Boerkaverbod Wilders krijgt weinig bijval (wat vind jij?)

BoerkadraagstersIn de Tweede Kamer wordt overwegend negatief gereageerd op het initiatiefwetsvoorstel van Geert Wilders (PVV) voor het verbod op het dragen van een boerka, meldt Elsevier. Alleen de VVD is een voorstander. Als het aan Wilders ligt moeten vrouwen die een boerka of nikab dragen voor maximaal twaalf dagen de cel in. De PVV pleit voor het verbod in de openbare ruimte ter bevordering van de integratie, emancipatie en veiligheid. De VVD is blij met het voorstel. Het verbod moet wel breder zijn dan alleen de boerka of nikab, zegt Kamerlid Halbe Zijlstra (VVD). Wat mij betreft: prima, een boerkaverbod. Mijn voornaamste vraag is echter hoe je dat vervolgens juridisch, politiek en filosofisch moet onderbouwen.

Er zijn drie mogelijkheden, volgens mij:

1. Je verbiedt de Boerka vanwege de veiligheid.
In veel gevallen wordt deze argumentatie aangedragen voor de Boerkaverbod, wat ook in het regeerakkoord staat: ,,Het kabinet komt met een verbod op gelaatsbedekkende kleding 'ter bescherming van de openbare orde en veiligheid''. Ik vind dat persoonlijk echt onzin. Je kunt een bomgordel ook onder een oud-Hollands door oma gebreide trui dragen. Werkelijke dreiging, zoals in het Midden Oosten, of zoals bijvoorbeeld bij de recente opstand in de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waar een van de religieuze leiders vermomd als vrouw en gehuld in een boerka probeerde te ontsnappen, is in Nederland absoluut niet aan de orde.
Kortom: M.i. een slecht argument.

2. Je verbiedt de Boerka vanwege de goede smaak/omgangsvormen
Ook een lastig argument. Iemand met 300 piercings verspreid in het gezicht is ook een aanfluiting voor de goede smaak en een belemmering voor fatsoenlijke omgangsvormen.

3. Je verbiedt de Boerka vanwege principiële argumenten, zoals bijvoorbeeld het vrouwonderdrukkende karakter, of de stelling dat zo een sterke islamitische uiting niet past binnen de Westerse cultuur.
Wellicht moeten we toch toe naar dit derde argument, hoewel het een zeer ingewikkelde kwestie is. De voornaamste implicatie is namelijk dat je hiervoor eigenlijk moet stellen dat de islamitische cultuur in Nederland ondergeschikt is aan de Westerse cultuur. Verschillende Nederlanders voelen, denken en zeggen dat, maar het is sterk de vraag of het juridisch en politiek vast te leggen is in een land die een principiële vrijheid van godsdienst kent.

Misschien moeten we toe naar een vierde mogelijkheid. Niet verbieden en geen aandacht schenken. Volgens mij is het dragen van een Boerka namelijk in de eerste plaats een statement, temeer omdat het vanuit de islam helemaal niet verplicht is. Eigenlijk een soort provocatie: kijk eens, wij krijgen de ruimte om een Boerka te dragen en dan doen we dat ook. Iedereen mag zien dat ik moslim ben. Je kunt provocaties verbieden, maar ze ook negeren. Ikzelf ben er nog niet goed uit wat nu de beste oplossing is. Heeft één van jullie een idee? En dan vooral een idee dat juridisch/politiek in te kaderen is?

Grootste regeringspartij CDA heeft terughoudend gereageerd op het voorstel van de PVV. Fractielid Wim van de Camp wil het voorstel eerst bestuderen en bespreken in zijn fractie. Ook wil hij het voorstel van het kabinet afwachten. De overige twee regeringspartijen PvdA en CU waren nog niet bereikbaar voor commentaar.

Grootste oppositiepartij SP is tegen boerka's, maar een straatverbod gaat te ver, zegt Jasper van Dijk. Een specifiek verbod van de boerka op scholen of in openbare ruimtes kan wel op zijn instemming rekenen.

D66 vindt het een beschavingsnorm om elkaars gezicht te zien, maar het wetsvoorstel gaat Fatma Koser Kaya (D66) te ver. Zij ziet meer heil in de 'wegemancipering' van de gezichtsbedekkende sluier. Daarnaast vreest zij een averechts effect, omdat het dragen van een boerka door alle aandacht kan verworden tot een statement. Ook GroenLinks verleent geen steun aan het plan. Kamerlid Naïma Azough pleit wel voor specifieke verboden op scholen, maar, belijdt verder het 'principiële standpunt dat je op straat alles mag dragen.'

Lees ook op deze blog:
Opiniepeiling: Tweederde Nederlanders is voor een Boerkaverbod
Christelijke scholen mogen hoofddoekjes verbieden
Belgisch protest moslima's tegen hoofddoekverbod
Zwemkleding voor moslims: Burqini>


Lees ook:Nederland verbiedt boerka, Turkije wil hoofddoek weer toestaan
Lees ook:Poll-uitslag: Graag een boerkaverbod, maar hoe?
Lees ook:Het onbegrijpelijke boerkaverbod
Lees ook:Opiniepeiling: Tweederde Nederlanders is voor een Boerkaverbod
Lees ook:Britse moslimminister spreekt zich uit tegen Nikaab


Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!


Geplaatst door Mohammed op 12 juli 2007 om 17:06

Ik heb een beter voorstel voor Wilders en de zijnen:

Als je iedere praktiserende, boerka-dragende, baard houdende, hand weigerende moslim nou een ‘oprotpremie’ aanbiedt in ruil voor het (voorgoed) verlaten van Nederland?

Al het geld en moeite die gepaart gaan met de campagnes tegen moslims (boerka-verbod, Islamtische scholen sluiten enz.) kunnen beter gebruikt worden als oprot-premie (effectiever want je bent gelijk van ze af).

Want weet dat het geloof van een praktiserende moslim niet uit zijn hart en ziel zal gaan omdat hem restricties worden opgelegd door wie dan ook, hij zal zelfs meer en sterker gaan praktiseren!
En daarnaast moet niet worden vergeten dat veel praktiserende moslims staan te popelen om Nederland voorgoed de rug toe te keren maar alleen de middelen niet hebben om in een Islamitisch land opnieuw te beginnen.

Dus in plaats van deze pesterige wetsvoorstellen op te dringen kan beter een voorgoed-Nederland-de-rug-toe-keren-oprot-premie worden ingevoerd. Beide partijen blij en Wilders en aanhang zijn van de praktiserende moslims af!

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 12 juli 2007 om 17:14

Provocatie? Neuh… Een boerka is m.i. geen provocatie. Zo zien niet-moslims dat vaak, komt wellicht door het onbekend zijn met zo’n kledingstuk.

Wat niet wegneemt dat je met een boerka aan, moeilijk contacten maakt. Het creëert een afstand en door de anonimiteit van de gestalte onder de boerka wordt je niet ‘gezien’. Niet opgaan in de massa maar opgaan in je eigen wereldje, heet dat.

Boerka als statement? Je draagt het of je draagt het niet, da’s alles. Maar wil je toch persé als moslima een statement maken, draag dan een andere manier van lichaamsbedekking die je identificeerbaar maakt, als moslima en als persoon.

Je afschermen van de buitenwereld, zoals bij het dragen van een boerka, werkt alleen maar in je nadeel. Dan kun je nog beter in een hutje op de moslimhei gaan kluizenieren :-)

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 12 juli 2007 om 17:36

@Mohammed
Praktiseren doe je niet door het dragen van bepaalde kleding. Moslim-zijn zit niet in uiterlijk vertoon, maar bijvoorbeeld
* in je hart
* in de verrichting - vijf keer per dag - van het verplichte gebed

Dat jij praktiseren verbindt met het dragen van boerka’s en baarden, geeft niet de beleving weer van de gemiddelde moslim(a) van zijn/haar geloof.

Indien jij de Religie.blog.nl columnist Mohammed bent, zijn we collega-columnisten. Jammer alleen dat ik jouw identiteit niet ken (mooie hoed heb je overigens wel, zie ik op die Jip en Janneke ‘foto’ die Religie.blog.nl heeft uitgezocht).

Je afschermen van de maatschappij door een boerka te dragen of geen foto te laten plaatsen bij een column, is eender: je zet je zelf buitenspel in een maatschappij waar je niet toe wilt behoren.

Als je zo graag wilt vertrekken uit Nederland, kun je dat gewoon doen. Die vrijheid heb je in dit land. Begin maar met sparen :-)

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door jos op 12 juli 2007 om 18:02

zet die bourkalimas in de cel, en laat dan nog wat zwaarkriminelen vervroegd vrij.Kwestie van genoeg cellen ter beschikking te hebben.
en wat doen we dan met de schotten, met hunne zak, doedelzak bedoel ik, en hun rok,

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Mohammed op 12 juli 2007 om 19:41

Geplaatst door Abdulwadûd: Antwoord
12/07/2007, 17:36

@Mohammed
Praktiseren doe je niet door het dragen van bepaalde kleding. Moslim-zijn zit niet in uiterlijk vertoon, maar bijvoorbeeld
* in je hart
* in de verrichting - vijf keer per dag - van het verplichte gebed

Dat jij praktiseren verbindt met het dragen van boerka’s en baarden, geeft niet de beleving weer van de gemiddelde moslim(a) van zijn/haar geloof.

Aan Abdelwadoed,

Allereerst hoef je niet aangevallen te voelen want zo kom je wel over in je reactie.

Ten tweede; waaruit maak jij op dat ik het dragen van de boerka en het houden van de baard associeer met het moslim-zijn?
Het moslim-zijn heeft alles te maken met mate van Taqwah (Godsvrees) en aanbidding, daarover heb ik geen bijles nodig.

Daarnaast heb ik het niet over de ‘gemiddelde moslim’ zoals jij dat noemt maar over de praktiserende moslim met o.a. de eerder genoemde uiterlijkheden hetgeen de meeste Nederlanders een doorn in het oog is.

En nog over het houden van de baard en het niet geven van de hand aan tegenovergesteld geslacht: Deze zaken zijn verplicht voor iedere moslim om na te leven en het naleven ervan heeft op een directe manier te maken met de mate van praktisatie van de Islaam. Dat sommige moslims zich daar niet aan houden is hun eigen zaak maar de Islaam is hier duidelijk over.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Mohammed op 12 juli 2007 om 19:46

Geplaatst door Abdulwadûd: Antwoord
12/07/2007, 17:36

Je afschermen van de maatschappij door een boerka te dragen of geen foto te laten plaatsen bij een column, is eender: je zet je zelf buitenspel in een maatschappij waar je niet toe wilt behoren.

Aan Abdelwadoed,

Geen foto laten plaatsen heeft niets te maken met mijn deelname aan de maatschappij. Dat jij je foto wel plaatst is jou zaak maar kom niet over mij oordelen terwijl ik dit gebod van de Islaam opvolg en jij niet. Doe kennis op over de Islaam en praat niet over zaken waar je geen kaas van hebt gegeten.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Mohammed op 12 juli 2007 om 19:48

Geplaatst door Abdulwadûd: Antwoord
12/07/2007, 17:36

Als je zo graag wilt vertrekken uit Nederland, kun je dat gewoon doen. Die vrijheid heb je in dit land. Begin maar met sparen :-)

Aan Abdelwadoed,

Ben ik mee bezig, zo te zien heb jij het wel naar je zin hier maar dat kan ik wel begrijpe’; je ziet geen uiterlijk verschil tussen jou en een niet-moslim dus jij begrijpt ook niet waar wij mee te maken hebben.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 12 juli 2007 om 20:02

Ik wist niet dat ook moslims roomser dan de paus konden zijn :-)))

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Henk-Jan op 12 juli 2007 om 21:37

Go Mo! :-)
Ik denk dat ik me wel in de oprotpremie voor extremisten kan vinden. Alleen hoe voorkom je dat ze direct terug komen?

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Mohammed op 13 juli 2007 om 8:53

Geplaatst door Henk-Jan: Antwoord
12/07/2007, 21:37

Go Mo! :-)
Ik denk dat ik me wel in de oprotpremie voor extremisten kan vinden. Alleen hoe voorkom je dat ze direct terug komen?

Aan Henk-Jan,

Middels het inleveren van de Nederlandse nationaliteit. De naam van desbetreffende persoon moet worden genoteerd op een Nederland-voorgoed-de-rug-toekeren-lijst en wanneer deze persoon dan (na een aantal jaar) opnieuw de Nederlandse nationaliteit komt aanvragen deze weigeren aan de hand van die lijst.

Je zal zien dat het straatbeeld veranderd en de boerka’s, baarden en lange gewaden verdwijnen. Zeer waarschijnlijk blijven moslims zoals Abdelwadoed wel in Nederland maar deze zijn qua uiterlijk toch gelijk aan de rest van niet-moslim Nederland hetgeen jullie ogen niet zal pijnigen.

