Izjava dneva: Zoran Thaler

Tekma je izenačena, trenutno je rezultat približno 2:2. V zadnjih dneh pred...

Zoran Thaler
Vreme
  • 15°C

    SRE19°C

  • 12°C

    ČET22°C

  • 12°C

    PET16°C

Dobro jutro

Pirati tudi v Sloveniji

14.05.2009

Kot kaže, bomo tudi pri nas dobili piratsko stranko.

Logotip švedske stranke piratov Foto: Arhiv
 

Pred časom smo že poročali o švedski piratski stranki, ki si bo na junijskih evropskih volitvah prizadevala za vstop v Evropski parlament, kjer se želi boriti za reformo zakonodaje glede avtorskih pravic, prenehanje patentiranja – predvsem v farmacevtski industriji in spoštovanje pravice do zasebnosti, ki smo jo zanemarili na račun splošne varnosti. Poleg tega si – skladno s svojim piratskim imenom – želi prizadevati tudi za svobodno uporabo interneta ter svobodno, brezplačno in zakonito izmenjavo avtorskih del (glasbe, filmov ...) prek interneta.

Sedaj so se pirati pojavili tudi v Sloveniji. Robert Pal je namreč začel ustanavljati Piratsko stranko Slovenije, za katero potrebuje še vsaj sto prijav. "Zavzemamo se za svobodno družbo, več državljanskih pravic, svobodo interneta in brezplačni dostop do informacij – brezplačni internet, cenejši dostop do kulturnih dosežkov, postopno ukinitev patentov in monopolov na področju zdravil ter na preostalih področjih," pravi Pal.

Gre torej za podobne ideje, kot jih imajo njihovi švedski kolegi. Pal ob tem opozarja na nevarnost, ki nam preti iz ZDA, kjer naj bi se pripravljali na zakone, ki bodo svobodo brskanja po internetu še bolj omejili, vse pod pretvezo grožnje "cyber" terorizma. Zakoni iz ZDA bi namreč lahko vplivali tudi na zakonodajo v EU, ki je za zdaj svobodnejša kot na drugi strani Atlantskega oceana, ugotavlja Pal in si želi, da bi tako tudi ostalo.

Če je slovenska piratska stranka šele v nastajanju, pa je na Švedskem že v polnem zagonu, saj ankete kažejo, da naj bi imela kar dobre možnosti, da pride do sedežev v Evropskem parlamentu. Piratske stranke so sicer še v Nemčiji, Španiji, Avstriji, Franciji, Belgiji, na Poljskem in Finskem pa tudi v ZDA. Glede na to, koliko jih je, bi se  lahko uresničile želje švedskih piratov, da bi na prihodnjih evropskih volitvah, ki bodo leta 2014, imeli že toliko članov, da bi lahko ustanovili samostojno piratsko skupino v Evropskem parlamentu.

Avtor: Polona Pečnik

 
 
Posreduj:      

Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni.