doet / gelooft. Dat kun je pas, als je iemand kent uit die andere “wereld”, waarom dan niet met een vriendschappelijk potje voetballen dit opbouwen? Waarom dan niet meteen iets vertellen over je eigen geloof? Ik vind het jammer dat het andersom niet gebeurd. Waarom geven de moskeeen niet lezingen over de islam? Iedereen die geinformeerd is, kan een goede mening vormen en begrip ontwikkelen voor de medemens.

Ik vind het goed dat dit soort activiteiten er zijn.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door F.Floor (61) op 21 december 2007 om 20:26

Meneer god heeft geen zoon. De in theologie goed opgeleidde Mohammed heeft deze les van Joodse academici goed begrepen. Zelfs in huidige universiteitscollege’s kost het studenten anno 2007 nog steeds de grootste moeite de verkeerd voorgelichte studenten te vertellen dat het ‘…de zoon van god.’ in de Marcustekst alsook het tussen haakjes ingevoegde ‘(naar men meende)’ die de beide geslachtslijsten voorafgaan - ALLEMAAL erin moesten toegevoegd op bevel van keizer Constatinus de Grote, omreden dat er een vereniging moest plaatsvinden met het Mitrasgeloof en hij niet kon toestaan dat een 2-tal en nu 3-tal geloven elkaar de kop insloegen.
Maar huidige Hoogleraren zitten ermee, met al die goddeloze ‘vader god heeft 1 zoon’ verhalen uit de Mitraslegende.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Rudy op 27 april 2008 om 18:53

Ware moslims kennen de bijbel ook. Dit zijn hun zgn. bijboeken…

Tenminste, dit is hoe moslims collega’s op mijn werk mij dit hebben uitgelegd.

Het vreemde is dat ik als christen heel veel respect van ware moslims krijg en er een wederzijds begrip heerst van wat er zich in de geestelijke wereld afspeelt.

Een verzameling publicaties op internet plaatsen, zoals F. Floor doet is makkelijk.

Maar nu het volgende (gericht aan F. Floor, gerelateerd aan één van uw publicaties), stel ik heb nog nooit een glas water geproefd.

Kunt u mij in woorden uitleggen hoe dit smaakt?

Evenzo is het met het ontvangen van de Heilige Geest.

Dat God zich mag opbenbaren in uw leven….

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door winna op 24 februari 2009 om 22:14

ik heb dit te zeggen over de islam geloof dat de boodschap wat de heer mohammed aan de islam aan hangers heeft overgebracht is haat en moord dat ziet je ook in zijn leven wijzen dat hij een oorlog voerende man was hij was een pedofiel hij was een geweldenaar velen heeft hij met geweld tot islam gebracht christen en joden die moeten vervolg worden joden zijn apen en ongelovige handen moeten afgehakken worden en wannee men een belediging negatief woord richt tot islam kan men je vermoorden en de hoogste graad om naar de hemel te gaan moet je een martelaar zijn dat leerden mohammed hun aanhangers en dat ziet je de dag vandaag bij aanhangers ze willen je vermoorden wanneer iets zeg tegen mohammed dus het is een duivelse geloof hun god allah is een duivelse god die kan je niet verlijken met de god van de christenen want de god van de christenen leer je zulken dingens om te doen om je zelf op te blazen en dat je naar de hemel zal gaan dat is een leugens van de duivel

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Lucas op 27 februari 2009 om 20:13

naja waar slaat dat nou weer op !
Allah een duivelse god ?
“dat zie je vandaag de dag bij hun aanhangers”
Alsof het Christenlijk geloof nooit heeft gemoord… ik zeg kruistochten, vervolging van ketters (anders denkenden) tot zelfs de Irak oorlog. Deze laatste gesteund door CDA en mr. Bush (Christen)
De Islam loopt alleen een paar honderd jaar achter op de Christenen…
LEVE de verlichting zoek maar op WIKIPEDIA !

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door jezus soldier op 28 februari 2009 om 22:58

mijn broeder ik zeg het je er zijn valse profeten , in deze wereld , zoals mohamed en er zijn ook valse christenen , maar ik zeg je mijn broeder de ware jezus christus staat voor pure liefde , ik zeg niet dat je turken of arabieren moet haten , je moet ze redden en brengen bij jezus christus die staat voor pure liefde ,amen peace my brother

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door jezus soldier op 28 februari 2009 om 23:06

nog iets racisme is des duivels wij zijn allemaal broeders en zusters wij zijn allemaal kinderen van god jezus christus , hou van elkander want de duivel is uit op haat laat je niet misleiden , peace amen

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door jezus soldier op 28 februari 2009 om 23:35

ik zeg je mijn broeders laat je niet vangen door de koran want het is puur duivels blijf bij de waarheid , blijf bij jezus christus , word wakker want als de moslims deze wereld zullen domineren is het puur hel die zijn de nakomelingen van de nazi’s , kijk maar naar de vrouwen in het moslim cultuur , ze mogen bijna niets , laat je niet misleiden broeders en zusters het ziet er misschien vredelievend uit , maar de koran en mohammed is puur satanisch , bestrijd het niet met geweld maar met de liefde van jezus christus , peace amen

[Antwoord op deze reactie]

Geef een reactie

Naam (verplicht)

Email (wordt niet getoond) (verplicht)

Website

Jouw Reactie


(c) 2005 - 2009 Blog.nl | Gebruiksvoorwaarden| Klachtenformulier | Privacyverklaring