Zeer effectief en realitisch haalbaar voorstel toch?

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Ruud Vermeij op 13 juli 2007 om 11:01

Voor mij is de boerka een uiting van de objectificatie van de vrouw. Het object “vrouw” (haar lichaam) is een potentieel gevaar voor de man (verleiding) en moet verborgen worden.
Natuurlijk kennen we in Nederland vrijheid van meningsuiting, dus als de vrouw dit zelf ook vindt kunnen we het wellicht verbieden.

Als we het wel willen verbieden, dan moeten we ook andere vormen van objectificatie verbieden, zoals: raamprostitutie en uitstalling van erotische tijdschriften.

Beiden zijn keerzijde van dezelfde medaille. Wellicht is er toch niet zoveel verschil tussen onze Westerse cultuur en de Islam…

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Abdulwadûd op 13 juli 2007 om 13:26

@Mohammed
Ik heb nog geen antwoord gekregen op de vraag of jij de columnist bent die incha Allah straks onder de naam ‘Mohammed’ zijn eerste column op Religie.blog.nl laat plaatsen. Is jouw antwoord ‘ja’, dan vraag ik me af of je straks - wonende in Verweggistan - nog door gaat met je column.
Kom op, Mohammed, wie ben je? Licht een tip van de sluier op…

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door huig op 13 juli 2007 om 17:55

Ik heb besloten om maar niet alle reacties te betrekken bij mijn bijdrage aan de discussie. En ik wil proberen het onder woorden te brengen wat ik van het voorstel vindt. Ik ben ervan overtuigd dat de culturele achtergrond van invloed is op de vele reacties.

Ik heb gelezen dat in verschillende landen waar de moslims een grote meerderheid vormen ook het dragen van een Boerka verbieden. Dus het is op zichzelf niet een vreemde of rasistische stellingname.

Wel is van belang welke argumenten we gebruiken voor de visie op het dragen van een boerka want die kunnen dat wel zijn.

Blijkbaar is er in de Islamitsche wereld een bepaalde groepering die zich aan het dragen van een boerka wil houden. Omdat dit in Nederland in conflict brengt met de wet op de ideniteitsplicht zal er een goede regeling nodig zijn om alles in goede orde te laten functioneren. Soms zal men moeten accepteren dat het gevolgen heeft in de samenleving.

Je kunt niet de hele samenleving aan je geloofsbeleving koppelen want dan kom je al gauw bij de invoering van de sharia, want die heeft daar zijn wetgeving op geent.

In Nederland heeft men in het recente verleden ook heel veel christelijke invloeden uit de wetgeving verwijderd en zullen we ook moeten aanvaarden dat niet alles gaat zoals we zouden wensen.

Dus als vrouwen een boerka willen dragen, of daartoe vanuit hun geloofsbeleving daartoe geroepen zijn, aanvaard dan ook de beperkingen die dat oplevert want dat geldt voor elke andere geloofsbeleving die afwijkende gedragpatronen heeft, zelfs het christendom moet zich daaraan onderwerpen.

Het is fijn als we elkaar terwille kunnen zijn en ruimte geven aan elkaar.

Maar om zover te gaan om je eigen culturele achtergrond te gebruiken om anderen desnoods per wet en/of boete daartoe te dwingen gaat me wel erg ver.

Het lijkt me goed om te zoeken naar een goede oplossing die ieder mens recht doet. Dat vraagt een andere houding en daar kunnen we alleen zelf iets aan doen.
Ik bid de regering en de 2e kamer veel wijsheid toe om tot een goede afweging te komen. Het zal niet eenvoudig zijn, met al die verschillende visies en meningen

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door Annemarieke op 13 juli 2007 om 23:08

Ik vind vooral dat er een knoeperd van een taalfout staat in de titel van dit bericht.

[Antwoord op deze reactie]

Geplaatst door David Slager (redactie) op 14 juli 2007 om 11:31

Aj, Annemarie, je hebt groot gelijk. Excuses, ik heb het aangepast. Inderdaad slordig!

[Antwoord op deze reactie]

Geef een reactie

Naam (verplicht)

Email (wordt niet getoond) (verplicht)

Website

Jouw Reactie


(c) 2005 - 2009 Blog.nl | Gebruiksvoorwaarden| Klachtenformulier | Privacyverklaring